Interviu cu domnul Ing. Mihai Miriţescu, director general al companiilor Saaten Union şi Rapool Ring România
BPA: Sateen Union şi Rapool au început în acest an evenimentele în forță, bucurându-se de un număr considerabil de fermieri participanți de fiecare dată. Care sunt noutățile pe care le promovaţi în acest an și cum au fost primite de către fermieri?
MM: Într-adevăr, am avut o serie de evenimente pe care le-am organizat în parteneriat atât cu alte companii de pesticide și de fertilizanți cât și cu cele care se ocupă cu distribuția. În cadrul evenimentelor care au avut loc în toată țara au participat foarte mulți fermieri care au fost interesați de produsele Sateen Union România.
De altfel, la momentul actual, portofoliul nostru este unul destul de complex, cuprinzând diferite varietăți de semințe, printre care şi orzoaica de primăvară FANDAGA care se află în lista B a berarilor pentru producerea de malț. Deja purtăm discuții cu companiile de profil pentru multiplicarea și vânzarea acesteia. De asemenea, avem două soiuri noi de mazăre de primăvară care vin de la amelioratorii noștri din grupul Sateen. Unul dintre ele este Cronos, pe care-l pregătim pentru lansare în perioada iunie-iulie a acestui an. Celălalt soi se află în continuare în faza de testare și va fi prezent pe piață începând cu anul viitor.
În ceea ce privește ovăzul, chiar dacă fermierii noștri erau obișnuiți cu soiul SCORPION, acum avem un soi nou, LION, mult mai tolerant la boli şi la rugină. Suntem siguri că şi acesta va prinde bine pe piață, alături de Scorpion.
Dacă vorbim despre culturile noastre de bază, respectiv floarea-soarelui și porumb, la floare am lansat doi hibrizi 100% Sateen Union România, cu ameliorare în țară. Aceștia sunt ALEXA SU și DAVERO SU, care au un potențial foarte mare de producție și o bună toleranță la sulfonilureice. Pentru porumb am lansat tot doi hibrizi noi, care au fost distribuiți încă de la început de către colegii noștri în România, iar aici fac referire la OS 4014, care face parte din grupa FAO 420 şi este foarte tolerant la secetă, dar și la hibridul SPARTAN, din grupa FAO 320.
Sateen Union a efectuat un studiu în urma căruia a ales hibrizi pe care i-a adaugat într-un concept numit DT (Dry Tolerance). În cadrul studiului au fost selectați doar hibrizii cu toleranță foarte bună la secetă și la arșiță, fenomene tot mai des întâlnite în țara noastră. Așadar venim în întâmpinarea fermierilor cu genetică nouă, toleranță mare, producții stabile și nu în ultimul rând, un randament foarte bun la batozare de aproximativ 78-79%, datorat coincidenței foarte bune la înflorit și mătăsit, știuletele fiind plin de boabe. Astfel, producțiile ajung la 12-14 tone/ha, în timp ce potențialul de producție al hibrizilor este de 16 tone/ha.
Compania Sateen Union este așadar pregătită pentru viitor, demonstrând că are o genetică performantă, fapt confirmat nu de noi, ci de fermierii care vin spre noi și doresc să cultive hibrizii noștri. De asemenea, cei care activează în cadrul companiei sunt profesioniști din punct de vedere tehnic, ceea ce reprezintă de asemenea un avantaj, un plus pentru fermieri, reușind astfel să întâmpine nevoile lor și să le ofere cele mai bune soluții.
BPA: Am vorbit despre Sateen Union, dar ce ne puteți spune despre Rapool? Vine la rândul său cu noutăți pentru fermierii români?
MM: Sigur că da, deja suntem în faza de testare un nou hibrid de rapiță de primăvară, care dacă va avea rezultate bune, îl vom promova începând cu anul viitor. De altfel, avem hibrizi de rapiță de primăvară, respectiv MIRAKEL și ACHAT care deja au intrat foarte bine pe piața din România, motiv pentru care, pe segmentul de rapiță de primăvară stăm foarte bine.
Și în ceea ce privește rapița de toamnă vom avea de asemenea noutăți. Anul trecut am lansat hibridul FRANKLIN, iar în perioada iunie-iulie vom lansa noi hibrizi de rapiță care vin din cadrul ameliorării Rapool Genetics. Ne bazăm pe o experiență de foarte mulți ani în ceea ce privește ameliorarea la rapiță, iar cele trei companii care fac parte din grupul Rapool au ameliorare de rapiță și sunt dedicate acestui procedeu, motiv pentru care în fiecare an suntem pregătiți să lansăm noi hibrizi pe piață.
În 2018-2019 am avut sub testare un hibrid de rapita de toamna, respectiv KICKER, pe care de altfel l-am și introdus pe piață și care este foarte tolerant la condițiile de stres, înflorește puțin mai devreme, ceea ce reprezintă un avantaj, iar maturitatea este semi-timpurie.
