Corteva Agriscience – Soluții adaptate provocărilor generate de respectarea Pactului Verde European!

Interviu cu Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience România și Moldova

Domnule director Jean Ionescu, în debutul discuției vă rugăm să faceți o scurtă carte de vizită a companiei Corteva Agriscience, precizându-ne care este poziția ocupată în piață.

Corteva Agriscience este o companie de agricultură de top, axată pe colaborarea cu membrii lanţului alimentar pentru a crea un flux sigur de hrană sănătoasă. Corteva Agriscience a dezvoltat și dezvoltă talente, tehnologii, inovații și capacități de cercetare care îi conferă astăzi o poziție unică în a transforma sistemul de alimentație, ajutând fermierii să producă mai mult și mai sănătos, utilizând o cantitate mai redusă de resurse naturale.

Corteva Agriscience este o companie globală, destinată integral agriculturii, tranzacționată pe bursă, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat și divers de semințe, soluții pentru protecția culturilor și soluții digitale axate pe maximizarea productivității și creșterea randamentului și profitabilității, conform New York Stock Exchange. Începând cu data de 1 iunie 2019, Corteva Agriscience a devenit o companie independentă, listată la bursă.

În acest moment, Corteva Agriscience este lider în furnizarea de inputuri în formă combinată, adică semințe și produse de protecția plantelor. Suntem compania numărul 1 în România și cel mai mare producător de semințe existent pe piața locală și numărul 2 la rapiță, conform estimărilor noastre interne, dar credem că într-un an, doi vom deveni compania lider, datorită produselor inovatoare pe care am reușit să le lansăm.

În cifre, Corteva Agriscience, furnizor de produse pentru peste 100 de culture, are astăzi acoperire în 140 de țări, în companie activând peste 21.000 de angajați, din care peste 500 doar în România. Așadar, Corteva Agrisciences este lider în furnizarea de soluții inovatoare pentru fermierii premium și cel mai mare furnizor în formă consolidată de semințe și produse de protecția plantelor.

Soluții inovatoare înseamnă cercetare. Care este valoarea investită în această activitate importantă?

Corteva alocă sume uriașe în cercetare, urmând să-și consolideze și pe mai departe această poziție. Cercetarea reprezintă forța companiei, în acest sector fiind investite la nivel mondial peste 1 milliard de dolari în cercetare și dezvoltare. Corteva deține peste 150 de centre de cercetare și 15900 de brevete acordate. Totodată, în companie,  cercetători Corteva sunt implicați în dezvoltare pentru a livra pieței noi soluții inovatoare, semințe și produse de protecția plantelor. Concret, investițiile în cercetare sunt cele care asigură profitabilitatea produselor noastre.

Corteva Agriscience a raportat o creștere financiară a afacerilor consolidate în România. Cum explicați această creștere semnificativă?

Este adevărat, Corteva Agriscience a raportat o creștere financiară a afacerilor consolidate în România cu 73% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea se datorează cererii mari de produse inovatoare din portofoliul Corteva de către fermierii români.

Segmentul de produse de protecția plantelor a crescut semnificativ în acest sezon, cu 93% – rezultatele financiare nete pe acest segment aproape s-au dublat în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Principalii factori pentru această creștere semnificativă au fost lansarea cu succes a unor produse inovatoare: Korvetto™ – un erbicid post-emergent pentru rapiță, aplicat pe mai mult de 150.000 de hectare în 2021, Pachetul Pixxaro™ Super care conține molecula Arylex active™, cea mai eficientă soluție pentru controlul unei game largi de buruieni din culturile de cereale, dar și produsele Pallas™ și Floramix™ – cele mai eficiente erbicide pentru combaterea buruienilor din culturile de grâu. Un alt rol semnificativ în această creștere l-a avut și Evolus®, un fungicid sistemic pentru cereale.

