Interviu cu Maria Cîrjă – Marketing Manager Corteva Agriscience România, Republica Moldova și Ungaria
Maria Cîrjă este în prezent una dintre personalitățile feminine de succes ale agriculturii românești, iar acest lucru este susținut de colegi, colaboratori și fermieri, oameni care apreciază evoluția sa în agribusiness. Pentru ediția specială dedicată femeilor de carieră care activeză în agricultură a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor noastre.
Sunteţi un manager apreciat și îndrăgit în agribusiness-ul din România, dar și în Europa. Când a început povestea acestei cariere de succes?
Povestea drumului meu în agricultură a început odată cu înscrierea la Liceul Agricol din Fălticeni, în cadrul secției de Horticultură, eu fiind născută într-o zonă de munte superbă, în comuna natală a poetului Nicolae Labiș, Mălini, din județul Suceava.
Apoi, a urmat admiterea la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Silvice din București, în anul 1988, perioadă în care erau 11 candidați pe loc. Selecția a fost riguroasă, mediile de promovare foarte mari, iar studiile s-au desfășurat într-un mediu de înalt profesionalism, profesorii fiind extrem de dedicați.
Având în vedere că în 1993 am absolvit facultatea, pot să spun că de atunci a început dezvoltarea mea în meseria de inginer și iată că vorbim astăzi de peste 30 de ani de activitate în domeniul agricol. Ceea ce vă pot împărtăși este că drumul meu în carieră a fost constant, perseverant și întotdeauna animat de autodepășire profesională și respect pentru munca depusă, pentru colegi, parteneri și fermierii colaboratori.
Succesul, de care vorbeați este susţinut de competenţe, profesionalism, responsabilităţi şi abilităţi, fiind consolidat de integritate, ca adevărată valoare a profilului de manager.
Ați răspuns unei noi promovări, funcţia de director de marketing în cadrul companiei lider, Corteva Agriscience România, Republica Moldova și de anul trecut și pentru Ungaria. Cât de solicitantă și provocatoare este noua poziție?
Este onorant și motivant să împărtășesc o dezvoltare semnificativă în cariera mea, având în ultimii ani privilegiul de a lucra cu echipa profesionistă Corteva Agriscience în România și Republica Moldova. Din luna septembrie a anului trecut am extins actualul rol de marketing la o țară nouă, Ungaria. Practic, este o provocare, sunt oameni cu alte mentalități și cu obiceiuri noi, dar este extrem de antrenant și interesant.
Prin funcția deținută mă ocup de activitățile de marketing din această țară, împreună cu cele din România și Republica Moldova. Am certitudinea că această experiență îmi îmbogățește cunoașterea și creșterea profesională, contribuind deopotrivă la succesul companiei Corteva. Cu siguranță, acum la aproape 6 luni de când sunt în această poziție, pot să afirm că sunt extrem de încântată de această oportunitate, care are un impact pozitiv în cariera mea.
Corteva Agriscience s-a implicat în lansarea unui program dedicat femeilor din mediul rural. Ce a demonstrat inițierea programului TalentA?
Corteva Agriscience a lansat în anul 2020 programul gratuit pentru dezvoltarea competențelor profesionale în managementul afacerilor și agricultură dedicat femeilor din mediul rural, denumit “TalentA”. Prin iniţierea acestui program, Corteva Agriscience şi-a propus să susţină obiectivele de sustenabilitate anunțate legate de practicarea unei agriculturi durabile, protejarea solului și a resurselor naturale, îmbunătățirea vieții comunităților și creșterea profitabilității operaționale.
Programul TalentA a demonstrat că femeia agronom este înzestrată cu o rezistență uneori mai mare decât a bărbaților care activează în agricultură. Astăzi nu mai putem spune că agricultura este o lume exclusiv a bărbaților, pentru că accesul femeilor în zona aceasta este din ce în ce mai facil. Femeile au o putere de muncă poate uneori greu de atins de un bărbat, se zbat foarte mult, sunt foarte curajoase. Consider că femeile românce sunt mult mai active și mai curajoase în ceea ce privește munca grea, comparativ cu femeile din alte țări. Programul TalentA ne-a demonstrat și certificat acest lucru.
Ne bucurăm că putem oferi doamnelor fermier din zonele rurale oportunitatea de a-și dezvolta și moderniza propria afacere, contribuind astfel la bunăstarea comunității din care fac parte. Drept urmare, vom continua în fiecare an cu o ediție în care să adunăm poate mai multe doamne care activează în agricultură. Ne dorim, de asemenea, ca mai multe tinere femei să se îndrepte spre acest domeniu, fiind ajutate de noi să se dezvolte prin intermediul programului TalentA, dedicat femeilor din agricultură.
La finalul interviului, doamna Maria Cîrjă vă rog să ne spuneți ce calități și atuuri trebuie să îndeplinească tinerele aspirante la o carieră de succes în domeniul agricol.
Agribussines-ul, în accepțiunea unora, nu ar fi pentru femei, însă foarte multe femei au făcut carieră în agricultură. Într-adevăr, ai nevoie de multă tărie de caracter, dar şi de putere fizică să treci peste toate obstacolele care pot apărea în acest sector.
Experienţa, carisma, capacitatea de organizare şi de analiză, dar şi flexibilitatea sunt avantajele femeii de carieră, cu rol determinant în lansarea şi completarea scării de valori profesionale.
Perspectiva prin care femeile sunt prezente în domenii vitale de activitate nu poate să fie decât benefică, dar şi un exemplu pozitiv pentru toți. Adevărata valoare a succesului în carieră este dată de implicarea totală în proiectele pe care le ai de finalizat.