Prășitul mecanic, uneori neglijat în ultimii ani și deseori înlocuit cu erbicidarea, începe să-și reia locul în tehnologii. Pe măsura ce se înăspresc restricțiile legate de folosirea erbicidelor și de protecția mediului și crește prețul pesticidelor, prășitul mecanic revine ca o soluție alternativă în tehnologiile de întreținere a culturilor de plante prășitoare și câștigă teren și la păioase, dacă se folosesc sisteme de ghidare performante. De asemenea, este o soluție eficientă în cazul agriculturii ecologice.
AVANTAJELE PRĂȘITULUI MECANIC
Pentru cultură:
» Eliminarea buruienilor, permitând culturii să se dezvolte mai bine
» Stimularea dezvoltării în solul afânat a rădăcinilor plantelor cultivate
» Ușurarea infiltrării și înmagazinării apei din ploi sau irigații în sol
» Conservarea apei prin spargerea crustei și a capilarelor de la suprafața solului, care reduc evaporarea, asigurând mai multă apă pentru cultură
» Evitarea stresului plantelor și a distrugerii frunzelor prin evitarea folosirii erbicidelor
» Asigurarea hranei plantelor prin încorporarea localizată a îngrășămintelor faziale
» Posibilitatea încorporarii localizate a îngrășămintelor cu ocazia prașilei
Pentru sol:
» Aerarea solului și spargerea crustei după ploi intense, păstrarea umidității solului
» Mobilizarea nutrienților și stimularea mineralizării, favorizând o activitate mai mare a microorganismelor
» Îmbunătățirea cantității de humus prin încorporarea în stratul de la suprafața solului a materiei organice și descompunerea buruienilor, care asigură protecția împotriva evaporării apei și a eroziunii eoliene și hidrice.
» Îmbunătățirea calității solului prin încorporarea îngrășămintelor organice și minerale (gunoi, dejecții și îngrășăminte chimice)
» Eliberarea nutrienților: Se spune că două prașile= o fertilizare
» Reducerea consumului de apă prin eliminarea buruienilor, care sunt mari consumatoare de apă.
Pentru mediu:
» Evitarea sau reducerea cantității de pesticide aplicate pe sol
» Distrugerea fără pesticide a buruienilor rezistente
» Îmbunătățirea fertilității și sănătății solului, mărirea capacității de recuperare a solurilor
» Conservarea apei
» Păstrarea biodiversității.
PRĂȘITUL cu cultivatoare clasice, cu ghidare manuală, este limitat de distanța între rânduri și de dexteritatea operatorului. În general, se poate face prașila cu cultivator clasic cu ghidare manuală la plante prășitoare cu distanța între randuri mai mare de 45 cm, deși pe măsură ce obosește, atenția și viteza de reacție a operatorului scade, riscând distrugerea culturii. Dacă semănarea s-a făcut cu un tractor dotat cu sistem de ghidare prin satelit cu precizie de câțiva cm, situație în care este necesar un semnal de corecție pe bază de abonament, folosind același tractor cu autoghidare se poate face în condiții de siguranță, în special dacă terenul se află într-o zonă cu semnal bun, fără clădiri, copaci, văi, bruiaje etc., care pot obstrucționa semnalul. Se poate folosi de asemenea un sistem de ghidare independentă de tractor care folosește una sau două camere de luat vederi montate pe cultivator și ghidează cultivatorul foarte precis în spațiul dintre rânduri.
Einboeck este unul din constructorii europeni renumiți în producerea de cultivatoare pentru pregătirea patului germinativ și pentru întreținerea culturilor, inclusiv a celor ecologice.
