“Sărbătoarea Câmpului”, desfăşurată pe platforma înfiinţată în comuna Drajna din judeţul Călăraşi, a devenit un eveniment consacrat în agricultura românească. Manifestarea, organizată de companiile Saaten Union şi Rapool România, a reuşit ca de fiecare dată să stârnească interesul şi aprecierea fermierilor români prin hibrizii şi tehnologiile agricole prezentate. Peste 400 de fermieri au dat curs invitaţiei în data de 28 mai, având posibilitatea să-şi aleagă cele mai bune soluţii pentru zona lor de cultură.
Programul manifestării a debutat cu prezentarea poziţiei actuale a companiilor Saaten Union şi Rapool Ring pe piaţa românească şi europeană şi a echipelor responsabile de aceste performanţe. Ulterior, invitaţii au participat la turul platformei, unde au văzut cei mai performanţi hibrizi de rapiţă din portofoliul Rapool, precum şi cele mai interesante soiuri de grâu ale Saaten Union, alături de celelalte culturi de păioase, solele de mazăre şi culturi verzi.
În acest an, specialiştii au venit cu o noutate ce constă în prezentarea unor ateliere tehnice la cultura de rapiţă şi de grâu, tocmai pentru ca fermierii să vadă diferenţa de germinaţie şi ulterior de producţie.
Vizita efectuată în câmp a vizat o prezentare complexă a loturilor demonstrative şi a tehnologiilor aferente. Primul lot demonstrativ, cel al culturii de rapiţă, a fost prezentat de Alina Petrea, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring şi a evidenţiat performanţa geneticii germane în lotul demonstrativ de la Drajna.
“Hibrizii din portofoliul Rapool sunt stabili, productivi, competitivi şi performanţi, combinând foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice: potenţial excelent de producţie, conţinut mare de ulei şi rezistenţă foarte bună la secetă şi boli”, a spus Alina Petrea.
În lotul demonstrativ al culturii de rapiţă au fost prezentaţi: Dalton, Dariot, Cristal, Sherpa şi Phoenix CL cărora li se adaugă hibrizii în testare, dar şi cel mai nou intrat în portofoliu, Franklin.
Dalton este un hibrid viguros cu o dezvoltare puternică în toamnă, fiind adaptat pentru semănatul optim până în perioada imediat următoare. Hibridul combină foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice, cum ar fi: potențialul excelent de producție, conținutul mare de ulei și rezistența foarte bună la Phoma (RLM- 7). Dalton are o toleranță remarcabilă pe perioada recoltatului și rezistență deosebită la secetă. Totodată, prezintă maturitate semitardivă.
Dariot este primul hibrid din noua generație cu “toleranță la stres hidric”, fiind adaptat pentru toate tipurile de sol, cu abilitate fantastică de compensare (în cazul atacului de insecte). Hibridul Dariot iese în evidență prin rezistența la boli, dar are și un potențial de producție foarte mare. Pretabil și pentru condiții mai dificile de cultură, hibridul prezintă o rezistență bună la ger și RLM 7, inclusiv rezistență la Phoma.
Cristal este un hibrid foarte robust împotriva secetei sau presiunii bolilor. Acesta are o răsărire bună și o dezvoltare viguroasă în toamnă. Cristal prezintă silicve mari, pentru un randament maxim per plantă. Hibridul este pretabil pentru semănatul în epoca optimă, dar și către sfârșitul acesteia (15.08 – 25.09). Are maturitate semitardivă, iar norma de semănat este de 35-45 b.g./mp.
Sherpa este un hibrid cu potențial excepțional de producție. Hibridul prezintă o rezistență mare la iernare, graţie faptului că dezvoltă rădăcini puternice în toamnă, ceea ce susține o regenerare bună după iarnă. Sherpa are o maturitate semitimpurie, cu creștere rapidă și capacitate de semănare târzie şi dezvoltă plante sănătoase și o maturare omogenă pentru un plus de producție. Este recomandat semănatul în epoca optima, dar și în perioada imediat următoare (15.08-25.09), în special în zona de sud, norma de semănat fiind 45-50 b.g./mp. Hibridul are o rezistență foarte bună la cădere, dar şi toleranță bună la Phoma.
