Interviu cu domnul Sergiu Staicu, director general al companiei Syngenta România
Anul 2020 a fost unul al provocărilor multiple. Cum a gestionat Syngenta această situaţie?
Într-adevăr, 2020 va rămăne în istorie ca un an al provocărilor multiple, despre care se va vorbi mulți ani de acum înainte! Ne-a rezervat schimbări și încercări majore, începând cu pandemia de COVID -19 și apoi seceta din țara noastră care a avut un impact major asupra activităților fermierilor.
Așa cum am mai spus de mult ori, pentru compania Syngenta, siguranța și sănătatea angajaților, a partenerilor și a tuturor colaboratorilor a fost și rămâne pe primul loc. De aceea, încă de la debutul pandemiei am luat toate măsurile de precauție și prevenţie. Echipa s-a adaptat noului mod de lucru, majoritatea celor de la birou lucrând de acasă, iar colegii din teren care iau legătura direct cu fermierii și distribuitoruii au respectat cu strictețe măsurile de siguranţă sanitară pentru a asigura sănătatea celor cu care au venit în contact. Am fost cu toții nevoiți să ne adaptăm rapid acestui mod de lucru, folosind la maximum oportunitățile pe care digitalizarea ni le oferă. Astfel, am trecut evenimentele și comunicările noastre în on-line.
În pofida tuturor provocărilor am reușit să asigurăm fermilerior din România produsele, tehnologiile, dar și suportul tehnic necesar, astfel încât activitatea din fermă să nu fie impactată. În acest fel, am continuat să ne urmăm obiectivul – acela de a fi aproape de fermieri atunci când aceștia au nevoie de suportul nostru. Campania #aproapedefermieri s-a născut astfel firesc și nu vine decât să recunoască eforturile fermierilor, dar și al colegilor noștri din Syngenta, într-un an în care a fost nevoie să ne depășim limitele pentru a merge mai departe.
În contextul secetei agresive, dar şi al restricţiilor legislative europene, care au fost soluţiile oferite de compania Syngenta?
Desigur, dincolo de COVID-19, cele mai mari probleme pentru aricultură în acest an au fost determinate de vreme. Știm deja că niciun sezon nu mai seamănă cu altul. Aceasta pare a fi noua normalitate şi, ca atare, trebuie să învăţăm să ne adaptăm şi să găsim soluţii pentru a avea recolte sustenabile și profitabile.
Din acest motiv, a fost foarte important pentru noi să fim în câmp alături de producătorii agricoli sau pe ecranele telefoanelor, pentru a identifica și a răspunde prompt cu soluţii adaptate problemelor. Nu mai poate fi vorba acum doar de soluţii generale, fie că ne referim la cultura mare, legumicultură, pomicultură sau viticultură. Este important să vedem care este situaţia în fermă şi apoi să oferim soluţia personalizată, adaptată nevoii fiecăruia.
Bineînțeles că și reglementările la nivelul Uniunii Europene în materie de produse de protecția plantelor joacă un rol important. Există din ce în ce mai puține soluții, produse pentru protecția plantelor disponibile fermierilor. În cadrul evenimentului organizat pe 11 noiembrie de către Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, au fost prezentate rezultatele unui studiu care a analizat situația soluțiilor de protecție fitosanitară – medicamente pentru plante, pentru principalele culturi și boli, dăunători din România. Conform celor prezentate, există în prezent 95 de agenți dăunători pentru care se înregistrează o situație deficitară a soluțiilor de protecție, iar acest lucru, cumulat cu efectele schimbărilor climatice, pun o presiune tot mai mare asupra activității fermierilor.
Syngenta este o companie bazată pe inovație, astfel că, suntem în permanență în căutare de noi soluții adaptate pe zone şi culturi diferite, în funcţie de problemele apărute. Și vreau să vă dau doar câteva exemple: dacă vorbim de fungicide la cereale, ne-am convins încă o dată că Elatus™ Era este produsul care aduce valoare în fermele din țara noastră, fiind ideal pentru protecția frunzei stindard și a spicului, dar cu potențial de aplicare de la primul până la ultimul tratament. Importantă este alegerea momentului potrivit şi soluţia optimă.
La cultura de floarea soarelui dispunem de cel mai complet şi complex porofoliu de hibrizi – asigurăm hibrizi pentru toate tehnologiile de cultură. Indiferent de tehnologie, hibrizii de floarea soarelui din portofoliul Syngenta asigură producţii de top. Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că Syngenta este lider la nivel european și, începând cu acest an, și în România la semințe de floarea soarelui.
