Luni, 27.11.2023, în localitatea Lyon din Franța, a debutat cea de-a treia etapă de mobilitate a proiectului Erasmus+ „Bune practici de guvernanță în cadrul cooperativelor agricole – GGPAC”, cu numărul de proiect 2021-1-RO01KA220-VET-000025577. La această fază a proiectului participă 43 de manageri de cooperative din România, Franța, Grecia și Estonia. Scopul proiectului constă în instruirea managerilor de cooperative agricole pentru perfecționarea activităților lor, contribuind la promovarea practicilor de bună guvernanță și dezvoltarea competențelor prin formare managerială și schimb de practici inovatoare, inclusiv abordări multidisciplinare.
Întâlnirea de proiect este găzduită de Jean de Balathier și Pascal Goux la sediul Agrapole, care este și sediul cooperativelor agricole din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes.
Pe parcursul primei zile de mobilitate, cei doi experți au prezentat aspecte importante ale cooperativelor agricole franceze, precum ponderea lor economică, organizarea în Franța și în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes. De asemenea, au abordat teme legate de Camerele regionale de agricultură din zona Auvergne-Rhône-Alpes și misiunile acestora pentru dezvoltarea agriculturii.
Împreună cu cei menționați mai sus, Frédéric Fieux a prezentat FranceAgriMer, o entitate publică franceză cu un rol semnificativ în domeniul agricol. Creată în 2009, aceasta este subordonată Ministerului Agriculturii din Franța și își propune să sprijine și să dezvolte sectoarele agricole și agroalimentare prin diferitele sale competențe. La finalul primei zile de mobilitate, expertul Laurent Martel a prezentat cooperativa de grad 3 InVivo, o uniune de cooperative care adună 174 de membri în jurul a patru linii strategice de afaceri: Comerț internațional cu cereale; Agricultură; Prelucrarea alimentelor (malț, grâu și vin); Grădinărit și distribuție de alimente. Această structură este completată de un centru global și interfuncțional pentru soluții inovatoare și digitale.
Activități specifice pentru membri:
- Inputuri Agricole: Oferă semințe, îngrășăminte și produse de protecție a plantelor.
- Servicii Agricole: Furnizează consultanță, asistență tehnică și formare pentru fermieri.
- Distribuție Alimentară: Operează în lanțurile de magazine și depozite.
Investiții în Inovare: Susține cercetarea și dezvoltarea pentru promovarea inovației în agricultură.
Parteneriate: Colaborează cu alte organizații și start-up-uri în domeniul agrotehnologiei.
Prezență Globală: Activează la nivel internațional, având operațiuni și parteneriate în diverse țări.
Comerț Internațional: Se implică în comerțul global cu produse agricole și agroalimentare.
Durabilitate și Responsabilitate Socială: Angajament pentru Durabilitate: Promovează practici agricole durabile și responsabilitate socială.
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V. este beneficiarul unui proiect de mobilitate în cadrul Programului Erasmus+, tema proiectului fiind „Bune practici de guvernanță în cadrul cooperativelor agricole – GGPAC„.
Erasmus+ este program al Uniunii Europene ce oferă oportunităţi de mobilitate şi sprijin pentru dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniile educație, formare profesională, tineret și sport.
Împreună pentru viitor!
Echipa U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sector Vegetal – UNCSV este o organizația profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înființată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 53 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă și apăra interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relațiile cu administrația publică, autoritățile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme naționale și internaționale și cu asociații internaționale echivalente, pentru susținerea și promovarea principiilor cooperatiste, precum și de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite să contribuie la dezvoltarea și modernizarea mijloacelor și metodelor de creștere a eficienței economice a membrilor și de specializare și concentrare a activității cooperativelor agricole ce activează în România.