Saaten Union a prezentat un portofoliu complet de hibrizi în câmpul de la Drajna

saaten drajna cl

Genetica germană a companiei a performat din nou

În data de 3 august a.c., Saaten Union România a organizat tradiționala Sărbătoare a Câmpului pe platforma demonstrativă de la Drajna, judeţul Călăraşi, un eveniment la care au participat peste 300 de fermieri interesaţi de genetica companiei la porumb, floarea-soarelui şi soia. Încă de la începutul manifestării, reprezentanţii firmei au atras atenția participanților că tehnologia aplicată este una specifică zonelor neirigate, astfel încât, ceea ce se prezintă în câmpul demonstrativ să fie cât mai aproape de realitatea din exploataţiile agricole din România.

Oficiile de gazdă le-a făcut Mihai Mirițescu, directorul general al companiei, care a precizat că fermierii au ocazia să vadă genetica Saaten Union şi să conștientizeze că pot obţine producţii bune chiar şi în condiţii de secetă. „Veţi putea observa că o parte din hibrizii noştri de porumb se încadrează în categoria celor cu toleranţă ridicată la secetă. De asemenea, veţi vedea hibrizi de floarea-soarelui toleranţi la lupoaie, iar la cultura de soia avem soiuri din grupa timpurie care în mod sigur, chiar şi în lipsa irigaţiei, vă pot da o anumită producţie. Avem un portofoliu vast care poate să răspundă oricăror cerinţe ale agricultorilor“, a declarat Mihai Miriţescu.

La cultura de soia, prezentările au fost susţinute de Ștefan Nicolae, reprezentant tehnic Saaten Union. „Soia este una dintre cele mai vechi culturi, cu o importanţă deosebită, care cunoaşte o creştere a suprafeţelor cultivate. Sunt binecunoscute beneficiile acesteia în rotaţia culturilor şi aportul de azot adus în sol. Saaten Union este prezent pe această platformă cu soiuri de soia performante, non-OMG, cu un potenţial ridicat de producţie care satisface, în general, cerinţele fermierilor noştri. În platforma de la Drajna avem patru soiuri: Tena, Korana, Larisa şi Ananda. Soiurile au o capacitate foarte mare de producţie. Pe această platformă dorim să scoatem în evidenţă faptul că, fără irigaţie, se pot obţine producţii bune. Soiul Larisa, din grupa timpurie 00, are o perioadă de vegetaţie cuprinsă între 120 şi 125 de zile şi un potenţial de producţie de peste 4 t/ha, iar Tena, din grupa semitardivă, este unul dintre cele mai productive soiuri din portofoliul Saaten-Union”, a spus Ștefan Nicolae.

A doua cultură prezentată a fost cea de porumb. Echipa care a prezentat portofoliul comercial al acestei culturi a fost formată din Cristina Bosniceanu, Director zonal de vânzări Galați, Brăila, Ionuţ Paraschiv, director zonal de vânzări Ilfov, Giurgiu, Teleorman și Ionuț Bălan, director zonal de vânzări Buzău, Vrancea.

Tehnologia aplicată la cultura de porumb a debutat cu lucrarea de arat la 25 cm. Semănatul s-a realizat în data de 13 aprilie 2018 la o densitate de 78.000 bg/ha. Tratamentele aplicate au vizat fertilizarea înainte de semănat cu 200 kg/ha de NPK 20:20:20 şi ulterior erbicidarea în preemergență cu Adengo, în doză de 0,4l/ha. În data de 4 mai 2018 s-a fertilizat cu 170 kg/ha de azotat de amoniu.

