Legumele și fructele românești sunt sigure pentru consum

fructelegume

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă verificările în toate piețele agroalimentare din București și din țară, în depozitele en-gros, precum și în hipermarket-uri, punând accent pe etichetare: indicarea corectă a localității de producție, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a prospețimii acestora și a țării de origine și categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerț intracomunitar.

Având în vedere cererea crescută din această perioadă din partea consumatorilor de a se aproviziona cu legume și fructe, inspectorii din cadrul Direcțiilor pentru Agricultură Județene și a municipiului București au intensificat acțiunile de monitorizare și verificare a comerțului cu legume și fructe pe toată filiera, de la producere până la comercializare, astfel încât consumatorii să poată beneficia de produse de calitate și  etichetate cu toate elementele obligatorii.

În prag de toamnă, producătorii autohtoni asigură consumatorilor în cadrul piețelor agroalimentare și volante suficiente cantități și o gamă diversificată de legume și fructe de sezon din producția autohtonă. Astfel, în piețele agroalimentare, în cele de gros sau în spațiile special amenajate se găsesc legume și fructe proaspete, la prețuri accesibile precum: tomate, ardei gras, ardei gogoșari și kapia, vinete, cartofi, varză, morcov, rădăcinoase, verdețuri, conopidă, pepeni verzi și pepeni galbeni, etc.

Până la această dată, în municipiul București și toate județele din țară, în urma acțiunilor de verificare a piețelor agroalimentare, a hypermarket-urilor și a depozitelor en-gros de legume și fructe, pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 137.000 lei și 142 avertismente cu planuri de remediere.

În cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale, Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat până în prezent la nivel național un număr de 2.116 probe, din care au fost analizate 2.082, în vederea depistării depășirilor de reziduuri de pesticide, în lucru aflându-se un număr de 34 probe.

Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele și fructele din producția autohtonă întrunesc standardele de calitate și nu prezintă risc pentru consumatori.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va desfășura în continuare acțiuni de monitorizare a comerțului cu legume și fructe, iar rezultatele acestor controale vor fi aduse la cunoștința opiniei publice.