Adama este o companie definită prin efervescenţă, flexibilitate şi performanţă!

florinctin

Interviu cu Florin Constantin, Director pentru Dezvoltarea Strategiei Adama

BPA: Anul 2018 a adus noi provocări. Care sunt noutăţile din portofoliul comercial lansate în catalogul de produse, ideale pentru preîntâmpinarea neajunsurilor în materie de protecţie a plantelor?

FC: Este adevărat, noul sezon agricol a debutat cu multe provocări pentru fermierii români. Tocmai din acest motiv și pentru a le sprijini munca, venim cu produse noi. Doresc să evidenţiez trei produse care sunt de mare interes.

Amistar Xtra 280 SC®, produs preluat de la Syngenta cu viitorul nume ADAMA: Zakeo Xtra®, este un fungicid complex cu două substanţe active: Azoxistrobin şi Ciproconazol, din clase chimice diferite, cu efect sinergic împotriva unui spectru larg de boli. Amistar Xtra 280 SC® are în principal proprietăţi preventive, dar şi curative. Ciproconazolul pătrunde rapid în plantă şi acţionează asupra patogenilor prin blocarea sintezei ergosterolilor. Azoxistrobinul combate agenţii patogeni prin blocarea transportului electronilor în mitocondrie şi influenţează pozitiv starea fiziologică a plantei prin efectul de înverzire care menţine planta verde o perioadă mai lungă de timp.

De asemenea, le propunem fermierilor noştri şi noul fungicid Kantik, o formulare inovatoare „ready-mix” de 3 substanţe active, ideală pentru protecţia cerealelor păioase. Specialiştii Adama recomandă Kantik cu precădere în T1-T2, datorită efectului preventiv, eradicant şi de durată. Eficienţa celui de-al doilea tratament este decisivă pentru calitatea recoltei, mai ales când primul nu este posibil, aşa cu s-a întâmplat în primăvara acestui an. Acest ready-mix este necruţător cu bolile foliare şi în plus contribuie la prevenirea apariţiei rezistenţelor prin substanţa activă fenpropidin, o moleculă ce acţionează diferit și asimetric asupra patogenilor comparativ cu alţi azoli clasici.

Trinity SC este un erbicid omologat pentru tratamentul la cereale. Acesta se aplică postemegent timpuriu când cerealele se află în faza de 1-3 frunze. Graţie formulării cu trei substanțe active consacrate, Trinity SC face knock-out din prima rundă un spectru larg de buruieni dicotiledonate şi monocotiledonate. Principalul avantaj al produsului este combaterea buruienilor problemă precum Apera spica-venti şiGallium aparine. Tratamentul împotriva speciilor monocotiledonate încă din toamnă este esențial pentru o cultură de succes, eliminând necesitatea unui tratament în faze de vegetaţie avansate ale grâului.

Primăvara 2018 vine cu mai multe soluţii noi pentru performanța în ferme. La erbicide avem Sulcotrek 500 SC cu un spectru foarte larg de aplicare la cultura porumbului. Gentis 450 EC este un erbicid foliar, cu spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate anuale și perene din culturile de cereale de toamnă și de primăvară. Activus 400 SC este activ în combaterea buruienilor în preemergenţă sau postemergenţă timpurie, având o selectivitate ridicată. Ergon este un mix de două sulfonilureice, ideal pentru o ergonomie optimă în aplicare, cu rezistență la spălare prin buna aderare și persistenţă pe frunzele buruienilor. Pyxides WG® este un erbicid complex format din 3 molecule consacrate și complementare folosite în combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale și perene din cultura porumbului. Pyxides WG® are în componența sa nicosulfuron, dicamba și mesotrione. Vitoriomox 4 SL este un erbicid sistemic, omologat la hibrizii de floarea soarelui rezistenți la imazamox, împotriva buruienilor dicotiledonate. Este singura soluție chimică de combatere a parazitului Orobanche Cumana.

La categoria fungicide pot să amintesc produsul Bontima®, liderul în materie la cultura de orz cu spectru larg de acțiune. Embrelia®, preluat de la Syngenta, este fungicidul umbrelă pentru protecția livezilor cu performanţe în combaterea rapănului pe fructe şi frunze, dar şi a făinării. Mavita 250 EC® este un fungicid sistemic cu preluare rapidă în plantă. Mirador 250 SC® este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume și cartof, adăugând în plus un efect de «stay green» benefic pentru fiziologia plantei şi pentru o recoltă mai bogată prin acumulare mai îndelungată. Reflect® este ultima tehnologie SDHI reflectată în culturi sănătoase. Fungicidul este ideal pentru controlul alternariozei și al făinării în culturile horticole. Seguris Xtra® este un fungicid complex cu trei substanţe active care asigură un puternic efect de protecţie împotriva bolilor foliare la grâu. Şi, nu în ultimul rând, Sinconil, un fungicid de top pentru managementul rezistențelor, chiar și în condiții climatice dificile cu precipitații. Forza®, cu viitorul nume ADAMA: Lamdex Extra, este un insecticid piretroid cu efect de combatere asupra unui număr mare de dăunători. Plenum 50 WG® este un insecticid sistemic cu acțiune translaminară și de ingestie.

