ONG-urile solicită măsuri urgente înainte de COP29
Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a publicat raportul „Starea solurilor din Europa 2024”, care lansează un apel urgent pentru combaterea degradării solurilor în UE.
Raportul avertizează că 60-70 % din solurile europene se confruntă cu degradarea, inclusiv eroziunea, poluarea, epuizarea nutrienților și pierderea materiei organice, amenințând capacitatea UE de a îndeplini obiectivele privind securitatea alimentară, biodiversitatea și clima. Fără o intervenție imediată, productivitatea agricolă și rezistența climatică a regiunii sunt grav amenințate.
Principalele amenințări includ degradarea a 12 milioane de hectare de terenuri agricole din cauza practicilor agricole nesustenabile, a extinderii urbane și a despăduririlor. Raportul evidențiază, de asemenea, scăderea alarmantă a materiei organice din sol, în special în sudul Europei, exacerbând efectele secetelor și inundațiilor din cauza retenției reduse a apei.
ONG-urile (inclusiv Salvează Solul, 4per1000 și SEKEM), experții și fermierii solicită ca finanțarea climatică să fie direcționată către micii fermieri pentru a-i sprijini în tranziția către practici regenerative.
60-70 % din solurile europene, inclusiv cele din România și Republica Moldova, sunt degradate.
Recomandări de politici
JRC solicită o acțiune amplă de elaborare de politici în întreaga UE, recomandând sprijin financiar pentru gestionarea durabilă a terenurilor, reglementări mai stricte și adoptarea pe scară largă a practicilor agricole regenerative.
Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul (o campanie susținută de UNEP și de IUCN pentru a sprijini guvernele în implementarea politicilor privind solurile) a subliniat importanța raportului: „Acest raport evidențiază amploarea lucrărilor necesare pentru refacerea solurilor din UE. Nevoia momentului este ca țările UE să sprijine financiar fermierii în tranziția către practici agricole regenerative. Solurile sănătoase sunt vitale pentru viitorul securității alimentare, al atenuării schimbărilor climatice și al biodiversității.” – Praveena Sridhar.
Raportul îndeamnă guvernele să pună în aplicare politici de protecție a solului care să fie în conformitate cu „Pactul Verde” european și cu strategia „De la fermă la consumator”, concentrându-se pe conservarea turbăriilor, reducerea eroziunii și menținerea fertilității solului.
Înaintea COP29 de la Baku din noiembrie, 16 ONG-uri, printre care Salvează Solul, 4per1000 și SEKEM, au elaborat un document de recomandare de politici care solicită CCONUSC să faciliteze accesul fermierilor la finanțare pentru refacerea solurilor. Propunerile esențiale includ:
- Asigurarea accesului fermierilor la finanțări climatice pentru a adopta practici agroecologice regenerative.
- Creșterea finanțărilor climatice pentru fermieri în vederea creării de rezervoare de carbon pe terenurile agricole.
- Dezvoltarea infrastructurii și a politicilor favorabile pentru gestionarea durabilă a terenurilor.
- Mobilizarea investițiilor private în domeniul regenerării solului.
- Integrarea refacerii solurilor în strategiile globale de finanțare climatică.
Mișcarea Salvează Solul îndeamnă guvernele să profite de dinamica COP29 și să facă din sănătatea solului o prioritate în cadrul acțiunilor climatice. Sridhar a adăugat: „Solul este un rezervor crucial de carbon. Dacă nu reușim să îl refacem, ne subminăm capacitatea de a ne îndeplini obiectivele climatice”.