Cultura florii soarelui se incadreaza perfect in conditiile actuale din tara noastra; are toleranta foarte buna la seceta si arsita si are cerinte scazute fata de fertilizarea cu azot. Nu este de mirare ca suprafata acestei culturi se afla la cote destul de mari in tara noastra, depasind frecvent suprafata de 1.000.000 ha. In orice caz, pentru aceasta suprafata este nevoie permanent de hibrizii noi de floarea soarelui, adaptati la conditiile climatice si mai productivi care sa se comporte mai bine in fermele agricole.
Ameliorarea florii soarelui a inceput acum mai bine de 100 de ani, din totalul suprafetei cultivata cu flaorea soarelui la nivel global, doua treimi sunt in Europa. Tara noastra a fost prima tara din lume care a creeat si cultivat hibrizi de floarea soarelui cu rezultate remarcabile in ceeia ce priveste potentialul de productie.
Saaten-Union Romania este o companie cu o lunga tradiție in amelioararea, producerea, prelucrarea si comercializarea semintelor fiind prezenta de peste 30 de ani in Romania si de peste 100 ani in Europa. Cerintele pentru agricultura si pentru cultura florii soarelui in special s-au schimbat de-a lungul anilor in functie de specificul fiecarei tari.
Obiectivele principale de ameliorare a florii soarelui sunt:
- productia ridicata pe ha;
- cantitate mare de ulei/ha;
- rezistenta la orobanche, mana si sclerotinia;
- toleranta la factorii biotici si abiotici.
Ca in cazul oricarei culturi, productia este prioritatea numarul 1, chiar si cand conditiile sunt nefavorabile. Agentii patogeni cum sunt Plasmopara hastedii (Mana florii soarelui) si Sclerotinia sclerotiorum (Putregaiul alb) joaca un rol important in cultivarea florii soarelui. Dezvoltarea acestor patogeni poate fi un factor restrictiv, de aceea este important ca noile varietati sa incorporeze rezistenta genetica ca parte a procesului de ameliorare. Parazitul Orobanche cumana, Lupoaia, afecteaza cultura florii soarelui in tarile din bazinul Marii Negre, dar si in tari din Franta, Turcia, Spania, Ungaria, Republica Moldova, China etc., provocand pagube insemnate care pot duce chiar la pierderea productiei. Lupoaia este un parazit obligat care are nevoie neaparat de o planta gazda pentru a creste si a se dezvolta. O planta poate produce usor 20.000-50.000 de seminte care pot fi foarte usor raspandite de vand, utilajele agricole, apa, insecte si pot rezista in sol 5-10 ani. Rezistenta la lupoaie este unul din cele mai importante caracteristici urmarite in ameliorare, virulenta acestui patogen este ridicata, ca urmare de-a lungul timpului apar mereu rase noi. Ciuperca Botrytis cinerea (Putregaiul cenusiu) produce pagube insemnate in anii cu sezonul de toamna ploios. Cu toate ca multe dintre obiectivele de ameliorare sunt atinse, este nevoie de dezvoltarea continua a tolerantei la seceta, arsita, la temperaturi scazute, rezistenta la boli, dar si a caracteristicilor de calitate (continut de ulei, proteina, timpurietate, procent de coji).
Floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic (HO) – parte a nutritiei moderne din zilele noastre
Productia de nectar si polen in raport cu productia de seminte si de miere, impreuna cu varietatile cu maturare timpurie vor juca un rol important in viitor, deoarece arealul de cultura a florii soarelui se extinde catre zone atipice.
Uleiul din soiurile cu continut ridicat de acid oleic (de exemplu hibridul Suntec HO CL) este clar diferit in ceea ce priveste compozitia acizilor grasi, comparativ cu uleiul de floarea soarelui “clasic.” Uleiul de floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic contine mai mult de 80% acid oleic, in timp ce floarea soarelui conventionala contine aproximativ 20% din acesti acizi grasi (Tabel 1).
