Ziua Porumbului 2019 – O sărbătoare de tradiţie pentru agricultori

zp800

În data de 12 septembrie a.c., în localitatea Orezu, comuna Ciochina, județul Ialomița, în cadrul fermei Elsit a inginerului Nicolae Sitaru, a avut loc cea de-a X-a ediție a evenimentului Ziua Porumbului. Sărbătoarea este deja o tradiţie pentru agricultorii din zona de sud a ţării, reprezentând cea mai așteptată manifestare organizată în câmp din această toamnă.

La eveniment au fost prezenţi peste 1.500 de invitaţi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai mediului academic, specialişti agronomi, distribuitori de input-uri, precum şi numeroşi fermieri. Printre participanţi s-au aflat nume de rezonanţă din domeniu, precum ministrul Agriculturii Petre Daea, Secretarul de Stat din MADR, Daniel Eugeniu Cruţeanu, directorul MADR Elena Tatomir, deputatul Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, primarul localităţii Ciochina, Vasile Câmpulungeanu, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru, preşedintele LAPAR, Gheorghe Albu, preşedintele APPR, Arnaud Perrein şi directorul executiv al APPR, Alina Creţu, preşedintele AISR, Patrick Lafon, dar şi foarte mulţi producători agricoli, alături de gazda evenimentului, fermirul Nicolae Sitaru. Toţi au luat parte la această importantă manifestare, unde marii jucători ai agribusiness-ului românesc şi-au etalat performanţele.

Ziua Porumbului este o manifestare organizată de firma Elsit, având ca partener principal compania Bayer, care a oferit tehnologia completă de erbicidare pentru hibrizii de porumb prezentaţi în platforma demonstrativă. Cele 10 companii din agribusiness care au asigurat hibrizii pentru înfiinţarea loturilor cu porumb au fost: Corteva Agriscience, Dekalb, KWS Seminţe, Caussade Semences, Euralis Seminţe, Syngenta, Mas Seeds, RWA, Seminţe Fundulea şi INCDA Fundulea. Ceilalţi parteneri ai evenimentului au fost: Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – APPR, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Alianţa Industriei Seminţelor din România – AISR şi companiile Claas, Isagri, Vantage, Valrom Exim, Groupama Asigurări, Toyota, Raiffeisen Bank, ETU Farm, Olmix şi AMPagri.

Nicolae Sitaru, cel care a supravegheat atent procesul de recoltare şi de monitorizare a producţiilor, a subliniat că nu trebuie să existe nici un dubiu în ceea ce priveşte rezultatul şi topul hibrizilor prezenţi în cultură. Ziua Porumbului este locul unde fermierii află în mod real, fără dubiu, care sunt hibrizii care s-au comportat cel mai bine în condiţii de secetă şi de tehnologie identică. Pe loturile unde au fost semănaţi hibrizii, planta premergătoare pentru 2018 a fost soia. Densitatea de semănat a fost de 70.000 boabe germinabile la hectar. Precipitaţiile în perioada februarie-august 2019 au înregistrat 283 l/mp.

sitaru800

Lucrările efectuate toamna au constat în scarificat, cu un echipament Maschio, în luna octombrie, urmat de două treceri de discuire în luna noiembrie. În primăvară, la mijlocul lunii martie, s-a efectuat o fertilizare cu azotat de amoniu în cantitate de 300 kg/ha încorporat, iar pe 28 martie s-a trecut la pregătirea patului germinativ şi încorporarea îngrăşămintelor cu ajutorul combinatorului.

În data de 4 aprilie s-a efectuat semănatul hibrizilor, la o adâncime de 30 de cm, concomitent cu aplicarea unei fertilizări cu îngrăşăminte complexe 18:46:0, în cantitate de 137 kg/ha produs comercial. De-a lungul perioadei de vegetaţie au fost efectuate două erbicidări, cu două produse diferite ale companiei Bayer. Înainte de răsărire, pe 12 aprilie, a fost efectuată o erbicidare cu Adengo, în cantitate de 0,40 l/ha. În faza de 8-10 frunze, dar şi pe 5 mai, s-a efectuat o erbicidare cu Laudis, în doză de 2,2 l/ha.

