Anotimpul BASF

basf p bv

În data de 9 mai a.c., la Hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov, compania BASF a organizat un eveniment dedicat culturilor de rapiță și cereale. Cu această ocazie, au fost prezentate noutățile din portofoliu, atât în ceea ce privește gama de produse de protecția plantelor, cât și varietățile pentru cultura de rapiță. Introducerea a fost susținută de Marijan Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions România.

Silviu Roșca, Crop Manager Cereale și Porumb BASF România, a prezentat importanța fungicidului Systiva pentru culturile de cereale păioase, în special pentru grâu și orz. Systiva® este primul fungicid aplicat odată cu tratamentul seminței, pentru protecția culturii până la al doilea tratament foliar. Aplicat ca un simplu tratament de sămânţă, Systiva® defineşte un segment complet nou. Produsul nu se pulverizează în vegetaţie, aplicându-se odată cu tratarea semințelor. Acesta este unul dintre motivele pentru care este un produs inovator şi eficient în acelaşi timp. Perioada de protecţie a produsului Systiva® poate fi influenţată de condiţiile climatice. Astfel, în anii secetoşi, produsul asigură o protecţie îndelungată, din toamnă şi până primăvara târziu, ducând chiar la eliminarea primului tratament cu fungicid foliar în primăvară. În cazul în care avem parte de ani prielnici apariţiei şi dezvoltării agenţilor patogeni, Systiva® determină amânarea aplicării primului tratament cu fungicid foliar în primăvară. Substanţa activă nouă, fluxapiroxad, este cea mai recentă inovaţie din grupa chimică SDHI.

Mobilitatea în plantă şi eficacitatea de lungă durată asigură efecte fiziologice suplimentare AgCelence® şi un control excelent al agenţilor patogeni. Rădăcinile şi plantele sunt mai viguroase, constituind baza unei mai bune dezvoltări a plantelor şi a unui potenţial mai mare de producţie. Fungicidul Systiva® cu beneficii suplimentare AgCelence®, determină diferenţe vizibile, atât în câmp cât şi în buzunar. Dozele aplicate sunt 150 ml/100 kg seminţe la grâu de toamnă și orz de toamnă, respectiv 75-150 ml/100 kg seminţe pentru orzul/orzoaica de primăvară. Sunt combătuți următorii agenți patogeni: la grâul de toamnă (Erysiphe graminis; Septoria tritici; Fusarium nivale), la orzul de toamnă (Pyrenophora graminea, Pyrenophora teres; Erysiphe graminis; Fusarium nivale) și la orzul/orzoaica de primăvară (Pyrenophora graminea, Pyrenophora teres; Erysiphe graminis).

La rândul său, Liviu Chira, Director culturi oleaginoase în cadrul BASF România, a descris cu lux de amănunte tehnologia de protecție a culturii de rapiță. Dintre produsele enumerate, amintim biofungicidul Integral Pro, fungicidul Pictor și erbicidele Cleranda și Cleravo.

Integral Pro este un biofungicid pentru tratamentul semintelor de rapiță care are un mod de acțiune multiplu: prin colonizarea rădăcinii de rapiță reprezintă o barieră fizică împotriva agenților patogeni, prin produșii de metabolism de asemenea determină o acțiune fungicidă și în același timp stimulează sistemul de apărare a plantelor.

Cleranda® este un erbicid ce combină acţiunea a două substanţe active cu moduri diferite de acţiune: imazamox, din grupa imidazolinonelor şi metazaclor, din grupa cloracetamide, având, în principal, activitate reziduală. Este un produs de erbicidare exclusiv pentru rapița Clearfield®. Este un erbicid postemergent cu spectru larg, eficace şi flexibil, selectiv pentru rapiţa de toamnă Clearfield®, cu utilizare în condiţii pedoclimatice diferite.

La plantele monocotiledonate, substanţa activă metazaclor este absorbită predominant prin coleoptil, iar la cele dicotiledonate este preluată în special prin rădăcini și, adiţional, prin hipocotil. Imazamoxul este absorbit prin frunze, dar și prin rădăcini, apoi este translocat prin plantă până la nivelul zonelor de creștere, unde blochează sinteza aminoacizilor esenţiali, responsabili de creșterea și diviziunea celulară.