Și vânzările pe segmentul de semințe al companiei Corteva în România au crescut cu 59% în trimestrul doi din 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere financiară a fost susținută de creșterea vânzărilor de semințe de floarea soarelui cu 8%, datorită lansării unui nou portofoliu de produse de genetică performantă împreună cu tehnologia Express®. De asemenea, segmentul de hibrizi de porumb a avut și el o contribuție semnificativă, datorită vânzărilor pentru însămânțarea culturii duble, după cereale.

Un alt avantaj competitiv al companiei Corteva Agriscience pe piața din România îl reprezintă echipa tehnică și comercială, care oferă expertiză agronomică cu cel mai înalt profesionalism. Datorită productivității excepționale și a geneticii performante, hibrizii de porumb din portofoliul Pioneer® marca Optimum® AQUAmax® și noii hibrizi de floarea-soarelui Pioneer® sunt cultivați în aproape fiecare fermă românească.

Prin biostimulantului Ympact®, prezent la vânzare anul acesta pe piața din România, Corteva a revoluționat tratamentul semințelor pentru cereale și mazăre, fiind singura companie care a adus acest tip de produs organic, unul de ultimă generație.

Rezultatele semestriale în 2021 demonstrează o creștere a afacerilor financiare cu 24% pentru afacerea Corteva din România, comparativ cu prima jumătate a anului 2020.

Corteva Agriscience și-a consolidat poziția de lider pe o piață competitivă datorită eforturilor incredibile și dedicării echipei noastre, dar și prin sprijinul de încredere al partenerilor. Sunt mândru de echipa noastră și sunt convins că împreună vom putea obține cele mai bune rezultate. Sunt recunoscător pentru încrederea fermierilor români și îi asigur de implicarea Corteva în orice moment și în orice situație. Rămânem concentrați pentru a oferi genetică de top, soluții de protecție a culturilor de ultimă generație, agricultură digitală și expertiză financiară, pentru a obține rezultate excepționale și pentru a ne atinge potențialul maxim.

Anul acesta, Corteva Agriscience a anunțat investiția pentru exinderea unității de producție din Afumați. Ce ne puteți spune despre acest obiectiv?

Corteva Agriscience a demarat o investiție adițională de aproximativ 13 milioane de euro pentru exinderea unității de producție din Afumați, pentru a accelera dezvoltarea afacerii cu semințe de floarea soarelui în Europa. Capacitatea sporită a facilității din Afumați ne va permite să satisfacem cererea internă și internațională în creștere pentru semințe de înaltă calitate, marca Pioneer®.

Noul proiect de investiții cuprinde un nou depozit și o stație de condiționare care vor fi utilizate în vederea eficientizării problemelor legate de aprovizionare. Stația din Afumați produce hibrizi de porumb, floarea-soarelui și rapiță de primăvară. Facilitatea din Afumați funcționează din 2006, cu aproximativ 160 de angajați și 250 de muncitori sezonieri în timpul sezonului de recoltare. Construcția facilității moderne a devenit operațională în acest an, investiția totală, inclusiv cea cu privire la modernizare, depășind 73 milioane de euro.

O problemă de maxim interes la nivel global este legată de impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii. Există soluţii în acest sens?

Se vorbeşte mult despre efectele negative cu care se confruntă fermierii și agricultorii ca urmare a creșterii temperaturii și a modului în care se schimbă vremea. Adevărul este că și industria noastră este o parte din această problemă. Vestea bună este că avem puterea şi imaginaţia necesare pentru a crea o nouă lume în domeniul agricol. Trebuie să adăugăm dorinţa de a face aceste lucruri prin intermediul unor investiţii strategice şi prin multă muncă.

Primul pas ar fi să investim în practicile de administrare și utilizare a solului și terenurilor. Noile descoperiri din domeniul tehnologiilor digitale, al sistemelor de date, al echipamentelor de semănat și recoltat vin cu promisiunea de a îmbunătăți felul în care sunt administrate terenurile agricole și pășunile până la nivelul unor suprafețe mai mici de un acru. Aceste practici vor ajuta la refacerea solurilor ineficiente și la promovarea reîmpăduririi pe scară largă.

