Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită să fie alocate fonduri privind ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate!

rosii prod

Uniunea Salvăm Țăranul Român, uniune fără personalitate juridică în cadrul căreia s-au asociat în vederea unei mai bune reprezentări a intereselor economice și sociale cooperative agricole, federații sindicale, asociații ale producătorilor de legume, prin Păunel Ion a solicitat guvernului Romaânie, Domnului Prim Ministru Ludovic Orban, Domnului Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale ca la rectificarea bugetară să fie alocate fondurile necesare pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, ajutor acordat în baza Hotărârii nr. 248/2020, cât și pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi acordat în baza Hotărârii nr. 202/2020 .

Solicitarea noastră vine ca urmare a faptului că în acest an au existat și există constrângeri în ceea ce privește comercializarea tomatelor ca urmare a pandemiei COVID19 în urma căreia sectorul HORECA a avut foarte mult de suferit, dar și ca urmare a faptului că au scăzut vânzările în piețele agro-alimentare.

În acest context considerăm că acordarea sumei de 3000 euro/beneficiar și a sumei de 3.000 euro/ha pentru sprijinirea programului de producție a usturoiului este mai mult decât justificată, cu atât mai mult cu cât prin programul de guvernare depus la Parlament în vederea investiri Guvernului este prevăzut în cap. VII privitor la agricultură aspectul potrivit căruia Guvernul și-a asumat ”… măsuri pe termen scurt, menite să nu distorsioneze echilibrul producător/piață, cât și unele inițiative care să pregătească viitoare politici publice pentru perioada post 2020” printre care se enumeră și ” continuarea programelor naționale de sprijin pentru agricultori aflate în derulare”.