Recolta din loturile demonstrative de la Orezu s-a încadrat între 9,5 şi puţin peste 15 tone la hectar, conform datelor preluate din teren. Fiecare dintre cele 10 companii a utilizat câte 6 hibrizi în lotul însămânţat cu porumb.

Ca în fiecare an, evenimentul a debutat cu vizitarea standurilor companiilor de seminţe şi de utilaje, cu dezbateri tematice, urmate de momentul oficial de prezentare şi de comunicare a rezultatelor, respectiv a hibrizilor lideri care se află în topul de producţie.

“Organizăm în fiecare an această sărbătoare pentru a cunoaște cât mai bine hibrizii de porumb promovaţi de cele mai mari companii seminciere. Evenimentul este un bun prilej să comparăm rezultatele altor ani, să testăm diferiţi hibrizi de porumb, noile tehnologii ale acestei culture, precum şi cele în materie de utilaje agricole moderne. Sărbătoarea adună an de an din ce în ce mai mulţi participanţi, incluzând în primul rând fermieri din toată țara şi firme prestigioase din domeniul agricol.

Anul acesta la Ziua Porumbului sunt prezente zece companii de seminţe și cinci firme de utilaje agricole, cărora li s-au alăturat asociaţiile profesionale și reprezentanții băncilor. Fiecare companie de semințe a venit în lotul demo cu şase hibrizi, practic, în platformă, au fost semănaţi 60 de hibrizi cărora le-am testat producția şi performanţa. Trebuie avut în vedere că producţiile din acest an au avut de suferit din cauza secetei şi a arşiţei instalate în această vară în sudul ţării. Recoltarea a avut loc în urmă cu o săptămână şi pot să vă spun că producţiile minime nu au scăzut sub 9,5 tone, iar cele maxime au depăşit 15 tone, în condiţiile în care estimările pentru acest an au în vedere o scădere a recoltei cu 1-2 tone.

Vedeţi, pentru noi, fermierii şi specialiştii din domeniul agricol, este o ocazie foarte bună să dezbatem problemele curente cu care ne confruntăm anual, atât în privinţa noilor tehnologii, dar şi a altor inovaţii specifice culturii porumbului”, a spus Nicolae Sitaru, gazda evenimentului.

Fermierii prezenţi au avut oportunitatea să vadă la fața locului care sunt hibrizii cu cele mai bune producţii în acest an şi care sunt cei care performează în condiţii de stes hidric şi termic. Producătorii agricoli au putut afla informaţii suplimentare faţă de cele prezentate, de la reprezentanţii şi specialiştii companiilor de input-uri.

Reporterii Business Press Agricol au stat de vorbă cu partenerii evenimentului, dar şi cu o parte dintre specialiştii şi fermierii prezenţi, care s-au arătat impresionaţi de rezultatele obţinute în cultura porumbului, dat fiind faptul că a fost un an în care condiţiile nu au fost prielnice sectorului agricol.

Alina Creţu, director executiv APPR ne-a declarat: “Ziua de astăzi demonstrează că în România fermierii fac treabă şi muncesc, iar subvenţiile acordate în ultimii 10 ani au contribuit la dezvoltarea agriculturii. Chiar dacă ne mai plângem că sunt o serie de lucruri care nu funcţionează aşa cum ne-am dori, trebuie să recunoaştem că se întâmplă şi lucruri bune în agricultură, că producţiile sunt din ce în ce mai bune, tehnologiile avansează, iar performanţele sunt vizibile. Ar trebui să ne gândim câte persoane au participat în urmă cu 10 ani la Ziua Porumbului. Da, erau în jur de 200 de fermieri şi specialişti, iar astăzi numărul lor depăşeşte 1500 de invitaţi, ceea ce este extraordinar. Încercăm să facem o replică a Zilei Porumbului şi în Moldova pe data de 25 septembrie, unde aşteptăm de asemenea o prezenţă numeroasă.

