Ştiți care sunt factorii care influențează rezistența la iernare a plantelor de rapiță?
Rapița este o plantă sensibilă la fertilizare, având un consum ridicat de elemente nutritive încă din primele faze de vegetație. Trebuie să avem în vedere că în toamnă se formează și se dezvoltă masa principală de rădăcini, coletul și o mare parte din aparatul foliar al plantelor.
Experiența ne-a condus la rezultatul că plantele ce reușesc să producă toamna 6-7 frunze vor reuși, în primăvară, să formeze același număr de flori în inflorescenţă. De aceea, este foarte important să avem un start bun al plantelor, încă din toamnă, pentru că această fază este determinantă în stabilirea producției.
Pentru a-i conferi o rezistență maximă la iernare și pentru intrarea rapidă în vegetația activă, în primăvară, plantele trebuie optim aprovizionate cu elemente nutritive. În cazul rapiței, în toamnă, o atenție deosebită trebuie acordată microelementelor bor și mangan.
Borul are rol esențial în formarea pereților și a membranelor celulare, iar prin aplicarea acestuia încă din toamnă, se îmbunătățește rezistența plantelor de rapiță la iernare. Borul reprezintă “vitamina B” a plantelor de rapiță, care prezintă un necesar de 10 ori mai mare de bor decât cerealele.
Atenție! Borul NU este mobil în plante! Prin urmare, este recomandat să se efectueze mai multe tratamente cu bor pe tot parcursul perioadei de vegetație, începând din toamnă, la pornirea plantelor în vegetație și, ultimul, înainte de înflorit.
Cum crește manganul rezistența la iernare a plantelor de rapiță?
Simplu: datorită rolului său în fotosinteză și în sinteza ligninei. Țesuturile care conțin cantități mai mari de lignină sunt mai puțin afectate de îngheț. Rădăcina rapiței este pivotantă, slab ramificată, iar aplicarea în toamnă a microelementului mangan ajută la creșterea și dezvoltarea rădăcinii principale, precum și la formarea rădăcinilor laterale. Acest proces este limitat în primăvară, mai ales în cazul solurilor nisipoase, acide sau prea alcaline și pe cele care stagnează apa.
Lebosol® are un portofoliu bogat în produse de nutriție foliară iar experiența în acest domeniu ne ajută să oferim fermierilor recomandări pentru un start bun al culturilor de rapiță, încă din toamnă.
Echipa Lebosol® va oferă recomandări atât pentru consolidarea culturilor bine răsărite și dezvoltate cât și în cazul celor care nu prezintă o stare vegetativă corespunzătoare pentru această perioadă.
Recomandări de fertilizare:
Tratarea semințelor:
- Grija față de semințele de rapiță este esențială pentru un start viguros în vegetație. Plantulele sunt foarte sensibile în primele șase săptămâni după răsărire și pot fi ajutate prin tratarea cu 2-3 l de Lebosol®-Total Care/tona de material semincer.
- Lebosol®-Total Care intensifică îmbunătățirea absorbției elementelor nutritive deficitare din primele faze de dezvoltare.
- Lebosol®-Total Care este un produs special formulat ce oferă aderență maximă la sămânță și poate fi amestecat cu alte produse de protecție la sămânță (insecto-fungicid).
- Prin utilizarea Lebosol®-Total Care la tratamentul seminței, se previn eventualele probleme provocate plantelor la temperaturile scăzute de la nivelul solului, de efectul de băltire sau secetă, de un pH nefavorabil, de pregătirea defectuoasă a terenului ș.a.m.d.
În faza de 3-6 frunze formate (BBCH 13-16)
- Începând de la 3-4 frunze, se pot administra produse de nutriție pe bază de bor, mangan și aminoacizi de calitate, cu rol în dezvoltarea sistemului radicular și a coletului și în îmbunătățirea rezistenței la îngheț a plantelor de rapiță. În acest sens, recomandăm aplicarea combinată a 1,5-2 l/ha Lebosol®-Bor +1-2 l/ha Aminosol®.
- Lebosol®-Mangan GOLD SC este un produs foarte concentrat, iar recomandarea noastră este aplicarea în funcție de necesarul plantei, între 0,5-1 l/ha.
- Pentru completarea macroelementelor NPK și pentru o bună aprovizionare în aceste elemente, recomandăm aplicarea produsului Lebosol®-Nutriplant 1603 (azot, fosfor, potasiu + microelemente) în doză de 3-5 l/ha, începând cu faza de 4-6 frunze.
- Odată aplicate pe frunze, elementele din compoziția Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC (bor, mangan, molibden, calciu și sulf) participă la majoritatea proceselor fiziologice din plantă și asigură dezvoltarea normală a acestora. Aplicat în faza de 4-6 frunze, în doză de 1-3 l/ha, Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC conferă plantelor o rezistență crescută la îngheț.
- Întrucât conținutul mare de nitraţi din celule reduce toleranța la temperaturile scăzute, produsul monocomponent Lebosol®-Molibden, aplicat în doză de 0,25 l/ha, ajută plantele în dezvoltarea coletului și să-și metabolizeze mai bine azotul nitric acumulat în exces.
Recomandările echipei Lebosol® România sunt bazate pe studii și testări multianuale realizate în toată Europa, inclusiv în Rusia și Ucraina. Experiența de peste 30 de ani a companiei Lebosol® Dünger GmbH în acest domeniu demonstrează, încă o dată, că aplicarea de elemente nutritive în toamnă, îmbunătățesc și completează fertilizarea de bază și consolidează plantele de rapiță. În plus, aplicarea preventivă a îngrășămintelor foliare a dat rezultate semnificativ mai bune, comparativ cu apariția primelor simptome de carență.
Noi suntem partenerul dumneavoastră de încredere în nutriția inovativă a plantelor!
Echipa Lebosol® România