CONSTRUCTIA CULTIVATOARELOR EINBOECK
Cadru robust rigid sau pliabil
Cultivatoarele de prasit Einboeck, rigide sau pliabile hidraulic au un cadru robust, pe care se monteaza sectile de prasit cu paralelogram. Acestea se pot regla rapid la diferite distante intre randuri. Numarul, forma si dimensiunile organelor de lucru difera in functie de distnata intre randuri. Pentru reglarea precisa a adancimii de lucru fiecare sectie de prasit are cate o roata de nivel din cauciuc de presiune zero montata in fata organelor de lucru. Pentru protectia culturii se folosesc plăci sau discuri de protecție de o parte și de alta a rândului. Acestea au o importanță foarte mare în special când plantele sunt mici, pentru a nu risca să fie acoperite cu solul mobilizat de cuțitele cultivatorului.
SISTEMUL DE GHIDARE CU CAMERĂ DE LUAT VEDERI, “ROW GUARD”
Acest sistem se compune dintr-un cadru special de ghidare laterală, cu cilindru hidraulic comandat de o valvă hidraulică proporțională, care se conectează la cultivator și una sau două camere care urmăresc rândurile de plante și ghidează cultivatorul cu o precizie foarte mare de-a lungul culturii. Acesta garantează lucrul precis chiar la viteze mari fără efort din partea operatorului, chiar și când nu este lumină suficientă sau în condiții cu mult praf.
Chiar la plante foarte mici de 1-2 cm și cu diferite culori sau la teren puternic îmburuienat, sistemul de ghidare Row-guard asigură o precizie mare atât la culturi ecologice cât și convenționale. Sistemul de ghidare automată cu camera poate fi reglat din tractor cu ajutorul unui terminal. Cu diferiți parametri reglați în funcție de cultură (distanța între rânduri, numărul de rânduri în câmpul vizual al camerei, lățimea și înălțimea plantelor) cultivatorul este centrat exact de-a lungul rândului cu ajutorul cadrului special de ghidare laterală. Aceasta asigură o prașilă cu spațiu de protecție foarte redus, asigurând un control maxim al buruienilor.
Pentru cultivatoare cu lățimea cadrului până la 7 m se folosește sistemul Row-guard 500 cu sistem de cuplare categoria II, iar pentru cadru până la 12,2 m Row-guard 500 SR sau unul mai robust, Row-guard 500 SRHD, cu sistem de cuplare categoria III.
Cadrul de ghidare laterală permite o deplasare laterală de 500 mm. Este prevăzut cu cuple rapide pentru schimbarea rapidă a cultivatorului, deoarece un singur cadru de ghidare poate fi utilizat cu mai multe tipuri de cultivatoare de prășit.
Cadrul de ghidare este foarte scurt și aduce centrul de greutate al mașinii aproape de tractor, pentru o bună stabilitate a agregatului, cu avantaje în ceea ce privește reducerea încărcării pe puntea spate a tractorului, reducerea compactării solului. Centrul de greutate al agregatului este mutat datorită cadrului de ghidare doar cu 20 cm spre spate față de cultivatorul clasic, prezentând un mare avantaj în special pe terenuri în pantă sau cu configurație neregulată. Cadrul se sprijină pe roți de stabilizare, care pot fi metalice sau de cauciuc.
Camera are lentile speciale de înaltă definiție pentru funcționare îmbunătățită în condiții de schimbare a luminii și poate fi montată în diferite poziții pe verticală.
Cadrul de ghidare laterală are două roți de sprijin și senzor pe tirantul central pentru determinarea poziției ridicătorului hidraulic. În cabină se află un computer de comandă cu ecran tactil și cu monitor integrat. Opțional, se poate monta o a doua cameră pentru lucrul cu controlul secțiunilor.
SISTEMUL DE GHIDARE ROW-GUARD asigură urmărirea perfectă a rândului de plante datorită unei valve hidraulice proporționale, care comandă deplasarea rapidă și precisă a cadrului cultivatorului. Sistemul poate fi folosit în diferite culturi de la 12,5 cm până la 1,5 m între rânduri și de la plante cu înalțimea mai mare de 1 cm. Poate să ghideze după unul până la 5 rânduri.
