Mihai Miriţescu, Saaten Union România: “Pentru a putea produce sămânţă este nevoie de maximă seriozitate!”

mihai miritescu

Interviu cu domnul Mihai Miriţescu, director general al Saaten Union România şi Rapool Ring România

 

Acum, la început de 2019, domnule director Mihai Miriţescu vă rugăm să ne faceţi un bilanţ al anului ce tocmai s-a încheiat.

Făcând o retrospectivă a anului 2018, pot să vă spun că au fost multe aspecte pozitive pentru care compania Saaten Union România a fost apreciată pe piaţa de sămânţă, dar au rămas şi aspecte care trebuie perfecţionate. Întotdeauna spunem că este loc şi de mai bine, iar statutul de companie nemţească ne impune şi ne obligă să mergem în această direcţie.

În România, Saaten Union face producere de sămânţă, procesează această sămânţă  – deţinem 3 staţii de condiţionat sămânţă – pe care ulterior tot noi trebuie să o comercializăm, iar lucrurile nu sunt atât de simple. Practic, noi închidem un lanţ, iar orice mică abatere de la calitatea seminţei se poate întoarce asupra noastră. Această sămânţa nu este destinată numai României, ci şi ţărilor din jurul nostru, cum ar fi Moldova, Ucraina, Rusia, Serbia, Croaţia, Ungaria, Bulgaria şi altele, ţări care au un cuvânt greu de spus în calitatea seminţelor.

Cu ani în urmă au fost cazuri în care fermierii au venit şi au încercat să ne arate că sămânţa nu a fost conformă, dar prin profesionalism am putut demonstra că nu este vina noastră, fiind vorba de alte condiţii: de ignorarea tehnologiei în lotul de cultură, de o aplicare deficitară a produselor de protecţia plantelor, de  abateri grave de la asolamentul culturilor agricole şi multe altele. Pot să afirm că în 99,9% din cazuri culpa nu a fost a noastră.

În toate colaborările noastre suntem extrem de deschişi în relaţia cu fermierii şi pornim de la premisa că ei au dreptate, însă, începând din anul 2017, am implementat verigi de monitorizare care ne ajută foarte mult în activitate noastră. Astfel, pornind de la faptul că noi suntem amelioratori, producători dar şi procesatori de sămânţă, verificăm încă de la intrarea în depozit calitatea seminţei. Din probele luate pentru analiză la intrarea în staţie, o parte sunt sigilate şi rămân la noi, iar o altă parte este trimisă la postcontrol într-o unitate independentă, pentru verificare. Ulterior, după procesare, se mai iau din nou probe, care în paralel cu prima probă – prelevată la intrarea în staţie – vor merge în postcontrol. Astfel, compania noastră are două posibilităţi de verificare a calităţii seminţelor produse, în afară de cele oficiale făcute de către Inspectoratele de Sămânţă.

Pentru porumb şi floarea soarelui există o altă variantă de verificare, unde probele din fiecare lot de sămânţă sunt trimise în Chile pentru analiza purităţii biologice, a detectării plantelor hibride – altele decât hibridul respectiv –, precum şi a toleranţei la erbicide. În condiţiile în care s-ar găsi ceva nereguli într-un lot de semânţă, putem încă înainte de comercializare să blocăm lotul respectiv şi să-l dirijăm către porumb sau floare de consum.

În acest fel, pe tot parcursul vieţii unui hibrid, noi suntem responsabili de calitatea seminţei pe care o producem şi o comercializăm. În aceste condiţii, orice reclamaţie poate fi verificată pe baza rezultatelor de analiză a seminţelor şi pe baza probei martor sigilată. Vorbim astfel la nivel de companie de de un full control al calităţii, care nu poate fi contestat – testări independente, firme independente, dublu control de calitate etc. Anul trecut, din sutele de mii de tone comercializate am primit o singură reclamaţie, am verificat câmpul de postcontrol şi probele interne, iar la final fermierul a renunţat la desigilarea probei oficiale, conştient fiind că incorectitudinea nu era din partea noastră.

 

Care sunt cele mai importante calităţi ale unui fermier producător de sămânţă?

Orice fermier care doreşte să producă sămânţă în loturi de hibridare trebuie să fie pasionat de agricultură, responsabil şi un adevărat profesionist. Este importantă tehnologia de cultură, începând cu lucrările de pregătire şi erbicidare, continuând cu tratamentele de fertilizare şi de protecţie a plantelor şi, nu în ultimul rând, cu rotaţia culturilor.

Pentru a putea produce sămânţă este nevoie de maximă seriozitate. De aceea, numărul fermierilor care produc sămânţă în România este destul de redus, date fiind standardele de calitate impuse. Chiar dacă unii fermieri au autorizaţie de producere de sămânţă şi sunt acreditaţi de instituţiile de profil, noi ne rezervăm dreptul de a-i respinge pe cei care nu ne-au produs în trecut sămânţă de calitate. Saaten Union România are o echipă tehnică foarte bine pregătită, care se ocupă strict numai de producerea seminţei. Sămânţa este viaţă şi cu viaţa nu ne putem juca.