Fermierii cultivatori de porumb știu că alegerea unui hibrid de porumb pentru condițiile din fermă, este deseori o provocare. Porumbul Saaten Union se remarcă în câmp, iar satisfacția alegerii unui hibrid vine în momentul recoltării. În timpul perioadei de vegetație porumbul acumulează un număr de unități termice de creștere (GDU) diferit în funcție de temperaturile minime și maxime înregistrate în cursul unei zile. Predicțiile teoretice inclină spre a anticipa ritmul de pierdere al apei din bob în funcție de acest indicator. Astfel, când suma zilnică GDU este în jurul valorii de 12, ritmul de pierdere al apei din bob este de 0.5%. Situațiile în care suma zilnică GDU este situată în jurul valorii de 17, valoarea apei pierdută din bob este de 0.6%, în timp ce valorile de 22 GDU zilnic duc la un ritm lent de pierdere al apei din bob, de 0.75%/zi.

Dintre hibrizii Saaten Union prezentați în cadrul grupei FAO 260-340, se remarcă SUM 305, hibrid dentat, pretabil în toate zonele de cultură a porumbului, mai ales în exploatațiile mari unde recoltatul trebuie să fie eșalonat pe o perioadă mai lungă de timp. Chiar dacă este un hibrid semitimpuriu, la o densitate de 65-70 mii plante/ha și pe un agrofond superior, producția poate depăși limita de 12 t/ha boabe.

Sticlosul sau portocaliul de Saaten Union este hibridul SUM 402. Recomandat pentru zonele unde suma GDU este 1400-1500oC (prag biologic 10oC) din sudul Moldovei, Bărăgan și Dobrogea, în vestul României, chiar și în interiorul arcului carpatic în unele zone, hibridul SUM 402 dă producții mai mici decât un dentat, fiind un sticlos veritabil. Performanța lui nu stă în ritmul de pierdere al apei din bob, din cauza pericarpului, ci se remarcă prin calitatea boabelor. Conținutul de proteină are valori ridicate cuprinse între 10-12,7%, amidon 60-64% fiind o sursă bună de hrană pentru fermierii crescători de păsări și animale. Indicele de plutire este cel mai mic comparativ cu hibrizii comerciali din România, 13-17%, ceea ce îl recomandă ca fiind un produs de excepție pentru morărit.

Hibrizii Saaten Union din grupa de maturitate FAO 350-430 sunt concepuți în a acumula mai mult în perioada de vegetație, fiind mult mai productivi. Hibrizii Saaten Union din grupa de maturitate FAO 450-530 excelează în ceea ce privește rapiditatea pierderii apei din bob. Fermierii cu suprafețe mari de teren însămânțează porumb din grupe de maturitate diferite, dar cele mai mari suprafețe revin porumbului cu maturitate tardivă pentru că potențialul de producție este mult mai ridicat. Astfel, conceptul Saaten Union pentru porumb tardiv este o perioadă de umplere a bobului cât mai mare, urmată de o perioadă scurtă de pierdere a apei din bob. Acest lucru este realizabil, întrucât grosimea pănușilor, etanșeitatea acestora și gradul de acoperire cu pănuși, favorizează o pierdere rapidă a apei din bob, peste competitorii din piață.

Saaten Union caută soluţii pentru diminuarea pagubelor provocate anual de secetă la cultura porumbului şi ca urmare s-au creat varietăți cu o toleranţă ridicată la aceasta. Hibrizii de porumb marca Saaten Union sunt caracterizaţi prin: pretabilitate foarte bună la semănatul timpuriu, excelentă vigoare la răsărire în primăvară, sistem radicular cu dezvoltare puternică în primele faze de vegetaţie, foarte bun comportament la secetă şi arşiţă în perioada înfloritului, toleranţă ridicată la principalele boli și ritm rapid al pierderii apei din bob la maturitate.

Hibrizii de porumb Saaten Union prezenţi în acest an în lotul demonstrativ de la Drajna sunt: Korynt, Tonacia, Surround, Bonito, ISH 303, SUM 305, SUM 405, OS 378, OSSK 396, Drava 404, Superbia, SUM 402, SUR 307, OS 4014 și OS 4015.

Mihaela Radu, Director Marketing Saaten Union România, împreună cu Marius Crețu, Director Comercial Saaten Union România și Viorel Dincă, Director Cercetare-Dezvoltare porumb și floarea soarelui, au prezentat câmpul demonstrativ la cultura de floarea soarelui.

