Syngenta a organizat evenimentul ”Kilometrul 0 al legumiculturii românești – Cultivăm idei, culegem inovație”!

Peste 400 de fermieri și colaboratori au participat în data de 16 iunie la ”Kilometrul 0 al legumiculturii românești – Cultivăm idei, culegem inovație”, eveniment dedicat legumiculturii organizat de compania Syngenta, în parteneriat cu Marcoser și Haifa, în cadrul fermei Marcoser din localitatea Matca.

Participanții au avut oportunitatea să descopere o gamă diversificată de hibrizi de legume, cele mai recente inovații în domeniul protecției plantelor, dar și tehnologii avansate de fertilizare.

Deschiderea evenimentului i-a revenit lui Marius Drăgoi, Director Marketing Culturi Speciale și Legumicultură, Syngenta România și Moldova care a fost și moderatorul sesiunii împreună cu Marius Petrache, Director General Marcoser, ambii au mulțumit invitaților pentru prezență, autorităților locale pentru implicare și nu în ultimul rând, colegilor implicați pentru organizarea excepțională.

Ne-am întâlnit astăzi pentru a vă prezenta noutățile din portofoliul Syngenta și pentru a trece în revistă programele de protecție a culturilor de legume, dar și cele de fertilizare ale companiei Haifa. Ferma Marcoser, cea mai mare fermă din bazinul legumicol Matca, dispune de o suprafață de aproximativ 3 hectare de solarii în care experimentăm mai multe tipuri de culturi: tomate, ardei, castraveți și vinete. În fiecare an testăm zeci de hibrizi, peste 80, dar și tehnologii de fertilizare și de protecție a plantelor, tocmai pentru a le observa evoluția și a putea oferi fermierilor informații atunci când le cultivă. Se observă o evoluție a hibrizilor în funcție de trendul actual, de cerințele pieței și ale consumatorului final. De asemenea, în fiecare an avem și produse noi de protecție pe care le testăm în diverse combinații, în ideea de a oferi cele mai bune soluții”, a spus Marius Petrache, în cuvântul de deschidere.

Syngenta lansează anual soluții efieciente pentru legumicultorii din România. Chiar în cadrul acestei sesiuni am avut ocazia să reiterăm faptul că avem un portofoliu de produse de protecție a plantelor convențional relevant și faptul că lucrăm activ la dezvoltarea portofoliului de produse biologice, combinația dintre cele două portofolii va creea soluțiile pe care fermieri noștri le caută pentru a satisface cerințele pieței. Ultima noutate din portofoliul nostru conventional este fungicidul Orondis™ Ultra, cel mai performant fungicid pentru combaterea manei la tomate, vinete și salată. Portofoliul de produse biologice, pe lângă biostimulantul Isabion® și biofungicidul Taegro®, a mai căștigat un membru, este vorba despre Ravibis™, un produs ce conține bicarbonatul de sodiu, clasificat ca substantă de bază ce poate fi utilizată în agricultură. Ravibis™ este un produs eficient în combaterea făinării la majoritatea legumelor”, a menționat specialistul Syngenta, Marius Drăgoi.

Ulterior, acesta a prezentat echipa Syngenta responsabilă de acest eveniment, printre care s-au regăsit: Andrei Măruțescu, Director de Comunicare și Relații publice Syngenta România, Iulian ZafiuDirector de Vanzari Culturi Speciale România și Moldova, Ramona Grama, Director Marketing Semințe de Legume RomâniaVasilică HoarcăDirector Vânzări Semințe de Legume România și Moldova, Felicia Fumea, reprezentant vânzări culturi speciale și legumicultură și Marieta Larion, reprezentant vânzări culturi speciale și protecția plantelor și Daniel Ușurelu, reprezentat vanzari Syngenta Professional Solutions.

În cadrul evenimentului dedicat legumicultorilor, a fost prezentat portofoliul de tomate și ardei, din care se remarcă: Marifet F1, Qualitet Roz F1, Dominet F1, Pekonet F1, Paronema F1, Aldemir F1, Gigawak F1, Isiaki F1, Bacalar F1, Vincitori F1 și Damerino la tomate, iar la ardei: Barlem F1, Sahem F1, Compadre F1, Beniel F1 și Coloreta F1.

