APPR continuă consolidarea programului de cercetare aplicată prin semnarea unui acord-cadru de colaborare cu USAMV „Ion Ionescu de la Brad” Iași

appr iasi

Asociația Producătorilor de Porumb din România a semnat un acord-cadru de colaborare pe domenii de interes reciproc cu USAMV Iași. Inițiativa a aparținut asociației locale a producătorilor de cereale și plante tehnice (ACCPT Iași), care în urmă cu un an a aderat la APPR.

Protocolul, semnat de rectorul USAMV, Prof. Dr. Vasile VÎNTU, respectiv, de Arnaud PERREIN, președintele APPR, trasează liniile de bază ale unui parteneriat activ pentru promovarea și realizarea obiectivelor comune în domeniul eficienței și competitivității agriculturii naționale, în sprijinirea agricultorilor din România, în gestionarea strategică a informației pentru asigurarea calității în ceea ce privește formarea specialiștilor din domeniu, dar și a calității produselor si serviciilor din agricultură.

Documentul a fost parafat în prezența reprezentanților celor două părți, ocazie cu care s-au purtat primele discuții privind proiecte concrete ale viitoarei colaborari. Președintele senatului universității, Prof. Gerard JITĂREANU, care este și director al Institutului de Cercetare pentru Agricultură și Mediu (ICAM), ce funcționează în cadrul USAMV Iași și a fost înființat cu fonduri europene în valoare de 11 milioane de euro, a arătat că prioritatea zero a universității este să strângă colaborarea cu mediul de afaceri, iar acordul cu APPR se circumscrie perfect acestui deziderat. ICAM poate contribui, în proiectul de colaborare, prin accelerarea transferului rezultatelor cercetării în producție atât prin formarea și perfecționarea profesională a fermierilor, cât și prin servicii de laborator, determinări și analize pentru agricultura de precizie, etc.

Rectorul Vasile VÎNTU a arătat: „Salut în mod deosebit acest demers venit dinspre APPR și consider că asocierea în agricultură este vitală, fie ea sub formă de organizații profesionale sau cooperative, pentru că, dincolo de a produce, agricultorii au nevoie de forță în negocierile cu partenerii economici, de voci articulate care să îi reprezinte în dialogul cu autoritățile naționale și europene”.

La rândul său, Arnaud PERREIN a arătat că există toate premisele ca acest prim acord oficial de colaborare cu o universitate agricolă să fie fructificat în activitatea de cercetare aplicată a APPR. “Sperăm că o cooperare pragmatică cu mediul academic și de cercetare din România se va intensifica în  viitorul apropiat  și ne va ajuta să devenim, la rându-ne, un adevărat Institut al fermierului”, a concluzionat acesta. 

 

APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 50 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.