Syngenta acoperă toată paleta de nevoi din fermă

syngenta porumb800

La standul companiei Syngenta de la Ziua Porumbului 2019, eveniment care a avut loc la Orezu în judeţul Ialomiţa, l-am găsit pe directorul general Sergiu Staicu, care ne-a vorbit despre participarea la această manifestare de tradiţie şi ne-a dat detalii privind noutăţile din protofoliu.

“Ziua Porumbului organizată aici, în ferma domnului Sitaru, este un punct de referință pentru ceea ce înseamnă cultura porumbului, producătorii de porumb și, desigur, pentru companiile care vin în întâmpinarea lor cu genetică de cea mai bună calitate. E un moment aniversar astăzi, cea de a X-a ediție, și doresc să-l felicit pe domnul Sitaru pentru tradiția dată acestui eveniment. În astfel de manifestări petrecem timp de calitate împreună cu fermierii, care sunt potențiali utilizatori ai hibrizilor de porumb Syngenta. Pe de o parte, putem să le prezentăm producătorilor agricoli soluțiile și hibrizii Syngenta, precum și performanțele obținute aici, dar și în alte ferme, iar în același timp, este și un bun prilej să primim feedback din partea dânșilor. Astfel, putem să înțelegem care sunt nevoile și dificultățile întâmpinate de ei, pentru a le oferi în timp optim cele mai bune soluții la problemele existente.

Caracteristicile unor hibrizi de porumb cu genetică avansată trebuie să conțină elemente precum stabilitate, adaptabilitate și desigur producții ridicate. Iar din acest punct de vedere, pot să spun că Syngenta are în portofoliu hibrizi care se pretează oricăror condiții din fermele agricultorilor din România. Nu întâmplător, un hibrid nou din grupa de la 300 la 400 FAO, care se află în competiție cu nume de cod și care va fi regăsit cu numele de Infinite în oferta sezonului 2020, a avut cea mai bună producție. De asemenea, dacă întâmpinăm condiții climatice foarte variate și dificile, ca în acest an, putem folosi un hibrid ca SY Premeo, din grupa 300-400 FAO, care se regăseşte în top 5 hibrizi pentru al doilea an consecutiv. Mă refer foarte mult la această grupă de maturitate deoarece este cea mai relevantă pentru fermierii români. Sunt peste 1 milioan de hectare de porumb cultivate în România cu hibrizi din această grupă.

Doresc să aduc în atenție conceptul Artesian™ care cuprinde o nouă generație de hibrizi de porumb, o genetică nouă, adaptați pentru a oferi producții bune atât în condiții climatice optime, cât și în condiții dificile. Un alt hibrid nou aflat în concurs, care se va regăsi în oferta comercială sub numele de Torino, este unul intensiv, mai timpuriu, 320 FAO, și pot să spun că a confirmat, oferind rezultate remarcabile. Pe lângă noutăți, am venit și cu hibrizi care sunt pentru al doilea sau al treilea an în competiție, precum SY Premeo și SY Zephir, dorind să arătăm și stabilitatea acestora.

Un lucru extrem de important este că rezultatele obținute la astfel de evenimente sunt confirmate și în câmpurile femierilor. Anul trecut, dacă ne amintim, la concursul Porumbul de Aur, trofeul a fost câștigat cu un hibrid Syngenta în condiții absolut normale de fermă și la neirigat. Mesajul meu transmis fermierilor este să aibă recolte bogate, multă sănătate și putere de muncă. În același timp îi încurajez să vină către noi, astfel încât, printr-un dialog, să găsim împreună soluțiile optime pentru prosperitatea lor”, a menţionat Sergiu Staicu.

syngenta800

La rândul său, Alexandru Lavu, director marketing semințe de porumb Syngenta  România şi Republica Moldova, a dorit să precizeze că toţi producătorii agricoli prezenţi la Ziua Porumbului 2019 au primit informaţii complete despre hibrizii din portofoliul Syngenta şi despre tehnologiile aplicate în vederea obţinerii unor recolte stabile şi de calitate.

“Am venit aici, la Orezu, cu 6 hibrizi. O parte dintre ei sunt din categoria Artesian™: SY Orpheus – FAO 340, SY Premeo – FAO 380 şi SY Carioca – FAO 460, ultimii doi lansaţi în 2019. De asemenea, am avut şi noii hibrizi intensivi care vor intra în oferta comercială în 2020, SY Torino – SD 2186, din grupa de maturitate FAO 320 şi SY Infinite – SC 3477 din grupa FAO 360. Acestora li s-a alăturat SY Zephir, un FAO 390 cu o stabilitate excelentă.

Lideri în platformă au fost SY Carioca – Artesian™ – FAO 490 cu o producţie STAS de 13.873 kg/ha, urmat de intensivul SY Infinite – SC 3477 din grupa FAO 360 cu 13.576 kg/ha STAS, iar pe locul III s-a situat SY Premeo – Artesian™ – FAO 380 cu o producţie STAS de 13.254 kg/ha. Hibrizii Artesian™ au un sistem radicular bine dezvoltat, toleranță excelentă la factorii de stres hidric și termic, fiind bine adaptaţi la condiții diferite de sol și tehnologie. Ei au şi o dinamică foarte bună în pierderea rapidă a apei din bob, asigurând stabilitatea şi calitatea producţiei. La rândul lor, hibrizii intensivi asigură producții de top în condiții intensive. Sunt caracterizaţi prin calitatea deosebită a boabelor, fiind adaptaţi pentru condiții intensive de tehnologie, oferind un potențial ridicat de producție, toleranță la bolile tulpinii și știuletelui, dar şi la frângere și cădere.

Trebuie să subliniez că Syngenta oferă soluţii complete pentru cultura de porumb, respectiv sămânţă de calitate şi tehnologii şi soluţii de protecţie a plantelor eficiente. Avem hibrizii potriviţi pentru solele din fermă, de la rustic, Artesian™ şi până la intensiv. Practic, acoperim toată paleta de nevoi din fermă”, ne-a spus Alexandru Lavu.

zp4