Sesiunea dedicată culturilor de tomate a fost prezentată de Vasilică Hoarcă, Director Vânzări Semințe Legume România și Moldova, care a evidențiat calitățile agronomice ale varietăților din portofoliul companiei.

Syngenta oferă fermierilor semințe profesionale de legume extrem de apreciate de producătorii agricoli. Semințele de tomate, de ardei gras, de castraveți, vinete, conopidă, salată și pepeni verzi sunt cele mai solicitate pe piața din România. Așa cum puteți observa, semințele noastre adaptate la o tehnologie corectă oferă productivitate și calitate superioară, fiind pe gustul consumatorilor.

La tomatele cu creștere semideterminată puteți vedea varietățile: Marifet F1, Qualitet Roz F1, Dominet F1 și Pekonet F1.

Marifet F1 este prima tomată, cu creștere semideterminată, cu toleranță la TSWV  recomandată pentru cultivare în solar sau seră, și are o greutate de peste 200 de grame.

Qualitet Roz F1 este o noutate in portofoliul Syngenta cu caracteristicile tomatei Qualitet F1, deja consacrată in Romania dar de culoatre roz, cu greutate de 220-250 de grame, destinată producțiilor timpurii în spații protejate. Fructele sunt mari, de culoare roz, foarte atractive pentru consumatori și oferă o calitate superioară producției.

Dominet F1 este o tomată ce formează mucron în mod natural, cu o greutate medie de 160-180 de grame, destinată cultivării în seră și solar pe ciclul 1 de cultură, datorită extratimpurietății deosebite. Fructele de culoare roșu închis, prezintă o coacere uniformă și concentrată, cu o fermitate bună, fiind rezistente la transport.

Pekonet F1 este o varietate de tomate cu o creștere semideterminată, cu maturitate extratimpurie, cu toleranță foarte bună la stresul termic, dar și la virusul petelor de bronz – TSWV. Dezvoltă fructe rotunde și uniforme, de 150-180 de grame, ce formează natural un mic mucron la vârful fructului.

Din categoria tomatelor cu creștere nedeterminată avem mai multe varietăți: Paronema F1, Aldemir F1, Gigawak F1, Isiaki F, Bacalar F1, Vincitori F1 și Damerino F1.

Paronema F1 este o tomată cu creștere nedeterminată, cu toleranță la TSWV, recomandată atât pentru ciclul 1, cât și pentru ciclul 2, dar mai ales pentru ciclul 2 sau ciclul lung, datorită capacității de post maturare.

Aldemir F1 este o tomată cu creștere nedeterminată, recomandată pentru cultivarea în seră și solar, cu un pachet complex de toleranțe, fiind pretabilă și pentru ciclul 2 de cultură. Recomandăm plantarea in perioada 1 Aprilie – 30 Mai. Plantele au vigoare medie, cu maturitate timpurie și cu legare bună la temperaturile ridicate din vară, fără avortarea florilor. Fructele sunt uniforme, semiplate și ușor striate, cufermitate bună, gust excelent, culoare roșu intens și ating greutatea de200-250 de grame.

Gigawak F1 este o varietate de tomate nedeterminată, care dezvoltă fructe mari, tip inimă de bou, uniforme, cu formă striată, foarte atractive pentru consumatori, cu un gust dulce, plăcut, destinate cultivării în seră și solar pe toate ciclurile de cultură. Hibridul prezintă o capacitate foarte bună de transport și păstrare la raft dar și un pachet complex de toleranțe, printre care și la virusul petelor de bronz – TSWV, o problemă des întâlnită mai ales pe ciclul 2 de cultură.

Isiaki F1 este o varietate de tomate nedeterminate, recomandată pentru toate ciclurile de cultură care leagă foarte bine până la vârf, cu o medie de 7-8 fructe de formă alungită pe inflorescență. Fructele, în greutate medie de 150-170 de grame, au culoarea roșu aprins, foarte placută consumatorilor. Isiaki F1 prezintă o toleranță foarte bună la boli, precum și la virusul petelor de bronz – TSWV.