Există lucruri pe care uneori le putem controla, alteori nu. Şi aici mă refer la anii atipici şi la condiţiile meteo care defavorizează culturile agricole. Însă, merită să remarcăm că jucătorii importanţi din piaţă depun eforturi să contracareze această situaţie de stres termic. Genetica modernă performează, iar cu o gestionare eficientă a tehnologiei se poate obţine maximizarea productivităţii şi profitabilităţii. Anul acesta performanţa face diferenţa, deoarece a fost un an agricol dificil din cauza secetei prelungite şi a deficitului hidric. Cine a cultivat hibrizi toleranţi la secetă şi arşiţă în acest an, cu siguranţă a putut să-şi susţină costurile în totalitate şi se poate pregăti pentru anul agricol viitor. De fapt, acesta este şi mesajul pe care dorim să-l transmitem fermierilor prezenţi astăzi la Orezu. Schimbările climatice sunt aici la noi, se întâmplă… şi trebuie să acţionăm.

Vedeţi, sunt lucruri pe care le putem ameliora, dar şi altele pe care nu putem. Trebuie să găsim soluţii. De exemplu, să fim mai buni din punct de vedere tehnic, să învăţăm mai mult cu fiecare zi care trece, să fim împreună cu fermierii, pentru că problemele şi nevoile noastre sunt comune. Fără orgolii, noi trebuie să facem coaliţii şi reuniuni unde să discutăm problemele legislative care ne dor, pentru că doar împreună vom soluţiona nevoile şi vom găsi vectorul rezultant comun, favorabil tuturor.”

 

Preşedintele LAPAR Gheorghe Albu, un important producător agricol, prezent an de an la Ziua Porumbului, ne-a vorbit cu multă amabilitate despre acest eveniment, dar și despre provocările climatice din zona Dobrogei. “Cu cât trec mai multe ediții de Ziua Porumbului, cu atât trec și anii mei. Am fost prezent la aproape la toate edițiile organizate aici la domnul Sitaru și pot să spun că an de an am văzut un progres. Iar progresul mai degrabă este unul genetic. Pentru că deși această zonă a beneficiat de un regim de precipitații ceva mai mare față de Dobrogea, chiar și fermierii de aici s-au confruntat cu o secetă cruntă. Tocmai de aceea doresc să subliniez potențialul genetic al hibrizilor de porumb aflați în această competiție care vin să demonstreze fermierilor că se pot obține producții de peste 15 t/ha, chiar și în condiții de secetă și la neirigat.

De asemenea, am mai remarcat că an de an producătorii agricoli chiar dacă au destulă treabă în fermele lor sunt din ce în ce mai prezenți la acest eveniment. Acest lucru reprezintă că ceea ce se întâmplă în ferma domnului Sitaru, prezentarea de tehnologii și soluții avansate, reprezintă, dacă vreți, un interes național. Vin fermieri la Ziua Porumbului din toate zonele țării, chiar și de la distanțe foarte mari, pentru a analiza live fiecare hibrid în parte, astfel încât să-și poată alege pentru anul următor cel potrivit produs. 

Am mai observat față de celelalte ediții și interesul furnizorilor de echipamente și utilaje agricole de a-și expune o parte din echipamente, iar pentru a arăta performanța acestora fac chiar și lucrări demonstrative. Dar, cel mai important lucru pentru fermieri în acest eveniment este socializarea. Această manifestare este un moment prielnic în care fermierii, furnizorii de inputuri, presa agricolă se întâlnesc și este extrem de important pentru că în urma acestei socializării plecăm mult mai optimiști. 

