Rezultate financiare grup SDF (Same DeutzFahr) în 2022 – record istoric

Consiliul de supraveghere al grupului SDF, multinaționala italiană cu sediul în Treviglio (Bergamo), care este unul dintre cei mai importanți producători de tractoare, combine de recoltat cereale și motoare diesel, a aprobat situația financiară pentru anul fiscal 2022.

Pozițiile economice și financiare

În 2022, în ciuda unui scenariu global volatil și imprevizibil din cauza ramificațiilor războiului din Ucraina, care au afectat operațiunile grupului prin limitarea disponibilității componentelor și creșterea costurilor energetice, grupul a încheiat anul cu o creștere fără precedent a veniturilor și profitului EBITDA, atât în ​​procente anuale cât și în valori absolute.

În detaliu, veniturile generate din vânzarea a 40.207 tractoare și combine de recoltat cereale, au totalizat 1.803 milioane de euro, echivalent cu creșterea de 22% față de cele 1.481 milioane de euro din 2021 și cu 42% față de cele 1.268 milioane de euro înregistrate în 2019, ultimul an înainte de pandemia de Covid.

EBITDA a atins, de asemenea, un maxim istoric în 2022, ajungând la 199 de milioane de euro sau 11,1%, comparativ cu 10,8% în 2021.

Poziția financiară netă s-a încheiat cu o îndatorare de 75 de milioane de euro, în scădere cu aproape 47 de milioane de euro (-38%) față de anul fiscal precedent. Această valoare confirmă îmbunătățirea substanțială a solidității financiare atinsă de grup în 2022.

Elemente cheie pentru creștere și achiziția VitiBot

Creșterea semnificativă a cifrei de afaceri înregistrată în 2022 este consecința planului strategic 2020-2025, care concentrează eforturile grupului pe dezvoltarea și producția de tractoare și mașini agricole tot mai avansate din punct de vedere tehnologic, cu o mai mare penetrare pe piețele extracomunitare, care reprezintă 37% din vânzări astăzi, precum și introducerea și utilizarea instrumentelor digitale, care permit activități conectate și mai eficiente de management.

Modernizările tehnologice majore ale gamei de utilaje existente și lansarea de noi modele de tractoare pe segmentul de mare putere au contribuit substanțial la 24% din valoarea medie a tractoarelor vândute, care este doar parțial atribuită prețurilor de vânzare mai mari determinate de inflație (+10%). , în timp ce în paralel cu aceasta, volumele de producție au crescut și ele cu 5%.

Factorii care au contribuit la această creștere includ și atenția continuă a grupului acordată sectorului vinificației, unde SDF și-a consolidat în continuare prezența prin achiziția, în iulie 2022, a pachetului majoritar de acțiuni la VitiBot, compania franceză specializată în robotică electrică și sisteme de autoghidare pentru aplicații în podgorii. Această achiziție a fost strategică în completarea gamei de tractoare specializate a grupului, segment în care SDF deține supremația în Italia.

Inițiative comunitare

În 2022, grupul a angajat 158 ​​de noi angajați direcți, constând atât din personal TESA, cât și din fabrică, la uzina din Treviglio, aducând forța de muncă a grupului în Italia până la 1.462 (+9% față de 2021) și forța de muncă globală până la 4.462 (+ 7%).

În plus, pe amplasamentul fabricii din Treviglio, s-a obținut autorizația necesară și s-au finalizat lucrările de bază pentru derularea proiectului „SAME Campus”, rezultatul unei investiții totale de aproximativ 25 de milioane de euro care va fi finalizată în 2027. Obiectivele cheie ale acestui proiect arhitectural sunt crearea unei zone de parcare pentru angajati, noi vestiare si noi cladiri de birouri, pe o suprafata totala de 4.000 de metri pătrați.

Piețele

Lansarea de noi produse, susținute de strategii eficiente și de luare a deciziilor comerciale, au permis SDF să crească considerabil în Europa, unde veniturile au ajuns la 1,132 milioane de euro (+16% față de 2021), și să își mărească și mai mult poziția pe piețele extraeuropene, și în special în China și Turcia, unde grupul operează unități de producție locale dedicate.