Bacalar F1 este o tomată tip prunișoară, cu creștere nedeterminată, destinată cultivării în seră și solar pe toate ciclurile de cultură. Prezintă toleranță ridicată la virusul petelor de bronz – TSWV, conferind siguranță culturii pe întreaga perioadă de vegetație. Planta este echilibrată vegetativ și generativ, cu vigoare medie spre mare, cu o legare foarte bună, care conduce la o productivitate ridicată și profit pentru producători. Fructele au o greutate medie de 150-160 de grame.

Vincitori F1 este o tomată cu o greutate de 150-160 de grame și cu toleranță la TSWV.

Damerino F1 este o tomată tip San Marzano cu toleranță la TSWV.

Syngenta oferă varietăți de tomate care răspund unei piețe aflate în expansiune, condusă de cererea consumatorilor pentru produse proaspete. Cultivatorii de legume sunt axați pe gust, productivitate și rezistență la boli, iar piața și supermarketurile solicită un aspect atrăgător și viață lungă la raft. Semințele Syngenta, datorită tehnologiilor avansate de ameliorare și noilor caractere genetice, întrunesc toți acești factori satisfăcând necesitățile fermierilor, distribuitorilor și ale consumatorilor!”, a subliniat Vasilică Hoarcă.

A doua cultură, cea de ardei gras, a fost prezentată de Ramona Grama, Director Marketing  Semințe de Legume, Syngenta România. Vedetele acestei culturi au fost ardeii: Barlem F1, Coloreta F1, Beniel F1, Compadre F1 și Sahem F1.

”Este un eveniment de mare tradiție pentru legumicultură, organizat de mulți ani la ferma Marcoser. Astăzi, invitații au putut descoperi potențialul celor 20 de varietăți de tomate și a celor 5 varietăți de ardei din portofoliul Syngenta. Totodată, specialiștii noștri au oferit toate informațiile și detaliile tehnologice pentru o cultură de succes. Dacă colegul meu a trecut în revistă cultura de tomate, eu voi detalia varietățile de ardei.

Ardeii din portofoliul Syngenta asigură producții stabile, cu legare continuă pe tot parcursul perioadei de vegetație și cu un aspect comercial plăcut. Varietățile de ardei tolerează bine stresul climatic, prezentând totodată și o bună toleranță la virusul petelor de bronz.

Barlem F1 este un ardei gras galben, pretabil pentru cultivare atât în solar, cât și în câmp deschis, având în vedere că tolerează bine diferențele de temperatură, asigurând o legare continuă. Fructele sunt de culoare galben deschis, având un aspect lucios și cerat și prezintă toleranță la virusul petelor de bronz.

Coloreta F1 este un ardei gras, tip blocky, recomandat pentru cultivare în spații protejate, cu o toleranță bună la temperaturile scăzute, dar și la bolile specifice culturii, respectiv virusul mozaicului și virusul petelor de bronz. Se remarcă prin legare foarte bună, capacitate foarte bună de păstrare, dar și prin culoarea portocalie, foarte atractivă pentru consumatori. Coacerea lui se face de la culoarea verde la portocaliu.

Beniel F1 este un ardei gras, de culoare verde, cu coacere în roșu intens la maturitate, recomandat atât pentru cultivare în spații protejate, cât și în câmp. Planta are vigoare medie și legare foarte bună pe tot parcursul perioadei de vegetație. Are fructe uniforme, cu pulpa groasă, iar calitatea fructelor conferă o rezistență mare atât pe plantă, cât și după recoltare, uniformitatea ridicată a fructelor fiind evidențiată de forma perfectă a ardeiului, în lobi. Prezintă o toleranță ridicată la virusul mozaicului, dar și o toleranță bună la virusul petelor de bronz.

Compadre F1 este un ardei iute, tip Jalapeno, cu o greutate de 35-40 de grame, care prezintă o legare foarte bună a fructelor, continuă pe întreg ciclul de cultură. Fructele au un aspect atractiv și sunt uniforme, cu toleranță ridicată la crăpare și la condițiile de stres termic, iar culoarea, care trece de la verde strălucitor la roșu intens, satisface cerințele consumatorilor.

Sahem F1 este un ardei iute, ce prezintă coacere din verde în roșu, fiind foarte productiv și rezistent la temperaturi scăzute. Se poate cultiva atât în câmp cât și în solar. Fructele au o greutatea de aproximativ 35 de grame și lungimea de 10-14 cm.

