Saaten Union România și Rapool Ring România şi-au propus să ducă mai departe tradiția evenimentului de la Drajna şi în acest an. De data aceasta, evenimentul s-a desfășurat în regim live, cu participarea a maximum 16 persoane – specialiştii companiilor şi jurnaliştii presei agricole, respectând astfel toate normele de siguranță și distanțare socială impuse de autorități.
În contextul pandemiei COVID 19 şi a regulilor de distanţare socială, fermierii au putut urmări evenimentul online sau citi principalele concluzii din presa agricolă de specialitate.
Specialiştii celor două companii prezenţi în lotul demonstrativ de la Drajna au făcut turul platformei pentru a prezenta cei mai performanţi hibrizi de rapiţă din portofoliul Rapool, precum şi cele mai interesante soiuri de grâu ale Saaten Union, alături de celelalte culturi de păioase, solele de mazăre şi culturile verzi. Din echipa de specialişti au făcut parte: Alina Petrea, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring, Cornelia Pistol, Director de Produs Cereale Păioase & Leguminoase și Culturi Verzi Saaten Union, directorul comercial Marius Creţu, Alexandru Retea, Cristina Vasile, Vlad Buricescu, Ionuţ Paraschiv, Andrei Stan şi Ionuţ Bălan, directori de vânzări zonali, însoţiţi de Ionuţ Bărbulescu, director de produs porumb şi floarea soarelui.
Deschiderea evenimentului i-a revenit directorului general Mihai Miriţescu care şi-a exprimat părerea de rău că fermierii şi specialiştii nu au mai putut participa anul acesta la “Sărbătoarea Câmpului” din cauza pandemiei COVID- 19. Totodată, liderul companiei a ţinut să precizeze că este un an agricol greu din punct de vedere al condițiilor climatice, însă, ca de fiecare dată, genetica Saaten Union nu a dezamăgit, iar câmpul demonstrativ de la Drajna arată superb pentru condițiile din această zonă.
“Plantele sunt supuse unui șoc termic, respectiv efectului cumulat de secetă și variaţiilor de temperatură între noapte şi zi. Chiar şi în aceste condiții de stres, hibrizii din platforma genetică demonstrativă Saaten Union arată extraordinar. Pe lângă hibrizii consacrați avem unii în testare în cadrul Institutului de Testare și Înregistrare a Soiurilor București, dar și mai multe noutăți – ameliorare Saaten Union, în premieră în câmpul demonstrativ de la Drajna.
Rezultatele se observă pentru că noutățile sunt focusate pe elementele deficitare din această zonă și anume, toleranța la secetă și rezistența la șocurile termice. Faptul că loturile demo arată atât de bine și au producție demonstrează că hibrizii sunt bine adaptați acestor condiții dificile de climă. În urmă cu 4 ani, când am preluat funcția de director general al Saaten Union, am scos din portofoliu mai mulţi hibrizi la floarea-soarelui și porumb, considerați învechiţi. A fost o strategie destul de riscantă, pentru că erau hibrizi care se vindeau foarte bine. Am început însă promovarea hibrizilor de genetică nouă și vânzarea lor, ceea ce a adus plusvaloare culturilor agricole.
Astăzi, genetica Saaten Union este una de top, fiind solicitată la export în ţări precum: Rusia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Franța şi Gemania. Avem hibrizi destinaţi exportului, ceea ce înseamnă că sămânţa produsă în România pleacă în toate aceste ţări. Este important de ştiut că genetica trebuie reîmprospătată după 5-6 ani de cultivare, având în vedere că durata unui hibrid este de maximum 10 ani, din care 2 ani lansarea, 5-6 ani de top şi 2 ani de menţinere şi declin. Aici, la Drajna, se poate vedea practic întreaga gamă de hibrizi din portofoliul nostru şi îi sfătuiesc pe fermieri să aleagă ceea ce li se potriveşte în zonele lor de cultură, pentru că toți cei care au testat genetica Saaten Union şi Rapool au revenit ulterior, fiind extrem de mulţumiţi de rezultate”, a subliniat Mihai Miriţescu.