Deși noi vrem să eliminăm din portofoliul nostru hibrizii foarte vechi, fermierii continuă să îi solicite în cantități destul de mari, iar aici pot da drept exemplu hibridul VISBY, pe care noi am vrut să îl scoatem de mai multe ori de pe piață și care vine din primii pași de genetică performantă și care de-a lungul anilor a fost constant în ceea ce privește stabilitatea producțiilor, fără a fi nevoie de tehnologii performante.
BPA: Sunt de notorietate loturile demonstrative pe care Sateen Union și Rapool le dezvoltă la nivel național, motiv pentru care, în acest context doresc să vă întreb cum se prezintă la ora actuală culturile în loturile demonstrative?
MM: La sfârșitul lunii februarie am realizat o analiză a tuturor loturilor noastre de grâu, orz, orzoaică și rapiță de toamnă, și aproximativ 80% din acestea se prezintă foarte bine, cu 20% din acestea suntem în dubiu dacă vom continua sau nu, dar în general au fost semănate la timp, motiv pentru care suntem foarte mulțumiți de situația actuală.
Pe lângă aceste loturi, avem și platforma noastră de la Drajna, care de altfel este foarte reușită. Am etichetat deja soiurile și hibrizii în câmp, fermierii putând trece pe acolo pentru a vedea evoluția acestora.
Deși personal nu mă așteptam la un rezultat atât de bun, iată că au înfrățit foarte bine și avem un număr de 10-12 frați la grâu, ceea ce duce la un număr extraordinar de plante, cu toate că noi cultivăm la o densitate mult mai scăzută decât cea recomandată sau cea cultivată de către alte companii, mai exact în jur de 180 kg/ha.
Dacă facem referire la rapiță, grâu și orz, în acest moment deja au pornit în vegetație, și-au schimbat colorația, soiul de grâu KATARINA se prezintă foarte bine, soiul de orz SU ELLEN, care dacă nu avea perioada mai rece care i-a încetinit creșterea, în momentul de față ar fi lansat internodiile, dar ca și cultură, este de asemenea una bună.
Așasar, ne bucurăm să avem o platformă reușită, cu loturi demonstrative și culturi foarte bune, mai ales că vorbim despre culturi neirigate, care au fost semănate la începutul lui octombrie și care datorită şi iernii blânde se prezintă foarte bine.
Noi am vizitat și fermierii care au cultivat hibrizii si soiurile Saaten Union. La unele ferme am observat culturi foarte frumoase, la altele mai puțin frumoase, am văzut fermieri care au irigat în toamnă, alții care nu au făcut-o, însă culturile încă arată bine.
Aș dori să punctez un aspect legat de grâu și orz, întrucât noi am recomandat în toamnă și am aplicat pe platformele noastre două tratamente cu insecticid pentru că a fost un atac puternic și de afide și de Muscă de Hessa sau musca galbenă. În condițiile în care fermierii nu au efectuat acest tratament, în momentul pornirii în vegetație pot avea surpriza ca grâul și orzul să aibă o colorație diferită, gălbuie, sau să aibă larve în interior. În unele zone atacul a fost destul de masiv, cu precădere în sud, în Teleorman, Giurgiu, chiar şi în Brăila, însă fermierii au fost informați. Noi le-am trimis tuturor directorilor de zonă o avertizare cu privire la această problemă, pentru a informa fermierii să facă tratamente în acest sens.
Așa cum am menționat și anterior, am efectuat două tratamente pe platforma noastră pentru a stopa pagubele produse de dăunători, mai exact de virusul care se transmite prin înțepătura de afidă. În ceea ce privește Musca de Hessa, deși în mod normal atacurile se manifestau în perioada de primăvară, acum, datorită toamnei calde, atacurile au fost mult mai puternice.
Ceea ce aș putea adăuga este că personal consider că vom avea un atac mult mai mare de boli și dăunători pe suprafețele cultivate, în special în zonele situate în vecinătatea pădurilor, canalelor și a terenurilor în care insectele au putut ierna foarte bine, motiv pentru care fermierii trebuie să fie foarte atenți în acest sens, deoarece am avut o toamnă și o iarnă foarte blânde, fără șocuri puternice de temperatură, ceea ce a dus la menținerea activă a insectelor și a bolilor.
Actualmente discutăm de un început de atac la rapiță cu Ceutorhynchus, întrucât deja am văzut active insectele. Astfel, fermierii trebuie să fie pregătiți să instaleze acele capcane galbene. Noi chiar le-am oferit gratuit aceste capcane pentru a preveni apariția acestor gărgărițe care pot compromite cultura.
BPA: Care ar fi gândul pe care vreți să îl transmiteți fermierilor și cititorilor noștri?
MM: Îmi doresc să avem parte de ploi, să se refacă deficitul de apă prezent, în special în Sud-Est, să poată să semene în timp util porumbul și floarea-soarelui și să fie un an cu producții bune pentru fermierii noștri. Dacă fermierii sunt mulțumiți de produsele noastre atunci cu siguranță și noi vom veni în continuare în întâmpinarea lor cu noutăți, cu tehnologie și cu produse pe care le oferim spre testare pentru a se convinge de calitatea acestora. Așadar, Sateen Union va continua să aducă produse noi pe piața agricola din Romania, pentru a satisface nevoile tuturor fermierilor!