Compania Saaten Union a organizat în data de 13 august, în localitatea Drajna Nouă, județul Călărași, Ziua Câmpului dedicată culturilor de floarea soarelui, porumb și soia.
Partenerii şi fermierii profesioniști din întreaga țară au avut oportunitatea de a vizita loturile demonstrative şi atelierele de testare, pe densităţi. De asemenea, organizatorii au pregătit o zi specială pentru invitaţi: partenerul evenimentului, Nissan, punând la dispoziție cea mai nouă generație de Nissan Navara pentru un test drive.
Ziua Câmpului, o sărbătoare marca Saaten Union, a reuşit ca de fiecare dată să stârnească interesul şi aprecierea fermierilor români prin hibrizii şi tehnologiile agricole prezentate, fermierii având posibilitatea să-şi aleagă cele mai bune soluţii pentru zona lor de cultură. Şi la această ediţie, specialiştii au venit cu prezentarea unor ateliere tehnice la culturile de floarea-soarelui şi porumb, tocmai pentru ca fermierii să vadă diferenţa de producţie.
În deschiderea evenimentului, Mihai Miriţescu directorul general al companiei, a ţinut să precizeze că a fost un an agricol greu din punct de vedere al condițiilor climatice, însă ca de fiecare dată genetica Saaten Union nu a dezamăgit, iar câmpul demonstrativ de la Drajna arată superb pentru condițiile din această zonă, unde sunt veri foarte secetoase, cu temperaturi extrem de înalte.
“Plantele sunt supuse unui șoc termic, respectiv efectului cumulat de secetă și arșiță care produce arderea și îmbătrânirea acestora. În aceste condiții de stres, hibrizii din platforma genetică demonstrativă Saaten Union arată extraordinar. La această ediţie a evenimentului Ziua Câmpului am venit cu multe noutăți, dar și cu ateliere tehnice pe densități diferite, de la 55.000 bg/ha până 72.000 bg/ha pentru culturile de porumb și floarea soarelui. Hibrizii noștri au o mare calitate, aceea de a compensa golurile de producție. Se poate observa la hibrizii de porumb prezenți în lotul demo câte 2 ştiuleţi pe plantă, ca o compensare a densităților mai scăzute. De asemenea, și la floarea soarelui calatidiul este dublu față de normal ceea ce compensează productivitatea.
Pe lângă hibrizii consacrați avem unii în testare în cadrul Institutului de Testare si Inregistrare a Soiurilor București, dar și mai multe noutăți – ameliorare Saaten Union, pe care fermierii o văd în premieră în câmpul demonstrativ de la Drajna. Rezultatele se observă pentru că noutățile sunt focusate pe elementele deficitare din această zonă, și anume, toleranță la secetă și rezistență la șocurile termice. Faptul că loturile demo arată atât de bine și au producție, demonstrează că hibrizii sunt bine adaptați acestor condiții dificile de climă. Rezultatele obținute de noi trebuie văzute și de fermieri.
Fără falsă modestie, pot să afirm că avem cel mai complex portofoliu comercial și cea mai variată genetică din România în acest moment. În urmă cu 3 ani când am preluat funcția de director general al Saaten Union am scos din portofoliu 12 hibrizi la floarea soarelui și 10 la porumb, considerați învechiţi. A fost o strategie destul de riscantă pentru că erau hibrizii care se vindeau foarte bine. Am început însă promovarea hibrizilor de genetică nouă și vânzarea lor, ceea ce a adus plus valoare culturilor agricole.
Astăzi, genetica Saaten Union este una de top, fiind solicitată la export în ţări precum: Rusia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Franța şi Gemania. Avem hibrizi destinaţi exportului, ceea ce înseamnă că sămânţa produsă în România pleacă în toate aceste ţări. În prezent deţinem în portofoliu 30-40 de hibrizi la floarea soarelui şi tot atâţia şi la porumb. Vorbim de un portofoliu extrem de variat şi de larg. Din acest motiv ne gândim la deschiderea canalului doi de comercializare, şi anume, să dăm hibrizi în exclusivitate la diferite companii importante. Saaten Union îşi propune să păstreze în portofoliu 10-12 hibrizi pentru fiecare cultură importantă, în rest, ei vor fi destinaţi exportului sau companiilor care îşi doresc să fie alături de noi şi să comercializeze genetică de top.