Vizita efectuată în câmp a cuprins o prezentare complexă a loturilor demonstrative şi a tehnologiilor aferente. Primul lot demonstrativ, cel al culturii de rapiţă, a fost prezentat de Alina Petrea, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring, care a evidenţiat performanţa geneticii germane.
“Hibrizii din portofoliul Rapool sunt stabili, productivi, competitivi şi performanţi, combinând foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice: potenţial excelent de producţie, conţinut mare de ulei şi toleranţă foarte bună la secetă şi boli. Rapița deține o serie de avantaje care o transformă într-o cultură ce nu trebuie să lipsească din asolamentul fermierilor. Misiunea noastră este aceea de oferi fermierilor români sprijinul necesar în vederea dezvoltării unor culturi bogate și productive.
Genetica performantă pe care o oferim colaboratorilor noștri, parte a sistemului de hibrizi clasici, dar și a sistemului Clearfield, asigură o productivitate de invidiat și o toleranță deosebită la diverși factori climatici și tehnologici. La Rapool, susținem producția de rapiță și punem la dispoziția fermierilor genetică și semințe de o calitate și o performanță ridicate. An de an, echipa de amelioratori dezvoltă noi produse pentru a răspunde nevoilor fermierilor, ajutându-ne să aducem pe piață hibrizi toleranți la secetă, cu rezistență ridicată la boli și cu un potențial de producție ridicat.
Considerăm cultura de rapiță mai mult decât o simplă cultură sau o simplă producție. Pentru noi, rapița este un TOT unitar, oferind numeroase beneficii. Rapool Ring România pune la dispoziția fermierilor o gamă variată de hibrizi cu diferite toleranțe și rezistențe, de unde pot alege în funcție de nevoile pe care îl au în fermă!”, a spus Alina Petrea.
Specialistul în rapiţă a trecut în revistă şi tehnologia de cultură. Tehnologia a inclus pregătirea terenului – arat la 25 cm şi discuit – în perioada 23-24 august 2019, după care s-a efectuat şi o fertilizare cu DAP 16:48:0, în doză de 150 kg/ha. Semănatul hibrizilor Rapool, respectiv 50 b.g./m2, s-a realizat pe 30 august 2019, planta premergătoare fiind mazărea. Pe 14 septembrie s-a intervenit cu un insecticid, în doză de 0,4 l/ha. Între 1-10 octombrie octombrie s-a irigat pentru răsărire. Ulterior, în luna octombrie, s-a mai aplicat un tratament de protecţie în doză de 0,7 l/ha. În perioada februarie-martie cultura a beneficiat de un tratament cu sulfat de amoniu – 100 kg/ha şi ulterior cu foliarul Mix bor 3,0 l/ha. Tot în luna februarie s-au aplicat două tratamente cu insecticid. În perioada martie-aprilie s-a mai intervenit cu o irigaţie. Printre hibrizii de rapiţă prezentaţi s-au evidenţiat: Sherpa, Shrek, Cristal, Franklin, productivul Dalton, Dariot, noul Kicker, dar şi cei aflaţi în testare – Finale, Nori, Lexion, Tempo și Darling, hibrid rezistent la virusul galben al ridichiei.
Shrek este un hibrid care are o maturitate semitimpurie și un potențial genetic excelent. Aceste aspecte, combinate cu stabilitatea producției, fac din Shrek un hibrid de elită. Totodată, se remarcă printr-o toleranţă ridicată la temperaturile din timpul iernii. Înflorirea este foarte timpurie şi omogenă, hibridul dezvoltând plante de înălțime mare, care au o rezistență foarte bună la cădere.
Franklin este un hibrid cu maturitate timpurie, cu stabilitate ridicată a producţiei în condiţiile climatice continentale. Are o dezvoltare puternică în toamnă și o rezistență excelentă la iernare. Franklin combină trei tipuri de rezistenţe: la Phoma, la cădere şi la scuturare.
Dalton este un hibrid viguros, cu o dezvoltare puternică în toamnă. Mai mult, este adaptat pentru semănatul optim până în perioada imediat următoare. Combină foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice cum ar fi: potențial excelent de producție, conținut mare de ulei și rezistență foarte bună la Phoma (RLM- 7). Dalton prezintă o stabilitate foarte mare a producției, are o toleranță remarcabilă pe perioada recoltatului, precum și o toleranță deosebită la secetă. Hibridul este recomandat pentru toate tipurile de fermă, indiferent de tehnologia aplicată.
