Membrii ARPCA susțin că agricultura României riscă întoarcerea la epoca primitivă a comerțului cu cereale!

cereale

Membrii Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA) au luat act cu ingrijorare de postarea pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in data de 23 octombrie, a noului Proiect de ORDONANTA DE URGENTA privind declararea starii de calamitate de catre Comitetele judetene pentru situatii de urgenta pentru fenomenul de seceta pedologica.

In context, ARCPA constata ca solutiile propuse de membrii sai pe parcursul discutiilor purtate cu MADR nu se regasesc in noua propunere legislativa – respectiv, asigurarile agricole pentru toate tipurile de culturi, acoperind majoritatea situatiilor neprevazute, la preturi similare celor din alte state europene, micro si macro – creditarea comerciala cu garantii de stat, fondul mutual agricol functional si reabilitarea sistemului national de irigatii.

Demersul MADR este cu atat mai surprinzator, cu cat, in cursul intalnirilor avute, s-a agreat ca reprezentantii legitimi ai lantului cerealelor, reuniti in Organizația Interprofesionala pe Produs „Cereale, Oleaginoase si Produse Derivate“, din care ARCPA face parte, sa fie consultati inainte de postarea noii variante a „OUG calamitate” pe site-ul institutiei.

Din motive pe care nu le intelegem, noua propunere legislativa extinde posibilitatea exonerării debitorilor de răspunderea contractuală si la partenerii comerciali ai producătorilor agricoli: furnizori de input-uri,  comercianti, depozitari si procesatori primari. Ne punem, firesc, urmatoarea intrebare: cum va functiona piata agricola din Romania, in absenta bazei liberale a relatiilor de piata – contractul economic?

ARCPA considerea ca adoptarea „OUG calamitate” in noua varianta propusa de MADR echivaleaza cu intoarcerea agriculturii romanesti la epoca primitiva a comertului cu cereale. Riscul eliminarii contractelor de tip forward, principalul efect pe termen mediu si lung al legislatiei propuse, este semnificativ si va avea ca efect eliminarea ofertei de produse de origine romana de pe pietele internationale pentru cea mai mare a parte a anului.

Cele 13 companii membre ale ARCPA considera initiativa de repunere in circuitul legislativ a unei variante alterate a „OUG calamitate”  drept un accident regretabil, care nu reflecta bunele relatii construite cu intre MADR si companiile membre ale ARCPA, care, de peste doua decenii, construiesc  parteneriate durabile cu fermierii romani.

Prin urmare, fiind in interesul public general evitarea destructurarii ireversibile a pietei cerealelor din Romania, membrii ARCPA solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale retragerea din circuitul legislativ a „OUG calamitate” si reluarea discutiilor cu toate partile implicate, considerand ca solutiile necesare depasirii situatiilor speciale trebuie identificate in interiorul lantului de aprovizionare cu cereale, si nu in afara acestuia!