Echipa Saaten Union & Rapool România a organizat un eveniment al performanţei pentru lansarea noutăţilor din portofoliu

saaten lansare

În data de 18 iulie a.c, la Hotel Athénée Palace Hilton Bucharest, echipa Saaten Union & Rapool România a organizat un eveniment al performanţei pentru lansarea noutăţilor din portofoliu. Manifestarea şi-a propus să fie o întâlnire de suflet pentru cei care cred în beneficiile geneticii moderne.

Invitaţii au asistat la evenimentul de lansare a hibridului de rapiţă Franklin, a soiului de grâu Trublion, dar și a soiului de orz SU Ellen. Specialiştii Saaten Union & Rapool România şi-au demonstrat încă o dată profesionalismul, dar şi pasiunea pentru agricultură, subliniind faptul că genetica premium are un rol extrem de important în evoluţia culturilor.

Deschiderea evenimentului i-a revenit directorului general Saaten-Union România, dr. ing. Mihai Mirițescu, care a mulţumit partenerilor și presei agricole pentru participare. “Evenimentul se dorește a fi primul dintr-o serie anuală de lansare oficială pe piaţă a noilor produse din portofoliile Saaten-Union și Rapool. Este prima manifestare de acest gen a celor două companii și ne dorim să devină o tradiție de a lansa an de an noile produse din portofoliu. Astăzi, favoriţii sunt hibridul de rapiță Franklin, soiul de grâu Trublion și cel de orz SU Ellen, reprezentând o genetică atent aleasă și testată în condițiile de cultură din țara noastră. Sigur, trebuie să subliniez, fără falsă modestie, că portofoliul companiei este cel mai vast din piață. Practic, avem cele mai multe produse în portofoliu. Referindu-ne la culturile de toamnă, venim în sprijinul fermierilor cu soiuri de grâu, orz pe două rânduri, orz pe șase rânduri, orzoaică, triticale, secară, grâu durum, dar și hibrizi de grâu și culturi verzi. Astfel, în toamnă, fermierii pot găsi la noi  material semincer de înaltă calitate pentru a obţine performanţele dorite”, a subliniat Mihai Mirițescu în deschiderea întâlnirii.

În continuare, ing. Cornelia Pistol, director de dezvoltare cereale păioase, leguminoase și culturi verzi Saaten-Union, a prezentat invitaților noul soi de grâu Trublion. “Principalul motiv care a dus la lansarea noului soi de grâu semitimpuriu a fost dorința de a ne completa portofoliul comercial, care era alcătuit în mare parte din soiuri tardive. Soiul Trublion este unul care nu dezamăgește la capitolul productivitate, prezentând în același timp rezistență la iernare, dar și un nivel calitativ ridicat al recoltei. Ceea ce ne-a interesat pe noi a fost să găsim un soi mai timpuriu, adaptat la zona de sud a țării, având în vedere că genetica germană este axată în general mai mult pe soiurile tardive. Ce pot să vă spun este că soiul de grâu Trublion are o capacitate biologică destul de mare şi a obţinut producții ridicate în zona de nord a țării, în vest, dar și în partea de sud. Trublion este un grâu nearistat, semitimpuriu, cu rezistența ridicată la iernare, dar şi cu o toleranţă excelentă la boli, în special la rugini, septoria, pătarea brună şi făinare. De asemenea, Trublion îmbină excelent producția ridicată cu nivelul de calitate pentru panificație, proteina fiind de peste 13%, iar masa hectolitrică, din toate testările de producție, este destul de ridicată, ajungând până la 81 grame. Ceea ce este foarte important la acest soi este capacitatea de înfrățire foarte mare, respectiv 4-5 frați fertili. De aceea, noi recomandăm să se reducă norma de semănat. În cazul testărilor noastre am concluzionat că densitatea excelentă de semănat este de 330-350 boabe germinabile/mp”, a spus Cornelia Pistol.

Participanţii au mai aflat despre Trublion că este un soi nearistat, de genetică nouă, din grupa de maturitate semitimpurie. Soiul de grâu prezintă o toleranță remarcabilă la principalele boli ale aparatului foliar, fiind pretabil la diferite condiţii tehnologice şi pedoclimatice. Calitatea producției este excelentă, prezentând indici buni de morărit și panificație, din grupa A.

Prezentarea soiului de orz extratimpuriu SU Ellen a fost realizată tot de Cornelia Pistol. „Vedeta-surpriză în portofoliul de cereale păioase, SU Ellen, este un soi de orz extratimpuriu, cu producții stabile de peste 9 tone la hectar, în condițiile anului trecut. Ca o caracteristică importantă, chiar dacă soiul de orz SU Ellen are talia destul de joasă pentru un soi pe 6 rânduri, el are o rezistență foarte bună la cădere şi se dezvoltă foarte bine încă din toamnă, manifestâd o rezistență la iernare sporită. Plantele de orz SU Ellen sunt de talie medie, un aspect foarte important, având în vedere că adeseori în câmp vedem foarte multe soiuri de orz căzute. Ca o concluzie, soiul de orz SU Ellen este unul extratimpuriu, caracterizat de potențialul mare de producție, toleranță la cădere, dar și la principalele boli foliare. De asemenea, acest soi are o rezistență bună la iernare și o capacitate de înfrățire ridicată”, a explicat Cornelia Pistol.