Lotul înfiinţat cu floarea soarelui a beneficiat de aceleaşi lucrări ale pregătirii solului, inclusiv de fertilizare iniţială NPK 20:20:20 în cantitate de 300 kg/ha. Data de semănat a fost 13 aprilie 2018, iar densitatea aleasă a fost de 72.000 bg/ha. Tratamentele aplicate au vizat erbicidarea preemergentă cu Dual Gold, în doză de 1,25 l/ha pentru hibrizii convenționali, erbicidarea cu Pulsar 1,2 litri/ha la hibrizii Clearfield, iar pentru hibrizii Sulfo s-a aplicat Tribenuron metil Express 50 SG în doză de 30 grame la unitatea de suprafață. În data de 11 mai 2018 s-a fertilizat cu 170 kg/ha de azotat de amoniu. Pentru combaterea patogenilor s-a aplicat fungicidul Topsin 70 WDG, în doză de 1 kg/ha.

Pentru că cerinţele fermierilor sunt tot mai ridicate, compania a reuşit să aibă un portofoliu care a confirmat în diferite medii de cultură, de la cele mai dificile până la condiţii normale de cultură. Hibrizii Saaten Union se caracterizează printr-o robusteţe remarcabilă, având un foliaj bogat, fapt ce determină necesitatea aplicării macroelementelor de bază în perioada optimă, precum şi aplicarea de microelemente în special pe bază de bor ceea ce asigură producţii ridicate precum şi toleranţă mai bună la secetă şi bolile principale ale florii-soarelui.

În urmă cu câțiva ani, Saaten Union România a demarat înființarea programului de ameliorare a florii soarelui, în 2017 încheindu-se cele 10 generații de ameliorare. Acestea au presupus încrucișări, autopolenizări, crearea de linii consagvinizate, testarea rezistenței la erbicide etc. În anul 2018 compania Saaten Union are în portofoliu primii 6 hibrizi ameliorați (2 hibrizi imi rezistenți, SURO 16-2 IMI și SURO 16-1 IMI, 2 hibrizi ce combină tehnologia sulfonil ureică cu rezistență la parazitul Orobanche, rasa G, SURO 16-2 SU şi SURO 16-1 SU, dar și 2 oro rezistenți, SURO 16-1 ORO şi SURO 16-2 ORO).

Hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul companiei prezentaţi la Drajna au fost: Suntec HO CL, Marquesa CL, Surimi CL, Puntasol CL, Subella CL, Surfer CL, Driver CL, Terasun CL, Paraiso 102 CL, Tamara CL, Sunflora CL, Meridies CL, Victory CL, IN 5543 IMI, SURO 16-2 IMI, SURO 16-1 IMI, Supersol, Velko, SURO 16-1 ORO, SURO 16-2 ORO, SURO 16-2 SU, SURO 16-1 SU și Miranda.

Reporterii Business Press Agricol prezenți la eveniment au stat de vorbă cu specialiștii companiei, dar și cu fermierii invitați.

Mihai Mirițescu, director general Saaten Union România, a declarat: „Sărbătoarea Câmpului de la Drajna a devenit o tradiție, unde fermierii vin anual la două evenimente importante. Unul se organizează primăvara pentru prezentarea cerealelor și leguminoaselor, iar cel de-al doilea, la care ne află astăzi, vizează promovarea hibrizilor de porumb, floarea soarelui și soia, unde avem produse deja consacrate, dar și unele noi, de perspectivă. Fermierii pot vedea pe viu în condițiile de cultură din această zonă cum s-au dezvoltat plantele și cum performează genetica Saaten Union.

