La tehnologii noi, oameni noi!

ccifer sala 2

Provocările cărora agricultura modernă trebuie să le facă față pot fi abordate doar cu tehnologii moderne. Asta înseamnă, printre altele, și digitalizarea agriculturii, care a pătruns într-o nouă eră. Dar utilajele, tehnologiile, produsele și serviciile noi au nevoie de o alt fel de resursă umană decât până acum. Pentru ca tot ceea ce livrează cercetarea științifică să funcționeze cu rezultatele proiectate este nevoie și de specialiști bine pregătiți, capabili să lucreze cu noile tehnologii.

În câteva vorbe, cam astfel s-ar putea sintetiza concluziile seminarului pe care Camera de Comerț și Industrie Franco-Română l-a organizat pe 21 noiembrie 2019 la Brăila. Intitulat „Managementul Resursei Umane în Agricultura de Precizie”, evenimentul a avut loc în cadrul Facultăţii de Inginerie și Agronomie. Au participat atât fermieri din zona Brăila și Galați, dar și numeroși studenți ai instituţiei gazdă. Aceștia din urmă au fost, de fapt, cei mai interesați de prezentări, pentru că, în mare măsură, ei sunt cei care vor aplica noile tehnologii, ca specialiști, după absolvire.

 

Semănat variabil = eficiență sporită

Una dintre prezentări, a reprezentanţilor companiei Limagrain, a explicat ce este și cum funcționează tehnologia Agrility. Aplicația, mai exact o platformă digitală, a fost creată și este destinată în mod exclusiv fermierilor din România. Scopul ei este acela de a-i ajuta să își maximizeze profitul. Funcționarea pornește de la principiul că productivitatea de pe un teren agricol este, cel mai adesea, eterogenă. Diferențele au cauze multiple, începând de la textura solului și continuând cu grosimea stratului de sol, topografia terenului, precum și factorii meteorologici. Cu toate acestea, majoritatea fermierilor, fie din lipsa informațiilor exacte, fie din lipsa utilajelor necesare, folosesc aceleași elemente pentru stabilirea densității la semănat pe toată suprafața. Rezultatul este o valorificare mai scăzută a potențialului terenului.

„Aplicația Agrility face o zonare a terenurilor, bazată pe o hartă satelitară. Ulterior, elaborează o recomandare adaptată pentru hibrizii Limagrain, compania care a creat aplicația, și întocmește o hartă de integrare. Cu ajutorul acesteia, semănătorile cu rată variabilă vor putea împrăștia sămânța cu densitatea optimă, pe fiecare petec de teren, în mod automat. Ca urmare, sunt optimizate atât potențialul terenurilor, cât și acela al hibrizilor utilizați. Echipamentele sunt și ele folosite la randament maxim, iar urmarea este, în mod firesc, obținerea unei productivități de vârf”, a menţionat Roxana Grama, Marketing Manager Limagrain România.

 

Tehnologia este inutilă fără un operator conștiincios

O altă chestiune care poate părea de amănunt, dar care în practică se traduce prin rezultate financiare mai bune, se referă la echiparea utilajelor cu anvelopele corespunzătoare și în modul corespunzător.

Tasarea solului pe terenurile agricole este unul dintre cele mai sensibile și mai disputate aspecte, au arătat reprezentanții firmei Michelin, participanți la eveniment. Dacă anvelopele sunt mai înguste, tasarea se produce la o adâncime mai mare. Dacă sunt prea late, atunci lățimea urmei este prea mare. Pentru a ajunge la un compromis între aceste două aspecte, proiectanții trebuie să umble la profilul anvelopei, iar tehnicienii trebuie să găsească presiunea optimă de lucru. De aceste două lucruri depinde însă și tracțiunea utilajelor. În câteva cuvinte, ceea ce se caută este ca greutatea utilajului să fie repartizată pe o suprafață de contact cât mai mare cu solul, astfel încât, presiunea pe fiecare punct de contact să fie cât mai mică.

