Recomandări pentru semănatul tardiv în 2020

rapita rapool

Recoltarea târzie din acest an va decala în multe ferme sezonul de semănat ce va urma. Cu toate acestea, abaterile de la data optimă de semănat vor reprezenta întotdeauna un risc pentru fermier. În acest articol vă vom oferi câteva sfaturi care vă vor ajuta să determinați, individual, cea mai potrivită dată de semănat tardiv și câteva recomandări cu privire la gestionarea culturilor.

Datele optime de însămânțare trebuie să fie stabilite în funcție de an și de locație, dar există câțiva factori care se pot folosi pentru orientare. Primii factori importanți sunt temperatura solului și umiditatea solului. Rapița germinează cel mai bine la temperaturi ale solului situate în jurul valorii de 20°C. Temperaturile prea mari afectează semințele, temperaturile mai scăzute încetinesc creșterea și dezvoltarea în această etapă sensibilă. Din păcate, semănatul tardiv prezintă deseori riscul de temperaturi mai scăzute (creștere mai lentă a rădăcinii) și micșorarea zilei (adâncime mai redusă a rădăcinii) înainte de iarnă, ceea ce limitează randamentul în majoritatea anilor. Prin urmare, obiectivul ar trebui să fie o creștere rapidă, motiv pentru care poate fi utilă o adaptare a adâncimii de însămânțare la condițiile locale, precum și a densităților mai mari de semănat (45-50 (max. 60) bg/m²). În acest fel, potențialele pierderi ale plantelor pot fi compensate. Întrucât semănatul tardiv se realizează adesea din cauza lipsei de umiditate din sol, adâncimea de semănat trebuie să fie la 1-2 cm în profunzime.

Patul germinativ optim! Patul germinativ înainte de data semănatului!

–    Condiții umede: concentrarea pe păstrarea porilor mari și mijlocii, astfel încât apa excedentară să se poată drena mai ușor. Oxigenul trebuie să fie prezent în sol! Solul nu se recompactează în condiții umede!

–    Condiții uscate: lucrări superficiale care duc la spargerea capilarității pentru a evita pierderea apei. O bună recompactare a solului, pentru a obține cel mai bun contact posibil, semințe-sol!

Factori importanți în ceea ce privește însămânțarea târzie sunt alegerea corectă a hibridului, precum și perioada de vegetație (suma temperaturii) înainte de iarnă. Este esențial să se asigure o dezvoltare adecvată a plantelor în toamnă.

Stadiul țintă de 8 frunze și 1 cm la colet + 20 cm adâncimea rădăcinii înainte de iarnă

Viteza de dezvoltare depinde în principal de temperatură, precum și de vigoarea specifică hibridului. Pe baza acestei vigori, sunt necesare sume de cel puțin 600-900°C până la sfârșitul vegetației pentru a atinge stadiul țintă menționat mai sus. Având în vedere suma regională a temperaturii înainte de iarnă și vigurozitatea hibridului, fiecare își poate stabili propria dată locală de semănat, dar si cea pentru semănatul tardiv. Hibrizii Rapool își demonstrează performanța chiar și în condiții grele. Vigurozitatea mai mare în toamnă și dezvoltarea mai rapidă a biomasei fac din hibrizii Rapool candidații ideali în condiții de multe ori nefavorabile, legate de datele de însămânțare tardive.

Tabel: Vremea optimă pentru semănatul rapiței

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Rapool-Tabel-1-1024x683.jpg
Tabelul prezintă valori de referință pentru dezvoltarea optimă a rapiței în toamnă, pe baza condițiilor meteorologice regionale (temperatură, precipitații, tranziție între o zi lungă și o zi scurtă). În cazul semănatului tardive, timpul este mai scurt pentru dezvoltarea culturilor, însă într-o toamnă lungă și calduroasă, timpul de creștere ratat va fi compensate. De exemplu: semănatul la 06.09, iar 10 zile cu 15°C (= 150°C) plus 14 zile cu 12°C (= 170°C) corespunde la 320°C, în septembrie. Alte 30 de zile în octombrie cu o medie de 9°C corespund altor 270°C și 10 zile la 6°C în noiembrie înseamnă 60°C suplimentare. Astfel, într-o toamnă caldă, sunt posibile sume de aproximativ 650°C!

În cele din urmă, trebuie acordată atenție unor puncte de gestionare a culturilor: buruienile și dăunătorii ar trebui controlați în timp util pentru a menține concurența de resurse scăzută și pentru a preveni deteriorarea plantelor. Dacă este necesar, erbicidele pot fi aplicate post emergent. În cazul nutriției plantelor, rapița semănată târziu beneficiază de o fertilizare simultană pentru a asigura o dezvoltare suficientă în toamnă. O astfel de fertilizare cu cca. 30-40 kg N/ha cu un complex de tip DAP poate compensa utilizarea unei doze mai mici de azot, în special în condiții dificile. O fertilizare cu NPK (+ S) în perioada BBCH 12-19 va sprijini creșterea și dezvoltarea biomasei înainte de iarnă și, prin urmare, va îmbunătăți rezistența la iernat și potențialul de producție al rapiței semănată târziu. Combinați programul de fertilizare cu aplicarea fungicidelor: a se combina Bor, sulfat de magneziu (MgSO4) și o parte uree (10-15 kg N/ha) împreună cu un fungicid (fără efect de regulator de creștere!).

Portofoliul RAPOOL include o gamă largă de hibrizi, cu variate caracteristici pentru diferite condiții, cum ar fi si semănatul tardiv. Pentru a găsi hibridul potrivit cerințelor dumneavoastră, specifice locației, vă recomandăm să-i contactați pe reprezentanții regionali de vânzări ai companiei.

Portofoliu RAPOOL România și semănatul adecvat

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Rapool-Tabel-2-1024x548.jpg