Phoenix CL este primul hibrid din sistemul Clearfield care a atins un nou nivel de performanță. Este recomandat pentru toate tipurile de sol și tehnologiile de cultură. Hibridul prezintă o dezvoltare viguroasă în toamnă. Regenerarea plantelor după perioada iernii și reluarea în vegetație este un detaliu important în cazul acestui hibrid. Phoenix CL este foarte bine adaptat condițiilor climatice continentale datorită unei rezistențe bune la ger și unei toleranțe excelente la secetă. Hibridul este recomandat a fi cultivat de la începutul epocii optime până către sfârșitul acesteia (15.08-25/30.09), norma de semănat recomandată fiind de 40-45 b.g./mp.
Franklin este un hibrid nou intrat în portofoliu, o adevărată operă de artă pentru culturile agricole, ce deţine un pachet genetic de elită. Hibridul este recomandat pentru condiţiile pedoclimatice din ţara noastră. Franklin este un hibrid timpuriu, cu un mare potenţial de producţie, cu o dezvoltare puternică în toamnă şi rezistenţă excelentă la iernare. El prezintă plante sănătoase cu RLM 7 inclus (rezistenţă la Phoma), dar şi rezistenţă foarte bună la recoltare.
Atelierul tehnic de rapiţă a fost prezentat de Alexandru Retea, director zonal pentru Constanţa şi Tulcea: “Tehnologia culturii de rapiţă a inclus pregătirea terenului – arat la 25 cm şi discuit – în perioada 22-23 august 2018, după care s-a efectuat şi o fertilizare cu NPK 18:46:0, în doză de 300 kg/ha. Semănatul hibrizilor Rapool, respectiv 2,8-3,0 kg/ha, s-a realizat pe 30 august 2018, planta premergătoare fiind soia. Pe 14 septembrie s-a intervenit cu un insectici, Nurelle D50, în doză de 0,25 l/ha. Ulterior, în luna octombrie, s-au aplicat trei tratamente de protecţie succesive, la câte 10-12 zile, cu Biscaya 0,3 l/ha şi Caramba Turbo 0,7 l/ha. În primăvara acestui an, pe data de 14 martie, cultura a beneficiat de un tratament cu insecticid, Nurelle D50, în doză de 0,40 l/ha şi foliar cu Mix bor 3,0 l/ha. Pe 12 aprilie s-au aplicat două tratamente cu Pictor 0,5 l/ha şi Kaiso 0,25 l/ha. Ultima intervenţie a fost pe 17 mai, când s-a aplicat Biscaya 0,40 l/ha.”
Despre noutatea tehnică, specialistul a mai adăugat: “În atelier avem hibrizi de rapiţă semănaţi convenţional cu 50 b.g./mp, la distanţa de 25 cm. Pentru atelierul tehnic am ales hibridul Dalton, pentru care avem de asemenea şi variantele cu 40 b.g./mp, la distanţă de 25 cm şi 30 b.g./mp, la distanţă de 25 cm. Ca noutate, am venit cu varianta cu 35 b.g./mp la distanţa de 37,5 cm, pentru a arăta care sunt cele mai performante. Densităţile mai mici de semănat asigură producţii de peste 5 t/ha, planta ramifică mai bogat, cu o cantitate mai mare de siligve productive”, a explicat Alexandru Retea.
Vlad Buricescu, director zonal Ialomiţa şi Călăraşi, Saaten Union, a adus în atenția fermierilor soiurile de triticale Tulus şi SU Agendus, dar şi soiurile de secară de toamnă SU Cossani, SU Mephisto şi Inspector. “Soiul Inspector se seamănă şi se întreţine foarte uşor, fiind rezistent la boli şi dăunători. Cultura nu necesită aplicarea unui număr mare de tratamente, aducând astfel beneficii economice importante. Planta are o rădăcină bine dezvoltată, cu mulţi perişori absorbanţi, tulpinile sunt înalte, cu frunze plane, în vârful cărora creşte un spic comprimat, lung de 5-20 cm. Florile cresc câte 2-3 laolaltă, formând spiculeţe, iar fructul este o cariopsă alungită, puţin comprimată pe laturi, de culoare gălbui-verzuie până la galben-brun. Soiul se pretează la majoritatea tipurilor de sol”, a precizat Vlad Buricescu.