Anvelopele din gama UltraFlex reprezintă răspunsul celor de la Michelin la această provocare. Față de anvelopele standard, acestea oferă randamente cu 4% mai mari, dacă sunt utilizate conform prescripțiilor tehnice. Poate părea puțin, dar dacă facem calculul costului carburantului economisit astfel, nu este deloc așa. Dar, utilizarea conform prescripțiilor implică adaptarea permanentă a presiunii din pneuri la tipul activității desfășurate. Deplasarea pe șosea presupune o presiune aproape dublă față de efectuarea unor lucrări în câmp. Și aici intervine resursa umană: „Degeaba anvelopa oferă toate aceste facilități, dacă operatorul nu le folosește. Dacă nu modifică presiunea, nu o verifică de fiecare dată, atunci diferența de randament nu mai apare”, a subliniat Florin Constandache, Account Manager Agro & Off-Highway Transpor­tation Michelin.

 

Banii mișcă pământul și asigurarea protejează rezultatul

Un alt instrument care s-a dovedit a fi un sprijin foarte important pentru agricultori îl constituie creditele. Într-o agricultură modernă, productivitatea şi performanța depind și de o finanțare corespunzătoare. Aceasta face ca fermierul să poată avea acces la tehnologii performante, la momentul potrivit. Reprezentantul Credit Agricole, domnul Dan Petre, Head of AGRI Business Line, le-a vorbit celor prezenţi la evenimentul de la Brăila despre ceea ce urmăresc bancherii atunci când hotărăsc dacă acordă sau nu un credit. Unul dintre criterii îl constituie nivelul îndatorării. Astfel, un credit de 300–500 euro/ha este considerat un nivel acceptabil. De asemenea, foarte important este istoricul fermierului. Un fermier cu o bună reputație va avea întotdeauna prioritate. Și astfel, s-a evidențiat încă o dată importanța resursei umane…

În agricultură, cu toată priceperea fermierilor și cu toată știința cuprinsă în tehnologiile aplicate, multe lucruri încă țin de hazard. Inundațiile, grindina, seceta sau arșița, ca să nu mai vorbim de incendii, trăsnete ori alte nenorociri, pot distruge munca unui fermier oricât ar fi de gospodar și prevăzător. Dar agricultorii înțelepți se pot proteja și împotriva unor astfel de evenimente, prin intermediul asigurărilor.

Groupama este o companie care se ocupă de acest lucru și care este mereu alături de agricultori. Unul dintre cele mai noi produse cu care vine în întâmpinarea clienților săi este asigurarea agricolă cu primă subvenționabilă. Astfel, sunt eligibile pentru prima subvenționabilă riscuri de bază ca grindina, înghețul, ploile torențiale, furtunile și uraganele, iar ca riscuri suplimentare seceta, arșița, înghețul de iarnă și ploile excesive și de lungă durată.

Există, de asemenea, asigurări destinate crescătorilor de animale. Subvenția pentru prima de asigurare este de 55 sau 70%, în funcție de dimensiunea fermei, și este instituită în cadrul Submăsurii 17.1 din PNDR 2014–2020. Și în această situație, necesarul unei resurse umane de calitate este evident. Pe de o parte, asiguratorul are nevoie de specialiști bine pregătiți, iar pe de cealaltă, fermierii trebuie să cunoască și să folosească acestă formă de protecție.

Detaliile privind rambursarea rapidă în cazul unor daune în agricultură au fost oferite de doamna Ştefania Matei, Expert Produse şi Asigurări Agricole în cadrul companiei Groupama Asigurări.

Discuţiile seminarului au fost mode­rate de domnul Sebastien Record, expert în digital farming şi reprezentant în România pentru companiile Geosys şi FarmLeap, care propun produse dedicate agriculturii de precizie.

La sfârșitul întâlnirii, participanții au căzut cu toții de acord că o lume mai bună nu se poate face decât cu oameni mai buni şi mai bine pregătiți.

Adriana Bunea