
Mesaj transmis de Georgiana Sorescu, Marketing & PR Manager Ecofol România
„Am pătruns în agribusiness acum aproape 16 ani, în august 2009, în presa agricolă. Evoluția profesională mi-a permis să văd acest domeniu din aproape toate perspectivele. Am trecut prin segmente de domeniu ca presa, semințe, utilaje, ONG-uri și îngrășăminte. Am activat, de-a lungul timpului, atât în cadrul unor companii multinaționale ca Euralis, Lebosol și, actualmente, Ecofol cât și în 2 organizații profesionale cu rol de reprezentare a intereselor producătorilor din agricultură, ce mi-au permis extinderea ariei de competență, Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate (mai bine cunoscută după acronimul A.N.F.N.C.) și Federația Națională Pro Agro.
Mă motivează evoluția și inovația. Evoluția echipelor din care fac parte, evoluția companiei în care activez dar și mediul de lucru. Pentru mine, mediul de lucru a fost întotdeauna foarte important, colaborarea dintre membrii echipei, discuțiile constructive și concluziile stabilite împreună. Niciodată nu m-au speriat deadline-urile, chiar consider că este nevoie de ele în permanență. Este un domeniu în care avem parte permanent de deadline-uri dar asta ajută la o bună organizare a activității. Partea dintr-un business care mă motivează este inovația. Am căutat să fac parte din echipele unor companii care inovează, care au ce spune, care depun eforturi substanțiale pentru a oferi clienților lor plus-valoare și pentru care cercetarea are o însemnătate. Ecofol este o companie care chiar mai are multe lucruri de spus și de arătat din acest punct de vedere.
Ca om de Marketing, ai nevoie ca produsele cu care lucrezi, pe care le promovezi, să aibă o componentă serioasă de inovație iar expertiza tehnică a echipei să poată asigura continuitatea proiectelor de marketing pe care le rulezi. De aceea, marketingul în agribusiness este mână-n mână cu tehnicul, nu doar cu vânzările, iar întotdeauna este nevoie ca aceste echipe să conlucreze. Profesioniștii din teren colaborează îndeaproape cu marketing-ul, nu pot exista unii fără alții, sau drumul fiecăruia ar fi mai anevoios.
Activitatea din agribusiness? Foarte solicitantă dar mai ales imprevizibilă… Nu prea mai poți, în ultimii ani, să bugetezi pe 5 ani sau să ai o predictibilitate asupra anului următor. Pandemia ne-a așezat pe scaune și am așteptat să treacă, însă din cauza secetei prelungite suntem martorii unui declin din punct de vedere al producției agricole, și asta este grav. Seceta și fenomenele extreme pun culturi întregi la pământ. Pentru a recupera din pierderi, fermierii decid să nu mai investească în celelalte culturi. Ce vreau sa evidențiez este că ne confruntăm de la an la an cu noi provocări și trebuie să fim acolo, proactivi și deschiși în fața schimbării.
Agricultura viitorului are nevoie de minți tinere, cu perspectivă, cu spirit de echipă și dornice de evoluție. Acest domeniu nu poate stagna, nu are voie. Nu remunerația este cea mai importanță verigă într-un parcurs profesional care să aducă satisfacții pe termen lung, ci relațiile pe care le cultivi. Cei care își doresc o carieră lungă și frumoasă în domeniu trebuie să înțeleagă că este nevoie ca relațiile de lucru pe care le creează să fie bazate pe cooperare, COMUNICARE, muncă, multă muncă și, desigur, încă puțină muncă. Știți vorba celebră, când simți că nu mai poți, sigur mai poți un pic!
Este un domeniu în care proporția bărbaților este considerabil mai mare decât cea a femeilor. Cu toate acestea, venim tare din urmă, iar în ultimii ani întâlnesc din ce în ce mai multe femei în domeniul nostru. De la doamnele fermier până la directoarele celor mai prestigioase companii din agribusiness-ul românesc, toate, indiferent cu ce ne ocupăm, merităm ca munca noastră să fie observată, să fie recunoscută, iar pentru asta mulțumim și Redacției Business Press Agricol. Și voi aveți femei extraordinare care fac lucruri senzaționale, zi de zi!
Tuturor doamnelor din agribusiness-ul românesc, fiți extraordinare în continuare!”