Dobrogea, în ansamblul ei, este o zonă secetoasă, dar ca anul acesta parcă niciodată nu a fost așa cuprinsă de o secetă pedologică și atmosferică, motiv pentru care aproape toate culturile agricole au avut de suferit. Mai grav este că din cauza secetei pedologice nu se pot face lucrări de arat și de pregătire a terenului pentru a începe un nou ciclu agricol. Dacă anii anteriori am obținut 7-8 t/ha la grâu, anul acesta fermierii s-au mulțumit cu 5-6 t/ha. La floarea soarelui, dacă în alți ani se obțineau producții de 3-4 t/ha, anul acesta producția medie pe județul Constanța este de 2-2,5 t/ha. Iar la porumb, dacă aici în platforma de la Orezu se obțin producții între 10-15 t/ha, în Dobrogea au fost de 5-6 t/ha.

Tocmai de aceea trebuie să găsim cele mai bune soluții pentru a lupta împotriva acestor factori climatici. În acest scop a avut loc de curând un eveniment la Eforie, organizat de domnul Manole din Amzacea, un senior destoinic al cercetării agricole, la care au participat mulți producători agricoli, dar și personalități importante, precum domnul Petre Daea, Ministrul Agriculturii, doamna Elena Mateescu, director executiv ANM, domnul Valeriu Tabără, președinte ASAS şi mulţi alţii, pentru a căuta împreună măsuri și metode conexe contracararii secetei și desertificarii în spațiul agricol dobrogean. Una dintre acestea, care a fost foarte mediatizată, este înființarea de perdele forestiere. O altă măsură importantă este introducerea în cultură a soiurilor și hibrizilor rezistenți la arșiță. Totodată, extrem de importantă este achiziționarea de echipamente și utilaje agricole care să efectueze mai multe lucrări la o singură trecere conservarea cât mai bine a apei în sol. 

De asemenea, și pentru cultura de viță de vie pot să spun că a fost un an atipic. Spre deosebire de alți ani, când coacerea strugurilor se făcea eșalonat, pe soiuri, anul acesta datorită condițiilor climatice și a temperaturilor foarte ridicate, toate soiurile au ajuns la maturitate deplină și la momentul optim de recoltare în același timp. Această activitate de recoltat reprezintă întotdeauna o sărbătoare pentru noi. Însă, singura problemă cu care ne confruntăm în acest sector este forța de muncă. Mai ales ca la noi, la Crama Viișoara, recoltarea strugurilor se face numai manual, astfel încât vinul obținut să fie de cea mai bună calitate.

În ciuda faptului că mă apropi de pensionare și înaintez în vârstă, constat că activitatea agricolă este tot mai provocatoare. Și, ca atare, cât ne-o da Bunul Dumnezeu sănătate, încercăm să găsim soluții pentru a face față efectelor datorate de schimbările climatice din țara noastră. Mesajul meu pentru fermieri este să fie optimiști, pentru că în România există un potențial deosebit în sectorul agricol. Iar în ceea ce privește pasiunea mea pentru agricultură, pot să spun că dacă ar fi să mă mai nasc odată, tot agricultor m-aș face.”

zp2

 

Fermierul Petrică Andrei administratorul fermei Agrilemi din localitatea Mavrodin, județul Teleorman, prezent la Ziua Porumbului, a declarat: “Structura culturilor din anul acesta, la mine în fermă, a fost alcătuită din grâu 500 ha, orz 50 ha, rapiță 100 ha, floarea-soarelui 300 ha, porumb 60 ha și mazăre 50 ha. La cultura de porumb am revenit după 15 ani din cauza secetei și iată că și de data aceasta am obținut o producție de 7 t/ha. De asemenea, producțiile obținute la culturile din acest agricol au fost: la grâu 6 t/ha, la orz 5,5 t/ha, la rapiță 2 t/ha, la floarea-soarelui 2,9 t/ha, iar la mazăre 3 t/ha. Pentru cultura de porumb am folosit semințe de la Corteva și Dekalb, pentru rapiță numai de la Dekalb, pentru floarea-soarelui, orz și grâu de la Syngenta și Saaten Union, iar pentru tratamente am folosit produse de la BASF.

