25 de ani de tehnologie hibrid CLAAS LEXION

claas2

Tehnologia hibrid CLAAS – mereu cu un pas înainte de un sfert de secol

Acum 25 de ani, CLAAS a lansat LEXION 480, nu numai cea mai puternică combină de recoltat din lume la acea vreme, ci și un concept de treierat complet nou, cu performanțe încă neegalate în toate condițiile de utilizare.

Sistemul hibrid brevetat APS HYBRID SYSTEM, o combinație între sistemul de treierat APS și sistemul de separare a boabelor reziduale ROTO PLUS, a fost lansat în premieră mondială în anul 1995, la târgul Agritechnica, și de atunci a stabilit standarde pentru combinele de recoltat de înaltă performanță în termeni de randament și calitate a boabelor, precum și capacitate de utilizare pentru recolte multiple. În comparație cu sistemul de treierat APS al combinei de recoltat cu scuturători MEGA, diametrul tamburului a fost mărit de la 450 mm la 600 mm, iar lățimea canalului de alimentare de la 1.580 mm la 1.700 mm. Pentru separarea silențioasă a boabelor reziduale au fost utilizați doi rotori axiali cu funcționare uniformă. Cu ajutorul acestora, prima serie LEXION 480 a atins o productivitate la cereale de peste 35 tone/oră, iar cu rotorii mai lungi, utilizați din 1996, productivitatea a depășit 40 tone/oră. Distribuitorii activi pivotanți, care puteau distribui paiele pe toată lățimea de tăiere a hederului, și cabina modernă VISTA CAB cu ecran CEBIS erau, de asemenea, caracteristici revoluționare.

În 1998, modelul LEXION 480 a fost din nou un pionier al tehnologiei de recoltat, fiind prima combină de recoltat de mari dimensiuni, potrivită pentru producții de mare volum, cu sistem de șenile din cauciuc pe puntea față – TERRA TRAC. Acestea satisfac cerința protejării solului în contextul unor hedere tot mai late și mai grele. În plus, lățimea de transport a rămas la 3,5 m. Din 2011 a fost chiar posibilă deplasarea cu viteze de până la 40 km/h pe șenile – un record în acel moment!

Încă din 2002, CLAAS a reușit să celebreze producția combinei LEXION cu numărul 10.000 – un LEXION 480 TERRA TRAC. Cu doar 3 ani mai târziu, seria LEXION 600 depășea barierele performanței de recoltare cu o productivitate de 60 tone/oră la grâu. Noua dimensiune a performanței a fost susținută de un record Guinness oficial din 2008: până în acel moment, nimeni nu a reușit să recolteze 532 t de grâu în decurs de 8 ore cu o singură combină. Iar în 2011, modelul LEXION 770 TERRA TRAC a doborât acest record și a treierat incredibila cantitate de 675 t de grâu în decurs de 8 ore în Marea Britanie.

Spre dimensiuni noi cu o generație nouă

În 2019, CLAAS a prezentat patru game noi LEXION, a doua generație recent dezvoltată a combinei de recoltat de mari dimensiuni, de succes, care asigură mai multă putere, un randament mai mare, cu mai mult confort și inteligență sporită, dar și cu cel mai mare buncăr de boabe* de pe piață, cu un volum de 18.000 de litri și o rată de descărcare impresionantă, de până la 180 l/s. Noile modele LEXION, inclusiv două game cu sistem de treierat și separare APS SYNFLOW HYBRID, care au obținut premiul Utilajul Anului 2020, cu cele mai moderne motoare de la MAN și Mercedes-Benz, au stabilit din nou standarde în materie de economie de carburant. Sistemul de optimizare a utilajului  CEMOS AUTOMATIC a jucat un rol important în acest sens. Fiind în continuare lider în acestă industrie, sistemul CEMOS AUTOMATIC cu funcție de auto-învățare optimizează continuu aspecte precum separarea primară, curățarea, separarea secundară și sarcina motorului.

