17 Iunie – Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei (ONU)

seceta

Deșertificarea și seceta – doi dușmani împotriva cărora se face prea puțin în România

Pe 17 iunie este marcată ”Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei”. Cu această ocazie, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR atrage atenția asupra acestor fenomene periculoase care afectează grav agricultura națională.

România este unul dintre statele Uniunii Europene grav afectate, cele mai lovite de deșertificare fiind sudul Câmpiei Române, Dobrogea și sudul Moldovei. Numai în județul Dolj, solurile nisipoase reprezintă mai mult de 100.000 de hectare, iar în fiecare an suprafața acoperită de nisipuri crește cu mai mult de 1.000 de hectare, după constatările fermierilor și specialiștilor. Iar acest lucru este întărit și de cercetările experților Uniunii Europene, care arată că în România situația este critică la granița cu Bulgaria.

Uniunea Europeană nu are la ora actuală o strategie comună pentru combaterea deșertificării, deși fenomenul afectează grav și Spania, Portugalia, Italia, Cipru, Grecia și Bulgaria; cercetări de ultimă oră arată că, în comparație cu datele din 2008, deșertificarea s-a accentual în aceste țări, inclusiv în România, cu pagube economice considerabile și probleme pentru mediu.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR atrage din nou atenția asupra situației dezastruoase din așa numita ”Sahară a Olteniei” (zonă cuprinsă între Corabia, Calafat și Craiova), provocată de tăierea perdelelor de pădure, care opreau aridizarea solului. Amintim că acum 50 de ani pădurile reprezentau 12% din suprafața județului Dolj, iar la ora actuală putem vorbi de numai 7 procente, mai grav fiind că această suprafață este în constantă scădere.

De aceea, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR solicită, din nou, intervenția statului, prin instituțiile sale specializate, alături de acțiuni concrete ale fermierilor, în vederea stopării extinderii deșertificării în România.

Soluțiile pentru combaterea acestui fenomen sunt puține, dar există, între acestea numărându-se înființarea de perdele de protecție și împăduriri în zonele afectate. Este nevoie și de susținerea financiară a fermierilor, acestea fiind acțiuni posibile în plan național. De asemenea, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR consideră că este nevoie de eforturi susținute din partea României pentru a determina, la nivel european, inițierea unei dezbateri reale care să permită punerea la punct a unui plan comun de combatere a deșertificării, inclusiv alocarea de fonduri pentru acest domeniu.

Inițiativa vine în întâmpinarea dorinței Uniunii Europene de a pune în practică o agricultură mai prietenoasă cu mediul și de combatere a efectelor negative ale activităților umane.

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR își arată disponibilitatea de a fi parte a acestor demersuri și dezbateri, punând la dispoziție inclusiv experiența membrilor săi din zonele afectate de deșertificare. Așa cum amintesc experții Organizaţiei Naţiunilor Unite, este nevoie de conştientizarea publică, iar oprirea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunităţii şi cooperarea la toate nivelurile.