
În perioada 20 mai – 10 iunie a.c., compania Alcedo a organizat o serie de evenimente intitulate “Agricultura Conservativă: între mit și realitate”, în parteneriat cu fermele Agro Fondinvest și Stimex în localitatea Valea Argovei din județul Călărași. Principalele teme de discuție au vizat tranziția de la agricultura clasică la cea conservativă, fermierii prezenți primind informații detaliate despre avantajele acestui tip de agricultură, dar și despre provocările pe care le pot avea.
Alături de Gabriela Rizescu, director de marketing în cadrul companiei Alcedo, la prezentarea acestui concept au fost:
- Patrick Valmary – consultant în agricultura conservativă la PV Consult,
- Constantin Curcă și Ciprian Ion – reprezentanții companiei Horsch în România,
- Marian Butoianu – director tehnic Alcedo,
- Ionel Gheorghe – administrator al fermei Agro Fondinvest,
- Gabriel Simon – administrator al fermei Stimex.
“Tema discuțiilor de astăzi este agricultura conservativă. Sunt foarte multe idei despre acest subiect și vrem să vă facem cunoscute conceptele care stau la baza acestui tip de agricultură. Mai exact, vom vorbi despre ce se va întâmpla de acum încolo în agricultură, nu numai în România, ci la nivel european.
Pornind de la afirmația vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans: «Nu exită PACT VERDE fără fermieri!», putem spune că fermierii vor juca un rol foarte important în ceea ce privește schimbările climatice.
Planurile strategice ale Politicii Agricole Comune vor pune în practică o condiționalitate sporită, sisteme ecologice, servicii de consiliere agricolă, măsuri de agromediu și climă, dar și investiții pentru a aborda obiectivele Acordului Verde, în special cele care decurg din Strategia de la fermă la consumator și din Strategia privind biodiversitatea pentru 2030. Printre principalele practici agricole pe care Politica Agricolă Comună le-ar putea sprijini financiar se regăsește creșterea cantătății de carbon captat, un obiectiv care poate fi realizat prin practicarea agriculturii conservative”, a declarat Gabriela Rizescu, director de marketing Alcedo.

“Am apucat-o pe drumul ăsta. M-am căsătorit cu agricultura conservativă!”, spune fermierul Ionel Gheorghe, gazda evenimentului, care este și director zonal în cadrul companiei Alcedo. El este unul dintre oamenii pasionaţi de agricultură, activitatea lui în acest domeniu începând în urmă cu peste 25 de ani. Astăzi conduce ferma Agro Fondinvest, fondată în 2004, o societate agricolă care exploatează 600 de hectare, cu realizări remarcabile în cei 17 ani de activitate.
“În anul 2016 am luat decizia de a practica agricultura conservativă, în urma unei discuţii cu un prieten francez care mă întreba mereu «de ce trebuie să întorc pământul cu fundul în sus». Am ales să facem o restructurare rapidă în cadrul fermei şi să schimbăm tehnica de lucru, achiziţionând utilaje care să ne permită să facem pregătirea solului şi fertilizarea concomitent cu semănatul. Astfel, am investit considerabil în parcul de utilaje, dotând ferma cu echipamente marca Horsch care ne ajută în activitatea zilnică.
De 5 ani practicăm agricultura conservativă şi pot spune că ne aflăm totuşi într-o perioadă de tranziţie. Suntem încă în faza de pionierat, dar mă bucur că am luat această hotărâre pentru că ne-a adus numai beneficii, reuşind să fim şi într-o bună comuniune cu mediul înconjurător. Totodată, am redus forţa de muncă, lucrând în acest moment 600 de hectare cu doar 2 oameni, dar şi timpul alocat lucrărilor. În acelaşi timp, cheltuielile cu combustibilul s-au redus semnificativ, consumul scăzând de la 70-80 l/ha la 27 l/ha. Este extraordinar să faci doar două treceri cu utilaje, nu cinci treceri, şi să ai aceleaşi rezultate.
De asemenea, am investit foarte mult şi în tehnica de multiplicare, o parte importantă a activităţii noastre axându-se pe producerea de sămânţă, în special cereale păioase. Suntem un producător de sămânţă orientat spre calitate şi ne mândrim cu faptul că ceea ce producem ajunge în nenumărate ferme atât din ţară, cât şi de peste graniţe, având clienţi care apreciază munca şi colaborarea noastră. Suntem tot timpul în contact cu partenerii şi încercăm să implementăm cele mai noi şi inovatoare tehnologii în ferma noastră, deoarece ştim că aceasta este cheia succesului.
Deviza noastră ca şi fermieri, producători şi antreprenori este următoarea: «Fii corect, fii muncitor, acceptă evoluţia şi rezultatele vor fi pe măsură!»”, a spus în cadrul evenimentului inginerul Ionel Gheorghe.