Sucursala nou deschisă în Ucraina a dat deja rezultate bune, în ciuda războiului în curs. Cota de piață a SDF s-a stabilizat la aproximativ 15% în 2022, marcând o creștere substanțială față de media de 5% observată în ultimii ani.

SDF și-a îmbunătățit cota de piață în Turcia de la 9,7% în 2021 la 11% în 2022 (+13,2%), înregistrând un venit de 194 milioane de euro (+34% față de vânzările din 2021). Performanța impresionantă a filialei din Turcia a fost susținută de investiții în unitatea de producție și de o creștere substanțială a forței de muncă locale, care a crescut de la 269 de angajați în 2021 la 456 în 2022.

În China, prezența pe piață a mărcii DEUTZ-FAHR a fost întărită și mai mult odată cu introducerea de noi modele la categoria de putere medie (50-90 CP) și consolidarea gamei de putere mare (>200 CP). Aceste activități au produs o creștere de 44% a vânzărilor față de 2021, generând venituri de 151 de milioane de euro în 2022.

Pe alte piețe non-europene, precum Australia, Noua Zeelandă și America de Nord, unde utilajele agricole SDF sunt importate, cifra de afaceri a atins un total de 326 de milioane de euro, în creștere cu 30% față de 2021.

Inovaţie

În 2022, impulsul grupului către inovare a fost susținut de 60 de milioane de euro de investiții în cercetare și dezvoltare, sau 3,3% din veniturile grupului, dedicate noilor produse, digitalizării și implementării de noi tehnologii pentru agricultura de precizie.

De asemenea, au fost făcute modificări semnificative în structura organizatorică pentru a permite gestionarea digitală mai eficientă a fluxurilor de lucru și a proiectelor, a fost introdus un nou serviciu CRM în colaborare cu rețeaua de vânzări și au fost implementate noi instrumente de Business Intelligence în majoritatea funcțiilor companiei.

Inovația în agricultură a fost pusă în aplicare prin digitalizarea sporită a gamei de produse a grupului și dezvoltarea de tractoare și mașini agricole conectate, precum și prin extinderea suitei de soluții Smart Farming oferite pentru a sprijini utilizatorul final în fiecare aspect al operării vehiculului, de la activităţi de monitorizare în teren până la managementul mai eficient al fermei în sine.

În ceea ce privește dezvoltarea utilajelor agricole, Grupul SDF a alocat resurse substanțiale unui număr de proiecte atingând două obiective principale:

• trecerea la motoarele FARMotion la varianta Stage V, în conformitate cu reglementări în vigoare privind emisiile, pentru gama de tractoare specializate pentru Europa și o serie de piețe din afara UE, cum ar fi Turcia, unde motoarele FARMotion Stage IIIB au fost înlocuite cu varianta Stage IV și China, unde Etapa III a fost înlocuită de Etapa IV;

• digitalizarea și noi servicii destinate utilizatorul final pentru a maximiza productivitatea.

Utilajele agricole sub brandurile Deutz Fahr, Same și Gregoire sunt comercializate în România de către NHR Agropartners, importator de utilaje agricole de înaltă calitate. În prezent NHR Agropartners  deţine o reţea de 13 filiale care oferă gamă complexă de produse şi servicii: vanzare utilaje agricole şi piese de schimb, ateliere de reparaţii şi echipe mobile de intervenţii, mai mult de 220 de angajati şi în portofoliu mărci de top distribuite exclusiv cum ar fi JCB, Hardi, Bogballe, Poettinger, Sfoggia, Einboeck pentru a numi doar câteva dintre acestea. În activitatea NHR Agropartners pilonii de bază îi reprezintă stabilitatea şi sustenabilitatea, respectul faţă de client, încrederea în relaţiile construite, seriozitate şi cu certitudine, perspectiva în viitor.