 

Ştim că Saaten Union investeşte în calitate, dar şi în tehnologie. Ce ne puteţi spune în acest sens?

Suntem în continuă creştere pe toate planurile, mai ales la nivel investiţional. Am avut un an bogat şi în investiţii tehnologice. Prima investiţie se referă la staţia noastră de condiţionat sămânţă de la Slobozia, unde am dat în folosinţă un depozit frigorific nou, care asigură o stocare pe termen lung a 800 de tone de sămânţă. De asemenea, am mai demarat şi alte câteva proiecte legate de modernizarea unei linii de condiţionat sămânţă, dar şi a unui nou depozit în zona Pesac, din judeţul Timiş, unde se află o altă staţie a noastră.

În ultimii doi ani am decis să investim anual un anumit procent din profit în tehnologie, tocmai pentru a menţine standardul de calitate al seminţei la un nivel ridicat. De asemenea, am investit în sectorul de ameliorare, în echipă, în tehnologii de ultimă generaţie, ceea ce este reflectat în moto-ul companiei noastre „AMELIORĂM PENTRU VIITOR”. Trebuie să recunosc că sunt încă multe lucruri de realizat, dar le-am ordonat după priorităţi, investiţia în calitate fiind pentru noi o necesitate absolută. În acest context, trebuie să subliniez şi interesul nostru pentru cercetare şi pentru o genetică de ultimă generaţie care să performeze în culturile agricole. 

saaten porumb

Puteţi să ne precizaţi care sunt principalele noutăţi genetice ce vor intra în portofoliul Saaten Union?

Un avantaj major al companiei Saaten este dat de faptul ca acţionarii noştri sunt toţi amelioratori, având astfel posibilitatea să alegem din mai multe surse genetice cea mai performantă combinaţie pentru România. Astfel, avem o plajă mai mare de material genetic şi posibilitatea de a selecta soiurile care se pretează cel mai bine. Ca exemplu, la grâu avem 3 surse de material genetic, la floarea soarelui 3, din care una proprie, la orz avem chiar 4, iar la porumb 3 posibilităţi.

Tot în ultimii doi ani am redus numărul de hibrizi vechi aflaţi în portofoliu şi am introdus hibrizi de ultimă generaţie care performează mult mai bine. La floarea soarelui am scos 12 hibrizi şi am introdus 4, iar la porumb am eliminat 10 şi am introdus 3, ceea ce înseamnă că genetica selectată este mult mai performantă şi mai potrivită condiţiilor din România. Sigur, am mai păstrat câţiva hibrizi vechi, care sunt extem de apreciaţi de fermieri pentru stabilitatea lor foarte bună. Fără falsă modestie pot să vă spun că în acest moment Saaten Union România este compania cu cel mai larg portofoliu de sămânţă din piaţă. Putem oferi de la porumb, floarea soarelui, rapiţă, grâuş până la orz, ovăz, triticale, mazăre, soia, amestecuri verzi, lucernă şi chiar năut.

Am promis că în fiecare an vom organiza câte două lansări de produse – una pentru  cerealele de toamnă şi rapiţă şi una pentru porumb şi floarea soarelui. Chiar acum, la început de ianuarie, vor fi înregistraţi la ISTIS 5 hibrizi noi de floarea soarelui, genetică Saaten Union România. La rapiţă avem 4 hibrizi noi în testare, la grâu 5 soiuri şi peste 30 de hibrizi noi, produşi de echipa noastră de amelioratori de la Saaten France. La cereale încercăm să ne axăm numai pe soiuri extratimpurii şi timpurii, care sunt foarte bune pentru condiţiile din România, cu capacităţi mari de producţie, de peste 10 tone/ha.

O altă noutate o reprezintă aducerea în piaţă a unor noi soiuri de ovăz, ca o necesitate a cerinţei pe piaţă, dar şi un hibrid de orz aflat sub testare. La mazărea de toamnă venim cu două noutăţi, iar pentru cea de primăvară avem două soiuri noi în testare şi înregistrare. De asemenea, anul acesta introducem 3 hibrizi noi de porumb, 4 hibrizi la floarea soarelui, dar şi hibrizi de secară. De altfel, în 2019, în cadrul evenimentelor Field Day vom veni nu numai cu prezentarea expoziţională a hibrizilor, aşa cum v-am obişnuit, ci şi cu mai multă tehnică, astfel încât fermierii să observe direct în câmp cum se prezintă culturile în condiţii diferite de densitate şi tehnologie.

 

Aveţi în vedere şi o politică comercială flexibilă pentru anul 2019?

Genetica Saaten Union este una extrem de performantă, dar şi în aceste condiţii noi spunem că avem preţuri competitive, iar fermierii apreciază raportul calitate-preţ. În ultimii doi ani am venit cu o politică flexibilă pe piaţa din România, care avantajează ambele părţi. Avem un program pilot de promovare a hibrizilor noi, prin care oferim sămânţă gratuit fermierilor care vor să-i testeze în loturile demo.