În acest moment avem mai mult de 20 de hibrizi de floarea soarelui, peste 20 la porumb, iar la ambele culturi venim cu câte 3-4 hibrizi noi. Aceste noutăți le-am promovat deja în fermele din țară, le-am prezentat și astăzi, iar lansarea lor va avea loc în toamnă, ca hibrizi noi pentru următorul an. Avem foarte multe noutăți, dar aici în câmpul de la Drajna sunt prezentate numai o parte, însă în câmpurile noastre de testare avem peste 25 de hibrizi noi de floarea soarelui și peste 30 de hibrizi de porumb. Fermierii sunt atrași de potențialul hibrizilor și sunt interesați de produsele noastre pentru că au văzut că la fiecare prezentare am venit cu noutăți, care pentru ei înseamnă un plus de producție în fermă. Noi ameliorăm în centrul propriu de cercetare și pot să spun că noutățile sunt destul de performante, mai ales la floarea soarelui. Spun acest lucru pentru că  avem 12 hibrizi în testare la ISTIS, iar 6 dintre ei vor fi omologați în toamnă. Rezultatele din primii doi ani de testare au fost cu peste 10% mai mare decât martorul, iar dacă anul acesta au apărut cu nume de cod, cu siguranță anul viitor vor avea numele lor propriu.

Mesajul meu pentru fermieri este să vină la aceste evenimente, să vadă în direct cum performează hibrizii, pentru ca apoi să se bucure de producții mari și de calitate în fermele lor. Întotdeauna hibrizii noi care vin au un potențial mai mare de producție, o toleranță mai bună la boli și cu siguranță un randament mai bun. Fermierii trebuie să testeze aceste noutăți, pentru că, pe de o parte le asigură un plus de producție, iar pe de altă parte, cultivarea de hibrizi cu genetică nouă îi aduce mai aproape de performanță.”

 

Mihaela Radu, director de marketing Saaten Union România, a subliniat: „Deși luna august este perioada concediilor și a pregătirii terenului pentru semănatul rapiței, observăm o prezență satisfăcătoare la Sărbătoarea Câmpului de la Drajna, un eveniment ce a devenit o tradiție atât pentru noi, cât și pentru fermieri. Acest fapt nu poate decât să ne mulțumească, pentru că fermierii apreciază genetica noastră și informațiile de valoare cu care venim în întâmpinarea lor.

Astăzi am prezentat în loturile demonstrative portofoliul de porumb, floarea soarelui și soia, culturi extrem de importante pentru agricultura românească. Avem noutăți la hibrizii de porumb, dar mai ales la cei de floarea soarelui și, cu siguranță, fermierii s-au convins de performanța lor în loturile pe care le-am prezentat aici. La porumb, portofoliul nostru este structurat destul de bine și acoperim toate grupele FAO cu hibrizi care si-au demonstrat performanțele în toate zonele țării, iar pentru acest lucru merită să fie vizitați și văzuți pe viu. La cultura de floarea soarelui, într-adevăr, se observă o neuniformitate a plantelor dar acest lucru nu există numai în câmp la Saaten Union, ci este un aspect general la nivel național. Deși avem această neuniformitate din cauza condițiilor climatice nefavorabile, se poate vedea cu ușurință în plantele de floarea soarelui un excelent potențial genetic. Putem vorbi de hibrizi cu randament de 3,5-4 t/ha la floarea soarelui și garantat avem hibrizi de porumb din grupe 350-380-400 FAO cu potențial de producție de peste 12-13 t/ha. Pot să spun că ne mândrim cu ceea ce am prezentat astăzi fermierilor, pentru că în loturile demostrative se vede pe viu calitatea geneticii Saaten Union.

Le mulțumim fermierilor pentru că sunt alături de noi de fiecare dată la evenimentele pe care le organizăm. Suntem convinşi că se vor bucura cu siguranță de performanță și profit în fermele lor, pentru că au ales produse cu o genetică de calitate, care au un raport calitate-preț excelent.”

 

Viorel Dincă, Director Cercetare-Dezvoltare porumb și floarea soarelui Saaten Union România, a completat: „Ameliorarea în cadrul companiei Saaten Union a evoluat foarte mult, astfel încât, în momentul de față ne putem mândri cu o completare substanțială a portofoliului de produse la cultura de floarea soarelui. Venim cu 2 hibrizi sulfonilureici pe bază de tribenuron metil, 2 hibrizi Clearfield Plus cu rezistență la Orobanche și 2 hibrizi ororezistenți  până la rasa G, în total 6 hibrizi care acoperă toate tehnologiile de cultură la floarea soarelui din țara noastră.

