Ediţia a XI-a a Conferinţei Pria Agriculture & Gala Fermierilor din România s-a desfăşurat în data de 8 septembrie a.c. la Hotel Radisson Blu Bucharest cu participarea unui număr restrâns de fermieri, specialişti, dar și reprezentanți ai autorităților de profil, în condiţiile de siguranţă impuse de starea de alertă.
Partenerii Principali ai evenimentului au fost MEGA IMAGE, CEC BANK, Corteva Agriscience, Groupama Asigurări, KWS Seminţe, LAPAR, APPR şi Transilvania Agrocluster.
Evenimentul a putut fi urmărit online de către cei interesați pe pagina de facebook a organizatorului PRIAevents. În cadrul acestuia au fost abordate o serie de subiecte de maxim interes pentru comunitatea fermierilor din România.
Printre speakerii întâlnirii s-au aflat: Adrian Oros – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea – Director General APIA, Ramona Ivan – Director Direcția Relații cu Instituții Naționale și Internaționale CEC Bank, Maria Cîrjă – Marketing Manager Romania & Moldova Corteva Agriscience, Nicolae Sitaru – Președinte APPR, Nicu Vasile – Președinte LAPAR, Petrică Andrei – Administrator SC Agrilemi SRL şi Felix Arion –Director General al Transilvania Agrocluster.
“În acest an, care s-a dovedit a fi mai dificil, Gala Pria este dedicată fermierilor români ce au investit resurse, foarte multă muncă şi experienţa lor de-a lungul timpului, contribuind la dezvoltarea sau menţinerea agriculturii României pe un loc bun în Uniunea Europeană. În cadrul conferinţei dezbatem alături de fermieri, autorităţi, companii conexe și presa de profil cele mai bune soluţii pentru aceste momente de încercare. Ne propunem să oferim noi oportunităţi punând fermierii în legătură cu finanţatorii şi supermarketurile pentru a găsi soluţiile ideale de colaborare. Agricultura este un sector vital pentru întreaga lume şi în acest context vom dezbate şi teme importante despre măsurile şi ajutorul pentru fermieri, plata subvenţiilor, fondurile europene, agricultura de precizie – folosirea tehnologiei pentru a eficientiza costurile în procesul de producţie agricolă”, a spus Raluca Voivozeanu în cuvântul de deschidere.
Dacă în anii trecuţi evenimentele vizau performanțele fermierilor, la această ediție subiectele centrale s-au axat pe seceta din acest an şi pe pandemia de coronavirus, cele două probleme care au făcut ca agricultura să nu mai semene cu ceea ce a fost până acum.
În discursul său, ministrul Adrian Oros a reamintit care este termenul limită de depunere a cererilor de despăgubire și i-a asigurat pe fermieri că vor primi banii la timp pentru a-și continua activitatea.
„Avem două surse de finanțare, bugetul național și banii europeni. Așadar, aceste despăgubiri le vom acorda atât celor care activează în sectorul vegetal, inclusiv legumicultorilor, dar și în sectorul zootehnic, pentru că și ei au fost afectați atât de pandemie, cât și de secetă, pentru că în acest an cu siguranță furajele, de fapt toate inputurile, vor fi mai puține și mai scumpe. Banii nu vor acoperi în întregime pagubele produse în ferme de cei doi factori, dar acestea au fost sumele pe care le-am avut la dispoziție, respectiv 1,5 miliarde lei de la bugetul național și 150 milioane euro din bani europeni.
Trebuie să punctăm de asemenea şi necesitatea finanțării unui alt proiect important pentru dezvoltarea agriculturii, strategia de gestionare a apei. În acest sens, consider că ar trebui copiat modelul altor țări care au gestionat inteligent această resursă. Nu ştim ce se va întâmpla peste un an, peste doi ani sau peste 10 ani şi nu cred că ar trebui să mai stăm pasivi și să rămânem o agricultură meteodependentă. Sunt fermieri care au făcut acest lucru pe banii lor şi şi-au rezolvat, ca să zic aşa, această problemă, dar sunt suprafeţe întinse agricole unde fie nu au fost niciodată sisteme de irigaţii şi acum sunt necesare, fie acestea au fost, dar în timp au fost depreciate. Acest program va fi finanțat cu peste 6 miliarde euro. Până la finalul lunii octombrie trebuie să fundamentăm acest program și să-l trimitem la Comisie, pentru că doar așa vom primi acești bani, iar până în 2023 trebuie contractate toate lucrările și până în 2026 trebuie cheltuiți banii. Mă gândesc foarte serios la capacitatea administrativă pe care o are acum statul român de a gestiona un asemenea program, dar şi la capacitatea de execuţie care există acum în ţară, în aşa fel încât dacă la finele lui octombrie vom obţine acei bani să-l şi finalizăm şi banii respectivi să-i cheltuim cât mai cu folos, astfel încât cei care se vor întâlni aici la acest eveniment după 2027 să nu mai discute despre meteodependenţa agriculturii României, să discute despre alte subiecte care vor fi actuale atunci şi vor constitui provocări”, a declarat Adrian Oros.