În continuare, directorul comercial Marius Creţu le-a prezentat producătorilor agricoli culturile de grâu, detaliind noutăţile din portofoliu. În cadrul loturilor demonstrative au fost prezentate soiurile convenţionale de grâu şi caracteristicile principale ale acestora: Xanadu, Centurion, Mulan, Joker, Genius, Athlon, Python, Katarina, Felix şi Trublion. Noutăţile prezentate în cadrul lotului au fost soiurile de mare performanţă TikaTaka şi Salasar. De asemenea, specialistul le-a vorbit fermierilor şi despre hibrizii de grâu, care combină excelent calitatea cu productivitatea ridicată.
“Şi în acest an am venit cu un portofoliu comercial complet şi variat format din hibrizi şi soiuri de grâu, atent selecţionate, cu particularităţi fenotipice superioare, pentru a dovedi producătorilor agricoli valoarea şi calităţile Saaten Union. Aşa cum v-am obişnuit, vă prezentăm şi soiuri şi hibrizi martori de la competitori, pentru a face comparaţia. De altfel, şi anul acesta am adăugat în fiecare cultură hibrizi şi soiuri noi, cu scopul de a răspunde negreşit tuturor cerinţelor din fermele româneşti. Trebuie să subliniez că raportul calitate-preţ al hibrizilor Saaten-Union este întotdeauna în favoarea producătorilor agricoli, tocmai pentru ca aceştia să se poată bucura de recolte bogate şi de calitate”, a precizat Marius Creţu, adresându-se fermierilor prezenţi.
TikaTaka este un soi de grâu nearistat, semitimpuriu, care are o vigoare foarte bună la răsărire şi combină potenţialul mare de producţie şi calitatea pentru panificaţie. El are o toleranţă bună la iernare, precum şi la principalele boli foliare şi ale spicului. Soiul este recomandat în zonele de favorabilitate pentru cultura grâului de toamnă din zona de sud, sud-vest şi sud-est (în special în zona Dobrogei, dar şi în Moldova). Densitatea de semănat recomandată în condiţii optime este de 330-340 b.g./mp, ce oferă o densitate medie la recoltat de peste 700 spice/mp. Toleranţa la secetă şi arşită este foarte bună, iar talia medie îi conferă o toleranţă foarte bună la cădere.
Salasar este un soi semitardiv, nearistat, din noua genetică, remarcându-se prin potenţialul mare de producţie, dovedit în toţi cei 3 ani de testare în România. Are o rezistenţă foarte bună la iernare şi o toleranţă foarte bună la principalele boli foliare şi ale spicului. Soiul are o capacitate foarte bună de înfrăţire, rezistă foare bine la gerurile din timpul iernii şi la cele târzii din primăvară. Se pretează pentru toate zonele de cultură ale grâului, cu rezultate excepţionale în regiunile unde aportul precipitaţiilor în perioada de vegetaţie depăşesc 350 mm. Densitatea de semănat recomandată în condiții optime este de 300-320 b.g./mp, ce asigură un număr de 650-700 de spice recoltabile/mp.
Ionuţ Paraschiv, directorul zonal pe Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, Saaten Union, a prezentat platforma tehnică de grâu. “Tehnologia culturii de grâu a inclus pregătirea terenului – arat la 25 cm şi discuit – în perioada 22-23 august 2018, după care s-a efectuat şi o fertilizare NPK 18:46:0, în doză de 300 kg/ha. Semănatul, 170-300 kg/ha, s-a realizat pe 28 septembrie 2018, planta premergătoare fiind floarea-soarelui. Pe data 21 martie s-au realizat trei tratamente de protecţie, utilizând produsele Kaiso 0,25 kg//ha, SDMA 1 l/ha, Mix Cereale 3 l/ha şi Arteea 0,5 l/ha. Ulterior, pe data de 6 mai, s-a aplicat un regulator de creştere Moddus, în doză de 0,25 l/ha. Pe 14 mai s-a fertilizat cu Nurelle D50, în doză de 0,30 l/ha, aplicându-se şi 0,80 l/ha produsul Bumper. Ca noutate tehnică venim cu diferite densităţi, 160 kg/ha, respectiv 300 b.g./mp, până la 220 kg/ha, respectiv 450 b.g./ha pentru a demonstra care variante sunt mai profitabile pentru fermieri. Varianta până în 200 b.g./mp, respectiv cea de 160 b.g./mp este cea mai bună”, a subliniat reprezentantul companiei.