Dariot, în plus față de faptul că iese în evidență pentru rezistența la boli, deține un potențial de producție uimitor. În comparație cu majoritatea hibrizilor pe de piața agricolă a ieșit cu un scor de 104%, o producție de 5,5 tone/hectar și un conținut de ulei de 45,4%. Are adaptare globală la diferite tipuri de sol, abilitate fantastică de compensare (în cazul atacului de insecte), rezistență la ger și RLM 7, inclusiv rezistență la Phoma. Menționam și faptul că Dariot are rezistență la scuturare, pentru un recoltat mai eficient.
Tempo are o maturitate semitardivă, o dezvoltare rapidă şi viguroasă în toamnă şi un start rapid în vegetaţie în primăvară. Hibridul prezintă o stare fitosanitară foarte bună încă din primele stadii de vegetaţie până la maturiltate, deţine rezistenţă la Phoma, TuYV şi toleranţă la Verticillium. În testările efectuate pe diferite date de semănat şi aplicări diferenţiate de azot, Tempo a avut rezultate cu 119% faţă de media martorilor pentru semănatul mai tardiv, cu o aplicare de 120 kg N/ha. Tempo are abilitatea de a transforma fertilizarea cu N în randament.
Darling este un hibrid cu maturitate semitardivă, cu o stare fitosanitară bună și cu rezultate bune pentru Verticillium. Este stabil în diferite condiţii climatice şi are toleranţă ridicată la secetă. Darling deţine un pachet agronomic de excepţie: rezistenţă la scuturare, la TuYV (Virusul galben al ridichiei) și la Phoma.
Directorului zonal de vânzări CT și TL, Alexandru Retea i-a revenit misiunea de a prezenta hibrizii de rapiță cu tehnologie Clearfield.
„Pentru că an de an v-am obișnuit cu produse noi, performante și adaptate nevoilor actuale din agricultură, iată că și anul acesta venim în întâmpinarea fermierilor cu doi noi hibrizi de rapiță din categoria Clearfield, pregătiţi să ofere producții ridicate, sănătoase și stabile. Noii hibrizi Clavier CL și Dax CL combină un pachet agronomic de excepție și dau dovadă de o dezvoltare rapidă și viguroasă după semănat, precum și de o toleranță ridicată la iernare. Totodată, mai avem în testare şi alţi hibrizi: Beatrix CL şi Cello CL”, a adăugat Alexandru Retea.
Clavier CL este un hibrid semitimpuriu spre mediu, care combină un pachet agronomic de excepție: dezvoltare rapidă și viguroasă a plantelor după semănat, plante sănătoase, rezistență la scuturare, stabilitate și potențial ridicat de producție. Hibridul prezintă o toleranță ridicată la iernare, fiind foarte bine adaptat în locațiile reci. Este recomandat pentru cultivare pe toate tipurile de sol și chiar în condiții dificile, atât în perioada optimă cât și către sfârșitul acesteia. Norma de semănat recomandată este de 40-50 b.g./mp.
Dax CL este un nou hibrid Clearfield bazat pe cea mai bună genetică pe care o are Rapool pentru locațiile continentale și uscate. Hibridul, cu o maturitate medie și o dezvoltare rapidă și viguroasă în toamnă, asigură o regenarare foarte bună după perioada iernii, având o repornire rapidă în vegetație în primăvară. Dax CL are capacitatea de a aloca nutrienți în condiții uscate, de la frunză și tulpină la semințele din silicvă, pentru a proteja randamentul. Pe lângă rezistența la erbicidele din gama Clearfield, Dax CL oferă rezistențe suplimentare pentru fermieri pentru a facilitata cultivarea rapiței. Rezistența la Phoma RLM7 îi ajută pe fermieri la aplicarea rațională a fungicidelor. În plus, toleranța ridicată la scuturare face ca recolta să fie mai sigură și totodată mai flexibilă. Hibridul este pretabil pentru semănatul în epoca optimă, dar și către sfârșitul acesteia, datorită dezvoltării viguroase din toamnă. El se poate cultiva pe toate tipurile de sol, norma de semănat recomandată fiind de 40-50 b.g./mp.