“De ce este atât de important? De obicei, agricultorii au un volum foarte mare de muncă toamna. De aceea, din ce în ce mai mulți fermieri caută metode de economisire a timpului. Cu Cleranda®, care printr-un singur tratament asigura combaterea buruienilor pe intregul sezon in cele mai multe cazuri, puteți economisi un tratament față de tehnologica clasică = Economie de timp pentru dumneavoastră! Totodată, Cleranda® are o flexibilitate mai mare în aplicare comparativ cu alte erbicide. Veţi avea, astfel, mai multă încredere în faptul că ați luat decizia potrivită, la momentul potrivit”, a spus Liviu Chira.

Erbicidul combate buruieni anuale dicotiledonate și unele monocotiledonate anuale în culturile de rapiţă, fiind eficient chiar și în cazul celor mai dificile buruieni, cum ar fi muștarul sălbatic și alte buruieni crucifere (ex. Raphanus raphanistrum, Sisymbrium officinale, Brassica napus). Majoritatea buruienilor dicotiledonate anuale sunt sensibile la acțiunea erbicidului Cleranda®. De asemenea, combate cu succes samulastra de grâu şi orz aflată în stadii timpurii de dezvoltare.

“Odată cu Cleravo®, BASF lansează a doua generaţie de erbicide Clearfield® pentru rapiţă. Produsul este destinat erbicidării în primăvară a culturii de rapiţă de toamnă de tip Clearfield®. Cleravo® este un erbicid care acționează în principal ca erbicid foliar (postemergent). El poate fi utilizat doar pentru hibrizii de rapiță Clearfield®. Erbicidul are în componență două substanțe active: imazamox și quinmerac. BASF a lansat Cleravo în anul 2016. Produsul face parte din a doua generație de erbicide Clearfield® pentru rapiță. Deși recomandarea noastră este să faceți erbicidarea în toamnă, pot apărea situații când este necesară aplicarea erbicidului în primăvară. Produsul este soluția destinată fermierilor care vor să erbicideze rapița în primăvară.

După aplicare, substanța activă imazamox este absorbită prin rădăcina și frunzele buruienii. Ulterior, este translocată în întreaga plantă. Buruienile sensibile la acțiunea produsului se vor opri din creștere imediat după aplicare. Aceasta se datorează faptului că imazamoxul inhibă sinteza aminoacizilor, ducând la moartea buruienilor sensibile. Și cea de-a doua substanță activă, quinmerac, este preluată prin rădăcină și frunze și este translocată atât acro cât și basipetal. Modul de acțiune al quinmeracului este similar cu cel al sintezei auxinelor. Quinmerac este o substanță activă, specializată pe buruieni precum Galium, Lamium, Veronica hederifolia, dar și pe buruieni precum Daucus sau Euphorbia. Astfel, avantajul este că puteți folosi un produs mai puțin dependent de condițiile de mediu”, a punctat specialistul BASF.

Erbicidul Cleravo® este destinat culturii de rapiță Clearfield® de toamnă sau primăvară. Aplicat în doza recomandată de 0,8 – 1,0 l/ha, poate combate eficient un spectru larg de buruieni dicotiledonate şi monocotiledonate. Dintre acestea amintim: Anthemis spp., Brassica napus, Capsela bursa- pastoris, Descuriana sophia, Chenopodium spp., Galium aparine, Matricaria spp., Papaver rhoeas, Polygonum spp., Stellaria media, Veronica spp., Sinapis arvensis, Viola arvensis etc.

Pictor® este un fungicid pe bază de două substanţe active: boscalid din grupa carboximide şi dimoxistrobin din clasa strobilurinelor, cu o acţiune sinergică. Pictor® are o acţiune sistemică şi translaminară. După penetrarea prin suprafaţa frunzei, ambele substanţe active sunt translocate acropetal în interiorul plantei. Pictor® are acţiune preventivă, curativă şi eradicativă, împiedică germinarea sporilor și creşterea miceliului ciupercilor, cu efect asupra dezvoltării tuburilor germinative şi sporulării. Putregaiul alb este o boală extrem de păgubitoare centru culturile de floarea-soarelui şi rapiţă. Pentru combaterea acestei boli trebuie luate o serie de măsuri agrofitotehnice şi chimice. Prin dubla sa acţiune, determinată de cele două substanţe active, fungicidul Pictor® este unul dintre cele mai eficace produse pentru combaterea putregaiului alb. Produsul se aplică la floarea-soarelui, de la stadiul de 10 frunze până la înflorit deplin BBCH 20-65 (maxim 2 tratamente), iar la rapiţă de la faza de buton galben până la înflorit total BBCH 59-65 (maxim 1 tratament), timpul de pauză fiind de 30 de zile (la rapiță).

