Centrul pentru Management Agricol, în parteneriat cu Federaţia Naţională Cartoful și Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, au organizat în data de 25 februarie 2020, cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Cartofului, în Sala Ana Ballroom din cadrul Hotelului Ana, din Poiana Brașov.
Evenimentul a reunit peste 300 de participanți, cei mai importanţi și performanţi cultivatori de cartof din România, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, experţi și specialiști din domeniul culturilor de cartof, pentru o analiză obiectivă a celor mai noi tendinţe din piaţa cartofului la nivel național și european, cât și a tehnologiilor inovatoare și a celor mai recente rezultate ale cercetărilor știinţifice.
Partenerii evenimentului au fost companiile Bayer, Corteva Agriscience, Intermag și Agricover.
Deschiderea i-a revenit Președintelui Federației Cartoful din România, Romulus Oprea, care a prezentat agenda conferinței și temele de discuție. Domnia sa a trasmis tuturor factorilor de decizie semnalul de alarmă al cultivatorilor de cartof din România, acela de a nu lăsa cartoful românesc să dispară, producția la nivel național fiind sub 40% din nevoia reală.
“La nivel de Federaţie încercăm să atragem atenţia în permanenţă Ministerului Agriculturii, pentru că noi, fermierii, ne aflăm în derivă, cultura cartofului se află în derivă, și ar trebui să se treacă urgent de la vorbe la fapte. Avem nevoie de politici agricole viabile, care să folosească date reale, pentru ca industria cartofului să fie cu adevărat performantă”, a declarat Romulus Oprea, Președintele Federației Naționale Cartoful (FNCR).
În cadrul conferinței au mai fost prezenți și au avut intervenții: Viorel Morărescu, Director General, Direcţia Generală Industrie Alimentară din cadrul MADR, Monica Hermeziu, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Brașov, dar și Prof. Univ. Dr. Inginer Agronom Valeriu Tabără, Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS).
Domnul Valeriu Tabără a declarat: „Nu se poate trăi din importuri, trebuie să ne păstrăm cultura cartofului în zonele de tradiție. Cartoful este o cultură foarte importantă și nu este vorba de ceea ce punem în farfurie, ci de ceea ce putem produce din el, respectiv materii industriale și chiar energetice.” Președintele ASAS a mai atras atenția că banii de la Bruxelles nu trebuie să vină prin intermediari.
Din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat directorul Viorel Morărescu, care a precizat că ne trebuie o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește cultura cartofului. Tema abordată de reprezentantul MADR a vizat perspectivele anului 2020 pentru cultivatorii de cartof din România și provocările noii Politici Agricole Comune pentru producători.
“Cultura cartofului nu este doar problemă a fermierilor, ci și a Ministerului Agriculturii, care are misiunea să protejeze și să dezvolte producția cartofului”, a spus directorul Viorel Morărescu.
Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale Naţionale PRODCOM LEGUME FRUCTE, a vorbit despre problemele pe care le întâmpină producătorii agricoli români.
“Am prezentat ministerului în decembrie 2019 problemele complexe cu care ne confruntăm și nu am primit niciun răspuns până acum. Am cerut desemnarea unei persoane care să se ocupe de solicitările noastre specifice și sperăm ca acest lucru să devină realitate. Fără un sprijin corect pentru cartoful materie primă și cartoful de sămânță, o să avem mari probleme pe termen mediu și lung. Am cerut stoparea concurenței neloiale și a importurilor, cultura de cartof fiind una pretențioasă, cu așteptare lungă și valorificare nesigură. Am rugat, în regim de urgență, medierea de către MADR a unei întâlniri de lucru cu marile lanțuri de magazine, tocmai pentru a nu dispărea de pe piață”, a declarat Aurel Tănase, Președintele OIPA Legume-Fructe.
Plecând de la premisa că evenimentul, devenit unul tradițional, asigură o platformă de discuție solidă, care dă sperață și consistență pentru toți cultivatorii de cartof din România, Sorin Chiru, Directorul Institului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof din Brașov, a atras atenția că este necesar să fie aclimatizate noi genotipuri rezistente și capabile să facă față condițiilor climatice actuale, propunând “o monitorizare mai corectă și atentă a suprafețelor cultivate, ca să putem structura un plan realist de dezvoltare pentru 2021 – 2027.” Totodată, acesta a reafirmat nevoia de finanțare în domeniul cercetării, pentru a putea genera soiuri noi de cartof, mult mai competitive.
Conform datelor APIA, în România, în ultimii șase ani, suprafața cultivată cu cartof s-a înjumătățit, de la 54.000 de hectare în 2013, la 27.000 de hectare în 2019. Ioan Moroianu, director executiv al Federației Naționale Cartoful, a prezentat o situație a culturii cartofului în perioada 2013-2019. Astfel, s-a conturat o imagine reală a culturii de cartof, unde se observă o scădere a suprafeței cultivate, ceea ce duce la creșterea importurilor.
“Din păcate, aceasta este imaginea reală a culturii cartofului în România. Suprafeţele cultivate cu cartof de consum şi de sămânţă sunt în continuă scădere, generând importuri semnificative. Cartoful de import nu este testat corespunzător la intrarea în țară și creează probleme de biosecuritate la nivel național (diverse boli cartof). Se adaugă lipsa depozitelor adecvate, care nu pot fi construite dacă din cinci ani agricoli producătorii de cartof au profit doar într-unul sau doi ani, în restul timpului fiind pe pierdere”, a precizat Ioan Moroianu, Director Executiv FNCR.