Softul recunoaște rândurile de plante singulare sau a celor multiple chiar în câmpuri infestate cu buruieni și cu culturi cu înălțime mică. Reglajele se pot face ușor în funcție de condițiile specifice. Sunt mai multe moduri de lucru: 3D, când sistemul recunoaște rândul de plante datorită diferenței de înălțime între plante și buruieni; 2D când recunoaște după culoare. Camera se poate regla să urmărească înălțimea sau culoarea culturii. Se poate alege între verde/galben (ex: pentru porumb), verde/albastru (soia, legume) sau roșu (legume, sfeclă) în modul 2D. Modul 3D se poate folosi la porumb, soția, floarea soarelui etc dacă se observă un avans de dezvoltare a culturilor comparativ cu buruienile (aprox. 10 cm deasupra buruienilor). Reglarea corectă în funcție de starea culturii crește acuratețea ghidarii pe rând.
În special la culturile foarte mici, o cameră suplimentară care să urmărească un rând diferit de plante, asigură un rezultat mult îmbunătățit, rămânând ca cel puțin o cameră să urmărească rândul chiar la cap de parcelă pe o latură înclinată.
Sistemul se poate folosi și cu palpator mecanic pentru culturi cu distanță între rânduri mai mare de 35 cm și când plantele sunt mai dezvoltate. Pentru lucrul noaptea sau pe praf există opțiunea cu lumini LED.
CULTIVATORUL CHOPSTAR 1-30 – poate fi montat în față sau în spatele tractorului. Poate lucra 12 până la 32 de rânduri într-o singură trecere. Varianta pe 12 rânduri are cadru rigid, celelalte au cadru rabatabil.
Secțiile de prășit au un singur organ de lucru și pot fi folosite pentru distanțe între rânduri de 20-30 cm, de exemplu la cereale, fasole, rapiță, lupin etc.
În anumite condiții, în spatele organului de lucru se poate monta un pieptăne care să adune buruienile tăiate.
În special pentru culturile la peste 25 cm între rânduri în primele stadii de vegetație pot fi folosite plăci de protecție pe paralelogram, iar de la 30 cm, discuri de protecție.
Un mare număr de opțiuni privind forma, tipul și dimensiunile organelor de lucru fac din Chopstar un cultivator care poate fi adaptat oricăror condiții, culturi sau tip de sol.
CULTIVATORUL CHOPSTAR 3-60 are până la 3 organe de lucru și poate lucra pentru distanțe între rânduri până la 60 cm (sfecla, soia, fasole etc). Pentru lățimi mici se foloseste cadru rigid, iar pentru mai mult de 8 rânduri, cadru rabatabil și poate lucra până la 24 de rânduri. Cultivatoarele până la 12 rânduri pot fi montate și în fața tractorului.
CULTIVATORUL CHOPSTAR 5-90, cu 5 organe de lucru, pentru distanțe între rânduri până la 90 cm (de exemplu pentru porumb, floarea soarelui etc) sunt prevăzute cu cadrul rigid până la 4 rânduri și rabatabil până la 16 rânduri.
Ca și la celelalte modele, este disponibilă o largă varietate de organe de lucru opționale pentru prelucrat și adunat buruienile. Sistemul de ghidare Row-Guard, ca și la celelalte, îmbunătățește precizia de lucru, crește productivitatea și reduce riscul tăierii plantelor.
CULTIVATORUL CHOPSTAR 10-150, cu 10 organe de lucru și discuri de protecție, până la distanțe de 1,5 m între rânduri (de exemplu pentru dovleci), este disponibil cu cadru rigid pentru 2 rânduri și rabatabil pentru 3 rânduri și poate fi cuplat atât în față cât și în spatele tractorului.
