APPR – Mândru că sunt fermier sprijină poziția oficială exprimată azi de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, de a nu interveni pe piața cerealelor și a nu restricționa fluxurile comerciale ale României. Prin exporturile sale de produse agricole, țara noastră este un furnizor important intra- si extracomunitar de securitate alimentară, un rol pe care și l-a consolidat prin eforturi susținute de-a lungul ultimelor 15 ani.
România a avut parte, în 2021, de un an agricol favorabil. În ciuda restricțiilor generate de pandemie, fermierii români s-au mobilizat exemplar și au semănat, îngrijit și strâns recolte bogate: peste 11 milioane tone de grâu și aproape 14 milioane tone de porumb. La grâu, pentru care consumul anual total este de cca 4,2-4,5 mil. tone, există la acest moment cantități disponibile pentru acoperirea cererii interne până la următoarea recoltă. În cazul porumbului, fermierii din România depind în mare măsură de piețele de export, deoarece nu există, la nivel național, suficientă capacitate de procesare, iar consumul intern a fost redus în ultimii ani și pe fondul scăderii efectivelor de animale, îndeosebi în urma focarelor de pestă porcină africană. Din producția anului de piață 2021/2022, se consumă intern aproximativ 7 milioane tone de porumb, prin urmare disponibilul pentru export este substanțial. In mod tradițional, România exportă anual 5-7 mil. tone porumb boabe, din care 50% în UE si 50% către țările din Orientul Mijlociu și Africa.
Până la sfârșitul anului agricol curent (adică până la 30 iunie), Rusia și Ucraina ar mai fi avut de livrat pe piața globală 11 milioane tone de grâu și 15 milioane tone de porumb. Aceste cantități vor trebui substituite de alte țări producătoare care dispun de resurse de hrană – iar România poate contribui la ameliorarea situației aprovizionând parteneri comerciali care trec printr-o amenințare fără precedent.
Desigur că situația trebuie evaluată continuu, dar precipitațiile căzute în prima parte a lunii martie constituie premisele unui nou an agricol normal. Dacă va dori să achiziționeze cereale în vederea constituirii de rezerve, statul român ar putea organiza licitații, la care pot participa producătorii agricoli, inclusiv membrii APPR, la prețurile curente ale pieței.