Tabel 1: Principalele diferențe de compoziție a acizilor grași din cele trei uleiuri de floarea soarelui utilizate în gătit acasă (unitatea de masura o lingura de 15 mL).
High linoleic (LL) | Mid-oleic (NuSun) | High oleic (HO) | |
Calories | 120 | 120 | 120 |
Total Fat | 14 grams | 14 grams | 14 grams |
Saturated | 1 gram | 1 gram | 1 gram |
Monounsaturated (Omega 3) | 3 grams | 8 grams | 11 grams |
Poliunsaturated (Omega 6) | 9 grams | 4 grams | 0.5 grams |
Sursa: https://www.healthline.com
Uleiurile de floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic si produsele alimentare care il contin, indeplinesc cerintele consumatorilor cu un regim de viata sanatos. Uleiurile, sunt de asemenea, potrivite pentru o dieta de scadere a colesterolului. Pentru a indeplini cerintele de calitate, se recomanda o distanta de izolare de minim 200 metri fata de alte soiuri conventionale.
Rezistenta la erbicide face cultivarea mult mai usoara
Un moment important in cultura florii soarelui a fost dezvoltarea florii soarelui cu rezistenta la erbicide, deoarece face cultivarea acestei culturi semnificativ mai usoara. Combaterea buruienilor este necesara pentru a asigura o dezvoltare rapida, uniforma si sanatoasa a plantelor. In cazul varietatilor conventionale, erbicidele se pot aplica numai pre-emergent, deoarece in post-emergenta cultura ar putea fi distrusa. La varietatile rezistente la erbicide, se poate aplica un tratament post-emergent; fie cu erbicide de inhibare a acetolactat sintazei (ALS) avand ingredientul activ imazamox (de exemplu varietatile Victory CL, Marquesa CL, Subella CL, Toreador CL); fie cu erbicide pe baza de tribenuron metil care aprtine clasei sulfoniluree (se poate folosi impreuna cu hibrizii Alexa SU, Davero SU, Neta SU, Nestor SU, Doloris SU).
Selectia noilor varietati pentru Romania
Saaten Union detine un program de ameliorare in vestul Romaniei. Aici se testeaza peste 10.000 de parcele de floarea soarelui din care cele mai bune vor deveni noi varietati si se vor inregistra intr-o tara din Europa. Ca si la porumb, liniile parentale la floarea soarelui sunt dezvoltate separat una de cealalta printr-un sistem special de inmultire si reunite din nou in lotul de hibridare. Se depun eforturi foarte mari in dezvoltarea si puritatea liniilor parentale. Puritatea se realizeaza prin izolare in tuneluri inchise, in care polenizarea se face manual. Astfel, sunt selectate pana la 20000 de linii noi pe an. Cimpurile de inmultire din Argentina contribuie la obtinerea de seminte cat mai rapid posibil din liniile si hibrizii selectati, pentru sezonul de semanat care urmeaza in primavara. Cu toate acestea, pentru a descoperi hibrizii potriviti pentru fiecare microclimat este nevoie de o vasta retea de testare.
Prin urmare Saaten Union analizeaza si testeaza combinatii hibride din stadii foarte timpurii in numeroase localitati din Romania si din Europa. In urma rezultatelor obtinute din testari, se pot determina anumite varietati pentru diferite zone impreuna cu recomandarile de cultivare. Pe langa productia de seminte si calitatea acestora, este foarte important pentru fermierii din tara noastra ca hibridul cultivat sa se matureze timpuriu si uniform, tulpinile sa fie puternice si sa stea drept pentru a putea fi recoltat si sa fie sanatos (fara mucegaiuri pe tulpina sau capitul).
Cercetarile companiei Saaten Union Romania sunt axate pe obiective care iau in calcul viitorul agriculturii din Romania si ca orice companie care se respecta punem baza pe ameliorarea florii soarelui in aceste schimbari climatice care ne afecteaza din ce in ce mai mult, iar sloganul “Amelioram pentru viitor”! inseamna cantitate, stabilitate, calitate si performanta cu marca Saaten Union.