Ștefan Dragoș, Syngenta: „Restricţionarea substanțelor active, o provocare pentru industria de protecţie a plantelor!”

dragos stefan

Vizita efectuată la sediul companiei Syngenta ne-a oferit ocazia de a afla provocările cu care s-au confruntat cei din industria agricolă, dar și noutățile și soluțiile pregătite fermierilor pentru următoarea perioadă. Pentru aceste detalii, reporterii revistei Business Press Agricol au stat de vorbă cu specialiștii companiei Syngenta.

Ștefan Dragoș, Asset Manager Fungicide, Europa de Est Syngenta, ne-a vorbit despre provocările din industria de protecţie a plantelor. “Vă aduc în atenție o provocare importantă pentru industria de protecţie a plantelor, şi mă refer la accesibilitatea la substanțele active. Noi, la Syngenta, considerăm că suntem într-o poziție destul de fericită, pentru că avem produse performante de ultimă generație care să completeze cât mai bine portofoliul.

În cadrul Syngenta, partea de cercetare-dezvoltare este foarte puternică, iar noul acționar, ChemChina, înțelege importanța inovației și asigură resursele necesare pentru investiție în inovare. Syngenta investește în cercetare circa 4 milioane de dolari în fiecare zi calendaristică, acest lucru însemnând aproximativ 10% din cifra de afaceri a companiei la nivel global. În situaţia actuală, în care substanțele active sunt din ce în ce mai strict reglementate, iar numărul lor mai limitat, acest lucru poate genera probleme de rezistență. Deciziile cu privire la viitorul unor molecule trebuie luate pe baze științifice și trebuie să țină cont și de impactul socio-economic specific țărilor. O altă problemă se referă la doza de utilizare a produselor. În Franța sau Germania, unde volumul de precipitații este de 4-5 ori mai mare decât cel din România, putem vorbi şi de o presiune de boli de 3 ori mai mare. Este clar că acolo trebuie utilizate alte doze pentru tratamente. Analizarea și stabilirea dozelor recomandate este un proces complex și foarte strict, pentru că trebuie să se țină seama și de luptă împotriva apariției fenomenului de rezistență a agenților patogeni. O doză prea mare poate genera o selecție foarte mare, iar una prea mică duce la lipsa eficacităţii. Din acest motiv, dozele sunt critice și ele trebuie extrem de bine analizate.

De asemenea, lucrăm foarte intens și pe partea de formularea produselor privind rezistența la spălare. De exemplu, într-un bidon de 1 litru de produs avem maximum 200-300 grame de substanță activă, iar restul sunt adjuvanți. Acești adjuvanți, aş putea spune că asigură 50% din eficacitatea produsului. Pentru că nu lasă să se spele produsul, adjuvanţii îl protejează împotriva razelor ultraviolete și din această cauză există diferențe mari între un produs generic și unul original”, a explicat specialistul Syngenta.

Elatus™ Era, fungicidul complet cu toate atu-urile unui lider

Ştefan Dragoş a vorbit şi despre performanţele tehnologiilor şi produselor Syngenta. “Tehnologia Amistar® a împlinit 20 de ani de când este disponibilă pentru fermierii din întreaga lume. În tot acest timp, Tehnologia Amistar® a fost adusă la nivel de artă, Azoxistrobin fiind numărul 1 ca substanță activă la nivel global. Produsul nou, Amistar® Opti, adaptat tuturor condițiilor, are în compoziție două substanțe active, Azoxistrobin – 80g/l și Clorotalonil – 400g/l, cu activitate de contact și sistemie. Fungicidul prezintă flexibilitate, cu posibilitate de aplicare în T1 și T2, asigurând controlul timpuriu al Septoriei, încă din T1. Amistar® Opti oferă protecție completă împotriva bolilor, iar folosirea acestui fungicid asigură, pe lângă sănătatea culturilor de cereale păioase, un spor considerabil de producție.

syngenta elatus era

Vreau să subliniez că trebuie să optăm întotdeauna pentru prevenție, nu doar pentru curativitate, iar acest lucru l-am precizat în fața a peste 2.000 de fermieri în cadrul seminariilor organizate de Syngenta la începutul acestui an. Un beneficiu important, folosind prevenția, este că putem evita ca planta să piardă o cantitate considerabilă de apă prin leziunile produse de boli, mai ales dacă ne confruntăm cu o perioadă de secetă.

O noutate a anului 2019 este Elatus™Era, un fungicid puternic, consistent și complet, având toate atu-urile unui lider. Produsul are acțiune preventivă și curativă, evidenţiindu-se printr-un spor de producție considerabil. El reprezintă noul standard în protecția culturii de cereale, împotriva bolilor. Elatus™Era asigură o protecție completă a frunzei, având cel mai îndelungat efect din piață. Un alt produs adus de curând este biostimulatorul Quantis™, testat și înregistrat în cadrul instituțiilor din România, având rezultate excepționale, de câteva sute de kilograme în plus la hectar în urma aplicării lui”, a explicat Ştefan Dragoş.