
Soluții avansate de biocontrol în legumicultură
Andermatt Biocontrol România a organizat în luna februarie 2025, în parteneriat cu Facultatea de Horticultură – USAMV București, un eveniment sub deviza ”Eco-Advance Agritech”, dedicat legumiculturii. La conferință au participat legumicultori și specialiști din domeniul horticol, dar și speakeri invitați să dezbătă teme care au vizat Protecția plantelor și siguranța alimentară, dar și Soluții avansate de biocontrol în legumicultură.
Deschiderea evenimentului i-a revenit Profesorului Univ. Dr. Adrian Asănică, Decanul Facultății de Horticultură din cadrul USAMV București.
”Agricultura, și implicit horticultura din România, sunt puternic afectate de secetă și de lipsa sistemelor de irigații. Este nevoie urgentă de împăduriri și de refacerea perdelelor de protecție. Cu ani în urmă se plantau în România, perdele forestiere de protecție, pentru a preveni efectele deșertificării. Asistăm la incendii ca efect al activității noastre anterioare. Nu mai avem păduri, ape si amânam să luam aceste decizii. Ar fi bine să plantăm. Cu cât înverzim mai mult, cu cât acoperim solul mai mult, cu atât vom scădea temperaturile, vom crește biodiversitatea si ne vom întoarce la natură”, a atras atenția Decanul Facultății de Horticultură din cadrul USAMV București.
La rândul său, Liliana Ionescu, CEO Andermatt Biocontrol România, a spus că evenimentul reprezintă o oportunitate valoroasă pentru fermieri, cercetători, cadre didactice, studenți, de a afla care sunt noutățile și soluțiile tehnologice pentru legumicultură.
”Conferința ECO-Advance Agritech este un eveniment de referință axat pe soluțiile avansate de biocontrol și tehnologiile inovatoare pentru combaterea principalelor boli și dăunători din legumicultura aplicabile atât în agricultura ecologică, cât și în cea convențională.
Participanții au avut ocazia să descopere cele mai recente inovații din domeniul agritech pentru agricultura ecologica, să interacționeze cu experți din industrie și să exploreze soluții sustenabile pentru viitorul agriculturii.
În contextul unei cereri tot mai mari din partea consumatorilor pentru alimente fără reziduuri și produse în conformitate cu standarde care respectă mediul înconjurător, Andermatt susține producția de alimente sănătoase, contribuind totodată la menținerea unui mediu sănătos. Cu încredere, ne implicăm în dezvoltarea unui viitor agricol sustenabil pentru a obține Hrană Sănătoasă și Mediu Sănătos, pentru toți!”, a transmis Liliana Ionescu.
Invitații au avut oportunitatea de a descoperi soluții avansate de biocontrol și tehnologii inovative pentru controlul principalelor boli și dăunători, aplicabile atât în agricultura ecologică, cât și în cea convențională.Temele discutate în cadrul evenimentului și speackerii care au detaliat informațiile au fost:
- ”Utilizarea rațională a pesticidelor în legumicultură” – Prof. Univ. Dr. Viorica Lagunovschi, Facultatea de Horticultură
- ”Tehnologii de biocontrol în legumicultură prin utilizarea insecticidelor pe bază de baculovirusuri” – Dr. Heidi Widmer, Global Product Manager Andermatt Biocontrol Suisse
- ”Tehnologii de protecție în sistem integrat și ecologic pentru cultura de tomate” – Panagiotis Gkrintzos, Head of Portfolio Development Andermatt Anthesis
- ”Tehnologii de biocontrol în legumicultură prin utilizarea fungicidelor biologice” – Nadim Dostert, Global Product Manager Biofa GmbH
- ”FytoSave – Produs de protecția plantelor de biocontrol eficient și versatil pentru protejarea legumelor la o gamă largă de culturi” – Raffael Buonatesta, CEO FytoFend Belgia
- ”Experiențe de bune practici în utilizarea soluțiilor de biocontrol din portofoliul Andermatt” – Ștefan Velea, Ferma Holland Farming
- ”Portofoliu de produse biologice pentru protecția plantelor” – Ing. Matei Gherasim, Product Manager Andermatt Biocontrol România
Primul speaker al panelului, doamna Prof. Univ. Dr. Viorica Lagunovschi Luchian – Coordonator Master Științe Horticole Ecologice, a vorbit despre ”Utilizarea rațională a pesticidelor în legumicultură” . Domnia sa a evidențiat faptul că evenimentul organizat în parteneriat cu Andermatt Biocontrol Romania, a avut ca obiectiv promovarea inovațiilor în domeniul agro-ecologic.