Ministrul agriculturii a mai afirmat că va exista sprijin financiar și pentru micii fermieri din bani europeni, iar aici este vorba inclusiv despre crescătorii de bovine sub 90 de capete, cei de ovine, legumicultori și pomicultori. Despăgubirile vor fi de până la 7.000 euro din valoarea totală de 150 milioane de euro.
Directorul General APIA, Adrian Pintea, prezent la eveniment, a vorbit despre stadiul plății subvențiilor, aducând și informaţii legate de noile forme de sprijin derulate de APIA începând din această toamnă.
“Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget consistent și o atenție deosebită acestui sector. Astfel, Politica Agricolă Comună consolidează competitivitatea si sustenabilitatea agriculturii din UE prin acordarea de plăți directe fermierilor, prin măsurile de piață promovate și prin finanțarea programelor de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune”, a precizat Adrian Pintea.
La rândul său, Diana Zaharia – Category Group Manager Legume Fructe, Mega Image a vorbit despre marca proprie Gusturi româneşti de la gospodari.
“Mega Image a lansat în anul 2009 marca proprie Gusturi româneşti care oferă consumatorilor o gamă variată de produse din categoriile: lactate, carne, paste făinoase şi dulciuri. Toate produsele sunt fabricate numai în colaborare cu producătorii locali, recunoscuţi pentru calitate. Pentru al treilea an consecutiv, prin programul Gusturi Româneşti de la gospodari, aducem legume româneşti, cultivate sustenabil pentru un gust autentic. Vorbim de un program care s-a dezvoltat de la an la an, prin care Mega Image reuneşte din ce în ce mai mulţi producători locali atraşi atât de siguranţa financiară, cât şi de suportul oferit de lanţul de magazine. Astfel, consumatorii se pot bucura de gustul incontestabil al produselor româneşti”, a subliniat reprezentantul Mega Image într-o intervenţie video.
Ramona Ivan – Director Direcția Relații cu Instituții Naționale și Internaționale, CEC Bank a trecut în revistă principalele repere ale anului 2020.
“În acest an, mai mult de 25% dintre creditele acordate au fost pentru sectorul agricol. Este nevoie de mult capital şi de numeroase linii de finanţare în acest domeniu. De aceea, CEC Bank a găsit soluţii pentru toţi clienţii, inclusiv pentru fermieri. De asemenea, cu o abordare flexibilă ne-am implicat şi în proiectele cu finanţare europeană oferind soluţii punctuale. Şi pe partea de digitalizare şi consultanţă personalizată s-au făcut progrese extraordinare”, a explicat Ramona Ivan.
Despre problemele vitale şi soluţiile oferite de liderul în domeniu a vorbit Maria Cîrjă – Marketing Manager Romania & Moldova, Corteva Agriscience.
“Doresc pe această cale să felicit inițiativa de a pune la aceeași masă, de această dată în același rând, fermierii, autoritățile, furnizorii de inputuri și creditorii agriculturii. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie să fim împreună, să comunicăm pentru a ajuta agricultura României să treacă de acest hop la care a fost supusă. Această vară a foarte grea din punct de vedere al condițiilor meteo, pe care nu le putem în niciun fel controla. În schimb, noi putem să ne adaptăm produsele pe care le oferim celor care lucrează în acest domeniu atât de dificil, agricultura.
Fermierii își doresc să cultive produse de la care să obțină producții cât mai mari. Bineînțeles că aceste producții sunt supuse cum spuneam viciilor naturale din timpul sezonului agricol. În acest context, toată lumea se uită la noi să vadă cum abordăm aceste dificultăți care apar şi cu ce soluții intervenim. Da, venim cu produse adaptate inovativ care să răspundă nevoilor fermierilor din toată lumea, respectiv cu hibrizi cu toleranță îmbunătățită la secetă și cu toleranță la atacul anumitor boli și dăunători, dar şi cu produse de protecție a plantelor prietenoase cu mediul.
Scopul nostru, dar și obiectivul numărul unu al companiei Corteva este însă îmbogățim viața celor care produc, dar şi a celor care consumă, asigurâd astfel suportul generațiilor viitoare. De aceea, trebuie să găsim soluții care să răspundă acelor provocări care pun presiune foarte mare: condițiile climatice în continuă schimbare asupra fermierilor, dar şi consumatorul care devine din ce în ce mai mai exigent. Noi, ca furnizor de inputuri, ne uităm direct către fermieri, dar unul din obiectivele Corteva este şi acela de a privi mai departe pe lanțul alimentar, continuând să asigurăm o trasabilitate a produselor de la fermieri la consumatori. În general, nu există o educație foarte bună a consumatorului român privind citirea etichetelor produselor aflate pe rafturile magazinelor. De aceea, noi ne ocupăm de acest lucru și vrem să asigurăm consumatorul final că fermierul care folosește produsele Corteva este un producător agricol educat, este un fermier care știe ce și cum să producă, știe cu ce și cum să trateze o anumită cultură de boli, dăunători sau alte probleme care apar.