Întâlnirea cu fermierii reprezintă o oportunitate de a explora varietățile de legume din portofoliul Syngenta, o gamă diversificată de hibrizi de tomate și ardei, dar și tehnologia  de protecție a plantelor, cu cele mai revoluționare produse”, a spus Ramona Grama.

Despre programul tehnologic Syngenta pentru cultura de tomate au vorbit Marius Drăgoi, Director Marketing Syngenta Culturi Speciale și Legumicultură, România și Moldova și Iulian Zafiu, Director de vanzari culturi speciale Syngenta România și Moldova.

La cultura tomatelor avem un număr mare de boli și dăunători, iar recomandarea Syngenta este combaterea integrată împotriva acestora, respectiv combatere prin măsuri agrotehnice, chimice și biologice. Ca măsuri agrotehnice este recomandată o rotație a culturilor, păstrarea termenului mimim de două săptămâni de la desfințarea culturii și până la înființarea următoarei culturi, o fertirigare sau irigare echilibrată, o igienizare riguroasă a spațiilor de cultură atât în interior cât și în exterior, precum și montarea plaselor pentru insecte. Vorbind despre măsurile chimice, foarte important este ca tratamentele să fie efectuate pe întreaga perioadă de vegetație.

În cadrul acestui eveniment ne dorim să le oferim fermierilor informațiile necesare pentru a integra eficient soluțiile biologice în strategiile lor de combaterea a bolilor și dăunătorilor, respectiv: Taegro®, biofungicidul ce conține bacteria B. Amyloliquefaciens, care combate biologic agenții patogeni, precum și cel mai utilizat biostimulant la nivel mondial, Isabion®. Anul acesta, în premieră, vom prezenta fermierilor noștri produsul Ravibis™, ce conține bicarbonat de sodiu, substanță de bază acceptată pentru utilizarea în agricultură. Dorim să reiterăm faptul că fungicidul revoluționar Orondis® Ultra a obținut o extindere a etichetei pentru utilizare în combaterea manei la tomate, vinete și salată.

În cazul măsurilor biologice este foarte important ca acestea să fie aplicate în ultima parte a perioadei de vegetație, pentru un management mai bun al reziduluir”, a menționat Marius Drăgoi.

Legat de măsurile chimice, Syngenta are un program tehnologic pentru combaterea bolilor la cultura de tomate, în funcție de stadiul de dezvoltare al culturii. Acesta a fost prezentat de Iulian Zafiu.

”În controlul manei și alternariozei, la începutul perioadei de vegetație, până la stadiul de legare a fructelor, recomandarea noastră este utilizarea Carial® Star și Orondis® Ultra, după care se aplică Ortiva  Top® sau Amistar®. Carial® Star este un fungicid care combină activitatea excelentă a substanței mandipropamid împotriva manei, cu difenoconazolul, care îi conferă un spectru larg de combatere şi acţiune foarte bună împotriva alternariozei. Ortiva Top® este un fungicid foliar preventiv, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandată utilizarea la culturile legumicole. Amistar® este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor, care oferă un efect vitalizant asupra plantelor – green effect – ce previne îmbătrânirea frunzelor, asigurând sporuri de producţie şi o calitate superioară a fructelor.

Având în vedere că mana tomatelor este o boală extrem de agresivă și distructivă, cercetătorii Syngenta au venit cu soluția Orondis® Ultra, evenimentul fiind un bun prilej de a vorbi și despre extinderea utilizării în combaterea manei la tomate, vinete și salată. Fungicidul este un produs complet nou pentru protecţia împotriva manei, care schimbă regulile jocului în controlul acestei boli. Orondis® Ultra oferă un mod cu totul inedit de acţiune, eficacitate excepţională, rezistenţă extremă la ploaie, eficacitate de lungă durată, sistemie și profil eco-toxicologic bun.

Orondis® Ultra conţine două substante active performante pentru protecţia împotriva manei: oxathiapiprolin şi mandipropamid. Oxathiapiprolin inhibă omologul proteinei de legare a oxysterolului (OSBP). Proteinele care leagă oxysterolul sunt implicate în mişcarea lipidelor între membrane, printre alte procese. Inhibarea OSBP poate perturba alte procese din celula fungică, cum ar fi semnalizarea, menţinerea membranelor celulare şi formarea de lipide mai complexe, care sunt esenţiale pentru supravieţuirea celulei.