La rândul său, Cristina Bosniceanu, director zonal Galaţi şi Brăila, Saaten Union, a prezentat performanţele hibrizilor de grâu din portofoliul companiei. “Saaten-Union pune la dispoziţia fermierilor hibrizii de grâu Hystar, Hyfi și Hydrock cu un potenţial de producţie cu 20-25% mai ridicat decât soiurile tradiţionale. Hibrizii de grâu care definesc portofoliul companiei noastre au calităţi genetice de excepţie. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat, ei valorifică eficient apa şi nutrienţii din sol. Aceştia se caracterizează printr-un comportament foarte bun faţă de bolile foliare şi cele ale spicului – făinare, fuzarioză, rugina brună, rugina neagră şi rugina galbenă. Trebuie să precizez că deţinem un portofoliu complet de soiuri şi hibrizi, practic, cea mai generoasă ofertă de varietăţi din România, pentru a aduce plus valoare culturilor agricole”, a subliniat Cristina Bosniceanu în prezentarea sa.
De mare interes a fost subiectul legat de importanţa culturilor verzi în refacerea şi regenerarea nutriţională a solului. Ștefan Niculae, specialist în cadrul departamentului tehnic din cadrul companiei Saaten- Union România și responsabil de producerea și multiplicare semințelor, a vorbit despre Viterra, lider în amestecurile de seminţe pentru culturile secundare. “Amestecurile recomandate de Saaten Union sunt Viterra MP format din muştar alb 71% şi phacelia 29%, Viterra MR care conţine muştar alb 58% şi rapiţă 42%, Viterra SM care are 91% secară şi 9% măzăriche şi Viterra AVIC din ovăz şi măzăriche. Aceste amestecuri îmbunătăţesc capacităţiile de producţie ale solului, îl protejează împotriva eroziunii şi levigării, asigurându-i o excelentă protecţie biologică”, a menţionat specialistul.
Ştefan Niculae a mai prezentat şi soiurile de mazăre Astronaute şi Salamanca şi a evidenţiat calităţile noilor soiuri intrate în portofoliu, Torpedo şi Bastion. Totodată, reprezentantul Saaten Union a vorbit şi despre cele două soiuri de năut: Rodin şi Burnas.
Ionuţ Bălan, director zonal Buzău şi Vrancea, Saaten Union, le-a vorbit fermierilor despre orzoiaca de primavară Xanadu, Thuringia, Beatrix, dar şi despre noul soi din portofoliu, Fandaga.
“Noul soi Fandaga permite o mare flexibilitate pentru însămânțare, prezentând o foarte bună rezistenţă la mucegai şi la nematode – rasa 1 și 2. Fandaga dezvoltă calități superioare de malțificare, producții mari și stabile. Calitatea excelentă pentru malțificare face ca acest soi să fie acceptat de majoritatea producătorilor de malț și bere. Noul produs este adaptat în toate zonele de cultură ale orzoaicei de primăvară”, a spus specialistul companiei.
Cornelia Pistol, Director de Produs Cereale Păioase & Leguminoase și Culturi Verzi, Saaten Union, a prezentat lotul demo şi a evidenţiat soiurile de orz pe 6 rânduri utilizate la hrana animalelor: Laverda, Wendy, Henriette şi SU Ellen, cu precocitate și stabilitate asigurată, dar şi noutăţile genetice, SU Belissa, Bella şi Arenia, care estimează calităţi superioare, dar şi un randament de producţie superior.