În continuare, Monica Hermeziu de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof Brașov, a vorbit despre controlul integrat al patogeninilor culturii cartofului, subliniind care sunt bolile și dăunătorii, precum și organismele de carantină fitosanitară. Specialistul institutului a menționat, în cadrul discursului său, că 2020 este Anul Internațional al Sănătății Plantelor.
De asemenea, cele mai importante companii de tehnologii din agribusiness – Bayer, Corteva, Intermag, Agricover – au fost prezente și au vorbit despre soluțiile eficiente de scădere a costurilor de producție la hectar și despre cele mai noi și performante tratamente pentru culturile de cartof. Partenerii evenimentului, prin reprezentanții lor, au prezentat câteva teme de interes pentru această ramură a horticulturii.
Despre combaterea bolilor și dăunătorilor de sol la cartof a vorbit Sorin Laurențiu Petrache, Horticulture – Grower Marketing Bayer. Specialistul a prezentat soluțiile Bayer pentru această cultură, în condițiile în care Uniunea Europeană a retras foarte multe substanțe active de pe piață.
“Angajamentul companiei Bayer este pentru o agricultură sustenabiă, practic cea mai bună abordare pentru a face față provocărilor la nivel global pentru asigurarea securității și calității alimentelor”, a explicat specialistul Bayer.
Schema de tratament prezentată de companie pentru cultura de cartof a inclus:
- erbicidele recomandate pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale – Challenge 600 SC, Sencor Liquid 600 SC și Centurion Plus;
- insecticidele pentru combaterea dăunătorilor, printre care Gândacul de Colorado și Afidele;
- fungicidul Infinito pentru combaterea bolilor precum Mana cartofului.
Alte produse amintite ce urmează să intre în portofoliul culturii de cartof mai sunt și fungicidul Luna, insecticidul Sivanto, recomndari fiind și pentru tratamentul la sămânță cu Emesto, la sol cu Serenade, iar pentru nematocide cu Velum Prime.
Sorin Petrache a trecut în revistă serviciile personalizate pe nevoile fermei, nominalizând: BayG.A.P, Bayer Farming Plus, Bayer Field Passport, Bayer Phytobac.
Portofoliul Corteva Agriscience pentru cultura de cartof a fost prezentat de Adrian Teban, Integrated Field Scientist Corteva Agriscience și George Andron, Key Account Manager, Speciality Crops, Corteva Agriscience. Printre produsele amintite se regăsește Zorvec, ideal pentru prevenirea și combaterea manei.
Compania Intermag, prin Grzegorz Cielinski, Crop Nutrition Specialist, a adus în discuție soluțiile eficiente de fertilizare foliară pentru creșterea calității producției în cultura de cartof. Produsele prezentate au fost Tytanit și Optysil.
Au urmat reprezentanții Agricover S.A., Ghiță Pinca, director general și Flavius Nichifor, director tehnic, cu tema “Soluții complete pentru cultura de cartof”.
De asemenea, au fost prezentate diferite tipuri de produse pentru protecția și nutriția plantelor, fertilizanţi foliari şi biostimulatori pentru principalele culturi şi tratamente specifice agriculturii din România. Printre acestea se numără și noua gamă de biostimulatori pe bază de aminoacizi. Astfel, unul din obiectivele anului 2020 constă în orientarea produselor pentru culturile bio.
Calitatea apei utilizate pentru pregătirea soluţiilor de lucru în cazul aplicării produselor de protecţia plantelor sau fertilizării foliare depinde de sursă, fiind evaluată funcţie de prezenţa sărurilor de calciu și magneziu sau a altor săruri precum și de pH. Utilizarea ei în pregătirea soluţiilor de lucru fără o corectare prealabilă creează unele dificultăţi asociate cu formarea depozitelor, respectiv a precipitatelor. Directorul tehnic a prezentat eficiența PROAQUA, un adjuvant cu rol de corectare a apei.
“Efectul direct al utilizării apei cu proprietăţi fizico-chimice inadecvate constă în reducerea eficacităţii produselor de protecţia plantelor sau îngrășămintelor foliare. Produsul leagă sărurile din apă în compuși organo-minerali ușor absorbiţi de către plante, neutralizează proprietățile negative ale apei dure și previne depozitarea reducând pH-ul soluției și mărind stabilitatea soluției de lucru. El crește eficacitatea îngrășămintelor foliare și a produselor de protecția plantelor și previne reacțiile nedorite dintre ionii din apă și nutrienții din îngășămintele foliare sau substanțele active din produsele de protecția plantelor”, a explicat Flavius Nichifor.
Programul a continuat cu subiectul “Finanțare specializată pentru creșterea performanțelor cultivatorilor de cartof”, pe marginea căruia a vorbit Lucian Neagu, director comercial Agricover Credit IFN, care a detaliat soluțiile de finanțare oferite de companie.
“Agricover reprezintă cea mai performantă rețea logistică națională cu depozite pentru sămânță, pesticide și îngrășăminte. De asemenea, în parteneriat cu Agricover Credit IFN oferă diferite servicii și programe de finanțare specializate pentru acoperirea necesarului de inputuri în sectorul viticol, precum programul cash discount sau programul 1×2”, a mai adăugat directorul comercial.
La final, sesiunea interactivă de întrebări și răspunsuri i-a ajutat pe producătorii prezenți să înțeleagă perspectivele culturii de cartof din România.
Federația Națională a Cartofului a tras un semnal de alarmă și a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale elaborarea în regim de urgență a unor politici viabile care să-i protejeze pe cultivatorii de cartof din România.