”Oferirea de legume cu un conținut redus de reziduuri lanțurilor alimentare va fi posibilă doar prin atragerea fermierilor către beneficiile inovațiilor ecologice, tehnologice și sociale, facilitând astfel adoptarea și răspândirea acestora. Studenții Facultății de Horticultură au avut ocazia pe parcursul conferinței să interacționeze cu toți participanții, să facă schimb de idei și să înțeleagă mai bine provocările reale din sector. Această experiență le-a oferit o perspectivă valoroasă asupra dificultăților pe care le vor întâmpina atunci când vor începe să lucreze sau să își înființeze propriile ferme de legume”, punctat Viorica Lagunovschi.
Prin implicarea activă în astfel de evenimente, Andermatt Group AG, specializata în dezvoltarea si producția de produse de protectia plantelor biologice pentru agricultura își reafirmă misiunea de a oferi soluții eficiente pentru protecția culturilor și de a susține dezvoltarea unui sector agricol competitiv și responsabil.

”Din 1988, Andermatt Group AG a lansat 20 de insecticide pe bază de baculovirusii, precum Tutavir, Helicovex și Madex, create de Andermatt Biocontrol Suisse care vin in sprijinul fermierilor in controlul daunatorilor problema ca Molia miniera a tomatelor (Tuta absoluta), Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), viermele merelor (Cydia pomonelia) si alti daunatorii problema. Oferim cea mai variată gamă de produse comerciale pe bază de baculovirusi pentru utilizare în agricultură și silvicultură. Prin expertiza colectivă a Grupului Andermatt, aducem fermierilor cele mai bune soluții biologice inovatoare și durabile disponibile la nivel mondial ”, a evidențiat Dr. Heidi Widmer, Director International Business al companiei Andermatt Biocontrol Suisse AG, în prezentarea sa.
În 2025, în cadrul conferinței ECO-Advance Agritech ECO-Advance Agritech, specialiștii din Andermatt Group și-au împărtășit expertiza din alte țări, prezentând bune practici în aplicarea insecticidelor pe bază de baculoviruși, precum Tutavir și Helicovex. Au fost subliniate importanța integrării acestor insecticide alături cu alte instrumente, precum dispenserele feromonale, capcanele de monitorizare și utilizarea entomofagilor, ca parte a tehnologiilor de biocontrol aplicate atât în sistemele convenționale, în programele de combatere integrată, cât și în cele ecologice, pentru un controlul eficient al dăunătorilor problemă ca Tuta absoluta în culturile de tomate.

”Insecticidul Tutavir a fost autorizat de urgență în Grecia din 2019 și reprezintă un instrument esențial pentru controlul Tuta absoluta. Prin aplicarea acestuia încă de la înființarea plantației și integrarea sa în schemele de tratament pentru controlul insectelor, este important să fie aplicat cel puțin de 3-4 ori pe parcursul sezonului. Astfel, daunele provocate la frunze și fructe au fost vizibil și semnificativ reduse comparativ cu martorul”, a spus Ing. Panagiotis Gkrintzos, Manager de Produs de la Andermatt Anthesis, Grecia.
Tehnologiile de biocontrol în legumicultură, prin utilizarea fungicidelor biologice, au fost prezentate Ing. Nadim Dostert, Global Product Manager la Biofa GmbH, Germania, companie parte din Andermatt Group AG. Acesta a evidențiat importanța aplicării fungicidului biologic Vitiprotect.