Beatrix CL aduce un nou nivel pentru hibrizii Clearfield. Este primul hibrid Cleafield din portofoliul Rapool cu rezistență la TuYV. Cu o maturitate timpurie, are o dezvoltare rapidă şi viguroasă înainte de iernare. Acesta prezintă o toleranţă genetică bună la secetă. Beatrix CL combină 4 tipuri de rezistenţe: Clearfield, RLM 7 – la Phoma, la TuYV şi la scuturare.
Cello CL are o răsărire uniformă şi rapidă după semănat şi nu prezintă risc de apariţie a tijei florale înainte de iarnare, având o creştere mai lentă în toamnă. El are o toleranţă ridicată la ger, iar înflorirea în primăvară este uniformă. Totodată, prezintă o toleranţă ridicată la secetă, dar şi un potenţial de producţie ridicat şi stabil.
Cornelia Pistol, Director de Produs Cereale Păioase & Leguminoase și Culturi Verzi, Saaten Union, a prezentat lotul demo şi a evidenţiat soiurile de orz pe 6 rânduri utilizate la hrana animalelor: Laverda, Wendy, Henriette şi SU Ellen, cu precocitate și stabilitate asigurată, dar şi noutăţile genetice, Belissa şi Arenia, care estimează calităţi superioare, dar şi un randament de producţie superior.
“Portofoliul de cereale păioase este vârful de lance al companiei Saaten Union având în vedere succesul pe care le-au avut în ferme soiurile noastre. Unul din obiectivele principale al Departamentului de Cercetare-Dezvoltare din cadrul Saaten Union este selectarea soiurilor de grâu și orz care întrunesc următoarele condiții: toleranță mare la iernare, bună capacitate de înfrățire, toleranță ridicată la boli, toleranță bună la cădere, precum și producții ridicate și mai ales, constante. Îmi revine onoarea de a prezenta soiurile de orz.
Acţionarii companiei investesc foarte mult în ameliorare, iar noi testăm în fiecare an în jur de 50-60 de soiuri de orz. Testăm toleranţa la iernare, dezvoltarea în primăvară precum şi pachetul genetic la principalele boli foliare ale spicului. Este o mândrie atunci când un fermier te sună să îţi mulţumească pentru calitatea şi performanţa soiurilor recomandate.
Tehnologia culturii de orz din lotul experimental de la Drajna a inclus pregătirea terenului – arat la 25 cm şi discuit – în perioada 23-24 august 2019, după care s-a efectuat şi o fertilizare cu DAP 16:48:0, în doză de 150 kg/ha. Semănatul soiurilor Saaten Union respectiv 170-200 kg/ha, s-a realizat pe 4 octombrie 2019, planta premergătoare fiind mazărea. Între 1-10 octombrie 2019 s-a irigat pentru răsărire. Ulterior, în luna noiembrie, s-au realizat 3 tratamente de protecţie cu: erbicid + fungicid + insecticid. În perioada februarie-martie, cultura a beneficiat de un tratament cu uree – 100 kg/ha şi ulterior un tratament cu insecticid + fungicid. În perioada martie-aprilie s-a irigat şi s-a aplicat şi un regulator de creştere. În luna mai s-au mai aplicat un fungicid + un insecticid.
Avem în loturile demo şi noutăţi genetice, dar şi soiuri aflate în testare care se comportă foarte bine, având calităţi deosebite. Trebuie să oferim fermierilor genetică performantă, iar prin acest gen de platforme putem demonstra în mod transparent care este calitatea materialului semincer din portofoliu şi potenţialul lui de producţie”, a precizat Cornelia Pistol.
Arenia este un soi semitimpuriu de orz pe 6 rânduri de genetică nouă, în primul an în comercializare. El se caracterizează prin plante de talie medie, ceea ce îi conferă o toleranţă bună la cădere. Soiul prezintă o rezistenţă mare la iernare, precum şi o toleranţă bună la principalele boli foliare. Se recomandă cultivarea în toate zonele de cultură ale orzului de toamnă, pentru că deţine o capacitate de adaptare ridicată la diverse condiţii de sol. Densitatea de semănat recomandată este de 330-340 b.g./mp, care asigură în condiţii optime un număr minim de 750 spice recoltabile/mp.
