Kosa Alpar, director general Kodagro: „Am investit în anul 2019 într-o bază de silozuri cu o capacitate de 6400 de tone şi asta ne ajută să achiziţionăm şi să păstrăm produsele ca să prindem preţuri mai bune!”

kosa boro

Kosa Alpar este director general Kodagro din judeţul Mureş. Pe 29 septembrie 2020 a participat în calitate de Speaker şi Invitat în cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi în Transilvania şi Maramureş – Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediţii RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum.

Vă prezentăm un sumar al intervenţiei domnului Kosa Alpar din cadrul evenimentului:

„În general nu poţi să te plângi. Starea de urgenţă în agricultură eu zic că nu s-a simţit, mă refer la partea de vegetal. Efectiv am lucrat ca şi până acum, nu am simţit nici o diferenţă, cel puţin eu la fel mergeam la lucru.

La noi în zonă vremea a fost bună, nu putem să ne plângem, nici nu ne lăudăm, a fost un an normal pentru noi. Se putea şi mai bine, dar cum prea bine se vede în zona de Sud a ţării, se putea şi mai rău. Lucrăm 1250 de hectare în zona Găneşti, Băgaciu şi chiar şi lângă Reghin. Societatea este înfiinţată în 2006, are 14 ani. Am început de la 20 de hectare şi eu zic că am ajuns bine cu comasările, cu toţi paşii pe care i-a făcut toată lumea în zona noastră. Aceasta a fost partea grea care pot să spun că a trecut. Acum ce cumpărăm sunt la fel bucăţi mici că aşa e la noi şi încercăm să comasăm în continuare.

La noi problemele sunt aceleaşi la toţi: cadastru, animale sălbatice, comasare. Aceleaşi probleme peste tot, sunt generale. Pagubele create de animalele sălbatice nu o sa ţi le plătească niciodată nimeni pentru că aşa ţi le întoarce de te scot pe tine vinovat că ţi-a mâncat porcul cultura. Noi am avut anul trecut daună la rapiţă.130 de hectare au fost făcute ca asfaltul. A venit comisie, fondul de vanatoare , domnii de la mediu şi au spus că noi am fost vinovaţi că nu am păzit cele 130 de hectare. Nu ştiu cum poţi să păzeşti 130 de hectare de animale salbatice, dar acum asta e!

Acum, în ceea ce priveşte comasarea, cadastrul. În anumite zone există, in anumite zone nu, depinde de cei care s-au ocupat de fondul funciar cum au gestionat problemele. Fiecare a făcut cum a considerat sau după cum a avut interese în zona respectivă. Aşa a fost întotdeauna.

Noi mai avem de recoltat sfecla, porumb şi soia. La ceea ce am recoltat anul acesta au fost producţii normale, nu ieşite din comun şi nici nu au fost rele. Preţurile anul acesta sunt mulţumitoare, faţă de alţi ani sunt ok. Am investit într-o bază de silozuri cu o capacitate de 6400 de tone şi asta ne ajută să mai păstrăm şi să gestionăm un pic altfel producţia şi poate să prindem şi preţuri mai bune. Încercăm să ţinem pasul şi cu noile tehnologii. Întotdeauna este nevoie de utilaje noi. Încercăm pe cât se poate să ne extindem şi suprafaţa exploatată.”

Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi CEC Bank.

Foto © Kosa Alpar

Sursa: www.borocommunication.ro