“Avem în loturile demo şi noutăţi genetice, dar şi hibrizi şi soiuri aflaţi încă în testare care se comportă foarte bine, având calităţi deosebite. Trebuie să oferim fermierilor genetică performantă, iar prin acest gen de evenimente ei se pot convinge în mod transparent de calitatea materialului semincer din portofoliu şi de potenţialul de producţie”, a precizat Cornelia Pstol.
Arenia este un soi semitimpuriu, de orz pe 6 rânduri de genetică nouă, recomandat pentru toate zonele de cultură ale orzului de toamnă. El se caracterizează prin plante de talie medie, ceea ce îi conferă o toleranţă bună la cădere. Soiul prezintă o rezistenţă mare iernare, precum şi o toleranţă bună la principalele boli foliare. Se recomandă cultivarea în toate zonele de cultură ale orzului de toamnă, pentru că deţine o capacitate de adaptare ridicată la diverse condiţii de sol. Densitatea de semănat recomandată este de 330-340 b.g/mp, care asigură în condiţii optime un număr minim de 750 spice recoltabile/mp.
Bella este un soi de orz pe 6 rânduri semitardiv, care are o rezistenţă mare la iernare. În toţi anii de testare în România a avut producţii ridicate, precum şi calitate deosebită pentru furaj. Talia plantelor este medie, ceea ce îi conferă o toleranţă ridicată la cădere. Soiul se pretează pentru toate zonele de cultură ale orzului din România, densitatea de semănat recomandată fiind de 300-320 b.g./mp, ce asigură în condiţii optime un număr minim de 750 spice recoltabile/mp.
Belissa este un soi de orz pe 6 rânduri, semitardiv, care se caracterizează prin plante cu o toleranţă mare la principalele boli foliare. El are o pornire rapidă în vegetaţie, iar plantele sunt robuste. Belissa prezintă toleranţă sporită la stresul termic – temperaturi scăzute în timpul iernii şi arşiţă în vară. Soiul asigură producţii ridicate în tot sud-estul Europei, fiind pretabil la cultivare în zona Ardealului, Transilvaniei şi Moldovei. Densitatea de semănat recomandată este 300-320 b.g./mp, care asigură în conditţi optime un număr minim de spice de 750 spice recoltabile/mp.
Reprezentantul Saaten Union a vorbit şi despre soiurile de orz pe 2 rânduri cu genetică de elită, care au un potenţial foarte bun de producţie. Soiurile se caracterizează prin toleranţă la bolile foliare şi ale spicului. Alături de soiul Flavia, în portofoliu se va alătura noul Zophia. “Zophia este un soi de orz pe 2 rânduri recunoscut pentru producţiile mari şi stabile. Acest soi manifestă o capacitate mare de înfrăţire, dar şi o excelentă rezistenţă în faţa bolilor”, a mai adăugat Cornelia Pistol.
Evenimentul a fost un succes, pentru că toți producătorii agricoli care au venit la Drajna au plecat acasă cu informații noi și cu soluţii care să-i ajute să atingă producțiile, performanța și mai ales profitul pe care și-l doresc în propriile ferme.
Reprezentantul Business Press Agricol a stat de vorbă cu reprezentanţii staff-ului de conducere despre importanţa evenimentului desfăşurat la Drajna, dar şi cu fermierii prezenţi, pentru a afla opiniile legate de Sărbătoarea câmpului Saaten Union.
Mihai Mirițescu, directorul general Saaten-Union & Rapool România, a avut plăcerea să ne vorbească despre acest eveniment. “A devenit deja o tradiție ca Saaten-Union şi Rapool România să organizeze asemenea întâlniri în câmp. Prin tot ceea ce întrepridem ne dorim să ne perfecționăm și să devenim mai buni, să prezentăm hibrizi de genetică nouă și soiuri performante. Numărul de participanţi record atins astăzi, peste 400, denotă faptul că fermierii sunt interesaţi de tehnologiile aplicate, pentru că producţiile, aşa cum puteţi observa în loturi, sunt foarte bune. Când o companie precum Saaten Union anunță un eveniment în câmp pentru a-și prezenta hibrizii din portofoliu, numărul fermierilor interesați depășește chiar şi așteptările organizatorilor, lucru care ne bucură şi ne onorează în acelaşi timp.
