Soluții și perspective agroecologice la INDAGRA 2023

În data de 26 octombrie 2023, reprezentanții Asociației Inter-Bio și USH Pro Business au participat la târgul Indagra 2023, eveniment destinat agriculturii și industriei alimentare, organizând vizite asistate la fermierii din cadrul clusterelor membre ale consorțiului, respectiv Bio Danubius și Wallachia Organics,  la  standurile unor expozanți străini și români. De asemenea, reprezentanții Inter-Bio au participat la „Forumul american de discuții comerciale pentru securitatea alimentară și a apei în România, Bulgaria, Moldova și Ucraina”

S-au purtat discuții la standurile internaționale ale Statelor Unite ale Americii și Ungaria, la standul Agro Danubius Trading  și  cu reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare–Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA Fundulea) precum și Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Băneasa.

În cadrul discuțiilor s-a putut constata faptul că tot mai mulți fermieri în domeniul produselor ecologice dezvoltă soluții inovative atât pentru captarea carbonului în sol cât și pentru reducerea consumului de energie sau utilizare de noi rețete de biostimulatori naturali, fără ingrediente chimice. De asemenea, am putut constata tendința clară a producătorilor de utilaje, echipamente, materii prime sau tehnologii agricole de a oferi soluții agroecologice care să atenueze impactul practicilor agricole asupra schimbărilor climatice și sănătății umane.

Un rol important în acest sens îl acordă fermierii români adoptării unor soluții digitalizate, inovative, sens în care Wallachia eHub, ca centru de digitalizare în care atât USH Pro Business cât și Inter-Bio sunt active, va organiza în perioada 16-17 noiembrie a.c. la Sinaia, evenimentul internațional „InnopRo-Innovation Pathways Romania, towards twin transition. The role of the European Digital Innovation Hub-WEH” în cadrul summit-ului anual al centrului, o sesiune specială dedicată tehnologiilor digitale în agricultură.

„În cadrul discuțiilor a reieșit din nou necesitatea acută de a dezvolta în România centre de consultanță și informare în domeniul agriculturii ecologice, un deziderat cuprins și în PNAE (Planul Național de Acțiune pentru Agricultură Ecologică). Prin proiectele noastre în domeniul agriculturii ecologice, OrganicTargets4EU și Agroecology-TRANSECT, în care partenerii noștri de discuții sunt activi, căutam soluții pentru crearea unor astfel de centre pe baze private care să satisfacă nevoile fermierilor, în lipsa unui forum de consultanță consistent oferit de sectorul public. Am putut constata și în acest an, o tendința îngrijorătoare, respectiv prezența redusă a fermierilor și credem că acest lucru e un semnal de alarmă. Persistența secetei, poverile administrative, mai ales în zona certificărilor organice, combinate cu anularea unor stimulente fiscale fac că mulți fermieri să abandoneze afacerile în domeniu, nemaifiind interesați de ofertele tehnologice și de echipamente care au fost bine reprezentate la târg” a declarat Costin Lianu, președinte Inter-Bio.