În data de 26 august a.c., compania Agrii România a organizat evenimentul de lansare a noului produs Agrii-Start N 46. Întâlnirea a avut loc la Hotelul Melodia din stațiunea Venus, în prezența a circa 100 de invitați.
În deschidere, Monalisa Ungureanu, director general Agrii România, a prezentat obiectivele și valorile companiei.
“Astăzi, împreună, lansăm gama Start, aflându-ne chiar la startul unei noi campanii agricole. Pot să vă spun că anul financiar pe care l-am încheiat la finalul lunii iulie a fost unul foarte bun și ne dorim să continuăm pe aceeași linie și să facem performanță în agricultură. Pentru noi, echipa de management Agrii, acesta este Anul Inovației, pentru că vrem să aducem în piață foarte multe proiecte, chiar dacă traversăm o perioadă cu mai puțină predictibilitate, din cauza mediului economic și a războiului din Ucraina. Avem colegi acolo care au trecut și trec în continuare prin momente foarte dificile. Însă, pentru noi Start înseamnă un început și privim cu optimism noua campanie, care se va dovedi una de succes atât pentru noi cât și pentru dumneavoastră.
În ceea ce privește istoria și activitatea companiei Agrii România, vă reamintesc faptul că în anul 2015 grupul irlandez Origin Enterprises a achiziționat două firme importante din țara noastră, iar ulterior, în 2019, în urma unei strategii de rebranding acestea au devenit Agrii România. Așadar, facem parte dintr-un grup internațional, care își desfășoară activitatea în Marea Britanie, Polonia și Ucraina. Modelul nostru de business nu se rezumă doar la distribuția de produse, ci ne focusăm foarte mult pe rezultatele cu aplicabilitate în fermele dumneavoastră. Nu venim doar cu vânzare de produse, noi oferim aceste produse însoțite de know-how, de modul de a aplica anumite tehnologii și de a obține performanță. De asemenea, avem colegi în Irlanda care formulează îngrășăminte pe baza prescripțiilor de care fermierii au nevoie. Recent, business-ul nostru s-a dezvoltat și în Brazilia, pe partea de nutriție și îngrășăminte.
Vorbind despre valorile Agrii, pot să vă spun că cea mai importantă dintre acestea vizează oamenii. Avem peste 400 de angajați în România, care își desfășoară activitatea în 20 de depozite și în unitățile de producție din țară. Principala noastră prioritate în ceea ce-i privește pe oameni este sănătatea și securitatea în muncă. În acest scop, ne concentrăm atât pe furnizarea de informații în rândul angajaților privind menținerea stării de sănătate, cât și pe asigurarea echipamentelor necesare în procesele de producție. Nu în ultimul rând, vreau să menționez că la programele de dezvoltare care vizează pregătirea tehnică și comercială participă toți angajații Agrii. Noi considerăm că modelul nostru de afacere este unul de succes, doar dacă oamenii sunt pregătiți în toate etapele activițății lor.
Un alt aspect pe care vreau să-l menționez este legat de comunicare. Pot să spun că suntem unici în acest sens, pentru că în cadrul grupului, la nivel internațional, avem un program care le adresează tutror colegilor invitația de a comunica. Prin Agrii Let’s Talk, angajații au oportunitatea de a-și exprima gândurile, de a spune ceea ce le place, ce vor să se întâmple cu ei, cu colegii sau cu șefii lor. Toate aceste date sunt stocate și analizate, iar rezultatele studiilor constituie priorități pentru echipa de management din fiecare țară unde grupul este prezent. Vă spun cu mândrie că România este unul dintre statele cu cea mai mare rată de angajament pentru acest sondaj de opinie și sunt bucuroasă că pe lângă rezultatele financiare foarte bune reușim să avem și un mediu de lucru care ne ajută să ne dezvoltăm în continuare.
Pe lângă angajații noștri, vreau să evidențiez și oamenii cu care noi interacționăm, partenerii și clienții Agrii. Avem colaborări cu peste 8500 de fermieri care lucrează împreună circa două milioane de hectare. De asemenea, parteneriatele cu furnizorii care ne ajută ca marfa să ajungă la clienți reprezintă un punct forte al activității noastre. În același timp, ne bucurăm și de colaborarea cu specialiștii din cercetare, pentru că fără ei nu ne putem susține afacerea în mod diferențiat. Ne bucurăm de partenerii pe care îi avem și sperăm într-o colaborare de lungă durată, benefică tuturor.
Pentru că am spus că acesta va fi Anul Inovației, vreau să vă amintesc doar câteva dintre proiectele pe care urmează să le dezvoltăm în următoarea perioadă. În primul rând mă refer la testarea produselor în peste 2200 de loturi demonstrative, cu transfer de know-how către piață. De asemenea, vom veni cu aplicații RPA pentru procesarea automată a tranzacțiilor, dar și cu produsele inteligente RHIZA și CODEX. Acestea sunt deja consacrate pe piață, dar în fiecare an venim cu noutăți.
Vreau să vă mulțumesc tuturor că ne ajutați să fim transparenți! Noi facem ce spunem și spunem ce facem!”, a menționat Monalisa Ungureanu.
Directorul național de vânzări Marcel Sîrghiac a vorbit despre piața îngrășămintelor, evidențiind problema prețurilor de achiziție în contextul actual.
“Piața îngrășămintelor trece printr-un moment foarte dificil, așa cum bine știți cu toții. Sunt foarte multe fabrici din Europa închise în prezent, cauza principală fiind creșterea masivă a prețului la gaze naturale. În România, combinatul Azomureș funcționează în acest moment la 5% din capacitate, după ce o perioadă de 7 luni a fost complet închis.