Mandipropamidul inhibă sinteza celulozei la agenţii patogeni ai plantelor Oomycete. Substanța acţionează asupra peretelui celular şi nu pătrunde în celulă. În prezenţa mandipropamidei, încorporarea glucozei în celuloză este perturbată.

Se recomandă maxim 2 aplicări în vegetaţie cu Orondis® Ultra la cultura de tomate în camp și spații protejate în doză de 0,4 l/ha. Orondis® Ultra, prin tehnologia sa unică, permite protecţia cu succes împotriva bolilor chiar şi în condiţii meteorologice extreme şi devine un element fundamental al strategiei de protecţie împotriva acestei boli în întreaga lume. Așa cum puteți vedea în cultura de tomate, într-adevăr fungicidul și-a făcut treaba.

Pentru controlul antracnozei, septoriozei, pătarii cafenii și făinării se pot folosi produsele Ortiva Top® sau Amistar®. Făinarea se poate combate cu fungicidul Topas®. Putregaiul cenușiu îl putem controla cu produsul Switch®, dar și cu Ortiva Top®, nu mai mult de 3 aplicări pe toată perioada de vegetație, conform prospectului scris pe etichetă. Bacteriozele pot fi și ele în unii ani o problemă, iar în acest caz recomandăm utilizarea produselor pe bază de cupru”, a detaliat reprezentantul Syngenta, Iulian Zafiu.

În continuare, specialistul a prezentat programul tehnologic pentru combaterea dăunătorilor la cultura de tomate.

Pentru controlul dăunătorilor, trebuie să subliniez că monitorizarea cu diferite tipuri de capcane, reprezintă cheia succesului. Împotriva tripșilor, recomandarea noastră este Minecto Alpha®, la apariția dăunătorilor în cultură, aplicat foliar sau radicular și fiecare dintre tratamente trebuie allternat cu produse din alte grupe chimice pentru a elimina apariția rezistenței. Minecto Alpha® este un insecticid cu mod de acţiune sistemic, având un spectru larg de combatere într-un număr mare de culturi horticole. Produsul este conceput atât pentru aplicare foliară cât şi pentru utilizarea prin instalaţia de irigare prin picurare. Acţionează în mod principal prin ingestie, dar are şi acţiune de contact. De asemenea, are protecţie împotriva viruşilor prin activarea mecanismelor de apărare ale plantei.

Pentru musculița albă recomandăm insecticidul Minecto Alpha®, aplicat foliar sau radicular, nu mai mult de 3 tratamente pe toată perioada de vegetație.

Dacă vorbim de Tuta absoluta, un dăunător greu de controlat recomandăm tratamentele cu acele ferestre de aplicare de 30 de zile, între produse din grupe chimice diferite, tocmai pentru a preveni fenomenul de rezistență. Tuta absoluta este un dăunător care face ravagii în culturile legumicole. Gestionarea acestui dăunător este destul de dificilă, iar pagubele produse sunt însemnate.

Pentru combaterea acestui dăunător din cultură, compania Syngenta le propune legumicultorilor o ia o serie de măsuri preventive, dar și câteva produse care au fost concepute special pentru a-i ajuta pe producători să-l combată din culturile sale, indiferent dacă acestea sunt în câmp sau în solarii. Tratamentul pentru Tuta absoluta se face cu insecticidul Minecto Alpha®, foliar și radicular, apoi se aplică Affirm®,doar foliar,  iar apoi se va aplica alt produs din altă grupă chimică. Apoi se poate repeta schema de tratament.

Nematozii îi putem controla cu produsul Tervigo®, care este ușor de utilizat cu ajutorul instalației de irigare prin picurare, distanța obligatoriu între tratamente fiind de 14 zile, iar doza recomandată de 5 l la hectar. Se pot aplica 6 tratamente pe toată perioada de vegetație.

Compania Syngenta  are  o soluție și pentru viermii sârmă, o adevărată problemă pentru cultura de tomate, în special cele cultivate în câmp. Este vorba de Force®, doza recomandată fiind de 10 kg/hectar.

