Între 3-5 iunie 2021 Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București organizează cea de-a X-a ediție a conferinței internaționale științifice „Agriculture for Life, Life for Agriculture„ în format online, sub egida anului internațional al fructelor și legumelor (conform Adunării Generale a ONU), provocări și inovații.
Conferința își propune să ofere mediului de cercetare universitar internațional o oportunitate de
a-și împărtăși ideile și experiența la nivel înalt, live online, pe platforma dedicată:
Evenimentul va fi deschis pe 3 iunie, ora 9.30, de o sesiune plenară disponibilă live-streaming online, publicului larg pe platforma conferinței, dar și pe canalele sociale USAMV București.
În deschiderea conferinței avem onoarea să îi avem ca invitați în studioul „Agriculture for Life, Life for Agriculture”, pe Ministrul Educației – Sorin Mihai Cîmpeanu, Ligia Deca – Consilier Prezidențial, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Adrian Oros, alături de Rectorul USAMV București – Răzvan Teodorescu și Prorector Gina Fîntîneru.
Aceștia vor fi urmați de invitați din străinătate, care vor prezenta live, cercetări de excepție pe tema provocărilor și inovațiilor în producția de fructe și legume în 2021.
* Assoc. Prof. Cristina Silva, de la Universitatea Catolică din Porto: Innovative approaches to food production and distribution for the sustainability of food systems
* Prof. Dr. Qichang Yang, director executiv al Institutului Chinez pentru Agricultură Urbană: Development strategy and trend of plant factory in the future
* Prof. Dr. Kourosh Vahdati, de la Universitatea din Teheran: The economic and nutritional values of the tree nut crops in human life
* Dr. Walter Guerra, de la Centrul de Cercetare Laimburg din Tirolul de Sud, Italia: Modern apple growing in 2030: expected innovations and challenges
Organizatorii conferinței își propun ca dezbaterile privind agricultura prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate, în contextul noilor provocări generate de pandemie și a noilor tendințe în domeniu, combinate într-o abordare științifică interdisciplinară, să faciliteze schimbul interinstituțional de bune practici.
Deschiderea plenară dă startul sesiunilor tematice, pe parcursul a două zile dedicate cercetării de top, unde participanții înregistrați vor lua parte la prezentarea a peste 900 de lucrări științifice, din 42 de țări, cele mai noi rezultate ştiinţifice, descoperiri şi inovaţii în cadrul celor şapte secţiuni ale conferinţei: Agricultură, Horticultură, Zootehnie, Medicină veterinară, Îmbunătăţiri funciare şi ingineria mediului, Biotehnologii, Management şi dezvoltare rurală.
Lucrările selectate în urma prezentării în cadrul conferinței vor fi publicate în jurnalele științifice USAMV, publicații recunoscute internațional prin indexarea în cele mai prestigioase baze de date. Astfel, 6 din cele 8 volume științifice sunt indexate în Web of Science Core Collection, Emerging Sources Citation Index (ESCI), USAMV devenind în anul 2018 top publisher în România după numărul jurnalelor indexate.
Doamna Prof. Dr. Gina Fîntîneru, Prorector al USAMV Bucureşti, declară: „Suntem mândri să fim deschizători de drumuri în lumea academică din România. Modul unic de desfăşurare a conferinţei din 2020 a suscitat interesul cercetătorilor din ţara noastră şi din străinătate, atrăgând o audienţă de zece ori mai mare decât ediţia 2019 şi sperăm ca această tendinţă de creştere să continue şi în 2021. Spre deosebire de evenimentele uzuale de acest gen, unde autorii pot audia prezentările lucrărilor doar în cadrul sesiunilor normale, conferinţa Agriculture for Life, Life for Agriculture stochează toate materialele într-o bază de date virtuală, care va deservi studenţi, doctoranzi, cercetători şi orice persoană interesată de domeniul agronomic şi veterinar.”
Domnul Prof.Dr. Răzvan Teodorescu, Rector USAMV București, declară: „Conferinţa asigură accesul şi contribuția la crearea de cunoaștere, pe de o parte, și, ceea ce considerăm extrem de important, transferul și adoptarea acesteia de către mediul economic românesc. Este o dimensiune a misiunii universității noastre pe care o considerăm extrem de importantă şi pe care o vom consolida cu fiecare ediție.”
Universitatea de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV) este o instituție de învățământ superior şi cercetare acreditată, pol de excelență al învățământului agronomic și veterinar, transformată constant și consistent pe parcursul celor 169 de ani de existență.
Definită ca “o universitate pentru viață și agricultură prin educație și cercetare de înaltă calitate”, USAMV București are în vedere patru direcții strategice de dezvoltare în contextul actual: învățământ de calitate (cu accent pe abilități practice, urmărite de angajatori), cercetare avansată și inovare (inclusiv pentru agricultură ecologică și soluții viabile pentru exploatarea durabilă a terenurilor agricole), internaționalizare (decisivă pentru implicarea în proiecte și alianțe de anvergură necesare implementării “Pactului Verde European”/”Green Deal”), parteneriat cu mediul de afaceri (dezvoltarea punților de legătură în transferul de cunoaștere și consultanță de specialitate).