Este important de ştiut că genetica trebuie reîmprospătată după 5-6 ani de cultivare, având în vedere că durata unui hibrid este de maximum 10 ani, din care 2 ani lansarea, 5-6 ani de top şi 2 ani de menţinere şi declin. Prin baza de cercetare şi inovare de care dispunem avem posibilitatea să reîmprospătăm genetica. Astăzi, fermierii pot vedea toată gama de hibrizi şi îi sfătuiesc să aleagă ceea ce li se potriveşte în zonele lor de cultură, pentru că dacă nu vor încerca nu ştiu ce vor pierde. Cei care au testat genetica Saaten Union au revenit ulterior, fiind extrem de mulţumiţi de rezultate”, a subliniat Mihai Miriţescu.
În continuare, Alina Petrea, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring, a precizat în ce constă unicitatea evenimentului de la Drajna.
“Ziua Câmpului a devenit deja o tradiție și un eveniment important în rândul fermierilor, dovada fiind numărul impresionant de participanți de care ne bucurăm an de an. Chiar dacă condițiile climatice din acest an nu au fost favorabile culturilor agricole, genetica Saaten Union a demonstrat că face față tuturor provocărilor. Am venit la această ediție cu un cadru inedit, pregătit în cel mai mic detaliu. Am așteptat invitații cu pâine și diverse produse de patiserie din grâul nostru, dar și cu miere de albine provenită de la floarea soarelui, astfel am încercat să cuprindem o parte din portofoliul Saaten Union cu produse finite. Toate aceste produse sunt o dovadă clară de plus valoare adusă de genetica companiei noastre.
Astăzi, la Ziua Câmpului, o sărbătoare de suflet pentru Saaten Union, prezentăm hibrizii de floarea soarelui, porumb și soiurile de soia din portofoliu, dar și noutățile comerciale. Suntem compania cu cel mai larg portofoliu de varietăți și specii din România – grâu, orz, secară, răpiţa Rapool, porumb, floarea soarelui, soia și amestecuri de covor vegetal. Ne bucurăm că fermierii sunt alături de noi și cultivă cu succes genetica Saaten Union.
Motto-ul nostru este: «Fermierii profesioniști cultivă genetica Saaten Union și Rapool». Așadar, suntem convinși că în portofoliul de clienți avem adevăraţi profesioniști, care aplică o tehnologie de vârf pentru a beneficia de potențialul genetic de înaltă calitate și a obține în final rentabilitatea dorită. În continuare, ne dorim să răspundem provocărilor din fiecare an cu care se confruntă producătorii agricoli, pentru că problemele lor sunt şi ale noastre”, a spus Alina Petrea.
La rândul său, directorul comercial Marius Creţu a prezentat echipa de specialişti Saaten Union implicată în prezentarea loturilor demonstrative, evidenţiind calitatea geneticii Saaten Union.
“În acest moment putem spune că suntem compania cu cel mai larg portofoliu de specii și varietăți din piața agricolă românească, pornind de la cerealele de toamnă și terminând cu speciile semănate primăvara. Cu toate acestea, investițiile noastre în genetică de ultimă generație continuă și ne dorim să evoluăm constant alături de partenerii noștri. De aceea, ne angajăm să livrăm în continuare fermierilor din România semințe de calitate, soiuri adaptate, rezistente și producții anuale remarcabile.