Belissa este un soi de orz pe 6 rânduri, semitardiv, care se caracterizează prin plante cu o toleranţă mare la principalele boli foliare. El are o pornire rapidă în vegetaţie, iar plantele sunt robuste. Belissa prezintă toleranţă sporită la stresul termic – temperaturi scăzute în timpul iernii şi arşiţă în vară. Soiul asigură producţii ridicate în tot sud-estul Europei, fiind pretabil la cultivare în zona Ardealului, Transilvaniei şi Moldovei. Densitatea de semănat recomandată este 300-320 b.g./mp, care asigură în conditţi optime un număr minim de spice de 750 spice recoltabile/mp.
Lucienne este un soi de orz pe 6 rânduri, semitardiv, recomandat pentru cultivare în zonele secetoase (toleranţă crescută la secetă). Principalul beneficiu este buna adaptabilitate pedoclimatică, buna toleranţă la cădere şi la principalele boli foliare, precum şi adaptabilitatea pedoclimatică. Din acest motiv, soiul de orz Lucienne se pretează să fie cultivat în toate zonele de cultură ale orzului din România. Densitatea de semănat recomandată este de 300-320 b.g./mp, asigurând în condiţii optime un număr minim de 750 spice recoltabile/mp .
Reprezentantul Saaten Union a vorbit şi despre soiurile de orz pe 2 rânduri cu genetică de elită, care au un potenţial foarte bun de producţie, respectiv Flavia şi Zophia şi a prezentat noile culturi verzi, respectiv noutatea absolută – Bobul, adus prima dată în loturile experimentale Saaten Union. Bobul este o leguminoasă extrem de productivă, cu proprietăţi agronomice deosebite și o productivitate ce poate depăşi 4 t/ha. Soiurile prezentate au fost cele de primăvară: Trumpet, Capri şi Apollo, precum şi Augusta – soi de toamnă.
La rândul său, directorul comercial Marius Creţu a prezentat cultura de grâu, detaliind soiurile şi noutăţile din portofoliu. În cadrul loturilor demonstrative au fost prezentate soiurile de grâu din toate grupele de maturitate: Mulan, Joker, Genius – de panificaţie, Athlon, Katarina, Felix şi Tika-Taka, soiurile aristate Centurion şi Python. Noutatea prezentată în cadrul lotului a fost soiul aristat de mare performanţă Aspekt, precum şi Tata-Mata destinat exportului.
“Şi în acest an am venit cu un portofoliu comercial complet şi variat format din hibrizi şi soiuri de grâu cu particularităţi fenotipice superioare, pentru a dovedi producătorilor agricoli valoarea şi calităţile Saaten Union. Aşa cum v-am obişnuit, vă prezentăm soiuri şi hibrizi martori de la competitori pentru a face comparaţia. De altfel, şi anul acesta am adăugat în fiecare cultură hibrizi şi soiuri noi, cu scopul de a răspunde tuturor cerinţelor din fermele româneşti. Trebuie să subliniez că raportul calitate-preţ al hibrizilor Saaten-Union este întotdeauna în favoarea producătorilor agricoli, tocmai pentru ca aceştia să se poată bucura de recolte bogate şi de plus valoare”, a precizat Marius Creţu, adresându-se presei.
Aspekt este un soi de grâu nearistat, cu maturitate semitardivă și cu potențial ridicat de producție. El deține un pachet de excepție la principalele boli foliare, punctul forte al soiului de grâu Aspekt fiind toleranța ridicată la iernare. Noul soi de grâu reprezintă o combinație bună între toleranța la înghețuri tardive și producții constante. El se pretează în toate arealele de cultivare a grâului, cu rezultate excepționale în regiunile unde aportul precipitațiilor în perioada de vegetație depășește 350 mm. Densitatea de semănat recomandată în condiții optime este de 300-320 b.g./mp, ceea ce oferă o densitate medie la recoltat de peste 650-700 de spice/mp. Aspekt este un soi de grâu care se pretează a fi cultivat în tehnologie intensivă.
