“Implicarea femeii în mediul agricol presupune o prezenţă permanentă şi dinamică, pasiune şi asumare!”

Interviu cu doamna Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România & Republica Moldova

Sunteţi un manager apreciat și îndrăgit în agribusiness-ul din România. Când a început povestea acestei cariere de succes?

M-am născut într-un sat de munte, în comuna natală a poetului Nicolae Labiș, Mălini, din județul Suceava. Povestea carierei mele în agricultură a început odată cu înscrierea la Liceul Agricol din Fălticeni, în cadrul secției de Horticultură. După absolvire am hotărât să urmez cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Silvice din București. În anul 1988, când am dat admiterea la facultate examenul era destul de dificil din cauza concurenței, fiind 11 candidați pe un singur loc. Mediile de promovare au fost foarte mari, iar selecția foarte riguroasă.

Studiile s-au desfășurat într-un mediu de înalt profesionalism, profesorii fiind extrem de dedicați. Odată cu absolvirea facultății, în anul 1993, m-am reîntors în comuna natală, unde pentru un an am fost profesor. După aceea, printr-o întâmplare fericită m-am întors în București și am avut ocazia ca pentru 2 ani și jumătate să activez ca si cercetator la Institutul de Cercetare pentru Legumicultură și Floricultură Vidra. A fost o șansă extraordinară să lucrez cu redutabili cercetători, foarte bine pregătiți și care au contribuit la formarea mea profesională.

Activitatea în cercetare a fost o provocare căreia i-am făcut față cu succes și care mi-a adus numeroase cunoștințe noi, dar și imboldul de a activa la un nivel tot mai înalt. În anul 1997, în cadrul unui târg agricol, am primit propunerea de a schimba cercetarea cu activitatea comercială în cadrul companiei Makhteshim Agan, ca director tehnic. Și acolo am avut ocazia să lucrez alături de persoane bine pregătite, oameni care m-au primit cu brațele deschise și m-au ajutat să învăț foarte repede lucruri pe care nu le știam și să devin în câțiva ani un specialist cunoscut în toată România.

În acea perioadă fermierii erau deschiși către tot ce era nou, companiile străine veneau cu tehnologii inedite, cu produse de protecția plantelor performante, care aveau să schimbe modul de abordare a procesului agricol. Eu eram persoana care trebuia să înregistreze produsele noi în România, să le promovez bineînțeles și așa ajungeam ca în fiecare an să cunosc aproximativ 2.000 de fermieri. Prin profesionalism am reușit în cei 10 ani să câștig încrederea fermierilor și să fac ca produsele să fie cunoscute și vândute cu succes, primind mulțumirrea producătorilor agricoli.

Din 2007 am lucrat în cadrul companiei DuPont Pioneer ca director de marketing, iar după fuziunea companiilor, ocup funcția de Marketing Manager al Corteva Agriscience România & Republica Moldova. Acesta a fost drumul meu în carieră, constant și perseverent, animat întotdeauna de autodepășire profesională și respect pentru munca depusă, pentru colegi, parteneri și fermierii colaboratori.

Care sunt perspectivele femeilor din domeniul agricol, prin prisma directivelor europene?

În anul 2006, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au hotărât crearea Institutului European pentru Egalitatea de Gen, care din proprie iniţiativă organizează seminarii ce atrag atenţia asupra problemelor specifice legate de discriminarea femeilor. Ca urmare a punerii în practică a legislaţiei europene în domeniul egalităţii la locul de muncă, în ultima vreme s-a constatat creşterea numărului de femei în posturi de conducere.

Dacă vorbim însă despre agricultură, atunci trebuie să ne raportăm la subiectul egalităţii de gen din două perspective. Trebuie să privim lucrurile din perspectiva femeilor angajate în companii agricole care doresc să aibă cariere de succes, dar şi din perspectiva femeilor fermier care deţin o afacere de familie şi luptă cu diverse bariere în a administra aceste afaceri. În ambele cazuri, felul în care aceste femei sunt tratate, are un impact profund asupra dezvoltării agriculturii şi a economiei naţionale, precum şi a securităţii alimentare, dacă privim lucrurile la o scară globală.

Știm că în urmă cu 4 ani compania Corteva Agriscience a comandat un studiu, tocmai pentru a sublinia importanța femeilor în domeniul agricol. Ce ne puteți spune în acest sens?

Este adevărat, Corteva Agriscience a comandat un studiu amplu, la nivel global, are a colectat date din 17 țări pentru a sublinia importanța femeilor în domeniul agricol și a identifica barierele care stau în calea unei implicări depline și de succes a acestora. Rezultatele studiului au arătat că, deși femeile sunt foarte încântate să lucreze în acest domeniu, ele simt o discriminare de gen destul de răspândită, care variază de la 78% în India până la 52% în SUA. Doar jumătate dintre femei au spus că au la fel de mult succes ca bărbații cu aceleași aptitudini, 42% au afirmat că beneficiază de aceleași șanse ca omologii lor bărbații și 38% au spus că sunt împuternicite să ia decizii privind modul în care sunt utilizate fondurile în ferme și agricultură. Aproape 40% dintre respondenți au spus că au venituri mai mici decât bărbații și un acces mai limitat la surse de finanțare.