”Vitiprotect este cea de a doua denumire comercială a lui fungicidului VitiSan ideal pentru controlul făinării și putregaiului cenușiu în programele de combatere integrată, ceea ce permite obținerea unor legume fără reziduuri. Totodată produsul ajută la îmbunătățirea controlului bolilor de depozit ce permite prelungirea termenului de valabilitate al legumelor, crescând astfel atractivitatea și marketabilitatea lor la raft”, a conchis Nadim Dostert.
Specialiștii de la FytoFend Belgia au vorbit despre versatilitatea fungicidului biologic FytoSave în controlul bolilor de făinare la legume, precum și al manei la vița de vie, evidențiind modul unic de acțiune prin stimularea mecanismelor de autoapărare ale plantelor.
”Fytosave este un fungicid biologic cu acțiune preventivă împotriva făinării și a manei la o gamă largă de culturi. Produsul este un instrument ideal pentru strategiile de gestionare a rezistenței și tehnologiilor integrate (IPM). Fungicidul cu spectru larg de combatere nu este afectat de razele UV și prezintă rezistență mare la spălare. Are fitotoxicitate zero, fiind un produs prietenos cu mediul și cu flexibilitate în aplicare. Fytosave poate fi aplicat singur sau împreună cu alte produse de protecție a plantelor convenționale”, a explicat Raffael Buonatesta, CEO FytoFend Belgia.

Experiențele de bune practici în utilizarea soluțiilor de biocontrol din portofoliul Andermatt au fost prezentate de Ștefan Velea, Manager de Producție la Ferma Holland Farming (7.000 mp de seră). Acesta a împărtășit rezultatele obținute cu insecticidul Helicovex, aplicat în sistem convențional pentru controlul Omidei fructificațiilor la ardei și castraveți, precum și eficiența insecticidelor Spruzit și NeemPro, alături de fungicidul FytoSave si Botector in controlul fainarii si putregaiului cenusiu.
În încheiere, Ing. Matei Gherasim, Manager de Produs pentru culturi horticole la Andermatt Biocontrol România, a oferit o prezentare a insecticidelor și fungicidelor si al altor produse din portofoliul Andermatt, disponibile fermierilor din România, subliniind uilizarea acestora în obținerea unor recolte sănătoase.

”Oferim fermierilor soluții avansate de biocontrol, eficiente atât pentru agricultura ecologică, cât și pentru cea convențională. Aceste soluții pot fi incluse în programele de combatere integrată, asigurând un control eficient al bolilor și dăunătorilor, obținerea de recolte fără reziduuri, prevenirea rezistenței la produsele chimice și totodata, contribuind la protejarea unui mediu curat și sănătos.
Suntem dedicați implementării celor mai inovative soluții de biocontrol și susținem fermierii din România prin tehnologii și produse recunoscute pe plan internațional, provenind atât din portofoliul Andermatt, cât și din parteneriate cu colaboratori de prestigiu.
În prezent, Andermatt Biocontrol România dispune de cel mai diversificat portofoliu de produse de protecția plantelor biologice. Astfel, în 2023, au fost lansate în România insecticidele Madex Top, pe bază de baculovirusi, pentru controlul viermelui mărului, NeemAzal T/S si NeemPro (a doua denumire comerciala), un insecticid biologic eficient împotriva unui spectru larg de dăunători, precum afidele, tripșii, musculița albă, acarienii, muștele miniere și omizile, în culturile legumicole.
De asemenea, a fost lansat și VitiSan, un fungicid biologic de contact, cu acțiune preventivă și curativă împotriva unei game extinse de boli fungice, aplicabil pentru diverse culturi, fără riscul apariției rezistenței. În 2024, Andermatt Biocontrol România a lansat patru fungicide biologice omologate pentru combaterea bolilor de făinare și mană la diverse culturi, printre care FytoSave și FytoSol. De asemenea, fungicidul Botector, destinat controlului putregaiului cenușiu la tomate, căpșuni și viță de vie, și Blossom Protect, utilizat pentru combaterea focului bacterian și a bolilor de depozit la pomii fructiferi”, a Matei Gherasim.
Într-un context în care consumatorii solicită tot mai mult alimente fără reziduuri și produse conforme cu standarde ecologice stricte, Andermatt sprijină producția de alimente sănătoase, contribuind, în același timp, la protejarea mediului. Prin implicarea activă în organizarea unor astfel de evenimente, Andermatt Biocontrol România își reafirmă misiunea de a oferi soluții eficiente de biocontrol pentru protecția culturilor și de a susține dezvoltarea unui sector agricol competitiv și responsabil.
”Prin conferința ECO-Advance Agritech, Andermatt Biocontrol România și-a propus să aducă în prim-plan expertiza specialiștilor de top cu cele mai noi metode de biocontrol, esențiale pentru viitorul agriculturii sustenabile”, a declarat Ing. Liliana Ionescu, CEO al Andermatt Biocontrol Romania, la finalul evenimentului.