Şi la această ediţie am venit cu un portofoliu comercial complet şi variat format din hibrizi de porumb şi floarea soarelui, dar şi soiuri de soia atent selecţionate, cu particularităţi superioare, pentru a dovedi producătorilor agricoli valoarea şi calităţile Saaten Union. Pentru că suntem în plin sezon de vânzări, pot să vă spun că la grâu, chiar dacă nu este procesată întreaga cantitate, avem un volum de sămânţă vândută de peste 80%, iar la rapiţă de circa 70%, ceea ce este extraordinar”, a punctat Marius Creţu.
Vizita efectuată în câmp a vizat o prezentare complexă a loturilor demonstrative şi a tehnologiilor aferente. Primul lot demonstrativ, cel al culturii de floarea soarelui, a fost prezentat de Alina Petrea, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring, Cristina Vasile, Ioana Tănăsescu şi Ionuţ Bălan, directori de vânzări zonali, însoţiţi de Ionuţ Bărbulescu, director de produs porumb şi floarea soarelui. Echipa Saaten Union a evidenţiat importanţa atelierului tehnic grupat pe 4 densităţi diferite, toţi vorbitorii subliniind performanţa geneticii germane în lotul demonstrativ de la Drajna.
Hibrizii de floarea soarelui prezentaţi în loturile demo au fost: Miranda SU, noii Alexa SU şi Davero SU, SURO 17-1 SU şi SURO 17-2 SU, SURO 162, Velko, SURO 17-2 ORO, IN5543IMI (ESPERA CL), Meridies CL, Subella CL, Puntasol CL, SURFER CL, SURO 17-2 IMI, Goldy IR, Floriano IR, Victory CL, Terasum CL, Sunflora CL, Tamara CL, Paraiso 102 CL, Surimi CL, Marquesa CL, Driver CL, Suntec HO CL, Surprise CL PLUS şi Lucia CL PLUS, Paraiso CL PLUS şi noii Lorette CL PLUS şi Pandora CL Plus.
ALEXA SU este un hibrid nou, semitardiv, cu potențial bun de producție în cadrul tehnologiei cu erbicide pe bază de tribenuron-metil. Hibridul prezintă o toleranță foarte bună la principalele boli ale florii-soarelui, la parazitul Orobanche cumana rasele A-F, dar şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. ALEXA SU asigură eleganţa şi siguranţa culturii.
DAVERO SU este un hibrid nou, semitardiv, cu potențial bun de producție în cadrul tehnologiei cu erbicide pe bază de tribenuron-metil. Hibridul prezintă o toleranță la Orobanche cumana rasele A-F şi o toleranță remarcabilă în condiții de stres hidric și termic. DAVERO SU asigură o productivitate adevărată.
LORETTE CL PLUS este un hibrid nou, compact, cu aspect foarte plăcut, recomandat a fi cultivat în tehnologia Clearfield® Plus. El se caracterizează printr-o mare adaptabilitate pedoclimatică, cu o foarte bună rezistență la principalele boli ale florii-soarelui. Prin aplicarea tehnologiei Clearfield® Plus se obține o combatere mai eficace a buruienilor, precum și combaterea Orobanche spp. (toate rasele).
PANDORA CL PLUS este un hibrid nou, cu pachet genetic cu rezistență sporită la boli, fiind cultivat în tehnologia Clearfield® Plus. Astfel, se obține o combatere mai eficace a buruienilor, precum și combaterea Orobanche spp. (toate rasele). Hibrid cu plasticitate ecologică deosebită, PANDORA CL PLUS este recomandat în toate zonele de cultură a florii-soarelui.
“Hibrizii de floarea soarelui din portofoliul Saaten Union sunt stabili, productivi, competitivi şi performanţi, combinând foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice: potenţial excelent de producţie, conţinut mare de ulei şi toleranta foarte bună la secetă şi boli”, a spus Alina Petrea.
Următoarea cultură prezentată a fost cea de porumb. Lotul demonstrativ de porumb i-a avut ca lectori pe: Marius Creţu, director comercial, Ionuţ Enache, George Peleneagră şi Ionuţ Paraschiv, directori zonali. Atelierul tehnic de porumb a fost prezentat în detaliu de Alexandru Retea, director zonal pentru Constanţa şi Tulcea.