La rândul său, ing. Mihaela Radu, director de produs Rapool România, a vorbit despre hibridul de rapiță Franklin, noua vedetă din portofoliul companiei. „Franklin este o operă de artă pentru un agricultor pretențios. Ca și caracteristici agronomice, potențialul de producție este ridicat, mărimea semințelor este medie şi are un MMB foarte bun.  Hibridul are o vigoare foarte bună la răsărire, ceea ce îl face să fie pretabil spre a fi cultivat în epoca optimă, norma de semănat fiind între 40-50 boabe germinabile. El poate fi cultivat chiar şi în condiții mai dificile, însă compania Rapool recomandă să se respecte epoca de semănat a hibrizilor de rapiță, nu mai târziu de 25-29 septembrie. În cazul în care dezvoltarea culturii nu este aşa cum ne dorim, mai bine intervenim cu regulatorul de creștere Caramba, decât să existe riscul să nu se dezvolte suficient până la intrarea în iarnă. Concluziile după cei 3 ani de testări sunt că hibridul de rapiţă Franklin are o răsărire bună în toamnă, o dezvoltare rapidă și o reluare bună a vegetației după iarnă. De asemenea, noul hibrid prezintă o înflorire omogenă și rezultate stabile, manifestând şi o rezistență excelentă la Phoma.

Rapool este un excelent ameliorator oferind hibrizilor de rapiţă caractere agronomice de excepţie apreciate de fermieri. Astăzi, cultura de rapiță este bine reprezentată de o genetică de top ce oferă rezistență bună la iernare și potențial foarte bun de producție. Noul hibrid Franklin, un succes în tehnologia de rapiță, aduce un plus valoric portofoliului comercial. Flexibilitatea la recoltare, stabilitatea producțiilor şi potențialul mare de producție sunt doar câteva din atuurile care îl poziționează pe Franklin în topul portofoliului de rapiţă. Hibridul consolidează segmentul maturității semitimpurii din portofoliul companiei Rapool România.

Franklin, noua genetică performantă de la Rapool, prezintă, pe lângă cea mai bună rezistență la iernare, o bună siguranță a producției și un mare plus pentru piața din România, deoarece cuprinde toate avantajele noii genetici și are o maturitate foarte timpurie pentru o eșalonare corectă a recoltatului. Stabilitatea la recoltare, sănătatea plantelor și timpurietatea acestuia îl poziționează pe Franklin în gama premium a portofoliului Rapool România. După trei ani de testări Franklin i-a convins pe specialiştii din companie că este un hibrid semitimpuriu pretabil pentru piața din România”, a subliniat Mihaela Radu.

În încheierea evenimentului, directorul comercial Marius Creţu a trecut în revistă portofoliul şi ofertele pentru campania de toamnă, evidenţiind performanţa geneticii Saaten Union şi Rapool. “Amelioratorul german aduce în fiecare an noi soiuri de cereale păioase, dar şi hibrizi de rapiţă de înaltă performanţă. De exemplu, în această toamnă, pe lângă vedeta SU Ellen, vor intra în portofoliul comercial două soiuri de orz semitardive, Belissa şi Bella. Totodată, mai avem soiul de orz de bere Hirondella, cu potenţial foarte mare de producţie şi orzoaica de toamnă Flavia, cu o rezistenţă bună la boli.

Oferim posibilitatea fermierilor să descopere un portofoliu genetic impresionant. La grâu venim cu soiuri timpurii şi semi-timpurii, Felix, Katarina şi Trublion, care oferă producţii de peste 9-9,8 t/ha sau cu cele tardive, Mulan, Joker şi Genius. De asemenea, hibrizii de grâu Hystar, Hyfi și Hydrock, cu un potenţial de producţie cu mult mai ridicat decât soiurile tradiţionale, respectiv 14 t/ha, sunt de mare interes pentru fermieri. La orz avem soiul etalon Wendy care oferă recolte de peste 9 t/ha.

Ce pot să vă mai spun, că la cultura de rapiţă suntem pe un trend ascendent şi vorbim de mii de doze în plus vândute an de an. Astăzi am lansat oficial hibridul semitimpuriu Franklin, dar o cerere mare există şi pentru hibrizii Visby, Sherpa, Shrek, Dalton şi Dariot care oferă producţii de 6 t/ha. Rapool este un competitor important pe piaţa românească, oferind o genetică ce a dat rezultate foarte bune în toate zonele de cultură. Venim cu soiuri şi hibrizi noi şi avem convingerea că fermierii vor fi în continuare foarte mulţumiţi de performanţa lor”, a concluzionat Marius Creţu.

La final, directorul general Mihai Miriţescu a precizat că evenimentul de lansare a celor trei noi produse va fi urmat de una dintre cele mai mari întâlniri pe care Saaten-Union și Rapool le organizează an de an pentru fermieri, specialiști și parteneri – Ziua Câmpului, ediția dedicată culturilor de toamnă, care se va desfăşura pe data de 3 august, la Drajna, în județul Călărași.