O noutate pentru portofoliul BASF, o reprezintă oferta de material biologic pentru cultura de rapiță. Compania oferă o gamă de hibrizi performanţi, de cea mai bună calitate, atât pentru rapiţa de toamnă, cât şi pentru cea de primăvară, adaptaţi diferitelor condiţii climatice europene dar si din Romania. Portofoliul BASF de hibrizi de rapiţă de iarnă toamna a fost prezentat de Marius Stanciu, Seeds Manager BASF România și Bulgaria și de Philippe Fleury, Crop Manager BASF Europa. Genetica BASF oferă în mod consecvent fermierilor din întreaga Europă o performanţă ridicată prin: eforturi constante de a obţine seminţe cu randament şi calitate ridicate, o gamă variată de hibrizi pentru rapiţa de toamnă și varietăţi cu rezistenţă la iernare şi toleranţă la erbicide Clearfield® pentru a simplifica opţiunile de management al buruienilor. Pe lângă hibrizii deja consacrați, Jenifer, Jumper, Puncher, Safer si Elmer CL, au fost amintiți hibrizii sub Marca InVigor: InVigor® lnV1022, InVigor® InV1165, InVigor® InV1166 CL si InVigor® InV1266 CL. Primul este un hibrid nou, mediu spre semitardiv, cu producţii ridicate şi stabile, bine adaptat la semănatul devreme sau târziu. Are o bună toleranţă la temperaturi scăzute și de asemenea o bună toleranţă la Phoma. InVigor® InV1165 are o dezvoltare rapidă în primele faze de creştere, este robust, cu rezistenţă foarte bună la iernare. Are toleranţă foarte bună la Phoma – conţine gena Rlm 7. Hibridul InVigor® InV1166 CL este Clearfield®. Are o foarte bună vigoare timpurie, o bună rezistenţă la iernare și un conţinut ridicat de ulei. Hibridul InVigor® InV1266 CL hibrid Clearfield® cu producție foarte ridicată, vigoare mare in toamnă, excelenta toleranță la temperaturile scăzute din timpul iernii, bună tolerantă la Phoma, conține gena Rml 7.

În finalul evenimentului, Marius Iancu, Fertilizer Sales Belor România, a vorbit despre parteneriatul dintre compania pe care o reprezintă și BASF.

“Belor România este o companie specializata în importul și distribuția de îngrășăminte si exportul de cereale. Belor România este parte a grupului german Belor înființat în anul 2001, holding care deține astăzi reprezentanțe la nivel internațional în Germania, Franța, Italia, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria și România. Furnizăm îngrășăminte din import, de cea mai bună calitate și suntem interesați în a dezvolta permanent soluții integrate, orientate spre inovare, care să asigure partenerilor noștri posibilitatea de a beneficia de produse de încredere pentru rezultate optime. Suntem comercianţi şi exportatori de cereale, semințe oleaginoase și furaje, avem o bogată experiență și expertiză internațională, iar colaborarea cu noi va asigura beneficii consistente în valorificarea produselor agricole. Fie că discutăm de îngrășăminte sau cereale colaborarea cu Belor România înseamnă eficiență, operativitate, seriozitate și respect, condiții firești pentru un parteneriat de încredere. Prin parteneriatul companiilor Belor și BASF, fermierii pot beneficia de îngrășăminte de calitate, din import. Noua gamă AirTek de uree tratată cu inhibitor Limus, de la BASF, oferă eficacitate și randamente ridicate prin reducerea pierderilor de azot produse din cauza volatilizării amoniacului”, a declarat Marius Iancu.

Evenimentul BASF dedicat culturilor de rapiță și cereale a reunit, deopotrivă, specialişti din domeniu, producători agricoli şi reprezentanţi ai presei de profil, cu toţii direct interesaţi de noutăţile din portofoliul comercial dar şi de informaţiile oferite de reprezentanţii companiei.

Răzvan Coţianu