Piața de producție a îngrășămintelor este influențată și de faptul că marfa din Rusia nu mai poate ajunge în celelalte state, dar și de situația materiei prime, Belarusul fiind un important furnizor de rocă fosfatică. Aceste aspecte influențează și prețul îngrășămintelor.
Din păcate, la acest moment nu știm care va fi evoluția prețurilor în viitorul apropiat, nu putem anticipa când se vor deschide fabricile care sunt închise acum și nici când îngrășămintele produse în Rusia vor putea fi tranzacționate în Europa.
Privind în urmă la evoluția prețurilor la uree, în septembrie 2020 acesta era de 1.200 lei/tonă, iar acum, ce pot să vă spun este că prețul anunțat de Egipt este de circa 860 de dolari/tonă (4200 lei/tonă n.r.) la plecarea din port. Astăzi (vineri, 26 august n.r.), ureea a avut o creștere fulminantă, undeva între 50-70 de dolari/tonă. O altă informație pe care am primit-o recent este legată de faptul că niciun producător de îngrășăminte nu are preț de vânzare în momentul de față, toate prețurile fiind înghețate. Nu știm ce se va întâmpla în perioada următoare.
În ceea ce privește achiziția îngrășămintelor de care dumneavostră, fermierii, veți avea nevoie în primăvară, personal vă sfătuiesc să luați o parte dintre ele încă de pe acum. Știu că este o decizie greu de luat, dar trebuie să vă gândiți că nicio companie nu va putea să livreze într-un termen destul de scurt toate cantitățile necesare pentru a fi folosite în piața din România. Extistă riscul de a rămâne fără îngrășăminte într-un moment în care veți avea mare nevoie de ele. Din acest motiv vă recomand să luați o parte acum și restul în primăvară, pentru a nu exista un blocaj al pieței în lunile februarie-martie”, a subliniat Marcel Sîrghiac.
La rândul său, directorul de dezvoltare Valerian Iștoc a prezentat noul produs lansat, oferind toate informațiile necesare.
“N46 este primul produs din gama Agrii-Start și pot să vă spun că vom veni cu mai multe produse. START înseamnă Sustenabilitate, Tehnologie, Aplicabilitate, Randament și Transformare. Totul pleacă întotdeauna de la schimbări mici, în cazul de față de la o granulă mică. Am pornit de la ideea că schimbările mici pot duce la progrese mari.
Provocările cu care se confruntă agricultura în acest moment sunt multiple. Din ce în ce mai des întâlnim probleme privind schimbările climatice. Dacă în urmă cu 10 ani erau păreri pro și contra pe acest subiect, vedem de la an la an că acestea chiar există și se acutizează. Vorbim despre frecvența și distribuția precipitațiilor, evoluția temperaturilor, dar cel mai rău este când se suprapun perioadele cu temperaturi ridicate cu cele fără precipitații. De asemenea, avem o presiune din ce în ce mai mare pe zona de protecția mediului. Și aici, fie că ne referim la apă, aer sau sol, trebuie să fim foarte atenți la fiecare aspect în parte.
Ce putem face noi pentru a reduce riscurile provocate de schimbările climatice? În primul rând, să creștem suprafețele cultivate în toamnă și astfel vom avea o stabilitate mai bună a producției. Însă aceste culturi vin cu necesitatea de a aplica îngrășămintele la suprafața solului în primăvară, acestea nemaiputând fi încorporate. De asemenea, trebuie să luăm în serios și alte aspecte, și anume, îmbunătățirea structurii solului și reducerea evaporației. Totodată, pentru a avea pierderi cât mai mici în cultură este necesară aplicarea eficientă a azotului la suprafața solului, fără încorporare.
În ceea ce privește noul produs Agrii-Start N46, acesta este un îngrășământ solid granulat ce conține uree stabilizată cu StabilureN (NBPT). Prezența inhibitorului NBPT permite utilizarea la maximum a azotului aplicat, datorită blocării activității enzimei urează și a reducerii volatilizării amoniacului pentru o perioadă de până la două săptămâni. StabilureN poate reduce cu până la 70% pierderile, prin volatilizarea amoniacului, crescând eficiența economică a aplicării îngrășământului. În plus, Agrii-Start N46 oferă o flexibilitate mare în alegerea momentului fertilizării.
Dintre beneficiile noului produs amintesc acoperirea uniformă a granulelor, creșterea gradului de utilizare a ureei, reducerea mirosului, creșterea eficienței în fermă și, cel mai important, conținutul de uree stabilizată cu StabilureN. Așa cum am menționat, în perioada următoare vom veni și cu alte produse în gama Agrii-Start.
La final, vă reamintesc de aplicația Agrii Codex+ pe care o puteți descărca și utiliza gratuit. Veți găsi aici atât cataloagele Agrii cu toate produsele, semințe, pesticide și îngrășăminte foliare, cât și prețurile de listă și datele de contact ale colegilor noștri. Așadar, dacă doriți să aveți în ferma dumneavostră noul îngrășământ Agrii-Start N46, dar și celelalte produse din portofoliul nostru, luați legătura cu reprezentanții de vânzări pentru a lansa comanda”, a declarat Valerian Iștoc.
Evenimentul s-a încheiat cu o cină festivă, unde invitații au discutat pe baza informațiilor pe care le-au primit de la specialiștii companiei. Pentru că întâlnirea s-a desfășurat pe litoralul Mării Negre, iar în ziua următoare era programată Regata Companiilor, ediția a IV-a, echipa Agrii România, împreună cu fermierii prezenți, a luat startul la concursul de veliere.