Astăzi, la Sărbătoarea câmpului Saaten Union, fermierii au ocazia să afle că oferta companiei în materie de hibrizi este foarte bogată şi să descopere în cadrul loturilor demonstrative cum arată culturile și, mai ales, care sunt tehnologiile care le pot maximiza producția. Genetica noastră s-a impus cu succes pe piaţa românească, certificând garanţia şi performanţa atinsă în culturile agricole. Aşa cum v-am promis, ne concentrăm eforturile pentru a aduce pe piață cei mai competitivi hibrizi de genetică germană. După cum aţi putut observa, şi în acest an, hibrizii din protofoliul nostru şi-au demonstrat încă o dată performanţa la superlativ, prin calitate şi productivitate ridicată”, a menţionat directorul general Mihai Miriţescu pentru revista Business Press Agricol.
Dobre Nicolae, fermier din loc. Lupşanu, jud. Călăraşi: “Un eveniment interesant pentru noi, agricultorii. Deţin 130 hectare teren arabil şi sunt interesat de noutăţile tehnologice pentru a creşte performanţa culturilor. În structura culturilor agricole sunt incluse 45 ha de grâu, 20 ha de rapiţă, 12 ha de floarea soarelui şi 50 ha porumb. Ca masă verde cultiv alternativ muştar. Utilizez hibrizi şi soiuri din portofoliul companiei şi pot să spun că sunt foartre mulţumit de soiul de grâu Joker. Îi felicit pe specialiştii companiei!”
Viorel Militaru, fermier din Ciulniţa-Ion Ghica, jud. Ialomiţa: “Sunt prezent astăzi la evenimentul organizat de compania Saaten Union pentru că mă interesează performanţa soiurilor şi a hibrizilor prezentaţi. Deţin 65 de hectare de teren, din care 32 ha sunt cu porumb, 15 ha cu floarea soarelui, 5 ha cu grâu, iar restul cu lucernă. Doresc să felicit specialiştii companiei pentru prezentarea oferită în loturile tehnice!”
Ştefan Dumitru, fermier din loc. Ştefăneşti, comuna Ileana, jud. Călăraşi: “Particip cu mult interes la evenimente de acest gen şi pot să spun că am rămas impresionat de genetica prezentată astăzi, cu atât mai mult cu cât produsele Saaten Union sunt foarte bune. Folosesc hibrizii companiei pentru culturile de porumb, floarea soarelui şi orz, iar anul acesta am semănat Katarina, un soi de grâu cu rezistenţă remarcabilă la secetă, dar şi cu calităţi de panificaţie excelente.”
Ing. Radu Vasile, fermier din loc. Dor Mărunt, jud. Călăraşi: “Am venit la Sărbătoarea câmpului Saaten Union împreună cu fiica mea Roxana Răileanu şi cu ginerele meu, Petre Răileanu, un tânâr fermier. În cadrul societăţii Eldora, deţinem 230 de hectare de teren arabil, pe care am cultivat porumb 120 ha, grâu 70 ha şi 40 ha orz. Culturile arată bine şi sperăm să avem producţii pe măsură. Le mulţumim organizatorilor pentru invitaţie şi îi felicităm pentru reuşita evenimentului!”
Petre Răileanu, tânăr fermier din loc. Dor Mărunt, jud. Călăraşi: “Am asistat astăzi la un eveniment de excepţie, organizat de compania Saaten Union, unde am descoperit încă o dată performanţele geneticii germane. De obicei, participăm la evenimentele din câmp, pentru că acestea constituie o reală sursă de informaţii, dar şi un schimb de experienţă benefic pentru noi, fermierii. Am venit astăzi alături de soţia şi socrul meu. Cultivăm hibrizi de la Saaten Union şi Rapool România. Am folosit pentru grâu soiul Katarina şi pentru rapiţă, Dalton. Din păcate, anul acesta, din cauza condiţiilor nefavorabile, am întors rapiţa. Le doresc mult succes organizatorilor evenimentului de astăzi, iar fermierilor le urez recolte bogate!”