Startul campaniei de semănat la cultura de floarea soarelui LG 2021

Zăpada căzută și temperaturile negative din timpul nopții de la mijlocul lunii Martie, au fost înlocuite de vreme frumoasă și temperaturi numai bune pentru a da startul campaniei de semănat la culturile de primăvară din urgența a doua, campanie care se va desfășura cu siguranță în condiții de umiditate mult mai bune decât cea din primăvara trecută. De aceea, dorim să vă reamintim câteva aspecte pe care să le aveți în vedere în perioada dinainte și din timpul semănatului culturii de floarea soarelui.

Nu uitați că vorbim de o specie adaptată climatului temperat, recunoscută pentru toleranța la secetă, toleranța datorată în special sistemului radicular bine dezvoltat, de tip pivotant, capabil să exploreze un volum mare de sol. De aceea, prin lucrările de pregătire a patului germinativ trebuie să asigurăm o afânare profundă (evitarea formării hardpanului) concomitent cu un sol bine așezat în profunzime, dar bine mărunțit și afânat la suprafață (pe adâncimea de semănat) pentru a asigura absorbția rapidă a apei necesară procesului de germinare.

Alegerea hibridului potrivit, care să răspundă cel mai bine condițiilor climatice și tehnologiei folosite în fermă, este o etapă decisivă, de importanță majoră, o garanție că beneficiați de un nivel bun de performanță și caracteristici agronomice superioare, date de progresul genetic la care s-a ajuns după eforturi susținute și invesții mari în cercetare. În această privință, portofoliul LG de floarea soarelui este foarte diversificat și perfect adaptat tendințelor pieței.

Deși este foarte dificil de stabilit momentul optim de începere a semănatului la cultura de floarea soarelui, vă recomandăm să așteptați ca solul să se încălzească suficient pentru a asigura germinarea și  răsărirea rapidă și uniformă a tinerelor plăntuțe în vegetație.

Din practica noastră, floarea soarelui reacționează cu cele mai semnificative sporuri de producție pe solurile care se încălzesc repede în primăvară, temperatura fiind un factor cheie pentru dezvoltarea culturii. Cu toate acestea, beneficiile semănatului prematur, înaintea epocii optime, nu compensează în totalitate riscurile și pierderile provocate de mucegăirea semințelor, răsărirea eșalonată sau riscul crescut de apariție a unor boli favorizate de temperaturile scăzute precum Mana sau Phomopsis.

Nu întârziați cu semănatul după epoca optimă, pentru a beneficia de rezervele de apă din sol și a evita decalarea înfloritului și a umplerii boabelor în perioadele de secetă și arșiță de la sfârșitul lunii Iulie.  Dacă mai punem în balanță și riscul ca dăunătorii care provoacă daune în primele stadii de vegetație să atingă pragul termic de la care începe atacul, exact în perioada în care cultura este vulnerabilă în cazul întârzierii semănatului, înțelegem încă o dată că momentul declanșării semănatului este o verigă tehnologică care implică asumarea unor riscuri, după o atentă evaluare a tuturor avantajelor și dezavantajelor.

Cu toate acestea, vă recomandăm să începeți întotdeauna semănatul cu hibrizii high linoleici: LG 50.635 CLP, LG 50.479 SX, LG 59.580 SX, LG 55.55 CLP, LG 50.521 CLP, iar în a doua parte a perioadei optime puteți trece la semănatul hibrizilor high oleici: LG 54.92 HO CL, LG 50.531 CLP, LG 50.797 CLP.  Conținutul ridicat de ulei și calitatea superioară a acestuia, predispune semințele hibrizilor high oleici la degradare mai accentuată în situțtia în care stau o perioadă mai lungă în sol. În plus, hibrizii high oleici sunt preferații iepurilor, primăvara devreme, când încă nu au surse suficiente de hrană, iar prin decalarea semănatului, evităm pe de o parte pagubele produse de aceștia, dar asigurăm în același timp o oarecare izolare în spațiu în perioada înfloritului între hibrizii din cele două segmente.      

Respectați întotdeauna recomandările producătorilor în privința densității folosite, recomandări elaborate după lungi studii asupra taliei fiecărui hibrid, a toleranței la diferiți agenți  patogeni favorizați de microclimatul care se formează la densități ridicate, de unele caracteristi influențate de mărimea spațiului de nutriție (poziția și mărimea capitulului).

În situația în care vă pregătiți deja pentru înființarea unei culturi succesive, imediat după ce mazărea sau orzul eliberează terenul, dispunem de o gamă timpurie de hibrizi, perfect celei de-a doua culturi datorită toleranței deosebite la secetă. Hibrizii LG 50.521 CLP, LG 50.479 SX sau LG 50.531 CLP sunt doar câteva din propunerile noastre, dar în funcție de specificul zonei dvs., vă recomandăm o discuție cu reprezentantul zonal LG.

Echipa Limagrain vă urează o primăvară frumoasă și o campanie ușoară!