Fermierul Gabriel Simon, este un alt practicant al agriculturii conservative. Din pasiune pentru agricultură, el şi-a înfiinţat propria fermă în anul 2017, în Valea Argovei, judeţul Călăraşi. Stimex exploatează în acest moment 330 de hectare, iar în anul 2019 a renunţat la aratul terenului, încercând să practice agricultura în tehnologia minimum tillage.
“Începând din 2020 am ales să lucrez cu covoare vegetale şi să execut mai puţine lucrări ale solului. În momentul de faţă, în cadrul fermei exploatăm o suprafaţă de 330 de hectare, împărţită după cum urmează: rapiţă – 150 ha, grâu – 100 ha, mazăre – 4 ha, grâu de primăvară – 16 ha, floarea soarelui – 17 ha și porumb – 59 ha. Toate culturile sunt înfiinţate cu lucrări minime de prelucrare a solului. Grâul de toamnă, grâul de primăvară şi mazărea sunt înfiinţate după cultura de floarea soarelui, erbicidată cu Pulsar. S-a efectuat o lucrare de dezmiriştire cu un disc Horsh Joker 5 RT, iar semănatul s-a realizat cu Horsh Pronto 6 DC, concomitent cu fertilizarea cu 12-52 (80 kg/ha). Pentru o mai mare precizie, pe 3 dintre cele 4 tractoare din fermă au fost instalate sisteme GPS”, a precizat inginerul Gabriel Simon,care în același timp este și director de vânzări Alcedo de peste 15 ani.
În cadrul evenimentului, specialistul a prezentat un aparat de măsurat compactarea solului, care a stârnit curiozitatea fermierilor prezenți.
În continuare, Gabriela Rizescu directorul de marketing Alcedo, a evidențiat Portofoliul Iscusit al companiei, care oferă produse competitive, adaptate noilor cerințe ale agriculturii europene. Din datele Kynetec (fosta Kleffmann), reiese faptul că pe 7,8% din suprafața tratată în România în anul 2020 s-au folosit produse din Protofoliul Iscusit Alcedo.
Discuțiile au continuat cu alte teme de interes pentru cei prezenți. Astfel, Gabriela Rizescu i-a invitat pe specialiști să vorbească despre necesitatea fertilizării localizate la semănat în sistemul de agricultură conservativă.
Patrick Valmary, consultant în îmbunătățirea solului, a declarat: “Resturile vegetale aduc în sol o cantitate de azot şi alte elemente nutritive, dar şi o cantitate însemnată de carbon organic cu rol hotărâtor în menţinerea proporţiei de materie organică şi în sinteza compuşilor care intră în alcătuirea humusului.
În ceea ce privește raportul Carbon/Azot, acesta reprezintă raportul dintre carbonul organic şi azot. Acesta este util pentru a indica viteza de descompunere a materiei organice în sol. Cum este firesc, cel mai mare raport Carbon/Azot este cel al resturilor de materie lemnoasă, mai precis tocatura de lemn. Vorbim de un raport Carbon/Azot egal cu 100. Așadar, cu cât raportul este mai mare, vom avea un consum mai mare de azot din sol şi acest lucru va conduce la situaţia de a avea puţin azot disponibil pentru plante.
Vă pot oferi câteva exemple de raport Carbon/Azot pentru resturi organice, mai exact paie. Raportul la grâu este de 70, iar în acest caz trebuie să fiți atenţi la grâu după grâu. Aceste paie nu sunt departe de resturile lemnoase din punct de vedere al raportul Carbon/Azot. La orz, raportul este de 40, iar la paiele de mazăre, 30. Aceste procese, deși sunt lente, îşi vor arăta din plin efectele la finalul perioadei de tranziţie.
În funcţie de sistemul de lucrare a solului, cantitatea de resturi vegetale care rămâne în stratul de 0-10 cm este de 17% în sistemul convențional, de 75% în sistemul de lucrări minime și de 90% atunci când se execută semănatul direct, fără o lucrare prealabilă. Resturile vegetale de pe un hectar de cereale păioase pot aduce în sol peste 400 kg de humus.”

La rândul său, Marian Butoianu, director tehnic Alcedo, a vorbit despre ce ar trebui făcut pentru ca nutrienţii administraţi să aibă o eficienţă maximă.
“În scopul stimulării activităţii microorganismelor care participă la descompunerea resturilor vegetale, trebuie să concentrăm fertilizanţii încă de la semănare în zona unde vor fi absorbiţi de sistemul radicular. Așadar, recomandăm utilizarea produsului MICROFERT U în doza de 2.5 l/tona de sămânţă, la tratamentul seminţei. Următorul pas este aplicarea concomitent cu semăntatul a 15-20 kg/ha de StartMAX EPE – îngrăşământ microgranulat şi a 100kg/ha de NITROPHOSKA® Special 12-12-17(+2MgO+8S). Faţă de formulele standard, StartMAX EPE stimulează dezvoltarea viguroasă a rădăcinilor şi absorbţia crescută a cationilor din sol – calciu, magneziu, fier, mangan și zinc. În schimb, NITROPHOSKA® aduce toţi nutrienţii într-o singură granulă. Fiecare granulă conţine până la cinci substanţe nutritive într-o formă disponibilă imediat plantelor”, a menționat specialistul companiei Alcedo.