Modelul de top, LEXION 8900, cu o putere maximă de 790 CP este atât de puternic încât nu poate fi folosit la capacitate maximă pe piețe precum America de Nord, cu randamente comparativ mici și cantități reduse de paie și, prin urmare, nu este comercializat în acea zonă. În vara anului 2020, actualul vârf de gamă din Harsewinkel, LEXION 8900 TERRA TRAC, a obținut la recoltare în Marea Britanie în condiții reale producții cu mult peste 100 tone/oră de grâu, cu o medie de peste 94 tone/oră și pierderi de boabe sub 1%. Astfel, sunt evidențiate punctele forte clare ale tehnologiei hibrid: curba de randament aproape că nu scade deloc, chiar și seara târziu și noaptea, în condiții de umiditate crescută a paielor și a boabelor. Acestea sunt exact lucrurile pe care le prețuiesc fermierii și contractorii, pe lângă capacitățile extraordinare ale modelului LEXION APS SYNFLOW HYBRID de a putea fi utilizat pentru recolte multiple. „Datorită numărului mare de caracteristici pozitive, CLAAS se va baza în mod clar în viitor pe sistemul APS SYNFLOW HYBRID pentru clasele de performanță superioară”, explică Jan-Hendrik Mohr, responsabil pentru divizia de utilaje pentru recoltarea cerealelor în cadrul comitetului executiv CLAAS.

„Acest lucru înseamnă că modelele LEXION din clasa premium sunt mai bine echipate decât combinele de recoltat din orice altă clasă pentru diversele cerințe de la nivel global. Clienții mulțumiți și, prin urmare, fideli din întreaga lume reprezintă cea mai bună dovadă în acest sens. Cu toate acestea, presiunile în termeni de cost și timp, precum și cerințele de confort continuă să crească, lucru pe care inginerii noștri îl văd în fiecare zi ca pe un stimulent pentru dezvoltarea continuă a combinelor CLAAS”.

Tehnologia hibrid de treierat CLAAS a fost lansată în ultimii ani și pentru gamele de performanță medie. Spre exemplu, sistemul de treierat APS în combinație cu un singur rotor a fost inclus din anul 2009 și la gama TUCANO HYBRID. Între timp, în 2019 a fost lansat și cel mai tânăr membru al familiei de combine hibride de la CLAAS, China inițiind linia de producție pentru DOMINATOR 370.

Și întâmplător: recordul actual la recoltarea de porumb a fost stabilit în SUA la începutul lunii noiembrie, cu un CLAAS LEXION 8600 TERRA TRAC. La volan s-a aflat Wes Wortmann, specialistul de produs LEXION, iar utilajul hibrid de clasă 8 a recoltat o cantitate incredibilă, de 2.041 de tone (57.926 busheli) în 8 ore, adică în medie peste 250 tone/oră. Astfel, modelul LEXION 8600 a depășit cu 84% recordul anterior, deținut de modelul LEXION 760 TT!

Cu toate acestea, CLAAS nu s-a mulțumit niciodată cu recordurile obținute – așa că dezvoltarea continuă…

*Echipament opțional pentru LEXION 8900, la un cost suplimentar

Acum 25 de ani – pe 12 noiembrie 1995 – CLAAS a prezentat la Agritechnica cea mai puternică combină de recoltat din lume la acea vreme: LEXION 480 cu tehnologie hibrid de treierat și separare, datorită combinației dintre sistemele APS și ROTO PLUS.

În prezent, cea mai nouă generație LEXION stabilește standarde în ceea ce privește performanța, eficiența și optimizarea automată a utilajului, în special vârful de gamă LEXION 8900.

Despre CLAAS

CLAAS (www.claas-gruppe.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 și unul dintre cei mai importanți producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Westfalia, Germania, este lider pe piața europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce privește un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodată, CLAAS este un nume de referință de top la nivel mondial în ingineria agricolă, în domeniul tractoarelor, preselor de balotat și al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informației de ultimă oră în ceea ce privește agricultura. CLAAS are peste 11.400 de angajați la nivel mondial și a generat vânzări de 3,8 miliarde de euro în exercițiul financiar 2019.