Înfiinţată pe 5 aprilie 2019, Asociația Profesională a Ciobanilor – A.P.C. îşi propune să ofere soluții practice pentru ca sectorul ovin din România să-și oprească declinul și totodată să se mențină tradiția milenară de creștere a oilor.
În acest context, noua formă asociativă dorește să vină cu propuneri constructive către toate instituțiile statului care fac politici în sectorul ovin. Astfel, în data de 6 mai a.c., membrii fondatori ai Asociației Profesionale a Ciobanilor – A.P.C., au organizat o conferință de presă în cadrul USAMV, Salonul Albastru, unde au prezentat pentru toți crescătorii de ovine de la șes, deal sau zonă montană, modul cum pot adera la valorile și principiile care au determinat constituirea acesteia, precum și lansarea în spațiul public a unei dezbateri reale despre viitorul sectorului, nemulțumirile crescătorilor și nu în ultimul rând, oferirea unor soluții către decidenții publici, cum nu s-a mai întâmplat în trecut.
Cei mai mulți dintre oieri se simt nereprezentați în interesul lor legitim și acest lucru generează o stare de nemulțumire și o resemnare în ceea ce privește sectorul ovin în perspectiva noului exercițiu financiar 2021-2027. Membrii Fondatori ai Asociației Profesionale a Ciobanilor sunt: Petrescu Daniel din jud. Argeș, Luca Daniel din jud. Sibiu, Sterp Ioan din jud. Bihor, Dănulețiu Gheorghe din jud. Sibiu, Suciu Ioan din jud. Brașov, Csokasi Alexandru din jud. Bihor, Barb Ioan din jud. Alba și Sterp Ioan din jud. Sibiu.
În deschiderea conferinței, Președintele A.P.C. Petrescu Daniel a mulțumit presei agricole pentru susținere și a prezentat în continuare problemele cu care se confruntă oierii din România.
Situaţia pășunilor din România
Legislația națională care reglementează modul de acordare a pășunilor către crescătorii de ovine/caprine are multe lacune juridice și a creat posibilitatea autorităților locale fie să solicite sume exorbitante care depășesc nivelul subvenției pe suprafață, fie să le acordate unor grupuri de interese care nu dețin în realitate animale pentru a asigura încărcătura pe pășune.
Soluția A.P.C. la această situaţie:
- Contracte tip la nivel național pentru ca autoritățile locale să nu mai introducă în caietele de sarcini criterii abuzive și să existe o aplicare unitară la nivel național;
- Controalele efectuate de către A.P.I.A., A.N.S.V.S.A. și A.N.Z. pentru pășunile declarate pe suprafață să reprezinte un procent de minim 50% pe fiecare an de cerere, în care să fie verificate animalele existente în pășune, pentru a se respecta încărcătura pe hectar.
Sprijinul cuplat
Modul de fundamentare a sprijinului cuplat pe care România l-a notificat la C.E. dezavantajează crescătorii de ovine, care nu au oile înscrise în Registrul Genealogic. Însăși principiul instituit de Regulamentul European pentru sprijinul cuplat se referă la producția de CARNE și LAPTE.
Pentru perioada 2021-2027, membrii A.P.C. solicită ca acest sprijin să fie acordat tuturor crescătorilor care livrează lapte/brâză și produse pentru carne. În acest sens, reprezentanţii ciobanilor anunţă că vor veni cu propuneri concrete către M.A.D.R. pentru a fundamenta corect sprijinul cuplat, astfel încât toți crescătorii să beneficieze de acesta.
Simplificarea legislației sanitar veterinare, de mediu și fiscală
Pentru a se încuraja înregistrarea fiscală a crescătorilor, în vederea accesării de fonduri europene și pentru a putea beneficia de avanatajele sistemului public de pensii, membrii A.P.C. solicit simplificarea legislaţiei.
Propunerile acesora sunt:
- Acordarea pe o perioadă determinată de 10 ani a unor facilități fiscale pentru crescătorii care doresc să treacă de la persoană fizică care comercializează producția pe carnetul de comercializare, la persoană fizică autorizată conform O.G. nr. 44/2008. Dorim să excepteze crescătorii de ovine, să nu mai fie impozitat venitul pe o perioadă de 10 ani în Codul Fiscal.
- Legislația sanitar veterinară trebuie să țină cont de specificitatea sectorului ovin, astfel încât respectarea acestor norme să poată țină cont de condițiile în care ciobanii îşi desfășoară activitatea (ex.: în pășunile alpine unde nu există apă curentă și nici alte utilități, să se stabilească anumite proiecte de tip stână, care să respecte normele sanitar-veterinare).
Problema scrapiei
România figurează cu risc nedeterminat la Scrapie O.I.E. și pentru acest fapt nu poate exporta în Turcia sau Israel, care sunt piețe foarte bune, și nici tranzita aceste state.
Trebuie să se pună în aplicare un program național de scrapie, prin care toți berbecii reproducători să poată fi testați și să existe și despăgubiri pentru reproducătorii care sunt rezistenți. Ajutoarele de minimis pentru achiziția de berbeci reproducători să fie condiționate de efectuarea testelor pentru rezistența la scrapie.
Legislația muncii
Ținând cont de specificitatea sectorului ovin, legislația muncii să fie simplificată astfel încât crescătorii să poată cumpăra vouchere pentru angajații proprii, care să fie alocate lunar ciobanilor care prestează muncă la stână. Acest sistem funcționează în multe state membre și respectivele vouchere sunt subvenționate în procente variabile mergând până la 75% din valoarea lor.
Alte propuneri ale membrilor A.P.C. vizează creearea unui program naţional de încurajare a consumului de carne de ovine, care să arate beneficiile unui astfel de consum de proteină animală.
De asemenea, s-a discutat despre instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care crescătorii de ovine să poată construi adăposturi tip cu o intensitate a sprijinului de până la 90%, pentru ca mieii să poată fi colectați, finisați și vânduți în partide mari pentru a crește forța de negociere a crescătorilor în raport cu achizitorii externi. Această schemă de sprijin se va adresa asociațiilor profesionale, grupurilor de producători și cooperativelor.
În cadrul confrinţei, au intervenit pe rând și ceilalţi membri fondatori ai asociației, prezenți la eveniment. La finaul întâlnirii, reprezentanţii ciobanilor au oferit spre degustare produse tradiționale provenite din fermele proprii, care sunt apreciate de către consumatorii din România.