Acum vine întrebarea despre utilaje. Avem utilaje să facem toate aceste operaţii? “Cu mici adaptări, evident, am putea face acest lucru cu utilajele pe care le au undeva la 90% dintre fermele din România”, a declarat consultantul Patrick Valmary.
O semănătoare adaptată cum este Horsch Focus, prezentă în ferma Agro Fondinvest, poate face afânarea solului, dar şi aplicarea îngrășământului și însămânțarea, toate într-o singură trecere. Despre caracteristicile tehnice ale utilajelor Horsch a vorbit Constantin Curcă, reprezentantul companiei în România.
“Semănătoarea Horsch Focus poate efectua mai multe lucrări într-o singură trecere, iar acest lucru face ca utilajul să fie foarte eficient din punct de vedere al costurilor. Cum alege un fermier exact semănătoarea Focus potrivită fermei sale? În funcție de cultură, rotația acestora, tipul de sol și propria convingere, fiecare fermier are cerințe diferite de la acest utilaj.
În prezent, semănătoarea Focus este disponibilă cu lățimi de lucru cuprinse între 4 și 7 metri. Primul utilaj cu lățime de 3 metri va fi disponibil pentru următoarea campanie de însămânțare. După lățimea de lucru, cele pe care le avem acum se împart astfel: Focus 4 TD și 6 TD. Mai mult, există un Focus 6 TD cu prindere în 3 puncte și, pentru fermele mari, un Focus 7 MT, care, datorită buncărului mare de semințe Horsch asigură o foarte mare eficiență.
Semănătoarea Focus poate fi folosită pentru o mare varietate de culturi. Dacă doriți doar să afânați în profunzime solul și să plasați îngrășământ fără a disloca mult pământ, reducând pierderile de umiditate, vă recomandăm utilizarea vârfului de gheară Horsch ULD. Pe solurile ușoare, tăvălugul opțional Crossbar, amplasat în fața brăzdarelor de semințe, nivelează ridicăturile mici de pământ și totodată îndepărtează resturile organice din rândurile de semințe. În ceea ce privește brăzdarele de semințe, puteți alege între TurboDisc – a treia generație de brăzdare și TurboEdge – brăzdarul pentru spațieri mai mari între rânduri.
Am vorbit despre câteva caracteristici și puteți observa că fiecare mic detaliu al semănătorii a fost bine gândit. Combinarea mai multor etape de lucru contribuie la creșterea eficienței fermei, la reducerea costurilor și la optimizarea fermelor din întreaga lume”, a explicat reprezentantul companiei Horsch în România.
Concluziile au fost enunțate de Gabriela Rizescu, care a menționat că trecerea la agricultura conservativă presupune curaj, dorința de a învăța și utilaje adaptate lucrărilor specifice.
“Principalele avantaje ale agriculturii conservative pentru ecosistem sunt date de producția mai mare de biomasă, stabilitatea producției agricole, influența covoarelor vegetale, creșterea conținutului de materie organică, conservarea biodiversității, nivelul scăzut al emisiilor de dioxid de carbon, dar și efectul pozitiv al carbonului din sol. În ceea ce privește reglarea ciclului apei, aș menționa pierderile reduse de apă, capacitatea de infiltrare a apei în sol și disponibilitatea acesteia pentru plante, precum și efectele pozitive privind eroziunea solului.
O ramură importantă în care avantajele sistemului conservativ sunt vizibile este agro-biodiversitatea. Aici vorbim de creșterea numărului de specii cultivate, de familii botanice, de artropode și nevertebrate. De asemenea, rezistența la modificările climatice este mult mai mare, deoarece sistemele agricole cu biodiversitate dezvoltată sunt mai stabile, fiind capabile să facă față adversităților climatice, dar și atacului patogenilor.
Și poate în primul rând, cea mai importantă concluzie după întâlnirile avute este cea legată de rentabilitatea economică, care este în general mai mare decât în agricultura convențională. Sper că toate aceste concepte privind agricultura conservativă v-au convins că trecerea la acest sistem este o alegere potrivită pentru ferma dumneavoastră”, a conchis directorul de marketing al companiei Alcedo.
La finalul întâlnirii a luat cuvântul Vicențiu Cremeneanu, președintele Alcedo, la rândul său fermier în localitatea Deveselu, județul Olt, care a vorbit despre experiența din ferma proprie privind agricultura conservativă, dar și despre provocările privind utilizarea corectă a produselor de protecția plantelor pentru maximum de eficiență.
Evenimentul a continuat cu o vizită în câmp, unde cei prezenți au putut vedea rezultatele practicării agriculturii conservative. Au fost prezentate culturile de rapiță și grâu, precum și tehnologiile aplicate la acestea.