Și în România se folosesc drone, sateliți și soluții de agricultură digitală pentru a îmbunătăți procesele de producție și pentru a eficientiza costurile cu inputurile necesare obținerii unor producții record pe unitatea de suprafață.

Corteva Agriscience a achiziționat cu ceva timp în urmă Granular, o mare companie americană în agricultură digitală. Tehnologia digitală este esențială pentru creșterea producției globale de hrană fără a extinde suprafața arabilă în zona rezervațiilor naturale. Pe lângă beneficiul direct al unor măsuri mai exacte de protecția culturilor și o fertilizare mai precisă, există și avantajul unei economii importante de timp și de muncă, obținute prin monitorizarea culturilor de la distanță.

În al doilea rând, vom avea nevoie de mai multe investiții în domeniile biotehnologiilor și tratării semințelor, care vor duce la obținerea unor randamente mai bune și a unor recolte mai rezistente la secetă, boli și dăunători.

Îi asigurăm pe fermieri că vom rămâne concentrați pentru a oferi genetică de top, soluții de protecție a culturilor de ultimă generație, agricultură digitală și expertiză financiară, cu scopul de a obține rezultate excepționale și a ne atinge potențialul maxim.

Concret, care sunt soluțiile Corteva Agriscience în lumina provocărilor generate de respectarea Pactului Verde European?

De asemenea, Corteva are câteva proiecte pilot pentru a cuantifica balanța de dioxid de carbon a fermelor prin intermediul aplicației Granular de management a fermei. Agricultura joacă un rol important în reducerea emisiilor de carbon. În acest context, compania noastră este pregătită să pună pe piața europeană produse și tehnologii care să răspundă noilor cerințe impuse de Pactul Verde European.

De altfel, la nivel mondial, Corteva a anunțat intenția de a se alătura liderilor în acțiunile climatice și de a deveni mai eficientă în managementul emisiiilor de carbon. În primul Raport de Sustenabilitate 2020 lansat în acest an, compania a oferit detalii despre angajamentul de a stabili obiective bazate pe știință pentru reducerea emisiilor de carbon cu efect de seră. Raportul subliniază și obiectivele companiei pentru 2030 și oferă actualizări privind angajamentele sale de a îmbunătăți viața oamenilor, de a crește sustenabilitatea sistemului alimentar mondial și de a proteja planeta.

Angajamentele companiei includ: reducerea intensității cu 65% pentru emisiile de nivel 1 și 2, respectiv reducerea intensității cu 20% pentru emisiile de nivel 3. Deși acesta este un angajament nou, eforturile companiei de a aborda problemele climatice nu sunt noi. Corteva Agriscience și companiile sale fondatoare au un istoric susținut în promovarea inițiativelor climatice, oferind în același timp instrumente digitale, tehnologie de producere a semințelor și produse de protecție a culturilor pentru a ajuta fermierii să reducă emisiile în acțiunile lor.

Corteva Agriscience intenționează să atingă acest obiectiv prin diverse inițiative, inclusiv prin reducerea consumului de energie, eforturi concentrate în domeniul cercetării și dezvoltării, creșterea eficienței producției și trecerea la surse regenerabile de energie. Ca următor pas, compania noastră va valida aceste obiective cu inițiativa Obiectivelor Bazate pe Stiință (SBTi).

În încheierea interviului, domnule director Jean Ionescu, vă rog să transmiteţi un mesaj tuturor fermierilor din România.

Mesajul pe care îl transmit în numele Corteva este promisiunea că vom veni în continuare cu tehnologii revoluționare pe partea de protecția plantelor, precum și cu hibrizi noi. Totodată, vom începe programe care, cu siguranţă, vor ajuta la dezvoltarea agriculturii, pentru că suntem aici să vă prezentăm cele mai bune produse din industrie. Suntem capabili să oferim mai multe soluții agronomice pentru a ajuta fermierii și comunitățile rurale să-și îmbunătățească modelele de producție.