ALERTĂ: se înregistrează zbor intens al fluturilor de Ostrinia nubilalis la porumb!

Stimați fermieri,

Vă reamintim că în această perioadă s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Ostrinia nubilalis în majoritatea zonelor de monitorizare adăunătorilor în cultura de porumb, monitorizare desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence. În următoarele zone ale țării, există un risc de atac:

  • RIDICAT în zonele: Muntenia, Banat, Oltenia, Dobrogea
  • MEDIU în zona: Crișana
  • SCĂZUT în zona: Moldova

Drept urmare, vă recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidele CORAGEN® sau AVAUNT® în următoarele 3-5 zile. 

ÎNAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL, VIZITAȚI FIECARE SOLĂ DE PORUMB ȘI IDENTIFICAȚI STADIUL DE DEZVOLTARE AL DĂUNĂTORULUI ȘI GRADUL DE ATAC!

Găsiți mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor, inclusiv numărul de insecte capturate de către fiecare capcană din zona dumneavoastră, accesând aplicația: 

FMC România a amplasat pe întreg teritoriul țării peste 500 capcane (clasice și automate, pe bază de feromoni) în peste 120 de puncte de monitorizare. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicația Arc™ farm intelligence, după ce acestea sunt validate de către specialiștii FMC și cercetătorii entomologi de la INCDA Fundulea și SCDA Lovrin.

Sursa foto: FMC Agro România
Sursa foto: FMC Agro România

 La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.
 La sfârșitul lunii iulie, au fost observate primele larve eclozate și atacul larvelor pe frunzele în cornet sau la unii hibrizi la panicul (v. imaginile de mai jos).
 Din punct de vedere al ecologiei dăunătorului, în acest an s-a constatat o întârziere de două săptămâni în biologia acestuia, din cauza temperaturilor mai scăzute din această primăvară.
 Aplicați produse selective pentru entomofauna utilă și asigurați-vă că protejați prădătorii dăunătorilor culturilor agricole.

Sursa foto: FMC și Otilia Cotună
Sursa foto: FMC și Otilia Cotună
  • Coragen®  este sistemic și combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;
  • este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
  • este selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;
  • datorită activității ovi-larvicide excelente, Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb.
  • Avaunt® asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;
  • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
  • Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C).
Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro
Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare. 

Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.