Ameliorarea de succes a companiei noastre face ca acești hibrizi să poată performa în fermele tuturor producătorilor agricoli din România. Astăzi, în câmpul experimental de la Drajna, fermierii au putut vedea tehnologii performante pe care sigur vor dori să le aibă și în fermele lor. Le mulțumim pentru prezență și le dorim recolte bogate cu hibrizii de calitate de la Saaten Union România!”

 

Marius Crețu, Director Comercial Saaten Union România, a adăugat: „Pot să spun că evenimentul de astăzi de la Drajna reprezintă o autobiografie pentru companiile noastre. În fiecare an putem prezenta atât portofoliul de rapiță de la Rapool România, cât și pe cel al Saaten Union România, care cuprinde cereale păioase – grâu, orz, orzoaică, secară, triticale –, dar și porumb, floarea soarelui, soia și mazăre. Prin aportul unei echipe de specialiști reușim să prezentăm fermierilor un portofoliu complet de hibrizi. Dacă în urmă cu două luni promovam hibrizii de rapiță și cereale păioase, astăzi prezentăm hibrizii de porumb, floarea soarelui și soia, care reprezintă baza afacerii în România.

Saaten Union este recunoscută pentru calitatea semințelor de rapiță și cereale păioase, însă vom intra puternic pe piață și cu hibrizii de porumb și floarea soarelui, care au o performanță testată și garantată. Am adăugat în portofoliul nostru hibrizii Express, care sunt adaptați cu erbicidul tribenuron metil. Aceștia au fost deja testați în diferite ferme, iar concluziile au fost că sunt foarte buni pentru piața românească. În 2018 am comercializat doi hibrizi cu tehnologia Express și pentru că cererea a fost extrem de mare, o să avem în 2019 cel puțin 5 hibrizi cu acest sistem de tratament cu tribenuron metil.

La prezentarea loturilor demonstrative de porumb și floarea soarelui pot să spun că fermierii au apreciat foarte bine performanța hibrizilor care au alcătuit aceste culturi, pentru că sunt extrem de productivi. Din punct de vedere al deschiderii fermierilor aceştia au fost foarte mulțumiți și sunt convins că dacă nu sunt clienți Saaten Union, ni se vor alătura. Între oamenii noștri de vânzări și fermieri s-au creat niște relații interumane extraordinare, pentru că suntem alături de ei cu sfaturi și consultanță de câte ori este nevoie pentru a realiza producții sănătoase şi mai ales profit.”

Fermierul Cornel Iacob din localitateaTărtășești, județul Dâmbovița, prezent la eveniment, a spus: „Exploatez 250 de hectare de teren pe care le cultiv cu grâu, porumb, sorg, floarea soarelui. Am și căpșuni pe 3000 m2, cultură acoperită. Sunt prezent la acest eveniment pentru că am o colaborare foarte bună cu Saaten Union. Am folosit pentru înființarea culturii de floarea soarelui hibridul Paraiso 102 CL și am fost extrem de mulțumit de potențialul productiv. Astăzi, la vizitarea câmpului am observat hibrizi de porumb foarte productivi și performanți care m-au convins să-i folosesc și la mine în fermă.

Evenimentele de genul acesta sunt foarte benefice pentru că putem vedea la faţa locului ultimele noutăți cu performanță și genetică de calitate. Sperăm ca și raportul calitate-preț să fie unul acceptabil. Agricultura este o meserie frumoasă și poți reuși numai dacă ai suficientă hotărâre, încăpățânare și mai ales perseverență. Colegilor mei fermieri le doresc putere de muncă și le recomand cu multă încredere spor la recolte cu tehnologia performantă de la Saaten Union România!”

 

Răzvan Coţianu

Camelia Neagu