Prezentarea portofoliului de hibrizi de grâu i-a revenit directorului zonal de vânzări IL, Vlad Buricescu.
“Noi am deschis pionieratul hibrizilor de grâu cu Hystar și Hyfi. Hystar va ieşi însă din portofoliul Saaten Union, având în vedere că de doi ani a intrat în comercial Hydrock, un hibrid timpuriu care asigură producţii ridicate şi rezistenţă mare la boli, fiind excelent pentru panificaţie. Compania Saaten-Union pune la dispoziţia fermierilor hibrizi de grâu cu un potenţial de producţie cu 20-25% mai ridicat decât soiurile tradiţionale. Hibrizii de grâu care definesc portofoliul companiei Saaten Union au calităţi genetice de excepţie. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat, ei valorifică eficient apa şi nutrienţii din sol. Aceştia se caracterizează printr-un comportament foarte bun faţă de bolile foliare şi cele ale spicului – făinare, fuzarioză, rugina brună, rugina neagră şi rugina galbenă. Trebuie să precizez că deţinem un portofoliu complet de soiuri şi hibrizi, practic, cea mai generoasă ofertă de varietăţi din România, pentru a aduce plus valoare culturilor agricole”, a subliniat Vlad Buricescu.
Cristina Vasile, director zonal BR si GL Saaten Union, a adus în atenție soiurile de triticale Tulus şi SU Agendus, soiul semitimpuriu de secară de toamnă Inspector, precum şi hibrizii semitimpurii de secară de toamnă SU Cossani şi SU Mephisto.
“Soiul Inspector se seamănă şi se întreţine foarte uşor, fiind rezistent la boli şi dăunători. Cultura nu necesită aplicarea unui număr mare de tratamente, aducând astfel beneficii economice importante. Planta are o rădăcină bine dezvoltată, cu mulţi perişori absorbanţi, tulpinile sunt înalte, cu frunze plane, în vârful cărora creşte un spic comprimat, lung de 5-20 cm. Florile cresc câte 2-3 laolaltă, formând spiculeţe, iar fructul este o cariopsă alungită, puţin comprimată pe laturi, de culoare gălbui-verzuie până la galben-brun. Soiul se pretează la majoritatea tipurilor de sol”, a precizat reprezentantul Saaten Union.
La rândul lui, Ionuţ Bălan Director regional de vânzări BZ și VN, a prezentat lotul tehnologic de grâu care a vizat semănatul la densităţi diferite utilizând soiul de grâu Centurion. Experimentul a avut în vedere densităţi între 160-220 kg/ha. Specialistul a numărat pe rând fraţii şi planta mamă de la fiecare parcelă demonstrativă.
“Observăm că la o densitate de 220 kg/ha avem 10 fraţi cu planta mamă, la 200 kg/ha avem 14, la 180 kg/ha avem 16, iar la 160 kg/ha avem 19 fraţi fertili cu planta mamă, ceea ce demonstrează că semănatul soiurilor Saaten Union la densitate mai mică ajută înfrăţirea, dezvoltarea culturii şi creşterea productivităţii”, a explicat Ionuţ Bălan.
Ionuţ Paraschiv, Director regional de vânzări GR și TR, a prezentat soiurile de mazăre consacrate Astronaute şi Salamanca, dar a vorbit şi despre noutăţile intrate în portofoliu, Torpedo şi Cronos, precum şi despre soiurile de toamnă Lapony şi Dexter.
“Semănarea mazărei de toamnă se recomandă a fi realizată până la jumătatea lunii septembrie, pentru a permite plantei să parcurgă mai multe fenofaze până la intrarea în iarnă, moment în care va fi deja răsărită şi va avea cel puţin 2 lăstari formaţi. Acolo unde există un strat protector de zăpadă, planta are o rezistenţă foarte bună şi trece cu succes peste iarnă. Adâncimea de semănat recomandată în cazul culturii de mazăre de toamnă este de 12-16 cm, cu o normă de semănare de circa 90-120 de boabe germinabile pe metru patrat – 240 kg pe hectar. Cultura de mazăre ajută asolamentul din fermă şi alături de rapiţă aduce primii bani în buzunarul producătorului agricol. Totodată, producţia secundară a mazărei de toamnă poate fi utilizată şi ca furaj, mai ales datorită gradului înalt de proteină pe care îl conţine”, a spus specialistul companiei.
