Interviu cu Adina Popteanu, Director Executiv al companiei SOYTEK
Compania SOYTEK promovează în România brandul Stine. Ce ne puteți spune despre tehnologia High Population?
Într-adevăr, compania SOYTEK a reușit să aducă la nivel european brandul american STINE SEED, o companie de familie – un brand cu tradiție în agricultura americană și nu numai.
Este o onoare pentru noi să aducem fermierilor o nouă genetică și o nouă tehnologie în cultura porumbului.
Este lesne de înțeles că va trebui să producem mai mult de pe același hectar, dat fiind faptul că populația globului este în continuă creștere.
S-a dovedit științific că porumbul a atins un potențial maxim și atunci au trebuit ani îndelungați de cercetări pentru a descoperi hibrizi de porumb care performeze în densități mari.
În centrul acestei tehnologii sunt hibrizi care au un randament net superior, cu o talie mai mică față de competitor, cu 40 până la 90 cm, ceea ce le conferă o rezistență mult mai mare în fața unor fenomene meteo agresive.
Semănatul la distanța între rânduri de 50 cm permite creșterea densităților plantelor pe hectar, cu până la 35%, menținând același spațiu de nutritive pentru fiecare plantă. Intervalele dintre rânduri se acoperă cu două săptămâni mai devreme datorită dezvoltării foliajului care practic conduc la diminuarea gradului de îmburuienare datorită inhibării acestora.
Totodată, plantele de porumb utilizează mai eficient lumina solară și o folosesc pentru fotosinteză, iar pământul nu se mai încălzește atât de repede, reducând evaporarea apei din sol.
Plecând de la consumul specific pentru producția planificată, fertilizarea deține un rol important în tehnologia HP, astfel recomandăm aplicarea fazială a azotului și utilizarea sulfului, care a devenit al patrulea element important.
Este necesar să urmărim cultura și să intervenim nu doar cu insecticide ci și cu fungicide pentru că și planta de porumb se îmbolnăvește la fel ca toate celelalte și este extrem de important ca primul să fie aplicat în faza de 10-12 frunze, iar al doilea după polenizare.
Sunt multe beneficii pe care tehnologia High Population le conferă fermierilor, dar cel mai important este faptul că producțiile pot atinge recordurile la care acum câțiva ani doar speram.
Cum au primit fermierii români noua genetică Stine?
Fermierii români sunt documentați și o mare parte dintre ei cunoșteau genetica STINE de soia, dat fiind faptul că STINE SEED deține cel mai mare program de ameliorare al soiei din lume.
În România s-a mai discutat despre reorganizarea spațiului de nutriție în cultura porumbului și creșterea densităților de porumb, însă nu orice genetică poate permite acest lucru. Noi am adus genetica de porumb adaptată acestei tehnologii, genetică premium, care a penetrat foarte bine piața din România, datorită faptului că fermierii au înțeles și au dorit să încerce fiecare în ferma lui pe o suprafață elocventă.
Am avut supriza să constatăm că sunt mulți fermieri care practică de câțiva ani semănatul la 50 cm însă pe densitățile convenționale, iar aceștia au fost primii care ne-au contactat pentru că așteptau de mult o genetică de porumb care să performeze în densități mari.
Ce ne puteți spune despre hibrizii de porumb Stine? Care au fost rezultatele obținute în anul 2022?
Este foarte important să concentrăm energia și nutrienții către boabele de pe stiulet și nu către masa foliară. Hibrizii de porumb STINE High Population fiind de talie mai mică, asta fac!
În portofoliu avem patru hibrizi pe grupe de maturitate diferite, care au avut rezultate impresionante, mai ales în cazul anului trecut când în unele zone nu s-a recoltat nimic.
Apogeul a fost atins la hibridul 9808 – FAO 550, unde am recoltat, în septembrie, un pic peste 22 de tone fizic, iar producția la STAS a fost de 19.07 tone/ha.
Ceilalți hibrizi, 9401 – FAO 350, 9714 – FAO 450 și 9734 – FAO 470 au avut producții între 15 și 18 tone/ha.
Este adevărat că toate platformele noastre au fost înființate în areale irigate și în ferme care au putut să adopte tehnologia propusă de noi, adică semănat la 50 cm, cu 120.000 boabe/ha. Recomadarea noastră pentru zonele neirigate este să se folosesască densități mai mari cu 10-15% mai mult față de norma de semințe utilizată la hectar în mod normal.
Intenționăm să aducem în portofoliu hibrizi și din alte grupe de maturitate astfel încât să putem răspunde tuturor solicitărilor.
Vorbiți-ne și despre soiurile de soia Stine, punctând totodată și performanțele atinse în cultura anului trecut?
Compania STINE SEED, prin propriul program de ameliorare, este lider la nivel mondial, aducând constant soiuri performante, pe diferite maturități și cu caracteristici diferite.
Este cert că majoritatea soiurilor de soia semănate la nivel mondial provin din programul de ameliorare STINE.
Am adus în piața din România soiuri de soia cu rezistență la tribenuron-metil, toleranță foarte bună la cloroza frunzelor cauzată de deficitul de fier, rezistență la nematozii rădăcinilor și, mai presus de toate, sunt soiuri foarte productive.
Suntem prezenți în România pe grupa de maturitate 0 cu 06N02, pe grupa 1 cu 11N20 și pe grupa 2 cu 20N23.
Producțiile obținute în platformele noastre au depășit orice așteptare, iar acestea au fost între 4,8 și 6,2 tone/ha în areale irigate.
Ce mesaj transmiteți fermierilor care doresc să testeze noua tehnologie Stine?
Recomand cu încredere fermierilor să încerce fiecare în ferma sa, pe terenurile sale, astfel încât să se convingă singur de potențialul geneticii de porumb STINE și de tehnologia High Population. Viitorul spre asta se îndreaptă!