CULTIVATORUL CHOPSTAR HYBRID, cu secții cu discuri orizontale, soluția perfectă în special pentru culturi semănate în mulci și în câmpuri cu multă materie organică la suprafața solului. Discurile orizontale montate pe fiecare secție de prășit se pot roti liber, tăind rădăcinile buruienilor chiar de la o adâncime mică sub stratul de mulci. Acest cultivator este o opțiune bună și pentru anumite culturi de legume în câmpuri cu o masă vegetală bogată, fără să înfunde mașina cu buruieni, lucrând sub stratul de mulci, fără să deterioreze cultura. În funcție de configurație, numărul de rânduri și diametrul discurilor orizontale, se pot prăși culturi cu distanța între rânduri de 25 -50 cm (diametrul discurilor 180 până la 450 mm). Și aici sunt disponibile roți de nivel și plăci sau discuri de protecție.
CULTIVATORUL CHOPSTAR TWIN, pentru prășirea unui mare număr de culturi: porumb, sfeclă, soia, fasole, legume etc. Secțiile de prășit nu sunt montate între rânduri, ci deasupra rândului de plante. Ele pot lucra foarte aproape de plante, făcând posibilă întreținerea culturilor la începutul vegetației. Secția de prășit este realizată din două discuri cu unghi de atac reglabil, în combinație cu două cuțite înclinate, două roți cu anvelopă de presiune zero care rulează de o parte și de alta a rândului de plante și asigură adâncimea exactă de lucru a secțiilor de prășit. Se poate prăși chiar la culturile mici, aproape de plante și cu viteză mai mare decat la cultivatoarele convenționale, fără riscul de a îngropa plantele. Chopstar Twin poate fi configurat de la 30 la 75 cm între rânduri.
Pentru CONTROLUL SECȚIUNILOR la cap de parcelă unde rândurile drepte se intersectează cu rânduri înclinate, sau pe teren cu formă neregulată (clin, drum etc.) paralelogramul se poate ridica hidraulic la o înalțime până la 35 cm, fiind comandat prin GPS.
Pentru scoaterea buruienilor tăiate de cultivator, opțional se pot adăuga niște roți înclinate cu degete sau elemente rotative cu degete elastice, care lucrează aproape de rândul de plante și “piaptănă” buruienile, scoțându-le în afara rândului. Se folosesc pe câmpuri semănate în mulci sau cu o cantitate mare de resturi vegetale, pentru a nu înfunda organele de lucru.
Tot opțional, se pot monta în spatele organelor de lucru rărite sau discuri sferice înclinate, care dirijează solul spre plante în etapele târzii de vegetație, pentru a întări plantele și rădăcinile lor și a îngropa buruienile pe rând.
Cultivatoarele Einboeck se pot echipa cu buncăr pentru însămânțare sau fertilizare în aceeași trecere cu prășitul. Astfel, simultan cu prășitul se pot administra localizat îngrășaminte minerale sau se poate sub-însămânța, operație care fixează nutrienții, îmbunătățește structura solului, mărește cantitatea de humus, protejează impotriva eroziunii, suprimă buruienile și crește biodiversitatea în sol și deasupra nivelului solului. În acest scop, Einboeck oferă un bucăr special cu sistem de distribuție mecanică cu acționare electrică și transport pneumatic al semințelor sau îngrășămintelor, care este utilizat și pe combinatoare sau grape cu discuri pentru însămânțarea culturilor intermediare de acoperire.
24/7 SPRIJIN PENTRU UTILIZATORI: ROW-GUARD HOTLINE
În timpul sezonului de prășit, Einboeck asigură o linie telefonică specială în 3 limbi, pentru consultații și recomandări privind reglarea corectă a mașinii.
Cu o experiență de peste 85 de ani în construcția de echipamente pentru pregătirea patului germinativ și prășit și cu mulți ani de experiență în agricultura ecologică, Einboeck oferă o gamă largă de opțiuni pentru lucrările de întreținere mecanică a culturilor, iar sistemul de ghidare cu cameră permite creșterea preciziei, eficienței, calității și productivității acestor lucrări. Avantajele pe care le oferă prășitul mecanic readuc în atenția fermierilor cultivatoarele de prășit.
În România, importatorul oficial Einboeck este de 20 de ani NHR Agropartners.SRL. (www.nhr.ro).
Dr. ing. Florin NEACȘU