Am anticipat tendințele pieței alimentare și am dezvoltat pentru fermieri un portofoliu de hibrizi high oleic cu performanțe de producție la același nivel cu cei mai buni hibrizi linoleici. În ultimii ani se observă o cerere sporită pentru floarea soarelui high-oleică în toată Europa, dar și în fermele din România, aceasta nemaifiind o piață de nișă, ci un segment important care cunoaște o permanentă dezvoltare determinată de cererea în expansiune de ulei high-oliec.
La porumb, am oferit soluția potrivită cu hibrizi din grupa FAO 300, respectiv SY Chorintos şi Scorpius din grupa Artesian™, cu potenţial ridicat de producţie, pretabili acolo unde arșița și seceta se instalează devreme, dar și acolo unde culturile de toamnă nu au rezistat și fermierii au fost nevoiți să reînsămânțeze. Am avut însă în portofoliu și hibrizi intensivi, precum SY Infinite și SY Torino, care au oferit rezultate excepționale în zone mai favorabile culturii de porumb în 2020. Desigur, soluțiile de protecția plantelor precum erbicidul Elumis™ sau insecticidul Ampligo® au resprezentat alegarea multor fermieri din România pentru protejarea culturii de porumb în acest an.
Pentru tratament sămânță, a fost cel de-al doilea an în care fermierii din România au avut acces la o soluție insecto-fungicidă „ready-mix” pentru culturile de cereale, după înterzicerea tratamentului cu produse pe bază de neonicotinoide, insecto-fungicidul Austral® Plus. Acesta este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale, ce conține două substanțe active care se completează reciproc: teflutrin cu efect insecticid și fludioxonil cu acțiune fungicidă. Austral® Plus oferă un spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.
Și pentru sezoanele următoare vom continua să inovăm și să punem la dispoziția fermierilor din România cel mai potrivite soluții, atât în zona de semințe cât și în cea de protecția plantelor.
Pentru că doar o lună ne desparte de 2021, care sunt planurile companiei pentru anul viitor?
Consider că indiferent de situaţie şi în orice moment trebuie să avem un plan strategic, complementat, în această perioadă cu multe necunoscute, de o doză bună de flexibilitate și agilitate pentru a ne adapta și a răspunde provocărilor.
Cu certitudine vom rămâne #aproapedefermieri, vom continua să fim aceeași echipă cu care v-ați obișnuit – pasionați și dedicați agriculturii. Ne dorim să fim partenerul cel mai de încredere în agricultură.
Vom continua să inovăm pentru că viitorul nostru depinde de inovație, într-o lume în permanentă schimbare. Aceasta se va reflecta concret în produse, atât semințe cât și produse de protecția plantelor pe care le vom introduce în piață, dar și în tehnologii digitale care ne vor permite să alegem cele mai potrivite soluții pentru fiecare fermă. Ambiția companiei este de a ajuta fermierii să hrănească în siguranță și în mod sustenabil omenirea.
Plecând de la nevoile fermierilor de adapabilitate, vom continua susținerea ințiativelor care să aducă împreună producătorul, fermierul și consumatorul final. Un bun exemplu în acest sens este platforma „Toți pentru Vin”, dedicată tuturor viticultorilor din România. Syngenta le pune acestora la dispoziție o nouă platformă de comerț online, totipentruvin.ro, dedicată comercializării online de vinuri românești.
Avem o echipă extraordinară în Syngenta, careia îi mulțumesc și pe această cale pentru toate eforturile depuse și pentru toate realizările din 2020. Un element important din planul nostru pentru anul următor este acela de a continua să ne dezvoltăm, să ne creștem capabilitățile, pentru a raspunde așteptărilor și nevoilor fermierilor și a partenerilor noștri la nivelul pe care aceștia îl așteaptă.
Vă rugăm să transmiteţi şi un mesaj tuturor fermierilor din România, la final de an!
Doresc în primul rând să le mulțumesc tuturor fermierilor din România pentru activitatea și efortul depus în acest an al încercărilor pentru a ne asigura tuturor hrana! De asemenea, vreau să le mulțumesc fermierilor și partenerilor noștri pentru că au avut încredere în produsele și servicile noastre și cel mai important, în echipa și oamenii Syngenta. Numai împreună putem reuși! Și pe mai departe vom rămâne apropape de fermieri, adaptându-ne situației și lucrând împreună pentru binele agriculturii din România. Nu îmi rămâne decât să le urez tuturor ca anul 2021 să fie așa cum și-l dorec, cu sănătate și împliniri!