De la Maïsadour Semences la MAS Seeds

patrick lafon

Interviu cu Patrick Lafon, directorul general al companiei MAS Seed

Compania Maïsadour Semences oferă o genetică superioară, respectiv semințe de calitate cu scopul de a valorifica cât mai eficient producțiile agricole. Pentru a afla mai multe lucruri despre obiectivele companiei, dar şi despre o parte din problemele actuale din piaţa seminţelor am stat de vorbă cu Patrick Lafon, directorul general al companiei.

Care este pe scurt cartea de vizită a companiei MAS Seeds şi cu ce se identifică aceasta?

Este important de ştiut că Grupul Maïsadour a fost fondat în anul 1936 de către fermieri pentru fermieri. La rândul său, departamentul de seminţe din cadrul grupului a fost creat în anul 1949 în ideea de a crea şi produce hibrizi de porumb de înaltă calitate. În prezent, Maïsadour a devenit o companie internaţională cu activităţi nu numai în cultura porumbului, dar şi a florii-soarelui, rapiţă şi lucernă. Având genetică proprie şi o echipă care inovează şi ameliorează putem spune că Maïsadour se identifică cu inovarea, cercetarea şi ameliorarea, aspecte esenţiale în crearea materialului genetic.

Acest fapt reprezintă un atu în activitatea companiei?

Sigur, este un lucru benefic, având în vedere că echipa noastră de cercetători şi amelioratori, prin programe complexe, încearcă să înţeleagă mai bine comportamentul hibrizilor şi să-i poziţioneze cât mai corect. În cadrul departamentului de Cercetare și Dezvoltare sunt creaţi hibrizi mult mai performanți, cu caracteristici genetice superioare, care să se adapteze diferitelor situații de mediu.

Putem vorbi de hibrizi stabili?

Nu putem spune că un hibrid este mai stabil decât altul, pentru că în fiecare an condiţiile sunt diferite. Performanţa hibrizilor este influenţată şi de caracteristicile genetice, care conferă o anumită şansă, dar nu oferă stabilitate an de an. Provocările din cultură, condiţiile meteo şi tehnologia corect aplicată sunt criterii care influenţează dezvoltarea plantelor şi, în final, calitatea şi productivitatea. Trebuie înţeles că fiecare perioadă de timp reprezintă un stadiu de dezvoltare al plantei, iar producţia este influenţată direct de condiţiile de cultură şi de stres din fiecare etapă de creştere a hibridului respectiv. Termenul de stabilitate este un mit. Când recomandăm un hibrid trebuie să cunoaştem foarte bine detaliile legate de viitoarea cultură: suprafaţa cultivată, planta premergătoare, tehnologia de pregătire a terenului, caracteristicile solului, dar şi tehnologia de fertilizare şi de protecţie aplicată.

Care este politica pe care compania MAS Seeds o aplică în relaţia cu fermierii?

Fermierii trebuie să înţeleagă că MAS Seeds nu are în politica sa de comercializare doar marketing şi promovarea hibrizilor. Specialiştii noştri propun o serie de soluții pentru a sprijini fermierii să obțină cele mai bune producții adaptate condițiilor de cultură. În acest context, propunem fermierului o stabilire etapizată a serviciilor: analize de sol prin programul Agroplus şi Nutriplus şi, ulterior, schema de fertilizare adaptată carenţelor de compoziţie ale acestuia.

După rezultatele analizei fizico-chimice recomandăm fermierului tehnologia de fertilizare, de protecție a plantelor, hibrizii optimi pentru cultură şi, bineînţeles, data de semănat. Ulterior venim şi cu un program performant de monitorizare a recoltei, agricultorul fiind informat la timp, tocmai pentru a obţine o eficiență maximă. Scopul nostru este de a oferi satisfacție maximă pentru fermieri, cu ajutorul soluțiilor noastre. La MAS Seeds nu vorbim doar de vânzări, ci şi de ceea ce implică meseria de producător, respectiv, să poziţionăm fiecărui agricultor hibrizii care îi vor da satisfacţie.

Pentru a înțelege cât mai bine nevoile producătorilor agricoli și a le oferi tehnologii pentru obținerea performanțelor, MAS Seeds dispune de Agrinir, un aparat care determină valorile nutritive ale silozului. Prin programul Nutriplus, specialiştii Maïsadour aduc în ferme diagnosticarea cu ajutorul Agrinir, selecționarea și propunerea de varietăți de porumb siloz și lucernă de înaltă calitate. Prin analiza Agrinir se stabileşte momentul optim de recoltare. Programul Nutriplus este special creat pentru crescătorii de animale, cu scopul de a îmbunătăţi eficienţa nutritivă a culturilor furajere.

Maïsadour a devenit o companie puternică. De ce aţi considerat necesar să-i creaţi o faţă nouă?

Am ajuns într-un punct în care brandul nostru avea nevoie de un nume nou. Ne-am dorit să reconstruim un brand şi mai puternic, având atu-uri concrete cu care publicul nostru, reprezentat de distibuitori şi fermieri, să rezoneze pozitiv. Vrem ca fermierii să înţeleagă că există o diferenţă, pentru că noi oferim pe lângă seminţe şi servicii complete de consultanţă şi asistenţă de la semănat până la recoltat.

MAS Seeds este noul nostru nume, ce va marca angajamentul faţă de Grupul Maïsadour şi ambiţiile de dezvoltare atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional. Logo-ul nostru răsare din câmp precum plantele din seminţe. Noul logo reprezintă inovaţia. Sâmanţa din litera “a” are ca scop să ilustreze inima profesiei noastre şi reprezintă, de asemenea, drumul către viitor. Culorile albastru închis şi portocaliu reprezintă ataşamentul faţă de principalul nostru asociat Maïsadour Cooperative Group.

În cele din urmă, noua linie de bază “UNITED TO GROW” completează noul nostru logo, reamintind importanţa cooperării pentru a inova, a dezvolta la nivel mondial şi a creşte împreună, uniţi în jurul valorilor cooperativei fondatoare.