Andrei Stan, director zonal de vânzări CL Saaten Union, a vorbit despre orzoiaca de primavară Xanadu, Thuringia și Fandaga, dar şi despre noul soi aflat în testare, Accordine. De asemenea, a mai amintit şi de Scorpion, un soi semitimpuriu de ovăz de primăvară productiv, pretabil pentru industria alimentară.
Fandaga este un soi de orzoiacă de primăvară pentru bere, care reprezintă o combinație între timpurietate și producții ridicate. Soiul prezintă o toleranță ridicată la stresul termic și hidric. Calitatea excelentă pentru malțificare face ca acest soi să fie acceptat de majoritatea producătorilor de malț și bere. Produsul este adaptat în toate zonele de cultură ale orzoaicei de primăvară.
Xanadu este un soi de orzoaică de primăvară pentru bere, care dezvoltă plante de talie mică, ceea ce îi conferă o toleranță ridicată la cădere. Soiul asigură producţii mari și stabile. Având o calitate excelentă pentru malțificare, acest soi este acceptat de majoritatea producătorilor de malț și bere. Xanadu este adaptat în toate zonele de cultură ale orzoaicei de primăvară.
Thuringia este soiul cel mai longeviv și cultivat în Europa, fiind recunoscut pentru productivitate şi calitatea de malțificare. Acest soi a dovedit o stabilitate a producțiilor în fiecare an, având o o toleranță bună la principalele boli foliare și ale spicului. Thuringia este adaptat în toate zonele de cultură ale orzoaicei de primăvară.
În încheierea vizitei, Ionuţ Bărbulescu, director de produs porumb şi floarea soarelui, a realizat o scurtă prezentare a noutăţilor din portofoliul comercial.
“Noutăţile legate de cultura de floarea soarelui sunt hibrizii Alexa SU şi Davero SU care au intrat anul acesta în fermele din România. La porumb avem Spartan din grupa de maturitate FAO 320 şi OS 4014 – FAO 450. Sigur, la toamnă vom lansa alte noutăţi pregătite pentru anul agricol 2020-2021. Îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să ne viziteze câmpul demonstrativ de la Drajna şi suntem pregătiţi să oferim informaţii fermierilor care le solicită”, a declarat agronomul.
Alexa SU este un hibrid nou, semitardiv, cu potențial bun de producție în cadrul tehnologiei cu erbicide pe bază de tribenuron-metil. Hibridul prezintă o toleranță foarte bună la principalele boli ale florii-soarelui, la parazitul Orobanche cumana rasele A-F, dar şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. Alexa SU asigură eleganţa şi siguranţa culturii.
Davero SU este un hibrid nou, semitardiv, cu potențial bun de producție în cadrul tehnologiei cu erbicide pe bază de tribenuron-metil. Hibridul prezintă o toleranță la Orobanche cumana rasele A-F şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. Davero SU asigură o productivitate adevărată.
Spartan – FAO 320 este un hibrid timpuriu simplu, foarte stabil şi cu un potenţial foarte bun de producţie. Perioada de vegetaţie este între 105-110 zile, iar talia plantelor este mare, ceea ce îl recomandă atât pentru boabe cât şi pentru siloz. Hibridul are o toleranţă foarte bună la stresul hidric şi asigură producţii de top. Prezintă aparat foliar foarte bine dezvoltat și o capacitate mare de producție.
OS4014 – FAO 450 are o toleranță la arșiță şi secetă mare și un potențial de producție foarte ridicat. Cu un sistem radicular bine dezvoltat, explorează foarte bine solul, asigurându-i astfel energie pentru producții ridicate. Hibridul poate fi folosit atât pentru producția de boabe, cât și pentru siloz.
La finalul întâlnirii, redactorul Business Press Agricol a stat de vorbă cu domnul Mihai Miriţescu despre evenimentul organizat.
