Importanţa unui start reuşit la culturile de primăvară

timac articol

Suntem în perioada în care începe semănatul culturilor de primăvară, o perioadă dificilă din punct de vedere meteorologic, cu diferenţe mari de temperatură între zi şi noapte şi cu o perioadă cu minime de -5 grade sau chiar mai mult, motiv care duce la scăderea dramatică a temperaturii solului.

Temperatura solului are acţiune directă asupra mobilităţii şi disponibilităţii nutrienţilor în sol, îndeosebi a fosforului, calciului şi zincului, elemente indispensabile dezvoltării precoce a sistemului radicular la plantele de cultură.

În acest context dificil, se optează deseori ca aplicarea întregii cantităţi de nutrienţi să se realizeze încă de la pregătirea terenului, prin împrăştiere, urmată de încorporare.

AVANTAJ – se câştigă timp preţios şi se poate termina în timp util semănatul culturilor de primăvară.

DEZAVANTAJ – exista riscul să lase plantele fără nutrienţii esenţiali unui start reuşit (azot sub formă amoniacală, fosfor solubil şi disponibil, calciu, dar şi micronutrienţii esenţiali implicaţi în procesele metabolice şi enzimatice precoce cum sunt Mn, Zn şi B).

Cum putem asigura plantelor nutrienţii esenţiali?

  1. Plasarea nutrienţilor cât mai aproape de sămânţă – localizat.
  2. Furnizarea tuturor nutrienţilor esenţiali din îngrăşământ (solubilitatea elementelor scade semnificativ dacă solul este mai rece de circa 10 grade, la fosfor şi zinc până la 90%).
  3. Furnizarea de elemente minerale în forme solubile şi disponibile imediat, dar în cantitate limitată pentru a nu avea acţiune toxică asupra germinaţiei plantelor sau acţiune acidifiantă asupra solului.

De ce produsele din gama SULFAMMO la semănat?

Aplicat localizat 100 kg/ha:

– furnizează elementele minerale necesare unui start reuşit (N, S, Mg în Sulfammo 25, dar şi Ca, Zn si B în Sulfammo 30) lângă sămânţă.

– nu întârzie semănatul. În această doză, alimentarea cu îngrăşăminte a semănătorii poate coincide cu alimentarea cu sămânţă (în funcţie de model).

  • Conţine nutrienţi în forme solubile şi disponibile imediat pentru plantă.
  • Nu eliberează forme de azot care au acţiune toxică asupra germinaţiei plantelor.
  • Nu are acţiune acidifiantă asupra solului (N şi S din îngrăşământ sunt în forme complexe).
  • Azotul din îngrăşământ este protejat şi nu este supus pierderilor (volatilizare şi levigare).
  • Produsele din gama Sulfammo conţin pe lângă elementele minerale şi o componentă organică (specificitate) cu acţiune asupra protecţiei elementelor din îngrăşământ şi solubilizării altor nutrienţi din sol sau cu acţiune asupra managementului azotului atât din sol cât şi din plantă.