În urmă cu doi ani, prin unirea celor trei mari actori americani: Pioneer, Dow Agroscience şi DuPont s-a format Corteva Agriscience, lider global în agricultură. Astăzi venim cu un portofoliu din ce în ce mai bogat, cum spuneam, pe lângă hibrizii de porumb, floarea soarelui, soiurile de soia şi lucernă vom avea şi produse biologice, având în vedere că am cumpărat cea mai mare companie producătoare de produse biologice din Europa. Totodată, venim cu un soluții digitale pentru că toată lumea știe că acesta este viitorul în agricultură și trebuie să fim în trend cu toată lumea, fiind competitivi pe o piață agricolă tot mai dificilă.
Ceea ce ne dorim ca şi companie este ca fermierii români să aibă acces la produse din ce în ce mai inovatoare. De asemenea, să aibă încredere în colegii noștri, care sunt tot timpul parteneri cu fermierii, făcând parte din aceeași echipă, pentru că scopul final este de a oferi produse care să răspundă nevoilor lor, mai exact producții mari și vandabile. Un lucru este sigur, dacă fermierul prosperă, toţi cei din jurul lui vor avea de câștigat! Vă mulțumesc foarte mult că sunteți alături de noi și dați-mi voie să urez tuturor celor care ne privesc, o toamnă bogată în apă!”, a menționat Maria Cîrjă.
În continuare, una dintre cele mai importante voci din rândul fermierilor, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, Nicolae Sitaru, i-a reamintit ministrului necesitatea plăților atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară. Acesta s-a adresat direct ministrului de resort pentru ca împreună să identifice soluții optime de continuare a activității în agricultură. Totodată, a făcut un apel și către Ministerul Finanțelor pentru ca fermierii să primească toate sumele restante din TVA sau din alte surse.
„În perioada imediat următoare fermierii vor fi puși în situația în care trebuie să plătească inputurile pe care le-au achiziționat în primăvară și să continue campania de toamnă, să înființeze culturi. Iar pentru a putea face aceste lucruri fiecare fermier trebuie să dispună de resurse financiare pe care, din păcate, nu le are în acest moment. La aceste costuri se adaugă arenda, care nu reprezintă o sumă mică. Noi ne-am adresat și sistemului bancar pentru a găsi o soluție globală, nu punctuală. Eu sper ca întreg sistemul bancar să înțeleagă acest lucru, pentru că avem nevoie cu toții să trecem peste această perioadă. Agricultorii trebuie tratați în mod correct, pentru că nu din vina lor nu pot plăti anumite sume. Există soluții, dar ele trebuie identificate și aplicate. În niciun caz, doi ani nu pot fi plătiți într-unul singur“, a declarat președintele APPR.
Un alt fermier care a luat cuvântul în timpul evenimentului a fost Adrian Mocanu, care a punctat faptul că unele dintre problemele agricultorilor pot fi rezolvate fără prea mulți bani.
„Pentru a face irigații este necesară o lege a arendei care nu costă nimic statul român, iar Administrația Națională Apele Române să ne ofere aprobarea mai repede. Domnul ministru a spus că vor exista bani pentru irigații, statul va construi niște canale pe ici, pe colo, dar le va face tot prost, în loc să dea banii fermierilor și ei să dea socoteală pentru cheltuieli. Nu este mai bine ca eu, fermier, să fac o instalație de irigat bine documentată și executată și chiar să pun o parte din bani?“, a intervenit Adrian Mocanu.
La finalul evenimentului a avut loc premierea fermierilor performanți, precum și a partenerilor care fac posibilă realizarea acestui eveniment an de an. Printre fermierii cărora li s-au recunoscut meritele s-au numărat: Nicolae Sitaru, Nicu Vasile, Adrian Mocanu, Ștefan Andrei Minea și Gabriel Ciupercă.
“Recunoaştem eforturile şi contribuţia fermierilor români care au investit capital românesc, timp, muncă, cunoştinţe şi energie pentru agricultura noastră şi apreciem inovaţia, diversitatea portofoliului, creşterea, orientarea către comunitate şi nu numai. Conferinţa PRIA Agriculture reprezintă un eveniment important pentru agricultură şi în acest an dificil nu putea să nu premieze fermierii în cadrul Galei PRIA Romanian Farmers. Adunăm roadele, facem bilanţul lui 2020 şi aflăm chiar de la ei cum a fost acest an şi ce probleme au avut, ce provocări şi cum văd următorii ani”, a mai adăugat Raluca Voivozeanu, organizator PRIA Agriculture şi Gala PRIA Romanian Farmers.