Syngenta recomandă Nemathorin®, un produs împotriva nematozi și viermilor sârmă. Se aplică înainte de înființarea culturilor. Acționează prin contact și ingestie, blocând activitatea nematozilor, producând apoi moartea acestora. Efectul maxim se realizează după 9-17 zile de la aplicarea produsului. Utilizarea Nemathorin® împreună cu celelalte măsuri agrotehnice, respectarea rotației culturilor, combaterea buruienilor gazdă, contribuie semnificativ la reducerea rezervei de nematozi din sol. Produsul combate dăunătorii atât în stadiul de larvă, cât şi de adult. Este important de știut că produsul Nemathorin® se aplică o dată la 3 ani pe aceeași solă.

Un produs revoluționar pentru culturile horticole este și biostimulantul Isabion®, un produs de origine naturală obținut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi. Poate fi utilizat în aplicații foliare sau prin picurare  pentru revitalizarea plantelor, deținând echilibrul optim de aminoacizi, peptide și nutrienți. Isabion® ajută plantele să depășească stresul, să-și satisfacă cerințele ridicate în timpul celor mai importante faze fiziologice, respectiv înflorit și legarea fructelor, contribuind totodată la îmbunătățirea fertilității solului ”, a explicat Iulian Zafiu.

Totodată, Marius Drăgoi, le-a vorbit invitaților despre componența echipamentului de protecție pentru stropit și importanța purtării acestuia în momentul aplicării tratamentelor fitosanitare.

” Acordăm o importanță deosebită siguranței operatorilor, a celor care aplică produsele de tratament chimic, și de fiecare dată când ne întâlnim cu fermierii vorbim deschis și transparent despre necesitatea purtării echipamentului de protecție. Compania noastră acordă o atenție deosebită subiectelor legate de bunele practici agricole, un element important în acest sens fiind purtarea echipamentului de protecție, dar și a mănușilor de nitril. Având în vedere că expunerea este mare, le recomandăm fermierilor ca de fiecare dată când întreprind activități ce vizeză operațiuni de aplicare a produselor de protecție a culturilor să folosească echipamentul de protecție adecvat”, a ținut să atenționeze specialistul.

La rândul său, Cătălin Petrache, Director de Dezvoltare Marcoser, a prezentat în detaliu programul de fertilizare aplicat în cadrul fermei și a subliniat  importanța nutrienților pentru dezvoltarea plantelor.

Fertilizarea este una dintre verigile tehnologice cu un impact mare asupra calității și cantității recoltelor obținute, atât la culturile de legume din solar cât și la cele din câmp. Administrarea corectă a îngrășămintelor din timpul dezvoltării plantelor trebuie să țină cont de fazele fenologice ale plantei, astfel încât să se asigure elementele nutritive necesare la momentul potrivit. Orice dezechilibru creat va duce la scăderi ale producției dar și a calității acesteia, acest lucru având impact și din punct de vedere economic. O bună funcționare a organelor fiziologice ale plantei este asigurată de prezența a aproximativ 10-12 elemente nutritive importante care sunt clasificate în macroelemente – azot, fosfor, potasiu, magneziul, sulful, calciul și microelemente – bor, mangan, fier, zinc, cupru, molibden etc.

În urma efectuării analizelor de sol se poate urma un plan de fertilizare general, în funcție de cerințele speciei legumicole și de carențele din sol în ceea ce privește necesarul de elemente pentru fiecare fază de dezvoltare. Se acordă atenție deosebită administrării suplimentare a unor elemente foarte importante, precum potasiu, calciu și fosfor. Astfel, plantele pot primi o parte din elementele nutritive necesare din rezervele solului, o parte asigurată de fertilizarea de bază efectuată înaintea înființării culturii, iar o alta din fertilizările faziale, efectuate de-a lungul perioadei de vegetație, fie pe cale radiculară, fie pe cale foliară”, a evidențiat specialistul Marcoser.

Specialiștii Haifa au prezentat soluția de fertilizare dedicată culturilor legumicole, punctând importanța produsului Multi-Pepton™, este un fertilizant lichid organic cu acțiune fizio-nutritivă bazată pe substanțe organice active biochimic (aminoacizi, peptide levo și de greutate moleculară mică), obținute prin hidroliza enzimatică de proteine de origine animală. Toate aceste componente acționează sinergetic pentru a activa reacții enzimatice în plantă, îmbunătățind metabolismul și optimizând creșterea.