“Evenimentul din acest an este prima manifestare de acest gen a celor două companii Saaten Union şi Rapool. Chiar şi în aceste condiţii, am vrut să păstrăm tradiția de a lansa noile produse din portofoliu. Doresc să subliniez, fără falsă modestie, că portofoliul companiei este cel mai vast din piață. Practic, avem cele mai multe produse în portofoliu, vorbim de soiuri de grâu, orz pe două rânduri, orz pe șase rânduri, orzoaică, triticale, secară, grâu durum, dar și hibrizi de grâu și culturi verzi, un material semincer de înaltă calitate pentru ca fermierii să poată obţine performanţele dorite.
Şi în acest an avem foarte multe culturi, dar și multe noutăţi. Totodată, deţinem în platformă loturile tehnice semănate la densităţi diferite. La rapiţă am ales hibridul Franklin, la grâu, Centurion, iar la orz, SU Ellen. Este important faptul că soiurile noastre de cereale păioase – grâu şi orz – se pot semăna la o densitate mai mică, chiar şi în condiţiile acestui an, formând 10-12 fraţi conform experimentului de la Drajna. Semănatul la densităţi de peste 200 kg/ha nu avantajează cultura. La această densitate şi în condiţii normale de temperatură se formează doar unul sau doi fraţi. Fermierul cheltuie prea mult şi sămânţa nu îşi atinge scopul. La o densitate mai mică se observă vorbim de 7 sau 8 fraţi fertili, care au şi spic. Densitatea de 160 kg/ha este una eficientă. Putem spune că în loturile de la Drajna, zicala “Rarul umple carul” se adevereşte.
Ce se întâmplă în condiţii de număr mare de plante pe metru pătrat? Vorbim de o evaporaţie mult mai mare, ceea ce sărăceşte câmpul mult mai repede. De aceea, o densitate mai redusă favorizează cultura chiar şi în condiţii de secetă. În condiţii de ploi, o densitate mare îmi determină apariţia mult mai rapidă şi puternică a bolilor. Din acest motiv, recomand fermierilor şi la cultura de consum să semene în benzi, cu distanţă pe roţile de tractor, pentru că pe aceştia se formează nişte curenţi care împiedică trecerea făinării şi a altor boli dintr-o zonă în alta. De asemenea, pe urmele roţilor de tractor se face trecerea şi nu se mai distrug şi alte plante, acesta fiind un alt aspect de randament al producţiei. Am mai constatat că plantele care se dezvoltă pe lângă această cărare dau o producţie mai mare, uniformizând producţia medie la hectar.
Câmpul experimental de la Drajna, o adevărată expoziţie în aer liber doreşte să arate care este potenţialul de producţie al hibrizilor din portofoliul Saaten Union şi Rapool. Fermierii au posibilitatea să vadă că folosind genetica noastră şi tehnologia prezentată în loturile demo pot obţine un randament maxim de producţie. Vreau să se înţeleagă că expoziţia noastră experimentală de la Drajna nu este doar un element de imagine, ci realitatea genetică dovedită în câmp. Un alt aspect important este că pentru echipa noastră este un lot de studio, specialiştii având posibilitatea să valorifice noutăţile, să le analizeze evoluţia, să intervină dacă este cazul. Astfel, ei pot să explice fermierului particularităţile fiecărui hibrid în parte.
De când am devenit director general mi-am dorit ca angajaţii noştri să fie foarte bine pregătiţi, să nu existe niciun lucru pe care ei să nu îl cunoască legat de genetica companiilor noastre. Câmpul demonstrativ nu este dedicat doar fermierilor români, ci şi agricultorilor străini, având în vedere că noi ameliorăm şi testăm şi pentru export.
Ca o noutate, în acest an am hotărât să oferim fermierilor apropiaţi un card de fidelitate – Yellow Card – menit să ofere 1-3 saci de porumb sau 5 de floarea soarelui, hibrizi noi, în ideea de a fi testaţi. Vom dezvolta acest concept şi vorbim de hibrizi de top, astfel încât noutăţile din portofoliul comercial să fie testate şi de fermierii care îşi doresc recolte bogate şi de calitate. Interesul nostru comun este ca fermierii să facă performanţe în fermele lor cu hibrizi de top”, a concluzionat directorul general Mihai Miriţescu pentru Business Press Agricol.