Particip în fiecare an cu interes la Ziua Porumbului pentru că pot afla informații noi despre tehnologiile performante și, de asemenea, vin pentru că am o relație specială cu colegul meu, inginerul Nicu Sitaru. Evenimentul este mai bine organizat de la an la an. Am urmărit prezentările hibrizilor de porumb ai companiilor de semințe, care au venit cu generații noi de genetică, și pot să spun că apreciem aceste eforturi. Totodată, am urmărit și probele pedologice de sol, care arată cât de gravă este situația din cauza secetei, pentru că nu există umiditate în sol pâă la adâncimea de 2 metri. Acest lucru arată cât de important este să folosim tehnologii de ultimă generație. Le transmit tuturor fermierilor recolte bogate, multă sănătate și încredere, pentru că vor veni cu siguranță și rezultate mai bune!”

 

Fermierul Victor Chivu din localitatea Conțești, județul Teleorman, prezent la eveniment, ne-a spus: “Administrez 735 de hectare pe care le-am cultivat anul acesta cu grâu, floarea-soarelui și porumb. Pentru mine, acest an agricol a fost deosebit de bun. Culturile s-au prezentat destul de bine, în special porumbul, care are un stay green foarte pronunțat și pot să estimez o producție de 15-16 t/ha, la neirigat. Pentru cultura de porumb am folosit hibrizii Kashmir și Kapitolis de la compania KWS Semințe, care s-au dovedit a fi extrem de performanți. Din punctul meu de vedere, până la urmă, cea mai rentabilă cultură este tot porumbul. La grâu am obținut 7.285 kg/ha, iar la floarea-soarelui 3.410 kg/ha, fiind mulțumit și de aceste producţii.

Particip pentru prima dată la Ziua Porumbului și am văzut o organizare foarte bună. Am urmărit cu interes hibrizii celor 10 companii aflate în concurs și, totodată, am avut ocazia să stau de vorbă și cu specialiștii lor, de la care am aflat multe informații importante. Pe domnul Sitaru doresc să-l felicit pentru această frumoasă organizare, iar mesajul meu pentru toți colegii mei fermieri este să fim cât mai uniți!”

 

Fermierul Ilie Popescu, administratorul firmei Olt Piess din localitatea Slatina, județul Olt, prezent la Ziua Porumbului, a precizat: “Pot să spun că pentru zona noastră a fost un an foarte bun la toate culturile. Administrez împreună cu cei doi fii ai mei, ambii absolvenți ai USAMV București, o suprafață agricolă de 3.000 de hectare, din care 280 sunt în sistem irigat. Structura culturilor din acest an a fost formată din grâu, rapiță, floarea soarelui, porumb și soia, iar producțiile obținute au fost: la grâu 7 t/ha, la rapiță 4 t/ha, la floarea-soarelui 4 t/ha, la porumb 11 t/ha, iar la soia 2,7 t/ha. Partenerul nostru de la care folosim semințe la toate culturile este compania Corteva. Mă declar extrem de mulțumit de performanța geneticii, care de altfel se vede și în rezultatele obținute.

Evenimentul de astăzi este un succes și mă bucur că văd foarte mulți fermieri interesați de tehnologii. Din orice interacțiune de genul acesta, cu siguranță înveți ceva bun. Însă, doresc să precizez că hibrizii se comportaă diferit de la o zonă la alta. Tocmai de aceea ar trebui să testăm hibrizii în propriile ferme, pentru a vedea care se pretează cel mai bine pe suprafețele agricole din zona fiecărui producător agricol. Fermierilor le transmit să folosească tehnologii noi, genetică de ultimă generație, să investească în irigații, să aibă grijă la rotația culturilor și, cu siguranță, vor obține rezultate frumoase. Vreau să-l felicit pe domnul Nciolae Sitaru pentru un eveniment reușit!”

zp1