Pot să vă spun că la acest moment, România este sub media europeană atunci când vine vorba despre femeile care ocupă funcţii de manager. Conform unui studiu publicat de Eurostat, 35% din posturile de manager din ţara noastră sunt ocupate de femei, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 37%. În schimb, în agricultură, din cei 845.000 de fermieri care conduc exploatații agricole înregistrați de APIA, 275.000 sunt femei, ceea ce demonstrează că există un interes mare din partea acestora pentru domeniul agricol.

În anul 2019, Corteva Agriscience, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Femeilor din Mediul Rural (FADEMUR), au lansat un proiect educaţional şi inovator în Spania pentru femeile interesate care lucrează în agricultură. Astfel, România a devenit a treia ţară care a implementat în 2020, după Spania și Ucraina, programul TalentA.

Corteva dorește să implice mai mult companiile, comunitățile locale, autoritățile și grupurile de femei din diverse etape ale producției agricole și să le ofere acestora o platformă de comunicare, schimb de experiențe și sfaturi. De altfel, din respect pentru doamnele antreprenor din agricultură, data pentru Ceremonia de Premiere din cadrul programul TalentA a fost aleasă pe 15 octombrie, aceasta fiind Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural.

Ce a demonstrat inițierea programului TalentA?

Programul TalentA a arătat că femeia agronom este înzestrată cu o rezistență uneori mai mare decât a bărbaților care activează în agricultură. Astăzi nu mai putem spune că agricultura este o lume exclusiv a bărbaților, pentru că accesul femeilor în zona aceasta este din ce în ce mai facil. Femeile au o putere de muncă poate uneori greu de atins de un bărbat, se zbat foarte mult, sunt foarte curajoase. Consider că femeile românce sunt mult mai active și mai curajoase în ceea ce privește munca grea, comparativ cu femeile din alte țări. Programul TalentA ne-a demonstrat și certificat acest lucru.

Proiectele câștigătoare din fiecare ediție desfășurată până în prezent au arătat că merită finanțare pentru ca afacerea să se dezvolte în continuare. De exemplu, în 2021, premiului 1 a fost acordat pentru proiectul „Construirea unei hale de procesare alune”, premiul 2 pentru „Crăița Merelor – Tradiție. Inovație. Sustenabilitate”, iar locul 3 pentru „Diversificarea sortimentală prin dezvoltarea unei game artizanale de conserve din fructe și legume”. Valoarea premiilor acordate de Corteva a fost majorată începând de anul trecut, ajungând acum la 15.000 de dolari.

Ne bucurăm că putem oferi doamnelor fermier din zonele rurale oportunitatea de a-și dezvolta și moderniza propria afacere, contribuind astfel la bunăstarea comunității din care fac parte. Le asigurăm pe toate câștigătoarele de sprijinul nostru în implementarea ideilor care vor ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.

Drept urmare, vom continua în fiecare an cu o ediție în care să adunăm poate mai multe doamne care activează în agricultură. Ne dorim, de asemenea, ca mai multe tinere femei să se îndrepte spre acest domeniu, fiind ajutate de noi să se dezvolte prin intermediul programului TalentA dedicat de Corteva femeilor din agricultură.

De asemenea, prin programul TalentA, Corteva Agriscience va contribui la dezvoltarea comunităților rurale. Prin intermediul microproiectelor înscrise în acest program de investiții se urmărește securitatea alimentară prin asigurarea hranei necesare și combaterea sărăciei, asigurarea accesului la apă potabilă, susținerea risipei alimentare, combaterea schimbărilor climatice, dar și conservarea ecosistemelor.

Astfel, prin programul TalentA oferim femeilor din zonele rurale oportunitatea de a-și dezvolta si moderniza propria afacere, îmbunătățind în același timp bunăstarea comunității din care fac parte. Așteptăm cu interes noile proiecte și le asigurăm pe câștigătoare de tot sprijinul nostru în implementarea ideilor care vor ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale.

În finalul interviului, ce sfat le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes în domeniul agricol, raportat la calitățile care trebuie să le îndeplinească?

Agribussines-ul, în accepțiunea unora, nu ar fi pentru femei, însă foarte multe femei au făcut carieră în agricultură. Într-adevăr, ai nevoie de multă tărie de caracter, dar şi de putere fizică să treci peste toate obstacolele care pot apărea în acest sector.

Experienţa, carisma, capacitatea de organizare şi de analiză, dar şi flexibilitatea sunt avantajele femeii de carieră, cu rol determinant în lansarea şi completarea scării de valori profesionale.

Perspec­tiva prin care femeile sunt prezente în domenii vitale de activitate nu poate să fie decât benefică şi un exemplu pozitiv. Spre exemplu, implicarea femeii în mediul agricol presupune o prezenţă permanentă şi dinamică, pasiune şi asumare. Succesul este susţinut de competenţe, profesionalism, responsabilităţi şi abilităţi, fiind consolidat de integritate, ca adevărată valoare a profilului de carieră. Le doresc tuturor femeilor din agricultură o primăvară frumoasă, multă sănătate, putere de muncă și succesul dorit în activitate!

 Geo Beldiman