Prin intermediul acestor produse dorim să oferim fermierilor soluții cu eficacitate dovedită pentru rezolvarea problemelor specifice din culturile lor. Astfel, aceștia vor avea mai mult timp pentru a se concentra pe dezvoltarea business-ului lor.

BPA: Adama are o carte de vizită importantă privind participarea la o serie de evenimente de agribusiness. Unde veţi fi prezenţi în acest an?

FC: Vom participa ca în fiecare an la evenimentele consacrate şi, bineînţeles, la cele principale la care suntem solicitaţi ca parteneri. Sigur, vom fi prezenţi la Ziua Grâului în Nord-Vest, Ziua Cartofului la Harghita şi la Platforma Agroprest în Mureă. De asemenea, ne vom întâlni cu fermierii şi la Congresul LAPAR, dar şi la ProAgro.

Aşa cum bine ştiţi, noi organizăm la nivel naţional Platformele proprii SimpliCultura, unde arătăm fermierilor tehnologiile de protecţie pentru cultura mare, respectiv: rapiţă, grâu, porumb şi floarea soarelui. Astfel, pe 16 mai am fost la Giroc, jud. Timiş, pe 18 mai la SCDA Caracal, jud. Olt, iar pe 30 mai în Călăraşi, locaţii unde am arătat tehnologiile de la semănat până la recoltat, demonstrând eficienţa produselor noastre, fie că vorbim de erbicide, fungicide sau insecticide.

BPA: Am aflat că veţi părăsi compania Adama. Cu ce sentimente vă despărţiţi?

FC: Da, este adevărat. Însă, după 10 ani de agribusiness nu voi părăsi domeniul. Agricultura este permanent ceva nou, oameni noi, tehnologii noi, ferme noi şi chiar şi activităţi conexe noi. Este un sector care te captivează, iar eu voi fi implicat în câteva proiecte extrem de interesante, pentru că în acest domeniu sunt multe de făcut.

Mă despart cu greu de Adama, având în vedere că ne leagă multe realizări obţinute împreună. Sunt sentimente frumoase care se stabilesc între oameni la locul de muncă şi de aceea voi rămâne în continuare foarte bun prieten cu Dimitrios Drisis, dar şi cu ceilalţi membri din echipă. Cred că a sosit momentul să fim sinceri cu noi şi să ne prioritizăm acţiunile în viaţă.

Voi rămâne în firmă până la data de 30 iunie când voi termina de predat în condiţii bune toate dosarele la care am lucrat, pentru că aşa trebuie să procedeze profesioniştii care se respectă. Ceea ce pot să vă spun este că în aceste zile am simţit cel mai mult simpatia oamenilor alături de care am lucrat în agribusiness şi acest lucru mă onorează.

BPA: Pentru că aţi activat în strategii şi dezvoltare cum vedeţi implicarea Adama în agricultura României pe viitor?

FC: Adama este şi va rămâne un actor important pe eşicherul agriculturii româneşti. Este o companie care produce substanţe chimice de protecţia plantelor şi ne lăudăm că suntem capabili să sintetizăm şi, bineînţeles, să aducem pe piaţă aproape orice este necesar în acest sector. În viitor, Adama se va focusa pe mai multe substanţe active şi formulări şi din ce în ce mai mult pe cultură mare.

În ultima perioadă există o presiune mare la nivelul Uniunii Europene pe eficienţa utilizării produselor de protecţie a plantelor. În acest context, industria se orientează pe noi perspective şi pe moduri variate de protecţia plantelor, cum ar fi soluţiile biologice sau cele de biostimulare. În mod cert în inima Adama va bate chimia, însă, având în vedere noile reglementări şi normative în domeniu, compania va fi deschisă în a adopta noi tehnologii complementare. Adama este o companie foarte serioasă, definită prin efervescenţă, flexibilitate şi performanţă, având o strategie creată pentru succes şi un acut simţ al competitivităţii intern şi extern.