Din cauza factorilor climatici, dar și a celor pedologici manifestați în această primăvară, agricultorii trebuie să se înarmeze cu forțe proaspete pentru a face față provocărilor ce vor apărea ca urmare a cantităților masive de precipitații. Pe anumite tipuri de sol, acestea au întârziat momentul optim de însămânțare a culturilor. Totodată, diferențele uriașe de temperatură între zi și noapte, urmate de cele mai multe ori de perioade lungi fără cantități însemnate de precipitații, au dus și ele la alte provocări pentru fermieri.
Referindu-ne la porumb, temperaturile scăzute, asociate cu ploi reci pot avea efecte negative asupra germinării și implicit asupra răsăririi plantelor. Așadar, va fi afectată densitatea – primul factor de randament la cultura de porumb.
Porumbul sub stres termic la startul vegetației
Temperatura scăzută și asocierea acesteia cu ploile reci fac ca semințele uscate de porumb care absorb apa rece să sufere dereglări fiziologice odată cu procesul de imbibiție. Un efect similar nedorit se poate întâlni și la viitoarele plăntuțe prin apariția leziunilor cauzate de ruperea membranelor celulare, având repercusiuni asupra radicelei, ceea ce va întârzia creșterea viitoarelor plante. Aceste efecte nedorite pot fi accentuate când sunt asociate cu apariția crustei, pe soluri compacte sau la semănatul prea adânc.
CE SIMPTOME APAR PE FRUNZE?
Impactul temperaturilor scăzute poate fi vizibil inclusiv la plantele tinere prin diferite manifestări ale acestora, cum ar fi decolorarea frunzelor, ce poate varia astfel:
• frunze violet – când creșterea este întârziată și se împiedică absorbția fosforului (P);
• frunzele gălbui – pot fi cauza unei combinații de zile înnorate și cu temperaturi reci, precum și un rezultat al absorbției reduse de azot, din cauza creșterii slabe a rădăcinilor sau a solurilor umede;
• frunzele brune – apar în urma unor temperaturi scăzute care au dus la moartea țesutului frunzei;
• frunzele cu pete argintii – sunt cauzate de nopțile răcoroase, când se formează picături de apă, care în timpul zilei sunt încălzite de soarele puternic.
CUM PUTEM MINIMIZA EFECTELE?
O alternativă, cu aplicare în funcție de stadiul culturii, o reprezintă produsul Fertileader Axis, care are rol important în creșterea toleranței plantei de porumb la factorii de stres climatic și chimic. De asemenea, facilitează absorbția, transportul și redistribuirea nutrienților și stimulează fotosinteza.
Contactați cu încredere specialiștii Timac Agro România. Compania dispune de toate instrumentele necesare pentru a vă sprijini în teren și a vă oferi soluțiile cele mai potrivite în vederea creșterii profitabilității fermei dumneavoastră!
Mai multe informații găsiți pe site-ul: ro.timacagro.com.