Sigur, şi cei care achiziţionează cantităţi mari beneficiază de reduceri considerabile, iar fermierii fideli intră la categoria de bonificaţii. Vom menţine în continuare acest proiect, pentru că ne dorim cu adevărat ca producătorii agricoli din România să se convingă de performanţele hibrizilor noştri şi de genetica Saaten Union, care este una foarte bună.

 

Care sunt gândurile care vă animă, acum, la început de an, şi care este mesajul adresat partenerilor fermieri?

Eu cred în proverbul ”Omul sfinţeşte locul!”. De aceea, acolo unde am lucrat, am creat întotdeauna o echipa puternică, capabilă să facă faţă la orice situaţie, dar şi o afacere profitabilă care să rămână în urma mea. În acest context, în cadrul companiei Saaten Union, îmi doresc să îmbunătăţesc afacerile pornite în anii anteriori, să menţin nivelul anual de investiţii, să măresc echipa şi să avem rezultate din ce în ce mai bune în activitatea noastră.

O altă dorinţă vine de la faptul că vreau ca toţi oamenii companiei să fie foarte tehnici, să fie buni specialişti în domeniul agricol, nu numai pe sămânţă, şi să fie apreciaţi atât de fermieri dar şi către companiile concurente. Fermierii, la rândul lor, trebuie să ştie că Saaten Union România este pregătită să ofere cel mai complet portofoliu, personalizat cerinţelor lor.

La început de an, le doresc tuturor fermierilor, producătorilor şi distribuitorilor din domeniul agriculturii să aibă parte sănătate, de bucurii şi de rezultate excepţionale cu sămânţa Saaten Union şi, bineînţeles, să stea aproape de noi, că nu ştiu ce pierd!

 

În cadrul vizitei la sediul Saaten Union am stat de vorbă şi cu Marius Crețu, director comercial al companiei, care ne-a vorbit despre rezultatele anului trecut.

marius cretu

“Sămânța este esențială pentru producerea unei agriculturi performante, iar Saaten Union și Rapool Ring România le pot oferi această oportunitate fermierilor, având o genetică superioară. Companiile noastre sunt recunoscute și apreciate pentru producerea și comercializarea semințelor de calitate, fermierii declarându-se extrem de mulțumiți de producțiile obținute în fermele lor, folosind produsele Saaten Union și Rapool Ring România. Un atu important este și faptul că avem un portofoliu destul de vast și complet, astfel încât fermierul poate găsi la noi tot ceea ce-l interesează pentru a-și înființa culturile dorite.

Din punct de vedere comercial, pot să spun că anul trecut am atins apogeul vânzărilor la principalele culturi – grâu, orz și orzoaică, urmând în ordine secara și triticalele. În toamna lui 2018 am depășit planul la fiecare specie. Spre exemplu, la soiurile de grâu, la hibrizii noi de grâu și mai ales la orz, am depășit targetul cu 30%. Cel puțin la cerealele păioase, Saaten Union are un cuvânt de spus pe piața românească în ceea ce privește calitatea semințelor, fiind singura companie care are în portofoliu hibrizi de grâu si secară. Vindem în fiecare an în jur de 2500-3000 de doze cu hibrizi de grâu, deși aceștia sunt mai pretențioși, pentru că au nevoie de o cantitate mai ridicată de apă.

Secretul unor producții frumoase și sănătoase este și faptul că în permanență compania noastră testează în toate zonele țării cereale precum grâu, orz și orzoaică timp de 3 ani în screening, ulterior 1-2 ani în câmpul demonstativ de la Drajna și abia apoi sunt introduse în portofoliu. Ca vânzător, până nu te asiguri tu că ceea ce vinzi este de calitate, nu poți să asiguri performanță. În toamna anului 2018, în câmpul demonstrativ de la Drajna, soiul de grâu Trublion şi hibridul de rapiţă Dalton au fost semănaţi în câteva sole, utilizându-se densități variabile de semănat. Cu această ocazie, prezentarea câmpului de la Drajna se va baza şi pe aspectul tehnic, nu doar pe cel infrormativ comercial. Spre exemplu, în Insula Mare a Brăilei, specialistul agronom Lucian Buzdugan a cultivat soiul de orz Wendy de la Saaten Union și a utilizat norme de densități mai reduse, obținând un număr mare de frați total fertili.

Ceea ce ne stopează cumva ascensiunea sunt doar provocările climatice și mai exact lipsa apei. Din acest motiv suntem oarecum îngrijorați după evoluția din toamnă a culturilor. Cred că doar 30% din grâu este răsărit, iar rapița este și mai afectată, dar sperăm ca performanța semințelor noastre să fie dovedită chiar și în aceste condiții climatice destul de dificile.

Încrederea fermierilor se câștigă foarte greu, iar dacă le înșeli așteptările i-ai pierdut definitiv. Ne bucurăm că am avut o campanie de toamnă 2018 de succes, iar acest lucru demonstrează încă o dată că fermierii ne apreciază pentru calitatea semințelor. Tocmai de aceea, obiectivul nostru este ca la finele fiecărui an agricol sămânța să satisfacă nevoile fermierilor, astfel încât aceştia să se bucure de profit și performanță în fermele lor cu genetica Saaten Union și Rapool Union România”, a subliniat Marius Creţu.