Interviu cu doamna Doriana Nițu, director general al companiei KWS Semințe
Doamna director Doriana Nițu, vă rugăm să ne spuneți cum vedeți evoluția pieței în conjunctura actuală.
În primul rând, încep cu ceea ce stă pe buzele tuturor în ultimul timp și anume, îmi doresc ca mesajul meu să vă găsească sănătoși și cu multă putere de a merge înainte. Spun aceasta, deoarece fermierii și toți cei care activează în domeniul agricol sunt pe baricade zilele acestea și trebuie să își păstreze forța, voința, energia, ca să rămână așa. Pentru că, pe lângă cel medical, sectorul nostru este vital pentru oameni, deoarece răspundem uneia dintre cele mai de bază nevoi: hrana.
Ca urmare, răspunsul meu firesc la întrebare este că întrevăd o evoluție ascendentă, dar sacadată, cu cereri accelerate la semințe și inputuri pentru perioada pre-emergentă, în vederea asigurării începutului de sezon, a semănatului. Totodată, estimez că în următoarele două luni mediul de afaceri se va tulbura și mai mult, adică și cel al afacerilor conexe sectorului nostru, cu repercusiuni directe în agribusiness.
Mai exact, nu știm cum vor evolua reglementările privind transporturile de marfă la nivel național și care vor fi procedurile de securizare a populației, implicit a fermierilor și producătorilor. Așa încât este foarte posibil ca cererea să fie bruscă pentru toate inputurile necesare tehnologiilor agricole pe întreaga perioadă de vegetație, cel puțin ale celor care trebuie aplicate până în iulie.
Referitor strict la semințe, cred că va crește cererea pentru disponibilul actual de stoc, fermierii nemaidorind să își asume și riscul de așteptare, pe lângă toate celelalte riscuri pe care le au la momentul actual.
Anii au devenit atipici din punct de vedere al condițiilor climatice și, în plus, legislația europeană este mult mai restrictivă în ceea ce privește substanțele utilizate în protecția culturilor. În aceste condiții, geneticii îi revine un rol esențial. Cum privesc specialiștii în material semincer această situație de fapt?
După cum știți, KWS este singura companie multinațională din domeniul producerii de sămânță care ameliorează hibrizi de porumb în România. Este o investiție complexă, care a necesitat foarte multe resurse, dar aceasta este justificată prin prisma cererii în continuă schimbare a fermierilor din România, mai ales că aceste schimbări de nevoi vin ca urmare a modificărilor climatice despre care vorbiți.
Noi am susținut întotdeauna că fermierul de aici trebuie să primească hibrizi adaptați condițiilor din ferma lui și, totodată, să poată avea opțiunea de a alege între mai multe varietăți, în funcție de tehnologia utilizată sau de destinația în utilizare.
Trebuie să amintesc faptul că noi, KWS, ne-am declarat independența față de orice companie din domeniul agrochimic, pentru că vrem să ne specializăm la cel mai înalt nivel în ceea ce știm să facem de peste 160 de ani: să optimizăm potențialul genetic al plantelor și să producem semințe de cea mai bună calitate pentru agricultură.
Investim peste 40% din cifra de afaceri în cercetare și ameliorare la nivel mondial, avem specialiști foarte buni și, ca urmare, creăm hibrizi din ce în ce mai performanți. Ca să răspund punctual la întrebare, este o situație care ne bucură, pentru că putem să ne dovedim competențele.
Compania KWS investeşte în calitate, dar şi în tehnologie. Ce ne puteţi spune despre noile concepte lansate în piață?
Am lansat acum trei ani conceptul ClimaControl3 – grupa hibrizilor de porumb KWS cu toleranță ridicată la secetă și arșiță, care a urcat încă din primul an pe locul doi în preferințele fermierilor de aici. Un rezultat care ne-a onorat și motivat să să continuăm să lansăm hibrizi performanți.
La un an distanță, am adus în piață un pachet de hibrizi destinați fermelor care utilizează tehnologie intensivă, adică Plus4Grain – grupa hibrizilor de porumb cu performanță ridicată în condiții de practici agricole avansate. Noutatea cea mai importantă a reprezentat-o faptul că toți hibrizii componenți ai acestei grupe sunt ameliorați în România, adică reprezintă soluția perfecta pentru condițiile pedo-climatice de aici.
Continuăm să îmbogățim anual ambele grupe cu hibrizi de nouă generație, ameliorați în România bineînțeles, și ne bucurăm că aceștia sunt imediat absorbiți de fermele din țara noastră. Dincolo de ideea de apartenență, motivul principal este performanța dovedită a acestor hibrizi în ferme încă din primul an, cel al lansării.
Trebuie să menționez și o a doua cultură în care suntem deja foarte consacrați, cea a rapiței de toamnă. Hibrizii noștri, nu mulți, dar foarte performanți, sunt preferați de fermieri pentru productivitate, dar și pentru rezistența remarcabilă la scuturare. Și în această categorie vom continua să aducem noutăți, cu care fermierii să aibă garanția reușitei. Genetica noastră a devenit deja o primă alegere și preferăm în primul rând să aducem calitate.
Care sunt principalele noutăţi genetice care vor intra în portofoliul comercial KWS în acest an?
Aproape jumătate din portofoliul nostru reprezintă noutate genetică, dacă luăm în considerare o vârstă per hibrid de cel mult 3 ani și dacă ne referim la toate speciile pe care le producem (porumb, floarea-soarelui, rapiță, soia).
Referindu-ne strict la noutățile din acest an, suntem o companie care își respectă promisiunea față de fermierii parteneri, indiferent de condițiile de conjunctură macro, în sensul în care și în acest an vom veni cu inovații, cu hibrizi mai performanți, cu caractere îmbunătățite și genetică de vârf.
O primă noutate este deja lansată. Mă refer la soia și la primul soi din această cultură de la KWS: soia Annika. Așa că rămâneți conectați la informațiile noastre și veți afla în timp util tot ce vom lansa. Nu dorim să dezvăluim deocamdată, pentru că se diluează informația și este bine ca lucrurile să fie spuse la timpul lor.
Care considerați că sunt cele mai importante calităţi ale unui fermier producător de sămânţă?
În primul rând onestitatea și pasiunea pentru lucrul bine făcut. Toți partenerii noștri întrunesc aceste calități. Noi suntem foarte mulțumiți cu colaborările pe care le avem și sperăm că și domniile lor sunt la fel de mulțumiți de parteneriatul cu noi. Nu există în România fermier fără calități. Împreună formăm o comunitate foarte valoroasă pentru țara noastră.
În încheierea interviului, vă rugăm să transmiteți un mesaj fermierilor din România.
Noi, toată echipa KWS, vă mulțumim! Vă dorim multă putere și optimismul atât de necesar pentru a merge înainte. Să fim sănătoși și să ne rugăm împreună ca totul să fie bine. Puteți conta pe noi.