O nouă generaţie de elevi, la start pentru pregătirea şi specializarea de mecanic agricol

1e37ead2-01fd-4185-9da3-7a9662ccafec

În data de 9 septembrie a.c., în sala de sport a Colegiului Tehnologic Viaceslav Harnaj din București a avut loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2019-2020 pentru cea de-a treia generaţie de elevi din cadrul proiectului A.P.I.M.A.R. care are la bază învăţământul profesional de stat în sistem dual pentru pregătirea și specializarea de mecanic agricol.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România, în colaborare cu Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj Bucureşti au înfiinţat acum doi ani prima clasă de învăţământ profesional de stat cu specializarea Mecanic Agricol în sistem dual şi au continuat în fiecare an cu o nouă clasă.

Cursurile se desfăşoară pe perioada a 3 ani de studii. Astfel, în primul an elevii vor face practică în atelierele companiilor participante, într-un interval de timp de 25% din durata studiilor. Din al doilea an, procentul de practică va creşte la 60%, iar în al treilea an va ajunge la 75% din timpul total alocat studiilor. Elevii care vor absolvi această şcoală nu vor mai fi ucenici, ei vor fi mecanici agricoli, iar după 3 ani de studii vor avea un loc de muncă asigurat 100%, bine plătit.

 

Deschiderea oficială a fost realizată de doamna Felicia Stroe, directorul Colegiului Tehnologic Viaceslav Harnaj. “Doresc să le urez bun venit tuturor elevilor, atât bobocilor care vor începe primul an, cât și celor care vor continua anul II și III. În vara anului 2020 vom avea prima promoție de învățământ profesional dual. Ca de fiecare dată, la deschiderea anului școlar, avem onorarea ca alături de noi să fie operatorii economici care susțin acest proiect și fără de care nu am fi putut funcționa pe acest tip de învățământ. Pentru că învățământul dual înseamnă finanțare atât de la Ministerul Educației, cât și la operatorii economici, iar elevii au asigurate mesele, transportul și cazarea în cămin. Pot să spun că sunt mândră de toți elevii, care s-au integrat bine în câmpul muncii, acolo unde au susținere financiară pentru practică. Iar când vin mulțumiri și felicitări din partea operatorilor economici, nu pot decât să mă bucur alături de părinții elevilor. Doresc să mulțumesc atât Asociației Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România, reprezentată prin domnul Mihai Ivașcu, cât și operatorilor economici care au susținut acest proiect”, a spus doamna director Felicia Stroe.

 

În continuare a luat cuvântul directorul executiv al APIMAR, domnul Mihai Ivașcu, care i-a felicitat atât pe elevii de clasa a IX-a, cât și pe cei de a X-a și a XI-a. “Așa cum știți, în acest sistem de învățământ dual aveți și avantaje, dar aveți și obligații. Solicităm două lucruri importante: absențe zero, note peste 6 la materiile generale și note peste 7 la cele de specialitate. Foarte mulţi dintre elevi au îndeplinit aceste condiții și au beneficiat de bursă, dar și de practică în atelierele membrilor APIMAR, cei care sprijină financiar acest proiect și de la care veți învăța o meserie frumoasă și de viitor”, a subliniat Mihai Ivaşcu.

 

Reprezentanţii companiilor NHR Agropartners, AgroConcept, Titan Machinery, IPSO Agricultura, Agri Alianța, Farm Tech, General Leasing şi MEWI, prezenţi la eveniment, i-au felicitat rând pe elevi, asigurându-i de tot suportul în obținerea unui succes garantat. De menționat este și faptul că în cadrul festivității de deschidere a anului școlar s-au acordat premii pentru elevii care au avut rezultate deosebite la învățătură.

c6f40260-8824-4d0a-8083-3fcaa1f608eb

La final, domnul Mihai Ivașcu a avut amabilitatea să-i ofere câteva informații reporterului Business Press Agricol. “Aici, la Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj, suntem la a treia generație de mecanici agricoli, învățământ profesional în sistem dual. Doresc să mulțumesc doamnei director Felicia Stroe pentru sprijinul acordat și pentru că ne este alături în toate demersurile pe care le facem. Am pornit la prima promoție cu 41 de elevi, din care au mai rămas 29, adică doar cei interesați și pasionați. La a doua generație am avut 16 elevi înscriși și au rămas toți 16 și în anul următor.

În proiect sunt implicați în continuare 8 membrii APIMAR. O parte dintre operatorii economici susțin elevi din toate cele 3 generații, iar o parte doar elevi dintr-o singură generație. Și anul acesta rămân implicate în continuare pentru toate cele 3 generații companiile NHR Agropartners, AgroConcept și Titan Machinery. Un lucru îmbucurător este și faptul că IPSO Agricultura revine după un an de pauză.

De asemenea, doresc să mulțumesc pe această cale doamnei Monika Puiu, inițiatorului acestui proiect, care a depus un efort enorm pentru susținerea și îndeplinirea acestei realizări. Domnia sa i-a convins pe membrii APIMAR să investească în acest proiect de importanță majoră pentru mediul economic.

APIMAR va demara un proiect similar și pentru susținerea elevilor din localitatea Miroslava, județul Iași, pentru care avem suport și sprijin din partea primăriei locale. Deja am discutat cu directorul liceului din zonă care ne-a comunicat că a format o clasă de 30 de elevi și ne așteaptă să facem toate demersurile pentru a nu pierde acest an școlar. Iar ca parteneri APIMAR în acest proiect de la Iași avem companiile NHR Agropartners, AgroConcept și Titan Machinery. Sper ca anul viitor, când vom avea prima promoție de mecanici agricoli și vom începe o altă generație, să beneficiem de o implicare mult mai mare și mai activă a membrilor APIMAR. Totodată, doresc să precizez că în acest proiect pot participa nu doar membrii APIMAR, ci oricare dintre companiile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul mașinilor și utilajelor agricole”, a precizat Mihai Ivaşcu.

3adfe35b-75a2-498a-834a-afc4cc4f0212