La finalul evenimentului, Marius Petrache, directorul general al Marcoser, a vorbit despre evoluția companiei, dar și despre atuurile produselor profesionale în dezvoltarea sectorului legumicol.

Compania este specializată pe 4 direcții importante: semințe profesionale, produse de protecție a plantelor, fertilizanți sau îngrășăminte de nutriție și solarii – folii profesionale, gândite să sprijine cultivatorii de legume din țara noastră. Suntem lideri în alegerea celor mai potrivite semințe profesionale din România atât pentru spații protejate cât și pentru câmp, iar varietatea mare pe care o avem ne dă posibilitatea de adaptare la nevoile specifice ale fiecărui fermier, respectiv schimbările pieței, condițiile climatice sau tipul de sol, chiar și prezența bolilor și dăunătorilor pentru care avem soluții de prevenție și de combatere.

Trebuie să precizez că primul pas pentru dezvoltarea corespunzătoare în fiecare cultură este să fie protejată împotriva intemperiilor, protecție care crește considerabil productivitatea. În ultimii 17 ani  am introdus în piață folii profesionale de acoperire pentru solar și sere, astfel încât am prelungit perioada de cultură cu până la două luni.  Folia de acoperire pentru solar și seră se numară printre cele mai importante produse încă de la stadiul de înființare a unei culturi horticole.

La început, costurile de achiziție pot părea mai mari în comparație cu alte produse necesare pentru înființarea unei culturi, însă trebuie luată în calcul durata mare de viață a acestui produs și, de asemenea, rolul foarte important pe care îl are în dezvoltarea ulterioară a culturilor. Importanța foliei de acoperire pentru solar este dată și de faptul că aceasta are capacitatea de a modifica foarte mult climatul din interiorul solarului. De aceea, producătorii agricoli care sunt în căutarea unei folii pentru acoperirea solarului, trebuie să ia în calcul mai multe aspecte, astfel încât să facă alegerea potivită nevoilor culturilor. Noi, specialiștii Marcoser, oferim diferite tipuri de folii de acoperire, cu proprietăți și perioade diferite de garanție și durată de viață. În ceea ce privește grosimea, în portofoliul nostru avem folii cu grosimea cuprinsă între 120 și 200 de microni.

De asemenea, este important să se țină cont și de numărul straturilor pe care le are folia, dar și de aditivii din componența acesteia (UV, EVA, IR) și de proprietățile pe care le au acești aditivi. Unul dintre cele mai importante efecte este cel referitor la extinderea cu până la 2 luni a sezonului de cultură, aspect foarte important pentru un legumicultor.

Sigur, achiziția foliei potrivite este foarte importantă și nu este o alegere ușoară, însă specialiștii Marcoser au o experiență vastă în ceea ce privește folia de acoperire, pentru că o utilizăm și la solariile și serele din ferma noastră. Ca noutate, în portofoliul comercial avem o folie nouă, brandul Marcoser, care așa cum puteți vedea în graficul experimental făcut asigură un plus de 8 grade Celsius, ceea ce aduce la o optimizare a costurilor, printr-un consum redus de combustibil. Folia este realizată în Franța la un producător renumit, o rețetă îmbunătățită de noi pe care am adaptat-o pentru nevoile noastre. Vorbim de transmisie mai bună a luminii, de rezistență mai bună, de calități superioare, care prelungesc sezonul de cultură cu mai mult de două  luni.

În fiecare an aducem noutăți și experimentăm noi tehnologii care ajută fermierii să fie mai eficienți, ceea ce înseamnă să producă mai mult și mai bine și cu mai puțin efort”, a transmis Marius Petrache în discuția purtată cu redactorul nostru.

Toate evenimentele organizate de compania Syngenta în parteneriat cu Ferma Marcoser, din localitatea Matca, județul Galați, reprezintă o oportunitate ca legumicultorii participanți să primească cele mai importante informaţii legate de tehnologiile de cultivare a legumelor, caracteristicile hibrizilor, de fertilizarea şi combaterea bolilor și dăunătorilor. Specialiştii Syngenta, au oferit cele mai noi și eficiente tehnologii în legumicultură, iar producătorii agricoli și-au arătat în mod direct interesul pentru noile soluții prezentate.

Felicitări organizatorilor!