Hibrizii de porumb Saaten Union prezenţi în lotul demonstrativ de la Drajna sunt: Tonacja – FAO 220, Korynt – FAO 230, Suporto – FAO 290, Surround – FAO 300, noul Spartan – FAO 320, Bonito – FAO 340, Replik – FAO 380, SUM 305 – FAO 370, OSSK 396 – FAO 380, Superbia – FAO 380, SUM 405 – FAO 400, SUM 402 – FAO 400, SUR 307 – FAO 410, OS 4014 – FAO 450, ISH 510W – FAO 550.
“Avem în portofoliu hibrizi de excepţie, pornind de la cei semisticloşi Tonacja şi Korynt din grupa de maturitate FAO 220-230 şi continuând cu Spartan, noul intrat în portofoliu, care îi va lua locul lui Bonito care iese în anul 2020 din portofoliu. Foarte buni pentru boabe sunt Replik, SUM 305 şi SUM 405. Un produs deosebit, practic cel mai frumos din România, este SUM 402 – un hibrid portocaliu sticlos. Ideal pentru boabe şi siloz este OS 4014 prezentat de colegul meu în atelierul tehnic pe 4 grupe de densitate. Nu pot să nu amintesc hibridul cu boabe albe, ISH 510W din grupa de maturitate FAO 550. După cum puteţi obseva, avem hibrizi pentru toate zonele de cultură şi pentru toţi fermierii doritori de performanţă”, a concluzionat Marius Creţu, specialistul pasionat de această cultură.
SPARTAN – FAO 320 este un hibrid timpuriu simplu, foarte stabil şi cu un potenţial foarte bun de producţie. Perioada de vegetaţie este între 105-110 zile, iar talia plantelor este mare, ceea ce îl recomandă atât pentru boabe cât şi pentru siloz. Hibridul are o foarte bună toleranţă la stresul hidric şi asigură producţii de top.
Cea de a treia cultură, soia, a fost prezentată de Ștefan Niculae, specialist în cadrul departamentului tehnic al companiei Saaten-Union România și responsabil de producerea și multiplicarea semințelor, care le-a vorbit fermierilor despre importanţa acestei culturi.
“Soia este o cultură proteică de viitor, care merită să fie cultivată din punct de vedere al potenţialului nutritional, dar şi a faptului că îmbogăţeşte solul cu azot. Fără irigaţii însă, cultura de soia nu poate avea viitor. De aceea, noi mergem pe soiurile din grupa 00 şi 01, care se pretează la stresul termic şi hidric. Fermierii care au irigaţii trebuie obligatoriu să cultive soia”, a explicat Ştefan Nicolae.
Soiurile prezentate în lotul demonstrativ au fost Tena, Korana, dar şi cele noi intrate în portofoliu Yakari şi Dakota care fac parte din grupa 00 cu timpurietate medie, cu toleranţă bună la boli şi la stres termic. Soiurile noi sunt caracterizate de o capacitate bună de ramificare, conţinut de proteină ridicat, o capacitate bună de producţie, fiind pretabile la toate zonele de cultură.
La finalul evenimentului, fermierii au participat la o tombolă şi au beneficiat de un test drive cu cea mai nouă generație de Nissan Navara. Daniel Flăcău, director de vânzări Nissan România a declarat pentru publicaţia Business Press Agricol că este onorat să participe la un eveniment atât de important, având alături un partener serios şi apreciat în sectorul agricol din România.
“Este un eveniment important care oferă o foarte bună vizibilitate. Gama Nissan 4×4 este destinată deplasărilor în teren. Sunt maşini foarte bune, rezistente şi ideale pentru fermierii care se deplasează în câmp. Este o piaţă care merită dezvoltată, iar Saaten Union este un partener valoros, cu o imagine foarte bună în agribusiness, iar noi suntem onoraţi că le suntem alături la Sărbătoarea câmpului”, a spus specialistul Nissan România.